... czy rynek rzeczywiście się myli co do kursu akcji JSW?.
Rewelacje analizy technicznej pomijam .
O czym świadczą fundamenty?
Błądzenie jest rzeczą ludzką i sam często dochodzę do punktu wyjścia. I to dotyczy JSW.
Gdy odrzucimy zamulone liczby i pozostawimy w miarę pewne, to znika nam nadmiar optymizmu i powraca normalność.
[I]Co tu jest
na ten czas tym pewnikiem:
1. Ilość akcji: n=0,1174 mld szt.
2. Kapitały obce: D= 11,0 mld zł,
3. Wartość rynkowa: MC=0,5 mld zł,
4. Gotówka : Cash=5,5 mld zł
[II]A co tu jest mniej pewne:
1.Przychód: S=13 mld zł/r (7-20)
2. Dochód: EAT=2,1 mld zł/r (-0,8-5)
EBITDA=4,2 mld zł (0,5-8)
3. Nakłady roczne: Capex=3 mld zł/r,(2-4)
4. Aktywa ogółem:???? 28 mld zł (16-28)
5. Kapitał własny:????? 17 mld zł (1-17)
6. Koszty stałe: ?????? 9,5 mld zł (9-10)
I oto mamy dyskonto 50-97% !!!!! [(0.5/1 - 0,5/17)*100%]
Olbrzymie nakłady kapitałowe - szacowane na 23% sprzedaży ogółem, są natychmiast zamulane, bowiem nie mają przełożenia na wartość rynkową aktywów spółki. Zaś, koszty stałe, wcale a wcale nie są tak stałe - bo stale rosną i stanowią już 73% sprzedaży z możliwością wahań (50%-150%).
Zatem trudno tu szacować kapitały własne, bowiem aktywa podlegają zużyciu moralnemu i wartości księgowe dalekie są od wartości rynkowych, o ile takowe można by wyznaczać.
Zatem środki własne i zysk, determinują o zdolności kredytowej z czym zmaga się spółka.
I tu powstaje pytanie - czy środki własne tak naprawdę przewyższają środki obce? I tu rynek daje nam odpowiedź -> że o ile to zaledwie o 0,5 mld zł !!!
A więc głód kapitału własnego jest tu ogromy, ale (ile by go tu nie było ) to jest on natychmiast zamulany i przestaje być w 50-97% kapitałem, staje się rzeczą o wątpliwej wartości.
Czy zatem nawet 18 mld zł rezerw (buforu kapitałowego) stworzy stabilizacje tego biznesu ?.
Pod warunkiem, że wartość każdej złotówki inwestowanej w ramach nakładów zachowa swoja wartość, nie mówiąc o koniecznym naddatku jako warunku koniecznym w każdym przypadku.
Zatem błądzenie jest rzeczą ludzką.
Nie jest to rekomendacja.