PARTNER SERWISU
irbmujde
515 516 517 518 519
juniorAccount
PREMIUM
41
Wpisów: 172
Wysłane: 6 grudnia 2022 21:06:47 przy kursie: 130,76 zł
Kiedy TWOM i FP wychodziły, mieliśmy trochę inną sytuację geopolityczną, gospodarczą, kulturową. Nikt nie wie jak gracze czy raczej, rynek, przyjmą FP2 dzisiaj. Czy gra o marźnięciu w obecnej sytuacji, zostanie tak samo ciepło odebrana. 11stki najmądrzejsze co zrobiły w ciągu ostatnich lat, to rozwinięcie odnogi publishingowej. To pozwoli im przetrwać do czasu aż wydadzą zapowiadane, kolejne duże, własne, produkcje. Czy uda im się cokolwiek własnego wydać przed rokiem 2025?

CDR musi również przez następne kilka lat jakoś przeżyć. Mają na to kasę, nie ma co się łudzić. Czy będzie jednak miał co pokazać inwestorom w latach 2024-2025? No, to zależy od tego, kiedy PL wyjdzie. Bo jak już wyjdzie, to myślę że będzie impulsem do wzrostów ale z drugiej strony doskonałym momentem do wyjścia, po kolejnym raporcie finansowym. A potem 2-3 lata... czekania?

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 6 grudnia 2022 21:30:01 przy kursie: 130,76 zł
Wilk z T29 napisał(a):
tgolik napisał(a):

Co chcesz weryfikować? To wszystko już się stało i jest wycenione w kursie od wielu miesięcy.

Oczywiście nie chodzi o samą grę, bo jaki jest to hit widać było od razu. Można się było oszukiwać co najwyższej tydzień. Zweryfikować można osoby które wykorzystują każde info do roztaczania wizji na temat CDR i jego przyszłego kursu. Jak widać, nie rozsądnym było bronić wyceny i liczyć na dywidendę.

Z dywidend jestem bardzo zadowolony a kurs, po 2-letniej korekcie zaczyna odrabiać straty. Mój pozytywny stosunek do CDR od dekady się nie zmienia.
Uważam, że w tym roku był dobry czas na budowę nowych pozycji na CDR.

Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 7 grudnia 2022 08:24:41 przy kursie: 130,76 zł
Kacper Koproń Trigon Domu Maklerskim udzieli wywiadu na początku grudnia dla Pulsu Biznesu

Oczekuje wzrostów całego sektora, nie mówi o wielkiej hossie w 2023 – segment do przeważania

CDR i zmiana trajektorii C2077 powinien wspierać segment

Gaming mobilny najgorsze ma za sobą

Ostrzega jednak przed hurra optymizmem

CDR

CDR zawsze był wyceniany drogo, raczej jest optymistą, perspektywa DLC, zagrywanie na S uważa za zły pomysł, wszystko co złe jest zdyskontowane

DLC publikacja 2Q22 zakłada 270 mln przychodów w 2023 – próba szukania analogii do krew i Wino z konwersją na poziomie 20% (wysoko) on zakłada nisko 10% nasycenia być może do dodatku baza wyniesie 25 mln, 25 USD pricesingu – 270 mln ostrożnie

Skrócenie okresu wydawniczego, przejście na model ~ubisoftowy

Dużej premiery spodziewa się w 2025 – Sirius

154 PLN – ile % w zmianie wyceny stanowi zmiana/poprawa sprzedaży CP2077 – aż 40%, a 60% to nowa strategia i oczekiwania co do nowych tytułów

co ciekawe konsensus Bloomeber zakładał na 3Q 180 mln przychodu i 50 mln zysku
Edytowany: 7 grudnia 2022 08:26

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 7 grudnia 2022 10:52:50 przy kursie: 128,50 zł
bginvest napisał(a):
"Teoretycznie potencjał jest ale spółka pokazała, że nie potrafi wykorzystać potencjału jaki mają projekty. Chyba brak kompetencji .... Zarządu."

7-letnia gra była w TOP 20 najczęściej grywanych produkcji w listopadzie oraz przez tydzień w Global Top Sellers na Steam.
2-letnia gra po raz 6-ty w tym kwartale kończyła tydzień w Weekly Global Top Sellers na Steam oraz od dwóch miesięcy w Top 10 na PS Store.

Rzeczywiście spółka nie potrafi wykorzystać potencjału projektów, a Zarząd jest niekompetentny.

"Można oczywiście znów napompować marzenia inwestorów ale gracze szybko nie dadzą się znów tak nabrać....."

Analizując dane oraz oceny gry po ostatnim patch-u śmiem twierdzić, że gracze dali spółce kolejną szansę.

W każdym biznesie można popełnić błąd, najważniejsze to albo go naprawić i wyciągnąć wnioski albo wyciągnąć wnioski.
Spółka naprawiła i wyciągnęła wnioski.

Na giełdzie życie przeszłością to taki sam błąd jak życie marzeniami.

Ja nie neguję gry jako takiej - tylko sposób realizacji. Sam pomysł na grę był wręcz genialny jednak spółka wykorzystała tylko 15-20% potencjału ..... dlatego "moje serce płacze" a rozum woła "why, wky, why"
Jak można było zmarnować ten potencjał nie ma właściwych słów aby to okreśklić.

Tak zainteresowanie grą pokazuje jak taka gra jest potrzebna.
Dlatego po raz kolejny wołam, że spółce brakuje kompetentnych liderów zespołów lub ich asystentów. Czas coś z tym zrobić bo nie wystarczy sam genialny pomysł.
Liczę, że w spółce poszli po rozum do głowy i zrozumieli jak dużo stracił sam Zarząd na premiach za zaniechania z ostatnich lat 2016-2020. Myślę, że lepiej było wydać na pensje kolejne 100mln i mieć w kasie te 4-6 mld dodatkowo.
Teraz spółkę stać na dobrych menedżerów i nie będzie wymówki, że mieli napięty budżet.
Przed spółką poważne wyzwania nie może się powtórzyć ostatnia wtopa. Jak widać gracze ciekawą grę kupią ..... ale tylko niektórzy kupią crapa z mega błedami - szkoda pracy która idzie w komin.
Naszej giełdzue potrzebny jest ktoś taki jak CDR .... ale to od sukcesu TWOM zaczął się boom na GPW w gamingu .... i udany debiut Jujubee a po tym mega oferty PLW i TSG. Szkoda, że Jujubee nie spełnił oczekiwań inwestorów pozostałe radzą sobie całkiem dobrze.

Czas na CP 2177 - oby nie za 100 lat i oby ta gra wreszcie spełniła wszystkie oczekiwania graczy.Angel
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

baks
152
Wysłane: 7 grudnia 2022 11:06:25 przy kursie: 128,50 zł
bandhead
Bartas_Gda napisał(a):
Kacper Koproń Trigon Domu Maklerskim udzieli wywiadu na początku grudnia dla Pulsu Biznesu

Oczekuje wzrostów całego sektora, nie mówi o wielkiej hossie w 2023 – segment do przeważania
Ostrzega jednak przed hurra optymizmem

CDR zawsze był wyceniany drogo, raczej jest optymistą, perspektywa DLC, zagrywanie na S uważa za zły pomysł, wszystko co złe jest zdyskontowane

DLC publikacja 2Q22 zakłada 270 mln przychodów w 2023 – próba szukania analogii do krew i Wino z konwersją na poziomie 20% (wysoko) on zakłada nisko 10% nasycenia być może do dodatku baza wyniesie 25 mln, 25 USD pricesingu – 270 mln ostrożnie

Skrócenie okresu wydawniczego, przejście na model ~ubisoftowy

Dużej premiery spodziewa się w 2025 – Sirius

154 PLN – ile % w zmianie wyceny stanowi zmiana/poprawa sprzedaży CP2077 – aż 40%, a 60% to nowa strategia i oczekiwania co do nowych tytułów

co ciekawe konsensus Bloomeber zakładał na 3Q 180 mln przychodu i 50 mln zysku

Kolejny hurraoptymista. Być może analityk nie doczytał, że spółka dopiero rusza z projektem i dopiero szukają kluczowych pracowników do projektu.
Oto jedna z ofert pracy

Wiedźmin Sirius – nowe szczegóły

The Molasses Flood obecnie poszukuje starszego projektanta poziomów. W opisie znajdziemy informację, że jednym z zadań osoby przyjętej na to stanowisko będzie tworzenie „proceduralnie generowanego środowiska”. Studio potrzebuje również głównego projektanta poziomów, który będzie odpowiadał za „generowanie poziomów ręcznie i proceduralnie”.

Oznacza to, że projekt dopiero jest na etapie prototypowania. Nawet licząc na ekstra szybki proces produkcji (co wątpliwe) to produkcja 2 lata jest realna tylko dla gry przeglądarkowej albo na smartfona.bandhead

Jak można zakładać 2 letni okres produkcji ... ?
A gdzie testy poprawki bugów ?
Chyba ktoś zabiera się za opiniowanie branży nie znając kompletnie jest realiów produkcyjnych.
Nie siedzę w spółce ale same oferty pracy kompletnie negują analizę możliwego terminu premiery.
Czyżby próba grania pod kurs ... ?
Edytowany: 7 grudnia 2022 11:08

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 7 grudnia 2022 11:06:38 przy kursie: 128,50 zł
To jest swoją drogą niesłychane, że w temacie o CDR pojawia się szeroki wątek o 11Bit, firmie która wynikami ledwo przewyższa Bloobera, ale już Creepy Jar nie może od dłuższego czasu dogonić. Tak jakby było co porównywać ... Przecież CDR to ekstraklasa światowa, a 11bit to co najwyżej dół tabeli ligi niżej (a rzeczywiście rzecz ujmując to jest mocniejsza II liga). Od dawna twierdziłem, że Cyberpunk jest bardzo dobrym produktem i jedną z najlepszy gier single player kiedykolwiek stworzonych. Ludzi w pewnym momencie zaślepiła wysoka cena akcji CDR oraz brak zrozumienia, że to stare konsole były i są problemem, a nie Cyberpunk. Firma wydała grę w nieciekawym oknie bo niedługo po premierze wychodziły już nowe konsole, a więc było wiadomo, że będzie problem z działaniem bo gra miała działać na starym sprzęcie. Mało tego bo ludzie nadal zdają się nie rozumieć, że konsole nie mają szans konkurować z komputerami i już pojawiają się gry z ograniczeniami do 30 fps na nowych konsolach. Konsole to tania zabawka - budżetowe rozwiązanie, które zawsze będzie się wiązać z pójściem na jakiś kompromis. Tak było od zawsze (no może lata 90ąte były inne pod tym względem ze względu na uboższy software na komputerach).

Firma przeszła na silnik UE5, a więc produkcja będzie się toczyć płynniej z wiadomych względów i takich problemów jak przy zderzeniu CP2077 z 8 letnim ramolem zwanym PS4 czy Xbox One nie będzie przy premierze kolejnych produkcji. CD Projekt zaczął hossę w sektorze i ją zakończył. Miejmy nadzieję, że rozpoczął nową.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 7 grudnia 2022 11:47:45 przy kursie: 128,50 zł
baks napisał(a):

Jak można zakładać 2 letni okres produkcji ... ?

Chciałbym zauważyć, że od połowy 2022 roku do końca 2025 mamy 3,5 roku a nie dwa lata.
Dodatkowo Molasses tworzą stosunkowo proste gry AA i tak pewnie będzie w tym przypadku. Jeśli zamiast 20 osób za pracę weźmie się 60, projekt może być bardziej rozbudowany lub szybciej zrealizowany.

Bartas_Gda
67
Wysłane: 7 grudnia 2022 11:59:53 przy kursie: 128,50 zł
baks napisał(a):
bandhead
Chyba ktoś zabiera się za opiniowanie branży nie znając kompletnie jest realiów produkcyjnych.

analityk pokrywający spółki ze sektora gamingowego (w rekomendacji zakłada 2026, 2025 podał w wywiadzie) - na pewno się nie zna, ale baks wie wszystkoEh?

@baks przydałoby się abyś zjadł snickersa bo zaczynasz aktorzyć - Twoje wypowiedzi są bardzo pretensjonalne i naszpikowane niechęcią do spółki.

Zakładam, że inwestorzy i uczestnicy wątku są na tyle świadomi zagrożeń ale i szans jakie są przed spółką. Ewentualni zbytni optymiści np co do 4Q wśród których jestem ja zostaną zweryfikowani po raporcie rocznym.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 7 grudnia 2022 14:32:12 przy kursie: 128,50 zł
W 4 kwartale mają zrobić odpisy na Spokko, więc już to obniży wyniki o kilkanaście (może nawet kilkadziesiąt) milionów złotych.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 7 grudnia 2022 14:36:59 przy kursie: 128,50 zł
Za Spokko, chyba 32 mln zł.

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 7 grudnia 2022 15:03:44 przy kursie: 128,50 zł
W komunikacie spółka poinformowała, że całkowita wartość udziałów Spokko w księgach Emitenta na dzień 5 grudnia 2022 roku wynosiła 32,4 mln zł.

Spokko zapewne dokona odpisu zerując aktywa związane z WMS.

Odpis CD na pewno nie obejmie 100 % aktualnej wartości udziałów Spokko.
Roboczo zakładam 50 %.

Także operacyjnie EBITDA tylko nie będzie obarczona odpisem.

baks
152
Wysłane: 7 grudnia 2022 15:16:34 przy kursie: 128,50 zł
Bartas_Gda napisał(a):

@baks przydałoby się abyś zjadł snickersa bo zaczynasz aktorzyć - Twoje wypowiedzi są bardzo pretensjonalne i naszpikowane niechęcią do spółki.

Zakładam, że inwestorzy i uczestnicy wątku są na tyle świadomi zagrożeń ale i szans jakie są przed spółką. Ewentualni zbytni optymiści np co do 4Q wśród których jestem ja zostaną zweryfikowani po raporcie rocznym.

Niewiele zrozumiałeś z wpisu. Jestem zdziwiony, że znów tak łatwo nakręcacie się planami spółki.
Plany to jedno a realizacja to coś innego.
Do tego oburzacie się jak ktoś śmie wspominać o innych spółkach - przecież to zniewaga Waszej spółki. Fanatyzm wyznaniowy w czystej postaci ...salute

Marzę o tym aby spółka wróciła do czasów splendoru jak po premierze W3 w latach 2015-2018.
Nie nastąpi to tak szybko jak się niektórym wydaje.
Grę którą rozpoczęto w tym roku i wciąż brakuje głównych architektów gry a poziomy to podstawa podstaw nie ma szans aby ukończono produkcję przed końcem 2024.

Niektórzy nie rozumieją zapisów. 2 lata produkcji to koniec 2024 to prawda.
Aby wydać grę w dobrej jakości (inaczej niż z CP) w 2025 trzeba ją ukończyć w 2024.

Może niektórzy pamiętają, że W3 był ukńczony wiosną 2014 ale potrzebowano zrobić poprawki a później 2 razy przesuwano premierę łącznie ponad 6 miesięcy ze względu na liczne błędy.

