PARTNER SERWISU
fnzzdcgz
20 21 22 23 24
j-231
1
Wpisów: 30
Wysłane: 13 maja 2023 10:10:56 przy kursie: 2,29 zł
no wlasnie, kto się wybiera na Walne?
Moderator:
Regulamin się kłania
Edytowany: 13 maja 2023 10:18

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 13 maja 2023 10:17:08 przy kursie: 2,29 zł
Wypłacona dywidenda ma tylko wpływ na wyniki jednostkowe. Jeżeli chodzi o wyniki skonsolidowane nie ma wpływu na wynik.
Edytowany: 13 maja 2023 10:17

comtrader
23
Wpisów: 279
Wysłane: 13 maja 2023 20:35:02 przy kursie: 2,29 zł
1ketjoW napisał(a):
Wypłacona dywidenda ma tylko wpływ na wyniki jednostkowe. Jeżeli chodzi o wyniki skonsolidowane nie ma wpływu na wynik.

Czy ja dobrze rozumiem... twierdzisz, że spółka matka wyłączona jest z konsolidacji Grupy?
No wiesz... przytyka mnie na tyle, że nawet nie wiem co Ci odpisać...
Ja twierdzę dokładnie w 100% odwrotnie.

I więcej Ci napiszę... te dywidendy miały i będą mieć wpływ na wynik skonsolidowany.
I powściągnę dalszy komentarz...

Oczywiście nie wiem, czy będzie ją widać już w wynikach 1Q - uchwała spółki stowarzyszonej (o wypłacie zaliczki na poczet dywidendy) miała miejsce bodajże 21 marca, ale czas na jej wypłatę znacząco wykraczał poza ramy czasowe I-go kwartału. Dotąd jednak kasa ta przepływała błyskawicznie.

com
Edytowany: 13 maja 2023 20:48

comtrader
23
Wysłane: 13 maja 2023 20:44:02 przy kursie: 2,29 zł
j-231 napisał(a):
no wlasnie, kto się wybiera na Walne?
Moderator:
Regulamin się kłania

Nie zdążyłem przeczytać dalszej części Twojego wpisu.
Ale na tak postawione pytanie odpowiem jak zwykle - na Walne wybiera się ten kto musi...

A z historii wiem, że tego typu pytania nie mają żadnego wpływu na frekwencję na WZA, bo rok temu też były, a jedynym prywatnym akcjonariuszem na WZA byłem... ja.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 maja 2023 21:01:40 przy kursie: 2,29 zł
comtrader napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Czy ja dobrze rozumiem... twierdzisz, że spółka matka wyłączona jest z konsolidacji Grupy?
No wiesz... przytyka mnie na tyle, że nawet nie wiem co Ci odpisać...
Ja twierdzę dokładnie w 100% odwrotnie.

I więcej Ci napiszę... te dywidendy miały i będą mieć wpływ na wynik skonsolidowany.
I powściągnę dalszy komentarz...

Oczywiście nie wiem, czy będzie ją widać już w wynikach 1Q - uchwała spółki stowarzyszonej (o wypłacie zaliczki na poczet dywidendy) miała miejsce bodajże 21 marca, ale czas na jej wypłatę znacząco wykraczał poza ramy czasowe I-go kwartału. Dotąd jednak kasa ta przepływała błyskawicznie.

com

Źle rozumiesz. Wypłaty dywidendy że spółki córki do spółki matki podlegają korekcie konsolidacyjnej i nie mają wpływu na wyniki skonsolidowane grupy kapitalowej.

To chyba jasne że spółka matka nie może podbijać swoich wyników poprzez transakcje z podmiotami powiązanymi w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym. Inaczej wszyscy obciazaliby spółki córki ile wlezie a spółka matka miałaby mega zyski.

