qqyrbihg
Advertisement
PARTNER SERWISU
sthhgbdw
35 36 37 38 39

Mój portfel inwestycyjny "Masa"

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 1 lipca 2022 09:32:07
Masa napisał(a):
NOWA STRATEGIA INWESTYCYJNA ROZPOCZĘTA.

Powodzenia i wytrwałości życzę! To ma szansę zadziałać. Kęty i PZU - świetne typy. Chętnie widziałbym je też w swoim portfelu. Tylko liczę, że będzie jeszcze taniej i czekam z zakupami. W strategii dywidendowej najważniejsze to chyba dobrze kupić wave

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 1 lipca 2022 12:32:18
Cytat:
Yaroman

Powodzenia i wytrwałości życzę! To ma szansę zadziałać. Kęty i PZU - świetne typy. Chętnie widziałbym je też w swoim portfelu. Tylko liczę, że będzie jeszcze taniej i czekam z zakupami. W strategii dywidendowej najważniejsze to chyba dobrze kupić

Dzięki Yaroman no też jestem przekonany że zadziała ale muszę bo gdybym nie był to niemiało by to sensu :)
Dużo teraz oglądam webinarów na ten temat i właśnie czekam na książkę może nawet dzisiaj przyjdzie pod tytułem "Zbij fortunę na dywidendach" autorstwa Marca Lichtenfelda. Książka podobno bardzo dobra i świetnie "wgryza się" w temat inwestowania dywidendowego. Oczywiście to nie jest tak że jestem zielony i "wchodzę w temat" którego nie znam. Tak nie jest ale wiedzę swoją chcę powiększyć w tym temacie. Zresztą któż z nas tego nie robi ? W zasadzie uczymy się wszystkiego całe życie a w dziedzinie jaką jest inwestowanie jest to wręcz wskazane :)
Czy dobre wejście w strategii dywidendowej jest najważniejsze ?
Uważam że może nie do końca najważniejsze ale jest oczywiście również ważnym elementem. W zasadzie jest kilka takich ważnych elementów które po złożeniu w całość powinny dać wynik pozytywny :)
Jak to wszystko wyjdzie w rzeczywistości okaże się już niebawem i przekonam się na własnej skórze :)
Na początek dokonałem zakupu pierwszej pozycji do portfela. Chodzi o wspomniane Kęty.
Do potfela wpadło 7 szt w cenie 605zł.
Dzień ustalenia prawa do dywidendy wypada 11-07-2022 więc chciałem mieć tą spółkę już w portfelu. Na zakup kolejnych mam czas więc spróbuję "wstrzelić" się w jak najbardziej dogodny moment.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 2 lipca 2022 07:15:46
Masa
Możesz zdradzić na czym ta "nowa strategia" ma polegać?
No bo jeśli to tajemnica to po co podkreślać że strategia jest "nowa"?
Drugie pytanie
Czego spodziewasz się po lekturze wspomnianej przez Ciebie książki?
Co takiego w niej znajdziesz czego np nie możesz się dowiedzieć od Wojteka?

Co do Kętów chyba tydzień temu kupiłem po kursie poniżej 600 zł.
Liczę że to nie ostatnia tak wysoka dywidenda.
Edytowany: 2 lipca 2022 07:18

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 2 lipca 2022 08:32:04
Witam :)
Strategia jest nowa dla mnie nie chodzi o nową strategię inwestycyjną której jeszcze nikt nie zastosował tylko o nowe podejście do inwestycji w moim przypadku. Dlatego jest nowa. Odchodzę od spekulacji 100 procentowej i będę inwestował tak jak to napisałem powyżej.
Czego spodziewam się po przeczytaniu tej książki ?
No właśnie dlatego ją kupiłem że może dowiem się czegoś czego nie wiem. Że może rzuci mi nowe światło w tej dziedzinie. Myślę że zawsze się człowiek dowie czegoś nowego. No nie jest nigdy tak do końca że mamy już całą wiedzę na dany temat i uważam że trzeba się dokształcać cały czas aby być lepszym w tym co robimy.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 4 lipca 2022 12:36:59
Nawet nie wyobrażacie sobie (piszę do obserwujących mój portfel) jaki luz psychiczny mam po zmianie strategii. Inne nastawienie psychiczne i od razu człowiek czuje się lepiej :) Patrzę na spadające spółki i od razu widzę w nich jeśli oczywiście spadki nie są wywołane jakimiś złymi czynnikami okazję do zajęcia bądź powiększenia pozycji. Do tej pory od razu włączała by mi się czerwona lamka i psychicznie księgowana strata co zapewne przełożyło by się na przedwczesną sprzedaż bądź wygenerowanie straty. Dostałem też powiadomienie że książka czeka już w paczkomacie a więc "głodny" nowej wiedzy czekam na wieczór aż będę mógł się zanurzyć w lekturze.
Co najlepsze dzisiejszy dzień a w zasadzie sesja jeszcze bardziej mnie utwierdziła w przekonaniu iż wykonałem dobry ruch.
Miałem zakupiona spółkę między innymi Monnari w fajnej cenie 3,51zł ale oczywiście sprzedałem po 3.60zł po tym jak kurs zaczął spadać odbijając od 4zł i zacząłem mentalnie księgować stratę. Dzisiaj akcje rosną ale ja ich już bym nie miał i znowu było by rozdrażnienie że dałem się wystryknąć na dudka jak to się mówi.
Podobnie sytuacja z shrotami. Miałem na Allegro i PKO sprzedane po fajnych cenach. Zwłaszcza na PKO. I co z tego ?
Oczywiście odkupiłem. Niepotrzebnie.
Teraz już nie mam tego problemu nie martwię się i nie przejmuję. O tak to ja mogę inwestować :)
Pozdrawiam Wszystkich na początku tygodnia i życzę trafnych decyzji :)
Ps.
Dołożyłem do swojej stopki link do portfela na myfound więc jeśli ktoś będzie ciekawy będzie mógł na bieżąco sobie zobaczyć moje inwestycje.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Elmer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 4 lipca 2022 14:47:00
Hej, trzymam kciuki i życzę wytrwałości. U mnie taki portfel funkcjonuje w ramach ike/ikze już 4 rok. Wpadające, nieopodatkowane dywidendy które są reinwestowane bardzo cieszą. Natomiast w sytuacjach kryzysowych pamiętaj "stay the course" salute
Swoją drogą, po co kupujesz Kety przed odcięciem dywidendy? Jeśli to nie jest rachunek ike/ikze, to od razu zapłacisz podatek od zysków. Jeśli kupujesz tylko dlatego aby poprawić sobie humor wpadającą dywidendą, to nie jest to droga Shame on you

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 4 lipca 2022 16:24:02
Dwa lata temu będąc na forum Longterma założyłem tam temat " Strategia dla początkującego".
Starałem się dowieść że moim zdaniem najlepszą strategią dla początkującego jest inwestowanie dywidendowe.
Temat przyjął się słabo owszem ktoś zabierał głos ale ani nie wykazał że nie mam racji ani specjalnie mojej tezy nie poparł choć na pewno jakieś w części interesujące wpisy tam były.
Osobiście uważam że strategia dywidendowa daje czas aby nauczyć się dostrzegać oznaki wskazujące na możliwość zmiany trendu kursu spółki.
Po co kupować spółkę przed dd?
Czasem mi się zdarza taką spółkę wtedy sprzedawać bo jej kurs teoretycznie jest wtedy najwyższy.
Jest to bardziej opłacalne bo nie płaci się podatku.
Problem jednak w tym że sprzedam ...i co dalej?
Moim założeniem jest ją odkupić ale po cenie niższej niż ta z obciętą dywidendą ale to sie nie zawsze udaje.
Generalnie więc trzeba wtedy mieć jakiś plan B.
Ale jeśli się go ma to pewnie to będzie lepiej opłacalne niż pomniejszona o podatek dywidenda i przypuszczam że to miał na myśli user Elmer.
Ale do tego wniosku trzeba samemu dojść.

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 4 lipca 2022 17:29:27
Starałem się dowieść że moim zdaniem najlepszą strategią dla początkującego jest inwestowanie dywidendowe.
Wygląda na to, że inwestowanie dywidendowe jest najlepszą strategią dla inwestora zaawansowanego 3some
Edytowany: 4 lipca 2022 17:30

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 4 lipca 2022 17:58:40
A gdzie dowód potwierdzający tezę?

Edytowany: 4 lipca 2022 18:02

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 4 lipca 2022 20:16:08
@Elmer

Dziękuję za dodanie otuchy. Fajnie że jest więcej osób mających zbliżone podejście do mojej strategii.
Dlaczego kupiłem Kęty teraz ? No na pewni nie dla poprawy humoru Shame on you
Podstawą mojej strategii ma być inwestycja w spółki dywidendowe a więc chciałbym aby to reinwestowana dywidenda wypracowała większość zysków.
Strategia ta jest założona na przynajmniej 10 - 15 lat a więc do momentu mojego przejscia na emeryturę aczkolwiek prawdopodobnie jeśli nie będę tego kapitału potrzebował a całkiem możliwe że tak będzie będę inwestował nadal i z radością oddawał się tej pasji a więc teoretycznie okres inwestycji może być jeszcze dłuższy.
Trzymając się więc tego założenia w zasadzie moment wejścia nie ma aż tak kolosalnego znaczenia ale jeśli się mylę bardzo proszę mnie nakierować.
Mój portfel będzie zasilany z regularnych własnych wpłat (w miarę możliwości) i gotówki z dywidend.
Chcę również przyjąć postawę pasywną i nie sprzedawać spółek tylko dlatego że jest bessa i ceny akcji spadają ba nawet to w miarę możliwości wykorzystać. Oczywiście co jakiś czas przyda się dokonać przeglądu portfela podobnie jak samochodu w celu przeanalizowania czy wszystko jest oki i nie ma zbyt słabego punktu.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 5 lipca 2022 10:26:48
Elmer napisał(a):

Swoją drogą, po co kupujesz Kety przed odcięciem dywidendy? Jeśli to nie jest rachunek ike/ikze, to od razu zapłacisz podatek od zysków.

Jeszcze raz odnośnie Twojego wpisu bo dałeś mi dużo do myślenia i ameryki nie odkryję jeśli stwierdzę ze doszedłem do wniosku iż rachunek IKE to jest ten właściwy produkt który powinienem mieć zamiast zwykłego konta i to na nim prowadzić inwestycje. To takie mniej więcej zwykłe konto tylko z udogodnieniami podatkowymi :)
Otworzyłem dzisiaj takowe konto IKE eMaklera i zaraz tam zrobię sobie transfer środków. Będę więc przedstawiał tutaj to konto i tak samo w stopce dokonam zmiany co do odnośnika na myfound.
Muszę przyznać ale to już zapewne nie pierwszy raz że forum to wspaniała rzecz bo zawsze człowiek odniesie z uczestnictwa w nim jakąś korzyść. Mowa tutaj oczywiście o forum tutejszym gdzie wypowiedzi są na wysokim poziomie w porównaniu do innych :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

h3rlitz
1
Wpisów: 266
Wysłane: 5 lipca 2022 13:31:29
Dlaczego IKE, a nie IKZE?
IKZE jest podatkowo bardziej opłacalne, szczególnie dla osób które wpadają w 2. próg podatkowy - tj. 32% stawkę PIT. Whistle

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 5 lipca 2022 20:40:15
No właśnie. Dla mnie bardziej opłacalne według mnie jest jednak IKE ponieważ opłacalność IKZE zależy od sytuacji podatkowej. Osobistej sytuacji podatkowej. Brałem pod uwagę różne opcje łącznie z opcją gdybym musiał przed upływem 60 roku życia jednak wypłacić zgromadzony kapitał. Oczywiście nie mam takiego zamiaru ale nigdy nie jesteśmy w stanie przewidzieć przyszłości więc trzeba brać wszystkie opcje pod uwagę.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 6 lipca 2022 07:01:20
Nie bardzo jestem w temacie.
W jaki sposób "wpaść" w próg 32%?
Czy ja dobrze pamiętam że od stycznia br podniesiono kwotę wolną od podatku?
Czy jest coś o czym nie wiem?

h3rlitz
1
Wysłane: 6 lipca 2022 08:03:58
Podniesiono kwotę wolną, podniesiono również kwotę od której wpada się w drugi próg.
Wystarczy osiągać przychody z umowy o pracę / działalności opodatkowanej stawką podatkową, wtedy przy podstawie opodatkowania >120k rocznie wpada się w 32% i od nadwyżki powyżej 120k płaci się 32% PIT.

Wtedy na koniec roku się rozlicza wpłatę z IKZE x 0,32 i tyle się dostaje zwrotu przy rozliczeniu PITa. Przy wypłacie z konta IKZE płaci się 10% podatku ryczałtowego, więc różnica jest na poziomie 22 p.p. Whistle
Edytowany: 6 lipca 2022 08:09

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 6 lipca 2022 08:19:22
Jest też druga strona medalu.
IKZE jest trochę mniej elastycznym produktem od IKE ponieważ chcący zlikwidować przed 65 rokiem życia (IKE 60 rok życia) musimy wypłacić całość tam zgromadzonych środków (w IKE można częściowo) i zapłacimy od nich podatek i to zarówno od wpłaconych tam środków jak i od wypracowanych zysków które będą stanowić dochód do opodatkowania według skali podatkowej czyli zapłacimy 17% lub 32% podatku.
Po tylu latach inwestowania na takim koncie na pewno było by to 32%.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 6 lipca 2022 08:40:08
Cytat:
Jest też druga strona medalu.

Myślę że właściwa stroną medalu jest to że po podniesieniu kwoty wolnej od podatku IKZE nie jest tak opłacalne jak wcześniej było.
Do niektórych nie dociera że większość nie zarabia 10 tys zł miesięcznie wzwyż aby wpaść na 32% podatku a tym samym mają oni prawo aż tak nie dostrzegać korzyści związanych ze zwrotem Pit.
Zdziwienie że ktoś wybrał IKE zamiast IKZE w sytuacji kiedy nie wiemy czy ten ktoś wpada w próg 32%
czy też nie wydaje mi się mało stosowne.
Jeśli Masa będzie chciał się czegoś dowiedzieć to zapyta więc nie pouczajmy go na siłę.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 6 lipca 2022 09:22:13
Zastanawiam się natomiast Panowie nad pewną sprawą. Ponieważ chciałbym dokonać kupna takiego można powiedzieć arystokraty dywidendowego podobnego do Kęty czyli PZU. Poniżej zamieszczam ich wykres za ostatnie 10lat:

kliknij, aby powiększyć

Z wykresu można wywnioskować iż kurs porusza się w zasadzie mniej więcej w tym samym przedziale cenowym między 20zł a 40zł czyli de facto dla inwestora długoterminowego nastawionego na reinwestycję swoich inwestycji chyba sam moment wejścia nie jest aż tak ważny. Oczywiście lepiej jest wejść bliżej dolnego pułapu tego kanału nawet chociażby ze względu psychologicznego. Teraz znajdujemy się w zasadzie można powiedzieć w środku tego kanału dlatego rozważam kupno połowy pozycji a w późniejszym czasie dołożyć resztę w zależności od zachowania kursu. Moje pytanie brzmi natomiast czy patrząc długoterminowo ma dla Was dużą wagę sam moment wejścia w pozycję ?

Inaczej przedstawia się sytuacja na kolejnej obserwowanej przeze mnie spółce. Mowa tutaj o Makaronpl

kliknij, aby powiększyć

Tutaj jak łatwo zauważyć na wykresie przedstawiającym zachowanie kursu za ostatnie 3 lata mamy kurs w trendzie wzrostowym. Ale co ciekawe nie są to skoki jak to na niektórych spółkach bywa nagłe na potężnych wolumenach a potem przychodzi realizacja zysków i nagłe dość bolesne spadki. Tutaj mamy powolny prawie jednostajny wzrost niemalże można powiedzieć wieje nudą.
Ale to właśnie taka spółka pasowała by do mojego portfela. Trochę nie pasuje mi jeden aspekt. Chciałbym aby też ze wzrostem kursu i przychodów rosła też coroczna dywidenda a ta jest na poziomie 4%-5%. Spółka jednakże ładnie się rozrasta i prawdopodobnie dokonam jej zakupu lecz nieduży pakiecik. Jeśli sytuacja jeszcze bardziej się poprawi dokupię więcej.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

h3rlitz
1
Wysłane: 6 lipca 2022 10:19:32
@Premier02

Jeśli Masa miałby problem z tym pytaniem to myślę, że by to zasugerował. To jest całkiem sensowne pytanie - szczególnie dla forum dla inwestorów.

@Masa
Proponuję porównać wykres na myfund - bo on jest dużo bardziej czytelny. PZU nie jest jakieś super drogie, ale nie jest też historycznie tanie, także decyzja zależy od tego w jaki sposób zapatrujesz się na przyszłość. Co do tego, czy istotne są poziomy zakupu - tak - są istotne, bo powodują przełożenie na średnia, a w związku z tym na stopę zwrotu z dywidendy w długim terminie. Dlatego największe pakiety akcji należy dokupować przy zbliżeniu do wieloletnich minimów.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 6 lipca 2022 10:49:45
W poniższym ustępie kolega ma kupę racji.

Cytat:
Proponuję porównać wykres na myfund - bo on jest dużo bardziej czytelny. PZU nie jest jakieś super drogie, ale nie jest też historycznie tanie, także decyzja zależy od tego w jaki sposób zapatrujesz się na przyszłość. Co do tego, czy istotne są poziomy zakupu - tak - są istotne, bo powodują przełożenie na średnia, a w związku z tym na stopę zwrotu z dywidendy w długim terminie. Dlatego największe pakiety akcji należy dokupować przy zbliżeniu do wieloletnich minimów.

Gdybyś kupował akcje przez cały okres inwestycji akcje za stałe kwoty np w odstępach miesięcznych, wtedy moment zakupu ma mniejsze znaczenie przy wieloletnich zakupach. Kupując na początku akcje za większą kwotę musisz brać pod uwagę moment zakupu, bo będzie on miał istotny wpływ na średnią cenę zakupu oraz stopę dywidendy, co napisał kolega.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

35 36 37 38 39

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,441 sek.

pmanfplr
bkdwaymq
lyfjfffj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evxfgplf
vjrrnhiq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat