PARTNER SERWISU
ocrwgyru
789 790 791 792 793
Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 12 czerwca 2023 10:17:07 przy kursie: 660,00 zł
Pisałem o braku ujawnienia gameplaya w kontekście marketingowym...a nie o tym, że on nie istnieje...wave

Co do terminu premiery - gdyby spółka uznała, że gra jest gotowa do wydania - to by to pewnie zrobiła jeszcze w tym roku. Ale tego nie robi i na pewno ma ku temu powody. Czy to wynik opóźnień czy chęci rozbudowy, czy też zmiany koncepcji? Czy wszystkiego po trochu? Na to pytanie nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć.
Ale trudno mówić stanowczo o opóźnieniu jak nigdy żaden konkretny termin nie był podawany. Przedstawiciele spółki wiele razy podkreślali, że szczególnie tego rodzaju gra nigdy nie jest zamkniętą całością. Zawsze można coś powiększyć, dodać. Koncepcje mają to do siebie, że się zmieniają. Pomimo, że gra jeszcze się nie ukazała, to już z pewnością planowane są dodatki. Trzeba podjąć decyzje co ukaże się jako podstawa, a co będzie w rozszerzeniach itd. Tworzenie takiej gdy to długi proces - kończący się w zasadzie dopiero wraz z premierą ostatniego dodatku. Premiera to etap najważniejszy - ale nie ostatni - zwłaszcza w przypadku gier bitów, które mają dłuuuugie ogony sprzedażowe, a spółka wie jak podsycać nimi zainteresowanie przez lata. Wszystko planowane musi być na długo do przodu.
O tym, że lepiej wydać później grę dopracowaną, niż wcześniej - grę niedopracowaną, to już nawet nie będę pisał bo to truizm. Gry robi się dla graczy a nie dla niecierpliwych, krótkoterminowych inwestorów. Tylko gry robione z myślą o zadowoleniu graczy mają szansę odnieść prawdziwy sukces - też komercyjny. Na szczęście bity jak się wydaje mają tego świadomość.
I jeszcze jedno - po co demonizować tak tę wishlistę...lepiej na grupę patrzeć - a ta jest w przypadku FP2 już naprawdę spora - dziś przekroczy 85k. FP1 w momencie premiery miał w grupie 100k osób...przy FP2 będzie dużo więcej...
Swoją drogą to ciekaw jestem jak jest z przyrostem do grupy w przypadku kontynuacji tytułu - analizował to kiedyś ktoś? Think

I jeszcze dodam, że jak wynika z trailera oraz słów Kuby Stokalskiego - w FP2 gracz będzie się musiał mierzyć już nie tylko z naturą...ale z naturą ludzką...zapowiada się naprawdę ciekawie... salute
Edytowany: 12 czerwca 2023 10:29

sledzik007
54
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 442
Wysłane: 12 czerwca 2023 10:30:09 przy kursie: 660,00 zł
Frey owszem nie podawali daty premiery ale podawali zakres długości kampanii marketingowej na 12-18 miesięcy a nie dwa lata i dalej nic nie wiem. Mogła być to wskazówka dla nie których. To że terminy dla bitów to nic wiążącego to chyba każdy się przyzwyczaił . Oni wiedzą że lepiej oddać dopracowaną grę niż zrobić to co z cyberpunkiem. Mam wrażenie że nie którzy mają pamięć złotej rybki i zapomnieli o tych wydarzeniach.

Co do okienka sprzedażowego. Po co konkurować z silnymi markami skoro można całą atencje i pule pieniędzy zgarnąć dla siebie? Należy pamiętać że gracz też ma swoj budżet i wybiera co kupić a czego nie.

Ja bym bardziej skupił się nad przesłaniem trailera a szczególnie końcówką. Widzimy ogień , bunt i drogę do piekła a jeszcze wcześniej ropę naftową. O ropie wiedzieliśmy wcześniej pytanie co bici wymyślili bo mam wrażenie (a to moje zdanie) że rozgrywka została bardzo mocno przebudowana i skupiamy sie już na zupełnie innych dylematach