Reasumując to mnie zatkało że tego nie wiesz. Może podaj jakiś przykład skonsolidowanego sprawozdania finansowego gdzie jest wykazany przychód z dywidendy od spółki zależnej w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym.

comtrader
23
Wysłane: 13 maja 2023 22:48:14 przy kursie: 2,29 zł
Ok... ulżyło mi... jesteś tylko niedoinformowany.
Port Popowice Sp. z o.o. ska w żadnym razie nie jest spółką córką RankProgressu!!!
Nie jest nawet spółką kontrolowaną gdyż Rank Progress kontroluje tylko 35% jej udziałów.
To jedynie spółka stowarzyszona - nie podlegająca konsolidacji.

Edytowany: 13 maja 2023 23:30

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 maja 2023 23:26:16 przy kursie: 2,29 zł
Tego nie wiedziałem. Fakt.

Jak spółka wycenia udziały w podmiotach stowarzyszonych?

comtrader
23
Wysłane: 14 maja 2023 00:51:44 przy kursie: 2,29 zł
1ketjoW napisał(a):
Tego nie wiedziałem. Fakt.

Jak spółka wycenia udziały w podmiotach stowarzyszonych?

Ważne, że potrafisz się przyznać.
Można czegoś nie wiedzieć - to żadna ujma.
Ja niestety przyzwyczajony jestem do świadomych manipulacji i przyznaję się, że w stosunku do Ciebie takiej się dopatrzyłem - jak się okazuje niesłusznie!
I za to przepraszam.

Pełna zgoda co do przepływów pieniężnych wewnętrznych (w ramach grupy kapitałowej) i ich braku wpływu na wynik skonsolidowany.

A odpowiadając na Twoje pytanie:
Na dzień 31 grudnia 2022 r. Grupa Kapitałowa posiada wkłady w jednostce stowarzyszonej Port Popowice Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k., w której posiada na dzień bilansowy udział kapitałowy
w wysokości 36,20% (34,99% udział w zyskach i stratach)
oraz w jednostce stowarzyszonej Popowice Sp. z o.o., w której posiada na dzień bilansowy 35,00% udziałów i głosów. Grupa Kapitałowa posiada również udziały w jednostce stowarzyszonej Biznes Port Sp. z o.o., w której na dzień bilansowy posiada 35% udziałów i głosów.

Podmioty te w niniejszym skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym zostały ujęte metodą praw własności.
Edytowany: 14 maja 2023 00:53

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 maja 2023 07:33:31 przy kursie: 2,29 zł
To dywidenda z Popowic ma wpływ na wynik skonsolidowany czy nie?

Jeżeli ma to w jakiej pozycji rzis mogę ją zobaczyć bo zakładam że podobne wypłaty były również w przeszłości.

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 14 maja 2023 11:25:54 przy kursie: 2,29 zł
Siemka,

Przyłączę się do dyskusji, bo chyba panuje tu średnie zrozumienie....

- tak, rzeczone spółeczki są jednostkami stowarzyszonymi. Wycena metodą praw własności. Czyli taka spółka stowarzyszona ma kapitał X , a udziałowiec, w tym wypadku wiadomo kto, pokazuje na swoim bilansie na aktywach te ok. 36% * X
- Wynik spółek stowarzyszonych jest pokazany na rachunku wyników w sprawozdaniu skonsolidowanym - pozycja "Udział w wyniku jednostek wycenianych metodą praw własności" (str. 6 sprawozdania FY2022). Czyli to jest zysk/strata spółki stowarzyszonej przypadający na udziałowca
- ta rzeczona dywidenda jest już odzwierciedlona w wynikach.... Kłamstwem jest, że wypłata dywidendy ze spółki stowarzyszonej do udziałowców wpłynie na wynik udziałowca.... Wpłynie na rachunek przepływów pieniężnych udziałowca i tym samym na stan gotówki udziałowca (zmniejszy się to co jest pokazane na bilansie skonsolidowanym jako "Inwestycje rozliczane metodą praw własności", a zwiększy poziom gotówki - nic ponad to), ale nie na wynik... Zresztą, dywidendy ze spółek stowarzyszonych były już wypłacane.... (str. 62 i 64 sprawozdania FY2022 oraz str. 8 sprawozdania FY2022 w pozycji "dywidendy i udziały w zyskach")
Edytowany: 14 maja 2023 11:35

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 maja 2023 13:48:22 przy kursie: 2,29 zł
Jest dokładnie tak jak piszesz.

Tylko ja chciałem żeby napisał to contrader. Trudno.

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 14 maja 2023 14:05:49 przy kursie: 2,29 zł
1ketjoW napisał(a):

Tak, orientowałem się jakie miałeś intencje. Wybacz. Jednakże obawiam się, że jeszcze będziesz miał okazje ;)
W tym wypadku zdanie "te dywidendy miały i będą mieć wpływ na wynik skonsolidowany" zostało napisane pogrubioną czcionką... ;)

comtrader
23
Wysłane: 14 maja 2023 22:52:18 przy kursie: 2,29 zł
Zarząd Rank Progress S.A. z siedzibą w Legnicy ( Emitent ) informuje, że w dniu 21 marca 2023r. Wspólnicy Spółki stowarzyszonej Port Popowice spółka z o. o. spółka komandytaowa. podjęli uchwałę w sprawie wypłaty zaliczki na poczet przewidywanego zysku w roku obrotowym obejmującym okres od 1 stycznia 2022r. do 31 grudnia 2022r w wysokości 41,5 mln zł.
Wspólnicy Spółki będą uczestniczyć w zaliczce w proporcji wynikającej z umowy Spółki, w tym Emitentowi przypadać będzie kwota 14,5 mln zł.
Wypłata zaliczki zostanie dokonana najpóźniej do dnia 31 maja 2023r.

Moim zdaniem ważne tu słowo to ZALICZKA i komandytowa.

Jeżeli w trakcie roku obrotowego spółka otrzyma od spółki komandytowej zaliczki na poczet zysku, to ewidencjonuje je na koncie rozrachunkowym "Pozostałe rozrachunki". Dopiero po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego spółki komandytowej, podziale zysku i postawieniu go do dyspozycji wspólników, spółka należny jej zysk przeksięguje na konto przychodów finansowych.

Taka sytuacja w naszym przypadku miejsca nie miała, bo uchwała Portu Popowice o zaliczce na poczet dywidendy podjęta została w roku następnym 2023, a sama wypłata być może jeszcze nie nastąpiła.

W sytuacji gdy spółka komandytowa wypracuje zysk, a wspólnicy tej spółki podejmą decyzję o wypłacie tego zysku wspólnikom, otrzymany przelew od spółki komandytowej spółka ujmie w swoich księgach rachunkowych jako przychód finansowy. Jak bowiem wynika z art. 42 ust. 3 ustawy o rachunkowości, przychody uzyskane z tytułu dywidend (udziałów w zyskach) zalicza się do przychodów finansowych.

Należy w tym miejscu wspomnieć, iż na podstawie art. 53 ust. 3 i 4 ustawy o rachunkowości podział lub pokrycie wyniku finansowego netto jednostek zobowiązanych do poddania badaniu rocznego sprawozdania finansowego może nastąpić po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego przez organ zatwierdzający, poprzedzonego wyrażeniem przez biegłego rewidenta opinii o tym sprawozdaniu bez zastrzeżeń lub z zastrzeżeniami. Podział lub pokrycie wyniku finansowego netto, dokonany bez spełnienia tego warunku, jest nieważny z mocy prawa. Natomiast podział lub pokrycie wyniku finansowego netto jednostek niezobowiązanych do poddania badaniu rocznego sprawozdania finansowego może nastąpić po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego przez organ zatwierdzający.

Dla przypomnienia, roczne sprawozdanie finansowe jednostki podlega zatwierdzeniu przez organ zatwierdzający, nie później niż 6 miesięcy od dnia bilansowego (por. art. 53 ust. 1 ustawy o rachunkowości). Przy czym z dniem 31 marca 2020 r. termin zatwierdzenia rocznego sprawozdania finansowego w związku z COVID-19 wydłużono o 3 miesiące, a w przypadku jednostek podlegających nadzorowi KNF - o 2 miesiące.

Tym samym przychód finansowy w spółce z tytułu udziałów w zyskach spółki komandytowej powstanie w dniu powzięcia przez wspólników stosownej uchwały o wypłacie zysku. W konsekwencji, jeżeli uchwała o wypłacie udziałów w zyskach zostanie podjęta w 2020 r., to przychód wskazane jest ująć w księgach wspólnika również w 2020 r.

Przypomnę... uchwała o podziale zysku Portu Popowice jest z 21 marca 2023 roku.

W literaturze przedmiotu można znaleźć stanowisko wskazujące, że przychód finansowy z tytułu udziału w zysku u komplementariusza powstaje również w momencie otrzymania zaliczki na poczet udziału w zysku.
W związku z wątpliwościami zgłaszanymi przez naszych Czytelników wystąpiliśmy do Ministerstwa Finansów z prośbą o wyjaśnienie tej kwestii.

MFW piśmie z 25 lutego 2019 r. MF wyjaśniło, iż w jednostce otrzymującej zaliczkowe wypłaty z tytułu udziału w zysku spółki komandytowej, do momentu podziału wyniku finansowego spółki komandytowej za dany rok obrotowy, należy je zaksięgować na koncie rozrachunkowym. Następnie po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego spółki komandytowej i podziale wyniku finansowego, zaliczkowe wypłaty z zysku zostaną przeksięgowane z konta rozrachunkowego w ciężar przychodów finansowych.

Zatem jeżeli spółka otrzymuje w ciągu roku zaliczki na poczet zysku, to zaliczki te do momentu zatwierdzenia sprawozdania finansowego spółki komandytowej i podziału zysku pozostają na koncie 24 "Pozostałe rozrachunki" (w analityce: Udziały w zysku spółki komandytowej).

Edytowany: 14 maja 2023 22:53

comtrader
23
Wysłane: 14 maja 2023 23:00:43 przy kursie: 2,29 zł
I jeszcze jedna różnica obecnej sytuacji w stosunku do historii - dotąd Port Popowice sp. z o.o. SPK uchwały o wypłacie zysku wspólnikom zarówno podejmował, jak i wypłacał w roku obrotowym - o ile pamiętam to w grudniu (może poza ubiegłym rokiem).

comtrader
23
Wysłane: 14 maja 2023 23:13:25 przy kursie: 2,29 zł
1ketjoW napisał(a):

Mój nick jest prostszy od Twojego i brzmi comtrader przez "m".
Byłoby miło, gdybyś go nie przekręcał... tak jak ja nie przekręcam Twojego, co nie jest wcale łatwe.

comtrader
23
Wysłane: 14 maja 2023 23:41:40 przy kursie: 2,29 zł
Nie uważacie, że najważniejsze jest obok tej całej dyskusji?

Bo istotne jest to, że układ we Wrocławiu jest tak zbudowany, że Rank Progress otrzymuje stamtąd realnie i cyklicznie, rok w rok sporą gotówkę - pomimo, że w spółce Port Popowice ma tylko 35% udziałów.

I może jeszcze to, że udziały w Port Popowice będąc wartościowo sumie są niezbyt znaczącym aktywem spółki (w porównaniu z innymi), a mimo to dają np. w tym roku +14,5 mln zysku (implikując tylko z jednego aktywa C/Z=5,5) w obliczu obecnej kapitalizacji całej spółki na poziomie lekko ponad 80 mln przy obecnej cenie akcji...

Można by nieco upraszczając stwierdzić, że to jedno aktywo "pokrywa" obecną wycenę spółki... w całości.
Edytowany: 14 maja 2023 23:54

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 15 maja 2023 00:30:41 przy kursie: 2,29 zł
Czasy zerowych stóp procentowych się skońcyzły. Koszt obsługi finansowej będzie coraz bardziej odczuwalny. Bez sprzedaży Chojnic/Legnicy będą na kroplówce

comtrader
23
Wysłane: 15 maja 2023 01:13:35 przy kursie: 2,29 zł
Tyle napisał(a):
Czasy zerowych stóp procentowych się skońcyzły. Koszt obsługi finansowej będzie coraz bardziej odczuwalny. Bez sprzedaży Chojnic/Legnicy będą na kroplówce

Ale nie wczoraj, a już dawno się skończyły - teraz można domniemywać odwrotnie... że kończą się czasy podwyżek stóp.
I pamiętajmy, że Rank miał i ma instrumenty pochodne zabezpieczające przed wzrostem oprocentowania EBC.

W sprzedaż Legnicy bardzo wątpię - z wielu względów.
Brama Pomorza to co innego - kto wie, czy transakcja nie jest już na końcowym etapie dogrywania.
Ale jest też kilka innych aktywów dojrzałych do aktywizacji lub sprzedaży.

Pewnie, że obsługa zobowiązań wobec wyższych stóp stanowi większy ciężar, ale nie można pomijać faktu, że te zobowiązania są coraz mniejszą częścią aktywów i znacząco spadały przez ostatnie lata.

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 15 maja 2023 01:20:47 przy kursie: 2,29 zł
Com, o czym piszesz... jakie oddłużanie... dopiero co wzieli pożyczkę od Moski. Przy ich tempie i wstrzymaniu aktywizacji gruntów oddłużą się za 20 lat... jeśli na poważnie myślą o budowie w Katowicach i Olsztynie, to bez upłynnienia galerii bedzie im brakowału kapitału obrotowego - tego ledwo co wystarcza na obsłużenie obecnego zadłużenia.

To fajna spółka ale dla głównego, to jak case JSW. gotówka (jsw) / nieruchomości (rnk) za szklaną szybką.

Spółki dla marzycieli... ponoć kiedyś się spełnią wystarczy mocno...
Edytowany: 15 maja 2023 01:21

comtrader
23
Wysłane: 15 maja 2023 01:51:47 przy kursie: 2,29 zł
Tyle napisał(a):
Com, o czym piszesz... jakie oddłużanie... dopiero co wzieli pożyczkę od Moski. Przy ich tempie i wstrzymaniu aktywizacji gruntów oddłużą się za 20 lat... jeśli na poważnie myślą o budowie w Katowicach i Olsztynie, to bez upłynnienia galerii bedzie im brakowału kapitału obrotowego - tego ledwo co wystarcza na obsłużenie obecnego zadłużenia.

To fajna spółka ale dla głównego, to jak case JSW. gotówka (jsw) / nieruchomości (rnk) za szklaną szybką.

Spółki dla marzycieli... ponoć kiedyś się spełnią wystarczy mocno...

Pożyczka od Monnari miała swój jasno określony cel - poczytaj.
Na marginesie... Monnari to jeden z kluczowych najemców Ranka w jego galeriach.
Info o samej pożyczce było - infa o jej wydatkowaniu wciąż brak.
Można domniemywać, że chodziło o Gdynię, która zapewne po oddaleniu powództwa trafi do apelacji - info o tym zapewne już w raporcie za 1Q23.

Argumenty, które stosujesz jako żywo przypominają mi coś co można przeczytać na forum portalu na "B", a porównanie w roku wyborczym do spółki Skarbu Państwa, którą jest JSW jest moim zdaniem mocno chybione.

Generalnie... wzrost ZOBOWIĄZAŃ nie jest niczym złym, o ile... idzie za nim większy od niego realny wzrost wartości AKTYWÓW.

Nie przyjmuję też zarzutu wstrzymania aktywizacji gruntów. Większość kluczowych gruntów spółki (Olsztyn, Katowice, a nawet legnicki Browar) jest gotowa do natychmiastowej aktywizacji.
Edytowany: 15 maja 2023 01:57

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,604 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat