Zabawa w projekcje 2023
Inflacja grudzień 2023 12%
WIG 2023 +12%
Stawki WIBOR około 7%, bez większych zmian w ciągu roku.
Zaangażowanie w akcje w portfelach (moich

) maklerskich 33%
Wynik części akcyjnej 0 do 20%
Zaangażowanie w obligacje korporacyjne w portfelach maklerskich 66%
Wynik części korporacyjnej +10%
Wynik całkowity inwestycji „maklerskich” 8 do 16% (główna ścieżka projekcji
Zaangażowanie w obligacje skarbowe w całości inwestycji -bez zmian 66%.
Szacowany wynik tego sektora inwestycji +16%
Wynik całości inwestycji z ujęciem obligacji skarbowych:14 do 16%.Zakładam, że obligacje korporacyjne najgorsze już mają za sobą, skala bessy w tym sektorze w 2022 była spektakularna i niespotykana, myślę, że w 2023 nie powinna się powtórzyć. Wydaje mi się, że papiery które posiadam nie są zagrożone defaultem w 2022 (choć oczywiście biorę to pod uwagę obniżając o 2% w stosunku do średnich rentowności szacowany zysk z obligacji korporacyjnych). Zachowawczo, nie zakładam też wzrostu rentowności z powodu wzrostu wycen obligacji. Nie planuję też schodzić za mocno (poniżej 66%) z zaangażowania w ten sektor, chcę zebrać wreszcie owoce z tej inwestycji.
Zysk z akcji szacuję na podstawie moich dokonań przez niemal 30 lat na GPW. Nigdy nie miałem straty z portfela akcyjnego. Max zysk portfela nigdy w ostatnich 20 latach nie przekroczył 20%.
Obligacji skarbowych też na tym etapie nie warto sprzedawać. Niemal wszystkie w 2023 będą miały wyliczany kupon ponad inflację i nawet gdy inflacja będzie się obniżać „będą obowiązywać wyceny” z okresu naliczania kuponów. A oprocentowanie które „w porywach” (pierwszy kwartał) może przekraczać 20% jest bezkonkurencyjne w stosunku do ryzykownego, niepewnego zysku z inwestycji kapitałowych.
Podsumowując, zakładam, że zysk 2023 będzie dwucyfrowy i przekroczy poziom inflacji i sądzę, że prognoza ta jest prognozą o duży stopniu prawdopodobieństwa. Sprawdzimy za rok