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 12 czerwca 2023 11:53:10 przy kursie: 660,00 zł
To właśnie jest intrygujące.
Cytat:
„Frostpunk 2 niezmiennie pozostaje grą o mieście i jego społeczeństwie” — mówi Jakub Stokalski, Co-Director oraz Design Director gry w 11 bit studios. “Niemniej wewnętrzne zawirowania, wywołane rosnącymi różnicami społecznymi, oznaczają, że gracze będą musieli stawić czoła zagrożeniom, których natura daleko wykracza poza konieczność będącego nadrzędnym celem pierwszej gry przetrwania. Nadal więc używamy mroźnego, postapokaliptycznego tła, by opowiedzieć historię o ludziach, ich ambicjach i społeczeństwach dążących do własnych, ale nie zawsze respektowanych przez wszystkich idei. Bo ostatecznie tym, co może nas pogrzebać, nie jest siła natury, ale natura samego człowieka”.

Jest u tu mowa o konfliktach wewnętrznych w ramach miasta / społeczeństwa. Jestem bardzo ciekaw, w jakich kierunkach będzie rozbudowana rozgrywka (zakładając, że skala projektu jest tu dużo większa), bo - jak rozumiem - nie będzie tu np. rywalizacji z innymi miastami, handlu, wrogów zewnętrznych itp.

Link do wpisu na Steam: store.steampowered.com/app/160...

Dzisiejsza reakcja rynku jest dla mnie zrozumiała wyłącznie z pozycji spekulacyjnych i/lub zawiedzionych nieuprawnionych oczekiwań, IMO nic się fundamentalnego nie zmieniło, więc to nawet zabawne.

A trailer bardzo mi się podobał, ale od drugiego-trzeciego spojrzenia. Za pierwszym razem poczułem niedosyt, że taki krótki.
Jestem na Twitterze

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 12 czerwca 2023 12:19:34 przy kursie: 660,00 zł
Myślę, że rozczarowujące dla inwestorów jest bardzo skromne zainteresowanie trailerem. Podobnie wygląda sprawa w przypadku Chimery od Creepy.
Edytowany: 12 czerwca 2023 12:19

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 12 czerwca 2023 12:48:31 przy kursie: 660,00 zł
Oglądalność całego PC GS była bardzo słaba, tak jak jakość tego eventu.

Wszystkie oczy skupione były na Starfield direct, który wypadł świetnie.

topfacet
178
Wysłane: 12 czerwca 2023 12:57:44 przy kursie: 660,00 zł
tgolik napisał(a):
Myślę, że rozczarowujące dla inwestorów jest bardzo skromne zainteresowanie trailerem. Podobnie wygląda sprawa w przypadku Chimery od Creepy.

Porównując wyświetlenia na kanałach własnych to FP2 ma ich ok. 10 razy więcej.

Dead south
2
Wpisów: 7
Wysłane: 13 czerwca 2023 09:53:23 przy kursie: 653,00 zł
Bergman napisał(a):
Z jednej strony obowiązuje narracja, że FP2 to super gra, murowany hit, itd. Z drugiej strony okazuje się, że ewentualne wypuszczenie gry w okienku niedaleko takiego Lords of the Fallen to w oczach tych samych ludzi już problem. Dla innych firm premiera gry niedaleko premier innych świetnych gier jakoś nie stanowi problemu. Stalker ma wyjść w grudniu. Te wszystkie firmy nie wiedzą co robią, a tylko 11bit wykazał się świadomością ??

Za jakieś 3-5 miesięcy znowu zmieni się co niektórym narracja i będzie pompowanie balonika bo FP2 nie będzie mieć pozycji 7, a 3-4 na tej liście. Dlaczego ? Bo inne gry po prostu zostaną wydane, a FP2 nadal będzie w fazie produkcji i produkt przesunie się wyżej na liście. Już widzę jak lokalnie rozpoznawalny komentator z twittera wkleił krótki wątek o tym, że The Invincible zrobił najwięcej followers na Steam w ciągu dnia od wczoraj. Co to w ogóle ma do rzeczy w sytuacji, gdy inne gry są po prostu wydawane, a nie latami buforowane na tej liście ? To jakiś fetysz inwestorki ? A jeżeli jest coś w tym to niech twitterowy "analityk" da prostą wykładnię, gdzie ostatecznie X followers = X przychodu dla firmy.

Wystarczy przypomnieć pozycję Resident Evil 4, który wychodził z 12 miejsca w dniu premiery, a zrobił rekordową sprzedaż, absolutnie nieosiągalną dla 11bit. Uważam, że taki Mortal Kombat również nie zajdzie do top 10 bo zwyczajnie zostanie szybciej wydany aniżeli tam trafi. Myślę, że podobnie może być z Silent Hill 2. Occupy Mars, FP2, The Invincible, gierki od Playwaya mają tą wspólną cechę, że zalegają na tych listach latami i nie oddają prawdziwej pozycji gier w świadomości konsumentów.

Prawda jest taka, że nie ma cały czas pokazanej rozgrywki oraz nie ma przybliżonej daty premiery bo gra jest daleka od ukończenia. Inne tytuły nie mają tutaj nic do rzeczy. Ktoś tutaj niedawno podawał link do "poważnego" analityka, który miał prezentację z której wynikało 14,32 C/Z dla spółki na 2023 rok. Czy "poważny" analityk zrobi teraz prezentację w której wytłumaczy dlaczego się pomylił ?

Dla spółki udana premiera FP2 jest kluczowa i to jest oczywiste bo da mocne przyspieszenie innym grom i wynikom spółki.
To nie jest tak że wychodzi tylko LotF. Akurat ta gra z 7 (słownie siedem) istotnych wydawanych w okresie sierpień-październik jest najmniej kluczowa i takie sąsiedztwo przy premierze trafi się zawsze. Takiego zagęszczenia
Problem polega na tym, że tych gier wychodzi prawdopodobnie 7 z Phantom Liberty i Starfieldem na czele. FP2 nie ma szans na przebicie się w prasie branżowej i wśród influencerów na optymalną reklamę. Popytaj samą spółkę czy kładą nacisk na dobre okienko sprzedażowe.
Pewnie interesujesz się gamingiem i inwestujesz w niego nie od dziś i to jest proste jak tabliczka mnożenia że nie wypuszczasz gry w okolicach gigantów. Przykładów takich porażek jest na pęczki, a premierę ma się raz. Lepiej jak spółka poświęci ten czas na szlifowanie gry bo gra jak zapewne też wiesz gra nigdy nie jest skończona. Wysokie oceny są kluczowe dla sprzedaży i reputacji spółki.
Czy spółka wydająca RE4 byłaby wyceniona na 400mln usd? To są giganty, których samo IP jest warte wielokrotnie więcej.

sledzik007
54
Wysłane: 13 czerwca 2023 10:59:03 przy kursie: 653,00 zł
Czy ktoś z was wybiera się na konferencje? Może jakiś zestaw pytań ułożymy?

topfacet
178
Wysłane: 13 czerwca 2023 11:01:46 przy kursie: 653,00 zł
Wybieramy się dość mocną ekipą - wiem o 4 osobach.

Pytania najlepiej zadawać pod transmisją.

sledzik007
54
Wysłane: 13 czerwca 2023 11:28:23 przy kursie: 653,00 zł
Ja się niestety zgapiłem i nie wysłałem emaila

Pochi
6
Wpisów: 97
Wysłane: 14 czerwca 2023 13:40:18 przy kursie: 695,00 zł
Chyba pierwszy raz bez zjazdu po konferencji...

Wreszcie jakieś konkrety mam nadzieję że dowiozą.

hal80
PREMIUM
27
Wpisów: 95
Wysłane: 14 czerwca 2023 13:55:20 przy kursie: 695,00 zł
A o P8 dalej nie wiele wiadomo.

Zaprzeczenie
26
Wpisów: 108
Wysłane: 14 czerwca 2023 14:05:30 przy kursie: 695,00 zł
A ty zaraz chciałbyś wiedzieć wszystko :) Dla mnie P8 to w ogóle bonus, bo w pewnym momencie pogodziłem się z tym, że ten projekt jest stracony. A tu masz ... coś z tego jednak może być. Masakra ile atrakcji przed nami. Tu się trzeba cieszyć, a nie szukać dziury w całym.

topfacet
178
Wysłane: 14 czerwca 2023 15:08:14 przy kursie: 695,00 zł
Przygotowałem relację foto „zza kulis” dzisiejszej konferencji:

twitter.com/krzysztofgpw/statu...

Wieczorem postaram się wrzucić jakieś podsumowanie rozmów przy kawie.

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 15 czerwca 2023 03:35:10 przy kursie: 695,00 zł
Bardzo solidnie to wyglada. Wlasciwie w tym momencie dziwi mnie fakt jak niewiele negatywnych misiow siedzi na spolce liczac na powiekszenie pozycji w promocyjnej cenie. Sam chcialbym miec wiecej jej w portfelu po dobrej cenie. Powoli zaczynam sie godzic z faktem, ze raczej sie nie doczekam, chyba, ze spolka jakims cudem znajdzie sie na celowniku szortow w stylu CDR.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 15 czerwca 2023 11:35:21 przy kursie: 728,00 zł
Bartas_Gda napisał(a):

zakładasz, że decyzja odnośnie premiery jest uzależniona od kalendarza premier i znali oni już daty premier MK, Spider Man i innych wcześniej? - jestem przekonany, że gdyby tytuł był gotowy pojawiłby się w tym roku. Nikt nie wie, kiedy jakie gry będą miały premierę w 2024 - dziś podczas konferencji Xbox wiele tytułów podawało datę na 2024.

Tutaj zakładam, że to przemyślany zabieg i będą odkrywać więcej kart z czasem.

Myślę,że nie ma co ignorować kalendarza.
Co prawda spółkę aktualnie już stacja wydatki marketingowe na poziomie 20mln na grę. Jednak to nie jest dużo. Spółki nie stać na takimarketing jak przy W3 czy CP. Zamiast wydawac 20 czy 100mln na marketing lepiej znaleźć dogodniejszy termin a każdy dodatkowy czas warto poświęcić na poprawki w grach. Gra nigdy nie jest bezbłędna. Więc każdy dodatkowy miesiąc się przyda. Oczywiście gdyby gra była gotowa pod koniec zeszłego roku nie czekaliby ale gra jeszcze nie jest odpowiednio dopracowana według standardów spółki. My tu nie chcemy takich premier kak wspomnianej wyżej gry
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 15 czerwca 2023 20:02:07 przy kursie: 728,00 zł
Frunie rakieta jak szalona, 4 cyfrówka szybciej niż się spodziewałem będzie ;D

topfacet
178
Wysłane: 15 czerwca 2023 20:08:01 przy kursie: 728,00 zł
Jak szalona to by w tempie CIG leciała, tu nawet nie ma jeszcze dat premier.

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 15 czerwca 2023 21:01:21 przy kursie: 728,00 zł
baks napisał(a):
Bartas_Gda napisał(a):

zakładasz, że decyzja odnośnie premiery jest uzależniona od kalendarza premier i znali oni już daty premier MK, Spider Man i innych wcześniej? - jestem przekonany, że gdyby tytuł był gotowy pojawiłby się w tym roku. Nikt nie wie, kiedy jakie gry będą miały premierę w 2024 - dziś podczas konferencji Xbox wiele tytułów podawało datę na 2024.

Tutaj zakładam, że to przemyślany zabieg i będą odkrywać więcej kart z czasem.

Myślę,że nie ma co ignorować kalendarza.
Co prawda spółkę aktualnie już stacja wydatki marketingowe na poziomie 20mln na grę. Jednak to nie jest dużo. Spółki nie stać na takimarketing jak przy W3 czy CP. Zamiast wydawac 20 czy 100mln na marketing lepiej znaleźć dogodniejszy termin a każdy dodatkowy czas warto poświęcić na poprawki w grach. Gra nigdy nie jest bezbłędna. Więc każdy dodatkowy miesiąc się przyda. Oczywiście gdyby gra była gotowa pod koniec zeszłego roku nie czekaliby ale gra jeszcze nie jest odpowiednio dopracowana według standardów spółki. My tu nie chcemy takich premier kak wspomnianej wyżej gry

Mam wrazenie, ze nie jestem jedyna osoba raczaca sie procentowymi napojami z tytulu niezrealizowanych zyskow. Tak tylko zalece rozwage. Laska rynku na pstrym koniu jezdzi, a czesto spolki z tego samego indeksu lubia ruszac sie podobnie.

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 15 czerwca 2023 21:13:11 przy kursie: 728,00 zł
Naprawdę, nie wiem, co Wy widzicie w 11bit. Przyszłego CDR? xD

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

789 790 791 792 793

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,466 sek.

zgzquatt
pwlqhzor
kjsnlrfl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cujcozxf
dhvqeskw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat