PARTNER SERWISU
ozqhsbmm
765 766 767 768 769
Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 30 sierpnia 2022 07:47:13 przy kursie: 484,00 zł
Cytat:
Budżety FP2 i P8 - każdy po ok 50 mln pln.

Z grubsza dwa razy więcej niż pierwotnie planowali. Te gigantyczne koszty trzeba będzie jeszcze rozliczyć - koszmar dla przyszłych wyników. A jeszcze dojdą koszty programu motywacyjnego, rosną koszty operacyjne (zwłaszcza wynagrodzenia). Think

FilipBonn
19
Wpisów: 162
Wysłane: 30 sierpnia 2022 08:27:37 przy kursie: 484,00 zł
Przeinwestowali? Będzie powtórka z CIG?

Space Cowboy
PREMIUM
61
Wpisów: 292
Wysłane: 30 sierpnia 2022 09:25:54 przy kursie: 502,00 zł
Space Cowboy napisał(a):
Audytor: Widzimy potrzebę dużego odpisu
11BiT: No my nie widzimy
A: To będzie zastrzeżenie
11: No bez jaj!
A: Poważnie
11: No, ale my zaraz pokażemy że tam jest istotny postęp zrobiony i nie wyrzucamy tego do kosza
A: Jak pokażecie, to wam odpuścimy
11: Dajcie nam extra miesiąc to pokażemy

Ja to widzę tak. Chyba podobnie to widzą w Santander, bo napisali "We tend to believe there is a risk of Project 8 to be written-off", jeszcze rano po raporcie, ale przed Pulsem.

Ale mogę się mylić, nie chcę nikogo przekonywać.

Z dzisiejszego wywiadu dla Pulsu a konkretnie z cytatu

Cytat:
Jesteśmy w takim miejscu, że rozumiemy audytora, który chce dostać milestony dwóch projektów z pełnym podsumowaniem.

jasno dla mnie wynika, że rozmowa z audytorem wyglądała mniej więcej tak jak sądziłem ;-)

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 30 sierpnia 2022 11:06:35 przy kursie: 502,00 zł
FilipBonn napisał(a):
Przeinwestowali? Będzie powtórka z CIG?

Wychodzi brak znajomości branży i spółek o których się wypowiadasz...

CIG na szybko tworzył kolejne studia i szybko wypuścił gry przy słabych kompetencjach i zgraniu zespołów. Jak pokazało już wielu producentów w tym CDR - jakość gry ma kolosalne znaczenie.
W3 był hitem a CP tylko niezłą grą.
Oczywiście przeinwestowanie zawsze jest groźne ale popatrz sobie na spółkę kilka lat wstecz .... przeinwestowanie - to nie ta spółka.

Oczywiście na wzrost budżetów ma ogromny wpływ sytuacja w gospodarce światowej a naszej w szczególności.
Trudno było przewidzieć taką sytuację kilka lata temu- a ostatnie 3 lata są skrajnie trudne. Budżety były zakładane o blisko połowę mniejsze.
Jednak zobaczcie sobie jak było z budżetami W3 czy CP na kilka lat przed premierą.

Oczywiście wzrost kosztów boli ale kluczem jest jakość gier. P8 nie miał szczęścia a powodów jest kilka. Całkiem nowy gatunek i dbałość o unikalność gry.
Bez tych kilku dużych zmian w P8 budżet nie przekroczyłby 30mln. Zobaczymy przy premierze czy spółka zyskała nowe kompetencje.
Znając spółkę od lat jestem spokojny o jakość gry. Budżety rosną we wszystkich spółkach. Zobaczymy jak CDR sobie poradzi z kosztami 2 projektów równocześnie ...Angel
11bit prowadzi aktualnie 8-10 projektów. Na razie widać koszty. Zobaczymy efekty na premierach.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 30 sierpnia 2022 11:33:03 przy kursie: 502,00 zł
Space Cowboy,

postęp prac nie ma żadnego wpływu na to czy odpis jest zasadny czy nie. Podobnie jak realizacja kolejnych milestone-ów. O wysokości odpisu decyduje zdolność business unitu (projektu) do generowania przepływów pieniężnych wskazujących, że poniesione koszty zostaną pokryte przez przychody.

