77 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 329
Wysłane:
23 września 2022 10:36:05
przy kursie: 37,60 zł
Tymczasem GUS poinformował, że w czasie największego kryzysu energetycznego, produkcja węgla kamiennego w sierpniu spadła r/r o 10% :D
Niech to będzie komentarz do umiejętności i kompetencji polskiego górnictwa.
P. S. Ciekawe ile w analogicznym okresie wzrosły ich pensje ;).
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
23 września 2022 10:51:55
chyba nie ma zaskoczenia. Po takich wzrostach stóp procentowych a do tego wojnie za miedzą mało kto będzie ruszał z nowymi inwestycjami. Z prywatnych tinwestycji musi sporo wycinać, sporo. Państwo będzie wchodziło w te wolne moce i będzie budowało aby trochę ratować. Kto ma portfel zamówień państowych to teraz nie będzie miał problemów z podwykonawcami. Samorządy dostały wyskie ceny energii a to znaczy, że inwestycje będą okrojone do minimum, to samo spółki wodociągowe. Robi się bardzo nieciekawie. Widać 2008 na horyzoncie i zbliża się coraz szybciej. www.zerohedge.com/economics/cr...Ta dynamika wzrostu kosztu pieniądza na instrumentach pochodnych w wielkich bankach inwestycyjnych musi swoje warzyć i przekładać na bilans. Czy JSW zabezpieczy ceny? powinni
Edytowany: 23 września 2022 10:54
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
23 września 2022 11:22:23
Cytat:Ile warta jest spółka, która ma świetne wyniki finansowe, ale akcjonariusze na nich prawdopodobnie nie skorzystają? To pytanie, na jakie każdy, sam musi sobie odpowiedzieć. Załóżmy (w uproszczeniu), że byłbyś właścicielem kopalni diamentów, ale nie miałbyś z tego tytułu żadnych dochodów. Ile dla Ciebie warta byłaby ta kopalnia? Tyle ile ktoś za nią zapłaci - zapewne. Ile za nią ktoś zapłaci, jeżeli nie będzie mógł z niej czerpać dochodów lub te dochody będą bardzo niskie. Zapewne niewiele.
O zarządzaniu JSW nic nie pisałem. Pisałem tylko o ryzykach jakie ja widzę i jakie mnie zniechęciły do inwestycji w spółkę.
Uważam, że szansa, że będę beneficjentem świetnych wyników spółki jest niska. Porównywanie jej wskaźników do innych spółek z sektora ma z tego powodu ograniczoną wartość.
Ponadto, aby być pewnym, że zarobię, musiałbym przyjąć metodę likwidacyjną do wyceny i określić poprawnie termin likwidacji spółki. Ta rodzi spore ryzyko błędu, bo mówimy o dalekiej przyszłości.
To oczywiście moje zdanie, można się z nim zgadzać lub nie. Decyzje inwestycyjne każdy podejmuje sam, a giełda uczy pokory, przynajmniej mnie. W ten sposób rozumując, wkładasz do jednego worka (przeznaczonego do utylizacji) wszystkie spółki nie płacące dywidend. A twoje rozumowanie można podpiąć pod dyskusję każdej takiej spółki. I to nie tylko w Polsce. A z drugiej strony, ile wynosi wg ciebie wartość likwidacyjna firmy posiadającej 5 mld gotówki na kontach?
|
|
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
23 września 2022 11:41:05
Cytat:W ten sposób rozumując, wkładasz do jednego worka (przeznaczonego do utylizacji) wszystkie spółki nie płacące dywidend. A twoje rozumowanie można podpiąć pod dyskusję każdej takiej spółki. I to nie tylko w Polsce. A z drugiej strony, ile wynosi wg ciebie wartość likwidacyjna firmy posiadającej 5 mld gotówki na kontach? Tylko, że te inne spółki nie mają wskaźnika uzwiązkowienia na poziomie ca 150%. To znaczy, że są w spółce pracownicy, którzy należą do co najmniej 2 związków zawodowych. Związków zawodowych jest w JSW ponad 60. Ile na GPW jest spółek, które mają podobną sytuację i są spółkami SP?
|
|
Wysłane:
23 września 2022 11:41:40
Kolego, lepiej nie ruszaj hasła wartość likwidacyjna bo aby zlikwidować JSW i posprzątać po niej to te 5 mld to może być mało :)
Każdy papier ma swoją cenę, nawet jak nie płaci dywidend, każdy ma swoje ryzyka. Nie ma co się na rynek obrażać, że widzi wycenę inaczej. Trzeba to przyjąć i zadać sobie pytanie dlaczego?
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
23 września 2022 11:52:35
Cytat:Każdy papier ma swoją cenę, nawet jak nie płaci dywidend To jest dla mnie kluczowe w tych wywodach na forum JSW. Jeśli rok temu, Rynek uważał, że odpowiednia cena za akcje firmy przynoszącej straty wynosi 50zł. A obecnie tej samej z miliardami na koncie i kolejnymi w najbliższej perspektywie, na niecałe 40, to oczywiście można uważać że rok temu Rynek się mylił. Albo dziś się myli. Kolega 1ketjoW natomiast uważa, że jest on zawsze w błędzie bo każda cena za akcje jest za wysoka.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2022 12:12:45
addison napisał(a):Kolego, lepiej nie ruszaj hasła wartość likwidacyjna bo aby zlikwidować JSW i posprzątać po niej to te 5 mld to może być mało :)
Każdy papier ma swoją cenę, nawet jak nie płaci dywidend, każdy ma swoje ryzyka. Nie ma co się na rynek obrażać, że widzi wycenę inaczej. Trzeba to przyjąć i zadać sobie pytanie dlaczego?
To nie jest kwestia obrażania się. :) Ja uważam zwyczajnie, że są ciekawsze podmioty na GPW do inwestycji. Napisałem wcześniej: Cytat:Ile warta jest spółka, która ma świetne wyniki finansowe, ale akcjonariusze na nich prawdopodobnie nie skorzystają? To pytanie, na jakie każdy, sam musi sobie odpowiedzieć. Dla mnie ryzyko na JSW jest nieakceptowalne na dziś. Na szczęście mamy różną poziomy ryzyka jakie możemy zaakceptować. To co dla mnie jest nieakceptowalne dla kogoś innego może być okazją inwestycyjną i vice versa. BTW, jak patrzę na wycenę likwidacyjną JSW w SW to jest ona zbliżona do obecnej rynkowej. :) W przypadku JSW nic nie uważam, jeżeli chodzi o cenę za akcję. Dla mnie z innych powodów spółka jest nieatrakcyjna. Te miliardy na koncie są obecnie w FIZ, ma co idą środki z tego funduszu wiemy. Ile jeszcze wpłacą do FIZ też można poczytać w internecie.
Edytowany: 23 września 2022 12:21
|
|
Wysłane:
23 września 2022 12:28:43
Rynek jest szeroki i długi, ja się nie obrażam, ale to chyba nie do mnie ten post o obrażaniu. Wyrosłem już z tego aby obrażać się na rynek, że wycenia coś inaczej jak ja. Wolę zadać pytanie dlaczego tak jest a nie się z nim kopać, zdrowiej wychodzi, polecam :)
Nie wiem jaki mechanizm ma SW do wyceny wartości likwidacyjnej(może spisuje aktywa trwałe do 30%), ale kopalnia to nie biuro czy inny grunt co trzyma wartość :) Tutaj oczywiście w formie żartu te koszty poniesione przy likwidacji bo nie ma tematu likwidacji i długo nie będzie. Zarzuciłem tak tylko bo pamiętam jak Ciech był kupowany przez dr. K a wcześniej wyrzucili z niego śmieci typu zakłady zachem czy raczej hałdę toksyczną. tamta likwidacja będzie więcej warta niż cena po której kupili Ciech :) Można ładnie coś sprywatyzować?
W kopalniach likwidacją zajmuje się SRK, czyli płacimy wszyscy MY :) 5 mld byłoby mało na likwidację JSW :)
|
|
0 Dołączył: 2022-09-23 Wpisów: 1
Wysłane:
23 września 2022 12:42:45
1ketjoW napisał(a):Cytat:W ten sposób rozumując, wkładasz do jednego worka (przeznaczonego do utylizacji) wszystkie spółki nie płacące dywidend. A twoje rozumowanie można podpiąć pod dyskusję każdej takiej spółki. I to nie tylko w Polsce. A z drugiej strony, ile wynosi wg ciebie wartość likwidacyjna firmy posiadającej 5 mld gotówki na kontach? Tylko, że te inne spółki nie mają wskaźnika uzwiązkowienia na poziomie ca 150%. To znaczy, że są w spółce pracownicy, którzy należą do co najmniej 2 związków zawodowych. Związków zawodowych jest w JSW ponad 60. Ile na GPW jest spółek, które mają podobną sytuację i są spółkami SP? Wszystko fajnie, ale chwilka... Wyniki netto po 1H2022: >Lotos: 4,8 mld zł -> kapitalizacja 14,6 mld zł >PGNiG: 4,8 mld zł -> kapitalizacja 29,5 mld zł >KGHM:4,2 mld zł -> kapitalizacja 17,5 mld zł >JSW: 4,2 mld zł -> kapitalizacja 4,4 mld zł Wszystko to są: a) spółki Skarbu Państwa, b) uzwiązkowione, c) zacofane pod względem zarządzania, d) obarczone ryzykami podatku od nadmiarowych zysków lub wyprowadzenia kasy w inny sposób, e) ryzykiem recesji (dla uniknięcia zbędnej polemiki - nie każdej spółki to ryzyko dotyczy w równym stopniu), f) brakiem środków z KPO. Z kolei, jeśli się nie mylę, sytuacja finansowa (w rozumieniu gotówki netto) jest obecnie najbardziej korzystna w JSW (na tle wymienionych spółek). Co zatem przekłada się na tak dużą asymetrię wartości rynkowej na niekorzyść JSW? Bo nawet zakładając przyłożenie stosownego dyskonta, to czy zasadnym jest przykładanie współczynnika x0,25? Tylko poruszajmy się proszę w warunkach rozsądku, a nie "węgla po 100 dolarów, bo wszystkie inwestycje zostaną zatrzymane". Jak paliwo będzie po 20 zł/za litr to też "wszyscy będą siedzieć w domu albo jeździć tramwajem".
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2022 13:24:10
Cytat:Nie ma co się na rynek obrażać, że widzi wycenę inaczej. Trzeba to przyjąć i zadać sobie pytanie dlaczego? addison, to napisałeś odnośnie obrażania. Ja odpisałem, że się nie obrażam. Resztę już napisałem. Nic więcej nie mam do powiedzenia.
Edytowany: 23 września 2022 13:32
|
|
|
|
23 Dołączył: 2020-02-11 Wpisów: 168
Wysłane:
23 września 2022 20:49:26
Cytat:Projektowana ustawa zakłada również wprowadzenie daniny od nadzwyczajnych zysków spółek za 2022 roku, w tym spółek energetycznych, co pozwoli na zapewnienie środków na wsparcie odbiorców wrażliwych, jednostek samorządu terytorialnego, a także innych odbiorców energii. W liście, który wicepremier Sasin skierował do Łukasza Schreibera, przewodniczącego Stałego Komitetu Rady Ministrów, zwrócił się o wyrażenie zgody na zastosowanie trybu odrębnego do projektu, polegającego na pominięciu części etapów procedury legislacyjnej, w tym uzgodnień, konsultacji publicznych i opiniowania. (PAP Biznes) https://stooq.pl/n/?f=1511412Ciekawe czy i ile dowalą podatku JSW
|
|
143 Dołączył: 2020-03-19 Wpisów: 743
Wysłane:
24 września 2022 10:52:07
Od kiedy JSW to spółka energetyczna? Nie wiem czy celowo czy nieświadomie wprowadzasz w błąd.Podatek może być nałożony na zyski nadzwyczajne firm m.in. PGE, ENEA, Kogeneracja, ZEPAK, TAURON... Spółki energetyczne z definicji wytwarzają energię z różnych źródeł (w Polsce to przede wszystkim węgiel). A później odsprzedają drogą energię po cenie rynkowej (która jest wysoka głównie przez ceny gazu w UE). JSW nie sprzedaje energii... Było to podkreślane przez premiera Morawieckiego, ministra Sasina i minister Moskwę. Także powielasz jakieś wierutne bzdury.
Edytowany: 24 września 2022 10:53
|
|
23 Dołączył: 2020-02-11 Wpisów: 168
Wysłane:
24 września 2022 11:36:00
Projektowana ustawa zakłada również wprowadzenie daniny od nadzwyczajnych zysków spółek za 2022 roku, w tym spółek energetycznych
Czyli nie tylko spółki energetyczne. Nie wprowadzam w błąd.
|
|
Wysłane:
25 września 2022 15:04:26
Cytat:Morawiecki podkreślił przy tym, że nie będzie tolerował "sytuacji, w której nadzwyczajne zyski spółek Skarbu Państwa – i spółek zagranicznych – są realizowane kosztem obywateli albo instytucji wrażliwych". Jak dodał, polecił Ministerstwu Aktywów Państwowych i Ministerstwu Klimatu jak najszybsze wypracowanie odpowiednich rozwiązań prawnych.
"Dziś mamy taką sytuację, że cenę z dostawą na przyszły rok sprzedaje się na towarowej giełdzie energii licząc od ceny węgla w Holandii – a nie od ceny węgla, którą kupują zakłady energetyczne z polskich kopalń. To mechanizmem, który powoduje te wysokie propozycje na przyszły rok. Nie ma na to naszej zgody i mówię to bardzo wyraźnie. Nie może być tak, że kilkanaście osób z zarządów tych spółek bogaci się kosztem społeczeństwa" - dodał. Źródło: www.bankier.pl/wiadomosc/Premi...Podatek ma dotyczyć firm energetycznych, które sprzedają energię po cenach rynkowych, a nie po realnych kosztach wytworzenia + marża kilka procent. JSW nie sprzedaje prądu detalistom, firmom ani jednostkom samorządu terytorialnego, także teoretycznie w żadnym artykule o JSW nie było mowy. Cały czas są podkreślane firmy ENERGETYCZNE.
Edytowany: 25 września 2022 15:05
|
|
33 Dołączył: 2010-03-28 Wpisów: 237
Wysłane:
25 września 2022 15:15:53
Obawiam się, że nie masz racji. Tu coraz mniej ekonomii a coraz więcej polityki, Morawiecki powie to co trafia do mas, a hajs zostanie ściągnięty szerzej. Wystarczy otworzyć sprawozdania PGE, ENEA, TPE. Nie znajdziesz tam istotnej poprawy wyników YoY, więc skąd miałby ściągnąć 13,5mld podatku? Obawiam się, że najbardziej ucierpi PKN, PGN, JSW, Bogdanka, Bumech, energetyka (przez zamrożenie taryf), może Azoty, KGHM i kilka firm prywatnych
PIS zaorał banki teraz powtarza to z energetyka i górnictwem. Najsmutniejsze, że tego typu interwencje są krótkowzroczne i o ile dają na chwilę ulgę, tak czkawka będzie się to długo odbijać. Nie wiem kto ma dokonywać transformacji energetycznej jak nie spolki objęte sankcjami, bo tak to trzeba nazwać.
Nieodowna jest odpowiedź na pytanie co już mamy w cenach? bo zdaje się, że wiele ryzyk, a o podatku mówią od lipca
Edytowany: 25 września 2022 15:34
|
|
Wysłane:
25 września 2022 17:18:46
z PGE przytulą 4 miliardy, Z Orlenu przytulą 5 milardy. To już jest prawie 9 miliardów złotych.
+ jeszcze reszta energetyki i 13,5 mld się uzbiera.
Nie sądzę, żeby dotknęło to spółki nie-energetyczne.
Dlatego dziwi mnie taki sceptycyzm. Glównie chodzi o spółki, które sprzedają detalistom. JSW nawet energetyka nie sprzedaje ludziom, a energetyka dostaje węgiel za frajer czyli 350 zł.
Edytowany: 25 września 2022 17:24
|
|
31 Dołączył: 2020-05-13 Wpisów: 60
Wysłane:
25 września 2022 17:58:34
Panowie, poważnie - podatki na węgiel kamienny - teraz kiedy w końcu coś zarabiają, po latach upokorzeń?
Chyba nikt w rządzie nie jest aż tak .... Przecież te zyski to są pieniądze górników, czy tam związków zawodowych :)
I to jeszcze przy ciągłym dojeniu tych spółek (PGG, Bogdanka, JSW) przez energetykę (Enea, PGE i inne SSP) kupującą węgiel po bardzo rynkowych cenach 350-450 zł :), gdzie resztę brakującego węgla np. PGE sprowadza po 2000-2500 zł?
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
25 września 2022 18:19:48
Cytat:zostanie wprowadzone opodatkowanie nadzwyczajnych zysków dużych firm — zapowiedział w niedzielę w Nysie (woj. opolskie) prezes PiS Jarosław Kaczyński. businessinsider.com.pl/finanse...
|
|
Wysłane:
26 września 2022 01:00:00
Lepiej się nastawić na najgorsze i być mile rozczarowanym niż odwrotnie. Tak statystycznie jest najlepiej :)
Pojadą po całości, mówiłem wcześniej, że chłopaki z wawy widzą te kasę i coś wymyślą.
Dla mnie zastanawiające jest to, że to zacznie działać w tym roku podatkowym. Zysk nie zawsze równa się zdolność do wypłaty ekstra podatku, który nagle pojawia się w listopadzie. Spółki przecież mogłyby mnóstwo kasy zainwestować w rozwój, przejęcia na mogły się wesprzeć też kredytami i co wtedy? Plan np pokazywał takie wyniki na cały 2022 i pod to szły już inwestycje a tu nagle takie coś w środku roku podatkowego. Żart, kpina, nie wiemy jak to tłumaczyć.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
26 września 2022 01:10:35
Cytat:Dla mnie zastanawiające jest to, że to zacznie działać w tym roku podatkowym. To raczej normalne w Polsce że prawo działa wstecz... taki kraj.
|
|