Podsumowując na dopracowanie gry wielkości CP potrzeba 9-12 miesięcy.
Jak mieliśmy przykład z CP na poprawę gry ukończonej potrzebowano ok 18 miesięcy pomimo kilku lat produkcji.
Nawet jeśli byłaby to gra kategorii AA to 2 a nawet 2,5 roku to za mało na wydanie dopracowanej gry. Nie ma znaczenia tutaj ilu ludzi ją robi.
Zwiększenie załogi z tych wspomnianych 20 ludzi do 60 nie przyspieszy 3 krotnie produkcji może ją co najwyżej powiększyć 2 razy ale czasu jeśli skróci to niewiele.

To nie branża budowlana czy inna produkcyjna. To tak nie zadziała.
Trzymam kciuki za spółkę ale trzymajmy się ziemi - odlot jest szkodliwy.
Przed premierą CP nawet BoA dał reko na 500zł .... i co z tego wyszło ?
Oceniajmy spółki po faktach i wynikach a nie tylko po deklaracjach.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 7 grudnia 2022 18:11:47 przy kursie: 128,50 zł
baks napisał(a):

Może niektórzy pamiętają, że W3 był ukńczony wiosną 2014 ale potrzebowano zrobić poprawki a później 2 razy przesuwano premierę łącznie ponad 6 miesięcy ze względu na liczne błędy.

Stosując Twój tok myślenia, Wiedźmin 3 powstawał tylko 2 lata (od maja 2012 do wiosny 2014). Ewentualnie 2,5 roku licząc od końca 2011 roku. Do tego 1 rok na szlify.
Tyle czasu ma Mollasses Flood do końca 2025 roku. Czy to dość czasu? Na olbrzymiego Wiedźmina 3 starczyło, to i na popierdółkę Sirius (nie liczę za bardzo na ten tytuł) starczy.

Bartas_Gda
67
Wysłane: 7 grudnia 2022 18:53:53 przy kursie: 128,50 zł
baks napisał(a):
Bartas_Gda napisał(a):

Niewiele zrozumiałeś z wpisu. Jestem zdziwiony, że znów tak łatwo nakręcacie się planami spółki.
Plany to jedno a realizacja to coś innego.
Do tego oburzacie się jak ktoś śmie wspominać o innych spółkach - przecież to zniewaga Waszej spółki. Fanatyzm wyznaniowy w czystej postaci ...salute

Gdzie w moich wpisach masz fanatyzm? - jakiej naszej spółki? mam wrażenie że inni potrafią normalnie dyskutować. Zejdź proszę na ziemie, dyskutujmy merytorycznie na liczbach racjonalnym podejściu. Na pewno przyda się spojrzenie na chłodno bo mając akcje łatwo ponieść się fantazji i na pewno zgodzę się, że łatwo o zbytni optymizm.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 7 grudnia 2022 22:59:32 przy kursie: 128,50 zł
Bartas_Gda napisał(a):

Gdzie w moich wpisach masz fanatyzm? - jakiej naszej spółki? mam wrażenie że inni potrafią normalnie dyskutować. Zejdź proszę na ziemie, dyskutujmy merytorycznie na liczbach racjonalnym podejściu. Na pewno przyda się spojrzenie na chłodno bo mając akcje łatwo ponieść się fantazji i na pewno zgodzę się, że łatwo o zbytni optymizm.

Wyluzuj, może baks miał mnie na myśli happy7
Ślepo wierzę w CDR. Trzeci raz przechodzę Wiedźmina 3, mam 550 godzin w Cyberpunku, 800 w Gwincie i 140 km przeszedłem latem 2021 przechodząc fabułę Monster Slayera. Wiedźmina 2007 nie dałem rady przejść, ze względu na archaizmy, czekam więc z niecierpliwością na Remake.
Siedzę na spółce tak długo jak na stockwatchu i nie narzekam. Przetrwałem chyba wszystkich łowców górek i dołków, większość malkontentów i chłodnym okiem patrzących "znawców".
Dużo grałem swego czasu na akcjach CDR ale zacząłem zarabiać dopiero wtedy, kiedy w końcu zostawiłem moje pakiety w spokoju.
Edytowany: 7 grudnia 2022 23:04

baks
152
Wysłane: 8 grudnia 2022 12:34:43 przy kursie: 126,48 zł
Bartas_Gda napisał(a):

Nic osobistego.
W wypowiedzi zawarłem podsumowanie do większej ilości postów gdzie znów marzy się o kosmicznych wycenach na podstawie planów spółki.
Kapitalizacja 80mld lub więcej musi mieć jakieś podstawy.
Wycena 500zł czy kurs jaki był w okolicach 460zł był oparty o spodziewane zyski w ilości 2 mld powtarzalne przez 3 kolejne lata.
Takie zyski mogłyby uzasadniać kurs w tym przedziale a nawet nieco wyżej. Przy takim kursie wskaźnik okolice 1:23-1:26 czyli nawet do 520zł choć kosmiczny ale akceptowalny.
Faktyczne zyski średnie za lata 2020-2022 są na poziomie nie wyższym niż 500mln i nie ma szans aby rosły w najbliższych latach. Dlatego kurs jest adekwatny a wskaźnik 1:23-25 w pełni uzasadniony.
Marzenia o wystrzale na 800zł i 80 mld pozostaną marzeniami do czasu aż spółka zarobi w roku premierowym około 4 mld na czysto.
Takie są fakty.
Marzyć można ale pisanie o tym na forum to już inna sprawa.

Wiedźmin był świetną grą i nikt mu tego nie zabierze. Sam uważam, że powinno się grę dalej wspierać co jakiś czas. To gra epokowa nie tylko dla CDR.salute

CP też jest już grą dobrą - ale przez obietnice jakie snuto przed graczami a szczególnie inwestorami - jest i pozostanie wielki niedosyt.

Czekamy na więcej .... i to dużo więcej przy kolejnych grach.
Chciejstwo inwestorów nie zastąpi świetnej pracy spółki. Nawet dobrzy pracownicy nie zrobią świetnej gry bez odpowiednich szefów zespołu.
Wciąż liczę na to, że spółka odzysk swój blask i będzie prawdziwym championem i chlubą naszej GPW. Zasługuje na to .... ale czy da radę mam nadzieję. Mam też sporo wątpliwości.

Bartas_Gda
67
Wysłane: 9 grudnia 2022 09:11:27 przy kursie: 131,38 zł
To mamy oficjalną zapowiedź Widma Wolności

www.youtube.com/watch?v=zrHb2p...
Edytowany: 9 grudnia 2022 09:11

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 9 grudnia 2022 09:46:36 przy kursie: 131,38 zł
Ocena Cyberpunka na STEAMie wzrosła o kolejną kreseczkę. Mamy teraz 79% na podstawie 498 840 ocen.

Zaprzeczenie
26
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 108
Wysłane: 9 grudnia 2022 10:05:46 przy kursie: 131,38 zł
I kolejna gwiazda światowego kina w grze! Idris Elba. Dobrze to rozgrywają.

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 9 grudnia 2022 10:07:07 przy kursie: 131,38 zł
Idris Elba dołącza do teamu CP 2077.
Bardzo dobry aktor, a co najważniejsze powszechnie lubiany (niech świadczy o tym fakt, że był zdecydowanym faworytem fanów do roli nowego Bonda).

Sam trailer przypomina mi już bardziej film hollywódzki niż grę.

Reakcje na Twitterze, Youtube i w innych kanałach moim zdaniem jednoznaczne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

515 516 517 518 519

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,243 sek.

nuyrqlus
yvckwptc
sjdofvcb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tgdiwnbh
qdeyicwe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat