tgolik napisał(a):baks napisał(a):
To jest prawdziwa przyczyna spadków - spadek zaufania do spółki. Spółka ma spore zapasy i perspektywy przychodów. Jednak przy tak dużym rozwoju zespołów - prawdopodobne 3 produkcje równoległe - może przed premierami w okolicach 2029 zacząć brakować kasy na działania marketingowe. Wtedy przychody z CP będą raczej istotnie spadać a koszty będą lawinowo rosły .... i to wyceniają więksi inwestorzy
Naprawdę nie wiem z jak pokrętnych toków myślowych wynikają Twoje prognozy 3 premier jednocześnie za 5 lat
Mimo, że Wiedźmin 4 w produkcji jest już od 2 lat a od roku Redzi pracują nad nim dużym, 200 osobowym zespołem. Nawet Cyberpunka robili tylko 4,5 roku, licząc od końca prac nad Wiedźminem 3 z dodatkami.
Nooo oczywiście premiera Weśka już za 2 lata ....
Czytasz ze zrozumieniem czata i inne wypowiedzi ..?
Poczytaj - nie 2 lata a dopiero w 2022 rozpoczęli prace nad przejściem na UE5 w którym gra ma być zrobiona. Przeszkolenie załogi na zupełnie nowy silnik to co najmniej rok a w takim stopniu aby robiś świetną grę potrzeba dłużej i do tego od nowa zgrać zespół. Może warto zastanowić się, że wcześniejszy zespół został podzielony i część przymierza się do Oriona.
Zespoły zostały skrojone na nowo i każdy jest pość mocno rozbudowywany. Duża część wcześniejszych ludzi z jakimś doświadczenie siedzi nada na starym silniku i dłubie przy WW.
Nie wiem o jakim skoku Ty mówisz. Jak wczytasz się w chata to jest tam informacja, że część się szkoli na UE5. Nie powiedzieli, że wszyscy ..... bo przecież ok 330 osób pracuje na starym silniku.
Trzeba bardzo się starać aby nie zrozumieć, że proces szkolenia na UE5 jeszcze się nie zakończył choć trwa już około roku.
Możesz zaklinać rzeczywistość ale jeśli poczyta się ze zrozumieniem to faktysą zbliżone do tego co piszę. Oczywiście nikt nie wie ile osób i w jakim stopniu opanowało UE5 - ba różnie ludzie przyswajają nowe technologie. To zależy od wcześniejszych doświadczeń.
UE5 to nowa przyszłość ale jeśli spółka za wcześnie wdroży ludzi do produkcji to może zakończyć się podobnymi problemami jak z CP .... jakość.
Dobre opanowanie silnika i zgranie zespołu to jak pokazują doświadczenia innych zespołów to 2 lat i więcej.
Chyba nie chcesz powiedzieć, że w CDP pracują nadludzie którzy nie potrzebują się uczyć.
Spółka sama wypowiedziała się od kiedy pracują nad grą (ok 1 roku) więc mnożenie tego dla własnego samopoczucia nic nie zmieni.
Łatwo policzyć kiedy mogą być premiery.
O Orionie wspomnieli na chacie, że będzie następcą a 3 kolejne produkcje w ciągu 6 lat więc zakładają małę dostępy i bez wątpienia muszą się tym zająć co najmniej 2 zespoły.
Chyba nikt nawet nie marzy, że zespół od W4 będzie robił gry co 2 lata .... rok produkcji i rok testowania - chyba, że zrobią jak z CP. Produkcja i testy na graczach .
W wypowiedzi nigdzie nie napisałem, że premiery w jednym roku.
Wkładanie w czyjeś usta własnych interpretacji to chyba Twój styl. napisałem tak
Cytat:prawdopodobne 3 produkcje równoległe -- może przed premierami w okolicach 2029
To oznacza tylko tyle i aż tyle .... Pierwsza premiera 2028 kolejna 2029 i 2030 to i tak optymistycznie.
Tyle, że spółka już kilka lat temu dwa Programy Motywacyjne temu obiecywała wydanie kilku gier AAA .... co z tego wyszło
Cytat:CD Projekt Red wyda dwie gry AAA do 2021 roku. Cyberpunk 2077 i Wiedźmin 4?
Paweł Czajkowski | 22-03-2019, 12:54 |Źródło: Techspot
ithardware.pl/aktualnosci/cd_p... Okazuje się jednak, że firma trzyma jakiegoś asa w rękawie, bo właśnie potwierdzili na swoim forum, że plany się wcale nie zmieniły. Jeżeli chodzi o strategię Grupy Kapitałowej CD PROJEKT na lata 2016-2021 jej plany odnośnie wydania drugiej gry AAA do 2021 r. pozostają bez zmian.
Obecne zapowiedzi także wydają mi się pisane palcem po wodzie.
Możesz w nie wierzyć lub nie jednak widać, że sam wytyczasz spółce takie cele których nawet oni sonie nie zakładają.
Życzę powodzenia by Ci się spełniło ale jest to mrzonka niczym nie poparta.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)