Zakładam, że skoro budżet gry uległ zwiększeniu to projekcie finansowe, które wcześniej dostarczyła spółka audytorowi wskazały, że koszty całego projektu nie zostaną pokryte planowanymi przychodami. Skoro tak to pojawiła się konieczność zaksięgowania potencjalnej straty dotyczącej realizowanego projektu.

Na marginesie można też realizować projekt, który przyniesie straty, ponieważ jego zaprzestanie może spowodować wyższe straty. W takiej sytuacji realizacja projektu służy ograniczeniu strat mimo, że wiadomo, że nie będzie on zyskowny.

Jakie są powody dyskusji z audytorem nie wiem, ale czy milestone-y są zrealizowane, czy nie nie ma żadnego znaczenia dla tego czy odpis jest zasadny czy nie.

baks
152
Wysłane: 30 sierpnia 2022 12:36:14 przy kursie: 502,00 zł
Nie całkiem masz rację przynajmniej w temacie odpisów.
Z wypowiedzi wynika, że to był kluczowy moment na sprawdzenie czy uda się im osiągnąć poziom gry który ich zadowoli. Jeśli by nie osiągneli tego poziomu nie można wykluczyć, że podjeli by decyzje o skreśleniu projektu.
Przy skreśleniu projektu konieczny byłby odpis gdzieś na poziomie 15mln lub więcej. Tego tyczył rozważania z kontrolerem.
Byłaby możliwa także opcja skreślenia dużego pakietu prac.
Spółka gdyby nie widziała możliwości osiągnięcia satysfakcjonującego poziomu gry - po dłuższym wahaniu wyrzuciłaby projekt do kosza - to wynika z wypowiedzi.

Już kilka razy projekty lądowały w koszu.
Gdyby projekt miał nie przynieść zwrotu - moim zdaniem wylądowałby w koszu.

Space Cowboy
PREMIUM
61
Wpisów: 292
Wysłane: 30 sierpnia 2022 12:36:34 przy kursie: 502,00 zł
@1ketjoW:

Cytat:
Jakie są powody dyskusji z audytorem nie wiem, ale czy milestone-y są zrealizowane, czy nie nie ma żadnego znaczenia dla tego czy odpis jest zasadny czy nie.

jak w takim razie rozumiesz wypowiedź prezesa?

Cytat:
"Jesteśmy w takim miejscu, że rozumiemy audytora, który chce dostać milestony dwóch projektów z pełnym podsumowaniem. Ma on dużą wiedzę, ale nie tworzy gier i dla niego podsumowanie milestonu z opinią wielu osób jest istotne — mówi Przemysław Marszał"

LINK

On ściemnia, czy audytor się nie zna?

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 30 sierpnia 2022 12:47:37 przy kursie: 502,00 zł
O odpisach napisał DW na FI, przytaczając odpowiednie przepisy prawa.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 sierpnia 2022 12:51:21 przy kursie: 502,00 zł
Moim zdaniem prezes mógł zwyczajni nie zrozumieć, o co chodzi audytorowi.

Z tego co czytam na forum projekt podlegał wielokrotnym zmianom. Rozumiem, więc że budżet gry pęczniał, a założenia się zmieniały i część wykonanych prac mogła przestać być potrzebna po zmianach koncepcyjnych. Wtedy te prace są do spisania w koszty.

Możliwa jest też sytuacja (nie pomyślałem o tym wcześniej), w której kolejne milestone-y mają stanowić dowód z badania, że wcześniej wykonane prace mimo zmian koncepcyjnych zostały zaimplementowane w grze (tylko co to za zmiany skoro z wykonanych prac będziesz dalej korzystać). Dla mnie to dość karkołomne zadanie w związku ze zmianami koncepcji gry, ale zakładam, że 11-a mogła pójść również w tym kierunku. Czy przekonają audytora nie wiem? Wchodzimy w kwestie IT i przedstawienia przez 11-ę dowodów, że tak jest.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 sierpnia 2022 12:55:59 przy kursie: 502,00 zł
Cytat:
Już kilka razy projekty lądowały w koszu.
Gdyby projekt miał nie przynieść zwrotu - moim zdaniem wylądowałby w koszu.

Króliku,

to decyzja biznesowa. Czy zaprzestajesz projektu i spisujesz np. 20 mln zł w koszty. Czy realizujesz projekt do końca i ponosisz stratę 10 mln zł? Nie znam liczb, które zna tylko 11-a ale to nie zawsze decyzja o zaprzestaniu realizacji projektu jest właściwa. Czasem wybiera się mniejsze zło.

baks
152
Wysłane: 30 sierpnia 2022 13:47:47 przy kursie: 502,00 zł
Tak tylko, że ta koncepcja raczej bardziej realna jest dla dzieł materialnych ... np. budowa budybku.
Zbudowano 70% budynku i okazało się, że potrzebne są dodatkowe inwestycje bp np teren wokół budynku okazał się bardzie luźny niż sądzono i dojazd wymaga utwardzenia 1km drogi ...

W branży gier jest inaczej.
Jak jakiś projekt nie rokuje nawet zwrotu inwestycji np 50% to przy aktualnym zaawansowaniu ok 50-60% nie ma logicznego sensu ciągnąć go i angażować sił i kapitału który mógłby zacząć tworzyć np FP3 gdzie linia jest już sprawdzona.
Byłaby to typowa strata potencjału.
Można mówić o nabieraniu kompetencji ale zależy d skali i etapu realizacji.
P8 to była ogromna zmiana dla spółki dlatego było tak ciężko. Jednak jeśli nie daliby sobie rady i miałby powstać coś na wzór produktów CIG to szkoda byłoby czasu i reputacji.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 sierpnia 2022 13:52:21 przy kursie: 502,00 zł
Czy przy dziełach materialnych inaczej niż w niematerialnych (używając Twojej frazeologii) pieniądze liczy się inaczej? Nie sądzę.Tak jak napisałem. To decyzja biznesowa niezależnie od branży.
Edytowany: 30 sierpnia 2022 14:08

sledzik007
54
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 442
Wysłane: 30 sierpnia 2022 14:36:15 przy kursie: 502,00 zł
Bardziej wierze audytorowi. Według mnie po prostu nie wiedzieli czy projekt zaraz nie wyląduje w koszu i tyle dlatego to przesuniecie. Koszty zwiększone pewnie nie tylko ze względu na koszt wynagrodzeń ale też ciągłe zmiany koncepcji. Pamiętajcie że P8 trzeba bylo na unreal engine przepisać co nie trwa pewnie minuty. Podchodzę z rezerwą co do P8 bo mamy trochę rozjazd z tym co robią a co mówi. Na konferencji super fajny projekt z problemami a tu okazuje się że zaraz by go skasowali. Zresztą kasowanie projektów i rozpoczynanie od nowa mają w DNA. Jedyne na co można liczyć to ciekawa rozgrywka i jakość bo to starają się choć nie zawsze wychodzi. Dla mnie bardzo dobrą informacją jest umowa z netflixem bo to napędzi sprzedaż FP2 ale też FP1 + dodatki tak jak to było na Wiedźminie.

baks
152
Wysłane: 30 sierpnia 2022 15:21:32 przy kursie: 502,00 zł
1ketjoW napisał(a):
Czy przy dziełach materialnych inaczej niż w niematerialnych (używając Twojej frazeologii) pieniądze liczy się inaczej? Nie sądzę.Tak jak napisałem. To decyzja biznesowa niezależnie od branży.

Nie napisałem tego wprost ale grę można pociąć na fragmenty coś wyrzucić - coś dodać między elementy. W końcu wyrzucić "bezkosztowo".
Niestety np z takim budynkiem który wspomniałem nie da się przenieść, poprzesuwać fragmenty a nawet wyrzucenie do kosza (rozbiórka) sporo kosztuje.
Faktem jest, że koszty na wytworzenie są kosztami. Tyle, że działalności także sporo różni.
Podobne jest tylko to, że błędy kosztują. Poważna wada budynku także kosztuje drogo usuwanie wad konstrukcyjnych Angel
Faktem jest także, że koszty im się rozjechały. To po części konsekwencje bardzo dobre sytuacji finansowej. Mogą sobie pozwolić na prace do skutku.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 30 sierpnia 2022 19:53:28 przy kursie: 502,00 zł
Prezes spółki giełdowej o miliardowej kapitalizacji, posiadający także kompetentnego dyrektora finansowego, miałby nie rozumieć o co chodzi audytorowi?! Bardzo mało realne.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 sierpnia 2022 21:41:07 przy kursie: 502,00 zł
Nie widzę związku miedzy kapitalizacją spółki wiedzą dyrektora finansowego, a możliwością zrozumienia przez prezesa o co chodziło audytorowi.

Wypowiedź prezesa jest dość oszczędna w tym temacie i pozostawia pole do spekulacji.

Istotne jest czy odpis będzie czy nie. To czy ma to związek z milestone, czy nie to poboczny wątek i szkoda czasu kruszyć o to kopie.

Edytowany: 30 sierpnia 2022 21:50

Dead south
2
Wpisów: 7
Wysłane: 30 sierpnia 2022 22:00:05 przy kursie: 502,00 zł
A może lepiej by się stało w dłuższym terminie gdyby P8 został zawieszony? Sam jestem ciekawy jak by to przyjął rynek. Oczywiście dużo zależy jak by to spółka zakomunikowała i ile dokładnie pieniędzy poszło do piachu.
Tyle z tym projektem problemów że może byłaby to ulga? Nie wiem. Niepewność z P8 wydaje się być głównym hamulcowym dla spółki i jej notowań. Może być też tak że gra jak już zostanie ogłoszona będzie paliwem do wzrostów, ale też do spadków.
Osobiście wolałbym w oparciu posiadaną wiedzę o grze (czyli prawie żadną) żeby została wydana zgodnie z obecnym harmonogramem ale zaczynam brać pod uwagę każdy scenariusz.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 30 sierpnia 2022 23:22:08 przy kursie: 502,00 zł
Jałowa dyskusja. Skoro prezes poinformowal, że nie ma ryzyka anulowania P8, to nie wiem o czym tu jeszcze spekulujecie. Niech w końcu dadzą datę premiery FP2 i ruszamy z koksem, a tej maszyny nic nie zatrzyma :)

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 31 sierpnia 2022 15:35:25 przy kursie: 501,00 zł
@Rif
To chyba dlatego, że różne rzeczy padały z ust prezesów a potem wychodziło trochę inaczej...
Tak czy owak ryzyko anulowania P8 wydaje się bardzo małe, zwłaszcza po publikacji w PB.

baks
152
Wysłane: 1 września 2022 15:39:32 przy kursie: 511,00 zł
Przed nami bardziej gorący okres. Stawiam na to, że w 2 połowie września pokażą kolejne wieści lub materiały z FP2 a miesiąc później coś na temat Vitriola.
Co prawda marketing Vitriola zaliczył poślizg i trudno przewidzieć ile czasu zajmie przygotowanie odpowiedniej jakości materiałów wideo. Samo przygotowanie materiału to sprawa najwyżej kilu dni a montaż filmu normalnie zajmuje kilka godzin. Jednak w marketingu niemal każda klatka ma znaczenie. Pytanie jak dużo animacji i innych elementów graficznych tam w cisną. To może wydłużyć cały proces. Jednak koniec października to dobry termin.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

765 766 767 768 769

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,421 sek.

rrneqxqw
digtbaiq
beehwagl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
feycqknq
lsithtre
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat