PARTNER SERWISU
nborwhjx
23 24 25 26 27
1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 11 maja 2023 07:42:04 przy kursie: 41,80 zł
Nie do końca zgodzę się z tą diagnozą.

Obecnie oceny pozytywne to około 62%. Bez szału ale tragedii nie ma. Widać, że na początku poszła fala negatywnych komentarzy. Teraz sytuacja się poprawia, bo coraz więcej osób, które grały w grę daje pozytywne recenzje.

Gra wyszła w EA i po komentarzach widać, że ludzie spodziewali się czegoś innego w sporej części, stąd dużo negatywnych komentarzy na początku, mających wpływ na wskaźnik.

Pierwszy patch wydany. To na plus.

Zgodzę się że PLW ma jakiś problem jeżeli chodzi o jakość gier. Natomiast co dziwne DLC Farm sprzedał się dobrze mimo takich a nie innych ocen. Dla mnie to spore zaskoczenie, bo wskazuje że oceny przestają być miarodajnym miernikiem w niektórych przypadkach. Widać, że ludzie publikują głównie negatywy. Zapewne wynika to z psychologii. Łatwiej jest napisać anonimowo swoje niezadowolenie, niż pozytywny komentarz.

d2fan
31
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 168
Wysłane: 11 maja 2023 08:50:15 przy kursie: 41,80 zł
1ketjoW napisał(a):
Nie do końca zgodzę się z tą diagnozą.

Obecnie oceny pozytywne to około 62%. Bez szału ale tragedii nie ma. Widać, że na początku poszła fala negatywnych komentarzy. Teraz sytuacja się poprawia, bo coraz więcej osób, które grały w grę daje pozytywne recenzje.

Gra wyszła w EA i po komentarzach widać, że ludzie spodziewali się czegoś innego w sporej części, stąd dużo negatywnych komentarzy na początku, mających wpływ na wskaźnik.

Pierwszy patch wydany. To na plus.

Zgodzę się że PLW ma jakiś problem jeżeli chodzi o jakość gier. Natomiast co dziwne DLC Farm sprzedał się dobrze mimo takich a nie innych ocen. Dla mnie to spore zaskoczenie, bo wskazuje że oceny przestają być miarodajnym miernikiem w niektórych przypadkach. Widać, że ludzie publikują głównie negatywy. Zapewne wynika to z psychologii. Łatwiej jest napisać anonimowo swoje niezadowolenie, niż pozytywny komentarz.

Dokładnie tak, pierwsze oceny poszły po 20-30 minutach grania gdzie grający uważali, że gra powinna być bezbłędna. Przypomina mi to trochę rozkapryszonych kupujących na Allegro, gdzie dając negatywa oczekują zwrotu kasy i gratisów.

Początek wyglądał na tragedię, 30% pozytywów. Obecnie idzie w górę i pewnie tak zostanie. Na tą chwilę jest ponad 200 ocen. Według estymacji steamdb w do tej pory mogło sprzedać się nawet 10k kopii. Mało? To przychód przed podziałem ok. 1mln zł.

jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 11 maja 2023 08:52:18 przy kursie: 41,80 zł
Z tego co widzę, to gracze głównie narzekają na tryb kampanii, który w tej grze mam wrażenie został 'doklejony' na ostatnią chwilę, czas pokazał, że zdecydowanie lepszy pomysłem byłoby wydać tę grę wyłącznie z trybem Free Play.

Co do ocen, tu nie ma co czarować, przeciętnie to wygląda - marnym pocieszeniem jest, że takie tytuły jak Voidtrain (Early Access, premiera z #19 miejsca Global Top Wishlist), Kerbal Space Program 2 czy ostatnio wydany Jedi, też są na ocenach mixed.

Zobaczymy na ile zespół będzie potrafił się zmobilizować żeby próbować ratować ten tytuł.
To be a rock and not to roll

rubik
56
Wpisów: 738
Wysłane: 11 maja 2023 11:12:25 przy kursie: 25,50 zł

Oceny OM są słabe, a to oznacza, że wkrótce Steam ograniczy widoczność (obecnie jest jeszcze baner) a gra zaliczy spadek poza TOP100.

Podstawowe pytanie: czy zespół produkcyjny jest w stanie przygotować dobrze oceniany tryb coop?

I drugie pytanie: czy wpływy ze sprzedaży wersji EA pozwolą na finansowanie prac nad pełną wersją - czy też zacznie się "szukanie" środków na przetrwanie.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 11 maja 2023 12:59:08 przy kursie: 25,50 zł
1ketjoW napisał(a):
Dla mnie to spore zaskoczenie, bo wskazuje że oceny przestają być miarodajnym miernikiem w niektórych przypadkach.

A jak w praktyce przekladaja sie oceny 50/60/70/80/90 pozytywnych na widocznosc gry w sklepie steam?
Nie ma jakiegos karniaka za gry o niskich ocenach i boosta za te o dobrych? Jak to dokładnie dziala?

Na obecna chwile 55% pozytywnie troche lepiej niz wczoraj ale to dalej slabiutki poziom
Edytowany: 11 maja 2023 13:01

d2fan
31
Wpisów: 168
Wysłane: 11 maja 2023 13:05:14 przy kursie: 25,50 zł
rubik napisał(a):

Oceny OM są słabe, a to oznacza, że wkrótce Steam ograniczy widoczność (obecnie jest jeszcze baner) a gra zaliczy spadek poza TOP100.

Podstawowe pytanie: czy zespół produkcyjny jest w stanie przygotować dobrze oceniany tryb coop?

I drugie pytanie: czy wpływy ze sprzedaży wersji EA pozwolą na finansowanie prac nad pełną wersją - czy też zacznie się "szukanie" środków na przetrwanie.

Bez przesady, gry survivalowe to long sellery, wystarczy dodawać odpowiedni content do gry. Jeśli developerzy będą w miarę szybko łatać największe dziury (na razie to robią - pierwszy patch po paru godzinach od premiery) to jest szansa na szybki wzrost ocen powyżej 70% co jest już dobrym wynikiem na EA i może pobudzić dalszą sprzedaż w dłuższym okresie czasu. Wielu chętnych sądząc po początkowych komentarzach wstrzymało się z kupnem do końca promocji aby zobaczyć czy średnia ocen nie pójdzie w górę.

O wpływy ze sprzedaży bym się nie martwił, na tą chwilę estymowana sprzedaż w widłach 4-11k kopii. A to przecież nie koniec strumienia gotówki jaka będzie płynąć do spółki.

Moim zdaniem reakcja rynku jest mocno przesadzona i dla mnie to okazja do uśrednienia ceny kupna akcji w dół.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2023 14:37:50 przy kursie: 25,50 zł
Poziom ocen 64% i pozycja w Top sellers rośnie.

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 12 maja 2023 11:25:10 przy kursie: 24,90 zł
Patrząc na przykład Frozenway to raczej należy być ostrożnym z łapaniem spadających noży.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 maja 2023 12:55:03 przy kursie: 24,90 zł
Patrząc na spadki kursu nie widzę analogii między tymi spółkami.

Co do spadających noży pełna zgoda również w kontekście spadków na Top sellers. Myślę, że komunikat o sprzedaży jaki spółka wyda po 96 h od premiery spowoduje dalsze spadki.

Slavvvos
10
Wpisów: 233
Wysłane: 12 maja 2023 13:42:16 przy kursie: 24,90 zł
Zastanawiam się czy będzie im zależało na ratowaniu gry, która jest do odratowania. Środki możliwości kadrowe intencje itp.
Dlaczego pierwszy raport pociągnie kurs jeszcze niżej ? Domyślam się ale wysłucham bardziej doświadczonych

rubik
56
Wysłane: 12 maja 2023 14:16:52 przy kursie: 24,90 zł
Pozostaje obserwować pozycje w TOP global - to obecnie podstawa do podejmowanie decyzji.

Raport kwartalny (Q1) pokaże bieżącą sytuację spółki - tam też będzie zawarta odpowiedź: jakie są kwartalne koszty funkcjonowania spółki.

Czy Pyramid jest w stanie przygotować pełną wersję OM bez finansowanie z zewnątrz? Ile czasu będą trwać prace - dwa lata wystarczą?

Edytowany: 12 maja 2023 14:17

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 12 maja 2023 14:25:18 przy kursie: 24,90 zł
1ketjoW napisał(a):
Patrząc na spadki kursu nie widzę analogii między tymi spółkami.

Nie ma analogii jeśli chodzi o słabe oceny na debiucie i wielkości spadku?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 maja 2023 15:05:34 przy kursie: 24,90 zł
Kwartalne koszty funkcjonowania spółki to około 200 tys. zł.

Gra OM była finansowa przy udziale inwestora i 1% dostaje PLW. Udział inwestora i PLW wynosi 31% od pierwszej sprzedanej kopii gry.

Spółka na produkcji w toku miała na dzień 31.12.2022 r. około 4,7 mln zł. OM miał być najdroższą grą więc koszt produkcji szacuje na 3-3,5 mln zł.

Patrząc na cenę za jaką sprzedawana jest gra można określić, że OM aby pokryć koszty produkcji musi sprzedać około 100 tys. sztuk gry.

To jednak jestem jeszcze sobie wstanie wyobrazić.

Problem moim zdaniem leży jednak gdzie indziej i jest poważmy. Prezes Wyszyński podjął decyzję o wydaniu najważniejszej gry studia mimo, że gra w EA nie była gotowa. To zwyczajnie głupia decyzja. Spółka po ostatniej emisji miała pieniądze aby przenieść premierę nawet o 3-4 miesiące. Gdyby gra wyszła jako gotowa myślę, że odniosłaby spory sukces i pracownicy mogliby liczyć na premie. A tak spółka będzie bez kasy ale z planami. Ja dziękuję - tu będzie następna emisja akcji moim zdaniem.

Na Top selling gra spada.

rubik
56
Wysłane: 12 maja 2023 17:24:31 przy kursie: 24,90 zł

To czy się zwrócą wcześniej poniesione koszty na OM nie ma większego znaczenia. Kluczowe jest czy przychody ze sprzedaży w ciągu kilku kolejnych kwartałów pozwolą na finansowanie kosztów działalności spółki do czasu wydania pełnej wersji gry - inaczej Zarząd będzie zmuszony szukać innych źródeł finansowania. Już widać, że premiera wersji EA zbyt dużej "poduszki finansowej" nie zbuduje.

Taki zapewne był plan wydać EA i mieć kasę na dalszą działalność.

newbie_art
PREMIUM
1
Wpisów: 3
Wysłane: 12 maja 2023 18:46:31 przy kursie: 24,90 zł
Myślę, że w całej tej sytuacji i dyskusji pomija się inne spojrzenie. Według mnie mniejsze znaczenie ma dlaczego prezes Wyszyński puścił grę teraz. Bo to akurat łatwo zrozumieć. Nie popieram tej decyzji, ale rozumiem. Historie o tym, że gra za 3-4 miesiące przedstawiałaby się na tyle technicznie lepiej, że miałaby sensowne oceny, można włożyć między bajki. Polecam zagrać w grę - ona technicznie nie jest w stanie, który da się doprowadzić do porządku w mniej niż 8-10 miesięcy, przynajmniej. Dlatego po 6 latach produkcji łatwo zrozumieć dlaczego zdecydowali się to puścić.

Kluczowe według mnie jest zadanie sobie raczej pytania dlaczego oni produkowali tę grą 6 lat?! Jak spojrzy się na kontent gry, to nie ma żadnego wyjaśnienia na to w mojej ocenie, bez przyjęcia, że w trakcie doszło do drastycznych zmian. I tutaj wchodzi to, co według mnie jest pomijane w dyskusji - udział Krzysztofa Kostowskiego, czyli prezesa PLW. Każdy kto się choć trochę orientuje w sytuacji w grupie wie, że jest to człowiek częsty wywierający presję na bazie swojego “nie podoba mi się”. Raz trafi, 3 razy spudłuje. I jestem w stanie sobie wyobrazić sytuację, w której ten jeden z flagowych produktów ze stajni PLW został po prostu przeorany na jego życzenie. Zamiast wypuścić grę po 3-4 latach, w formule EA, i od tego momentu ją doskonalić, wypuszczono ją po 6, uzyskując oceny, które pewnie uzyskaliby też po 3-4 latach (nie jest bardzo trudno mieć 60% na Steam). To jest pytanie, które powinniśmy zadawać w pierwszej kolejności, kto maczał palce w tej decyzji, żeby development tej gry przeciągnąć aż tak? Ja pewności nie mam, ale intuicja mi podpowiada powyższe.

Ktoś poruszył temat coop - sugeruję zapomnieć o tej opcji na najbliższy czas. Wersja dla wielu graczy będzie się stricte opierać na wersji singleplayer, a jeśli ona ma problem z optymalizacją, to multiplayer zapewne w żadnej formie się nawet nie odpali. Trzeba według mnie założyć około 1-1,5 roku na naprawienie wersji singleplayer i dopiero po tym okresie start produkcji co-op. Ale czy po takim czasie będzie sens wypuszczać co-op do zapewne wtedy już “martwej” gry? Nie wiem, ale wydaje mi się, że nie. Inną sprawą, że pewnie wsparcie PLW nie będzie istniało od teraz albo będzie znikome. Według mnie prezes Wyszyński powinien się teraz skupić na naprawianiu wersji singleplayer, dać sobie maksymalny deadline na to powiedzmy rok czasu, ale już teraz zacząć rozwijać kolejny projekt, który się da dowieźć w mniej więcej 2 lata.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 12 maja 2023 20:13:27 przy kursie: 24,90 zł
ile % zysku z gry ma Pyramid?
100%?
30%?

1ketjoW napisał(a):

niemozliwe.
w bilansie wyraznie widze 550 tys na kwartal
Edytowany: 12 maja 2023 20:18

jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 12 maja 2023 20:20:23 przy kursie: 24,90 zł
Warto pamiętać, że druga noga działalności spółki to usługi outsourcingowe i pod kątem płynnościowym chyba lepiej patrzeć na zmianę stanu cashu via Cashflow niż na same koszty w P&L.

Oceny gry 65% na ten moment, niech cisną..
To be a rock and not to roll
Edytowany: 12 maja 2023 20:21

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 maja 2023 22:01:38 przy kursie: 24,90 zł
Vox napisał(a):
ile % zysku z gry ma Pyramid?
100%?
30%?

1ketjoW napisał(a):

niemozliwe.
w bilansie wyraznie widze 550 tys na kwartal

Podałem koszt miesięczny z głowy. Sorki za brak jednoznacznego opisu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 maja 2023 22:31:03 przy kursie: 24,90 zł
Cytat:

Kluczowe według mnie jest zadanie sobie raczej pytania dlaczego oni produkowali tę grą 6 lat?! Jak spojrzy się na kontent gry, to nie ma żadnego wyjaśnienia na to w mojej ocenie, bez przyjęcia, że w trakcie doszło do drastycznych zmian. I tutaj wchodzi to, co według mnie jest pomijane w dyskusji - udział Krzysztofa Kostowskiego, czyli prezesa PLW. Każdy kto się choć trochę orientuje w sytuacji w grupie wie, że jest to człowiek częsty wywierający presję na bazie swojego “nie podoba mi się”. Raz trafi, 3 razy spudłuje. I jestem w stanie sobie wyobrazić sytuację, w której ten jeden z flagowych produktów ze stajni PLW został po prostu przeorany na jego życzenie. Zamiast wypuścić grę po 3-4 latach, w formule EA, i od tego momentu ją doskonalić, wypuszczono ją po 6, uzyskując oceny, które pewnie uzyskaliby też po 3-4 latach (nie jest bardzo trudno mieć 60% na Steam). To jest pytanie, które powinniśmy zadawać w pierwszej kolejności, kto maczał palce w tej decyzji, żeby development tej gry przeciągnąć aż tak? Ja pewności nie mam, ale intuicja mi podpowiada powyższe.

Jeżeli uważasz, że po 6 latach kontent gry jest słaby to łatwo sobie wyobrazić jaki słaby musiałbyć po 4 latach. I nie chodzi mi o obronę KK. Moim zdaniem przy takiej WL wszystko musi być na tip top. Inaczej jest właśnie tak jak na OM. Gierka leci na pysk w Top selling.

To co mnie irytuje to że do gry wydali szybko dwa patche i obecnie mają ponad 70% pozytywnych recenzji przy niezmienionym kontencie. Co stało na przeszkodzie aby zrobić to przed premierą tego nie rozumiem.

Gra miała w najgorszym momencie 38% pozytywów. Chcesz mi powiedzieć, że poprawa w ocenach prawie o 100% wymagała dużej pracy. Rzeczywistość pokazuje co innego. Moim zdaniem nie i zmiana w recenzjach jasno to pokazuje.

Jak wyglądałaby sprzedaż gdyby mieli 70% pozytywnych recenzji od początku? Szkoda zmarnowanej szansy.
Edytowany: 12 maja 2023 22:31

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 12 maja 2023 22:41:38 przy kursie: 24,90 zł
Lepsze oceny by coś poprawiły, ale bez przesady. Gra jest zwyczajnie kiepska. Istnieje sporo gier z ocenami gorszymi, a sprzedażą z zupełnie innych poziomów. Potwierdzenia tej starej listy na Steam nie było nigdzie - ani w statystykach google, ani w wyszukiwarkach, a tym bardziej na twitchu, twitterze czy innych miejscach. Nawet dyskusje na Steam wokół gry nie były zbyt częste. Filmiki na youtube bardziej przyciągały uwagą osoby, które je publikowały aniżeli samą grą. Zainteresowanie było małe, a akcjonariusze dali się nabrać, po raz kolejny, na starą listę i nabiorą się jeszcze nie raz. Do jutra gra wyleci z hukiem poza top 100 Steam i tyle ją widzieli.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,733 sek.

ujdgrjvr
zcqnjosy
ovvabyun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vrkefcwu
mhovfety
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat