Temat:
11BIT
Decyzja o rok za późno. Utracone zaufanie do spółki. Najpierw niech się wykażą i niech te szumne zapowiedzi faktycznie się zrealizują. No i czy faktycznie będą produkować te gry tak szybko, a nie że pojawi się komunikat" gra jest gotowa, ale musimy wykonać ostatnie szlify, nie ma dobrego okienka premierowego, itp"
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Miałem oczywiście na myśli premierę własną, a nie z wydawnictwa. Patrząc na najnowszy tytuł z wydawnictwa to na razie niczego się nie nauczyli i chyba nic jeszcze się nie zmieniło. Dla mnie kolejny tytuł zbyt niszowy. Kiedy dla odmiany pojawi się tytuł bardziej komercyjny? Patrząc na setki gier na steam i trailery nowych gier to naprawde jest z czego wybierać a tu znowu taka niespodzianka.
|
|
Temat:
11BIT
Ricordare napisał(a):Kolejne kpiny z akcjonariuszy, planują dwie gry, może będą za dwa lata może za osiem, a może wcale?
Patrząc na sprzedaż FP2 w promocji to szału nie ma, ale pewnie prezes i zarząd zaraz napiszą że sprzedaż jest lepsza niż oczekiwali :) wiarygodność sięga dna No przecież napisano: "Jeżeli chodzi o sprzedaż Frostpunka 2, to dalej jesteśmy cały czas lekko powyżej naszych prognoz" - powiedział." biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy...
|
|
Temat:
11BIT
Już raz insiderzy kupowali, po premierze FP2. Jakoś to spadków nie zatrzymało. Prezesi Votum i Cognora też kupowali często. I społki dalej mocno przecenione. Zresztą w 11bit prezes nie kupił, on tylko sprzedał w tym roku. Jak widać po czasie wiedział co robi.
|
|
Temat:
11BIT
micmak napisał(a):Czy w firmie jest również słabo jak na kursie?? Skoro firma z branży IT zapomina odnowić domenę, to chyba tak. Kultura organizacyjna byla słaba, managerowie nie budzili zaufania i nie dawali wsparcia, warto zapoznać się z komentarzem z gowork: www.gowork.pl/opinie_czytaj,20...Wygląda to troche jak przypadek ze Starward. Niby fachowcy, niby weterani a błędy popełniono kardynalne. Spólka nie wysyłala managerów na szkolenia? Czym zajmował się przez cały ten czas top managment? Jeździli sobie po świecie na eventy? I kolejnej sprawy nie rozumiem, P8 robili ponoć weterani branży no więc jak mogli przez tyle lat nic nie wartościowego nie dowieźć? Gra miała być kojarzona z Control.
|
|
Dopiero zaczeli etap produkcji duzej gry AAA na nowym silniku a ty chcesz w rok zakończenie produkcji i testy? Nierealne. 2027 realniejszy.
|
|
Temat:
11BIT
Jeszcze trochę i nie będzie komu przyjść na Walne, poza Prezesem i pracownikami spółki posiadającymi akcje. No chyba ze grono akcjonariuszy z kupioną symbolicznie 1 akcją. Wg forum inwestorskiego okoliczoności dzisiejszego komunikatu pojawiły się dopiero wczoraj wieczorem...
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
enthusiast napisał(a):[quote=Ricordare]Pasowałoby odnotować że członek rady nadzorczej Piotr Wierzbicki kupił 550 akcji po około 365zł za 364tyś. Rynek na to praktycznie nie zareagował ...
Jakby prezes kupił za około milion złotych, to byłoby co innego. Ale z tego co pamiętam ostatnie transakcje to prezes sprzedawał.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):[quote=Utnapisztim] Ja obawiam się, że sprzedaż Altersów nie osiągnie połowy FP2 - chciałbym się mylić. Mam nadzieję, że chociaż z P8 trafią w gusta graczy. Alters to nowe IP. Grałem w demo, survival z budowaniem bazy wydaje sie być grą która powinna przyciągnąć graczy. Co mnie martwi to pusta planeta która jest tylko dekoracją. Poza surowcami praktycznie nic tam się nie dzieje (w demo). Jedynie kilka nic nie znaczących przedmiotów możemy znaleźć. Brakuje jakies tajemnicy, nieznanych zjawisk, występowania anomalii, które trzeba zbadać i moze osiągnąć korzyści (wiem, jest ten specjalny surowiec) . Planeta za pusta, fabuła nijaka, chyba że demo to było tylko wprowdzenie a fabuła rozwija się dalej. Skupienie się tylko na klonach i jak wyglada ich alternatywne życie nie jest zbyt ciekawe i zajmujące. Grze brakuje akcji, nie widziałem tam możliwości upgradu skafandra ani narzędzi. Brakuje też pojazdu zeby przemieszczać się na większe odleglości. Mam nadzieje że wydłużajac prace nad grą wzięto te wnioski pod uwagę, bo jestem przekonany że podobne trafiły od graczy.
|
|
Temat:
11BIT
Alters demo - 2,5 h
|
|
Temat:
11BIT
Konferencja inwestorska dopiero jesienią po premierach FP2 I Alters wiec myśle ze do tego czasu nic się nie dowiemy. A na niej samej pewnie głównie bedą omawiane ostatnie premiery, plany na DLC. Nie sądze że dowiemy się czegokolwiek o planach po P8.
|
|
Temat:
11BIT
Mamy nowy trailer Indiki i datę premiery: 08-05-2024 Tym razem środa.
|
|
Temat:
JSW
Aticzek napisał(a):Wczoraj w Brukseli zapowiedzieli gigantyczne zbrojenie i miliardy euro na to, zawsze to jakiś plus dla JSW, jedyna spółka w Europie wydobywająca węgiel metalurgiczny. Poczekajmy na konkrety, zatwierdzenie jakiś konkretnych środków. Na razie gadają. To plany i plany w planach na chwilę obecną. Ale zmierza chyba ku lepszemu. Ja mam nadzieje że przy okazji tych zbrojeń to i postęp techniczny trochę ruszy.
|
|
Temat:
JSW
Popatrz sobie na różne spółki na których trwała wielomiesięczna konsolidacja której nawet małe, ale dobre informacje nie ruszały. Taki Erbud żeby daleko nie szukać. Moim zdaniem wszystko w swoim czasie. A jakbyś miał dużo akcji w krótkiej sprzedaży też byś pilnował żeby kurs zbytnio nie rósł. Moim zdaniem trzeba jeszcze uzbroić się w cierpliwość. Natomiast dużym ryzykiem jest kwestia potencjalnej dywidendy. Jeśli znowu jej nie będzie lub będzie bardzo niska, to znowu kurs czeka wodospad. Wartość dywidendy już tu szacowano. Jeśli nie będzie odgórnych decyzji żeby wartość dywidendy zmaksymalizować to nie będzie żadnej niespodzianki. I może niektórzy juz to sobie policzyli, oszacowali prawdopodobieństwo i stąd brak popytu.
|
|
Temat:
11BIT
Tak przed najważniejszymi premierami? Powinni raczej kupować.
|
|
Temat:
JSW
tmsglc napisał(a):Rozumiem, że twoje pojęcie marketingu, PR-u i komunikacji odnosi się do i ma zastosowanie tylko dla rynku konsumenckiego... Ciekawe podejście w dyskusji o wywiadzie z Bankiera CFO JSW i jego narzekania jak to nie istnieją dla zagranicznych instytucji finansowych (w kwestii "zielonego" finansowania).
Zapewne nie rozumiesz, że działania PR-owe, marketingowe mają za zadanie również pozycjonować firmę (na rynku, wobec konkurencji, dla inwestorów, interesariuszy, itp.) wspierać jej wizerunek, a w szczególności jej kojarzenie i postrzeganie w konkretnym kontekście (strategiczny surowiec w UE, węgiel węglowi nierówny, działania ESG, itp.).
Nie dziwi zatem bełkot który razem z Aticzkiem serwujecie na tym wątku.
To prawda że działania PR i marketingowe budujące większą świadomość czym zajmuje się spółka i do czego potrzebny jest koks i węgiel koksujący powinny być bardziej nasilone. Szczegolnie że społeczeństwu( sczególnie temu "zielonemu") JSW kojarzy się z wydobyciem węgla, ale jakiego i do jakich celów to już mało kto wie. Także odpowiednie lobbowanie i promocje spółki na rynkach finansowych powinno być prowadzone w interesie spółki i jej właścicieli. Kiedyś opracowano kilka niezłych materiałów promocyjnych, powinny być też dostępne w kilku językach. Budowanie marki i odpowiedniego wizerunku nawet w górnictwie jest istotne i procentuje. www.jsw.pl/biuro-prasowe/filmy...
|
|
Temat:
JSW
xyon napisał(a):A tak z innej beczki. Czy w górnictwie w tym Jsw nie postępuje robotyzację i automatyzacja pracy? Mamy 21 wiek i udział człowieka w wydobytej tonie węgla powinien spadać czyli powinien być wzrost produkcji węgla na górnika czy tylko mi się wydaje? Zna ktoś tą branżę i może się wypowiedzieć?
Druga kwestia może warto importować górników z Ukrainy, oni za połowę polskiej stawki będą zadowoleni z pracy Używają robota do produkcji elementów maszyn i urządzeń: www.jsw.pl/biuro-prasowe/aktua...
|
|
Temat:
11BIT
Szkoda tylko że premiera w poniedziałek. To chyba najsłabszy dzień na premiere gry. Im bliżej weekendu tym lepiej.
|
|
Temat:
11BIT
tgolik napisał(a):Każdemu marzy się sukces na miarę Fallout Shelter (ponad 50 mln pobrań). CDR poległ na swoich projektach mobilnych. Kto wie, może Bitom się uda? Patrząc po tym, ile czasu trwało wdrażanie tej gry mobilnej ( w miedzyczasie o wiele szybciej pojawiło się mnóstwo podobnych) to ja nie widzę sukcesu, raczej kolejny zawód wydawniczy. Co do przychodów z tego mobilnego tytułu, to skoro taki TSG żyje wyłącznie z gier mobilnych to dlaczego tu nie nastawiono się na wycisniecie dobrych zysków a tylko na efekt marketingowy? Szczgólnie gdy Frostpunk był w szczycie popularnosci. Ja tego nie rozumiem. A szczególy sposobu rozliczeń z tej gry chyba nie były prezentowane. Odnoga wydawnicza to niestety jest kulawa. Kibicuje studiu, ale wydawnictwo ostatnio tylko zawodzi. Zarząd powinien się nad tym pochylić.
|
|
Temat:
11BIT
Jeśli serial będą robić tyle co grę mobilną to trzeba jeszcze poczekać kilka lat. Moim zdaniem temat gry mobilnej Frostpunk to spora porażka. Gdyby gra ukazała się wcześniej, część graczy pewnie by w nią grało w oczekiwaniu na FP2. A teraz? Musztarda po obiedzie, która dalej jest w fabryce.
|
|
To można nawet łatwo marketingowo połączyć z Wiedzminem bo na bazie wódki bardzo prosto robi się jednoskładnikowy eliksir na kaca dla zaprawionych Wiedzminów.
|
|
Temat:
11BIT
Oby tylko się nie okazało że to 11bit płaci wielkiemu Microsoftowi za możliwość wstawienia ich gierki do Gamepassa Tak na serio, to można założyć że Microsoft potrzebował jakiegoś mocniejszego tytułu dostępnego na premiere do swojego abonamentu, a za to był skłonny przepłacić. Musimy wykazać się jeszcze odrobiną zaufania (choć nie powiem, trochę nadszarpniętego przez dział wydawniczy) i wierzyć, że umowa jest korzystna dla bitów i w cenie jaką sobie zażyczyli uwzględnili kanibalizacje na premiere, czyli najlepszy okres sprzedażowy.
|
|
Temat:
STARWARD
Prezes podaje tą informacje w 14 minucie 54 siekundzie. Wyswietla się tez na slajdzie.
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
Temat:
STARWARD
Z logistyką międzyplanetarną zawsze były problemy. A to statek się gdzieś zawieruszył w okolicach czarnej dziury a to złośliwa nekroewoulcja kurierów ogłupia.
|
|
Temat:
STARWARD
Przykre jest to, że inwestorzy i osoby zainteresowane spółką jak i grą zgłaszaly swoje zastrzeżenia i obawy. Wychodzi na to że zostały zignrowane. Ja nie wiem gdzie są te mechaniki o których opowiada spółka podczas czatu który odbył się prawie rok temu: www.stockwatch.pl/czat-inwesto...Gość: Szanowni Panowie, owszem to prawda że demo zostało przyjęte dobrze, natomiast nie zgodzę się, że przez wszystkie portale zostały ocenione pozytywnie. Jednak zdarzały się opinie, w których wskazywano na dużą linearność rozgrywki, brak wyzwań, czyli niski poziom trudności i w konsekwencji nudę. Czy możecie uchylić rąbka tajemnicy, czy gra w dalszych jej etapach zaspokoi oczekiwania tych - dziś nie do końca zadowolonych - graczy? Zarząd Starward Industries: Nasza gra skierowana jest do konkretnych grup odbiorców i nie zadowoli wszystkich graczy. Jednocześnie pragniemy poinformować, że przedstawione publicznie grywalne demo nie reprezentuje w pełni całej gry. Pojawiają się obawy inwestorów, że Invincible będzie symulatorem chodzenia, a więc grę będzie można obejrzeć na YouTube jak film w całości bez kupowania włąsnego egzemplarza. Co o tym sądzicie? Czy możemy liczyć na unikalne mechaniki? Zarząd Starward Industries: Mechaniki w The Invincible zmieniają się w zależności od aktualnie rozgrywanego poziomu. Nasza gra jest znacznie bardziej rozbudowana aniżeli symulatory chodzenia. Firewatch, Alien Isolation, What Remains of Edith Finch czy niedawny Route 96, nie mogą narzekać na brak odbiorców :) Gry to w dalszym ciągu medium interaktywne, samo obejrzenie gry nie da tego samego co jej przejście. Teraz każdy może sobie zweryfikować co opowiadano, a co zostało dowiezione. I jaki jest rezultat.
|
|
Temat:
STARWARD
topfacet napisał(a):Dlatego warto w środę spytać na czacie o sprzedaż. Otrzymasz odpowiedz jak zwykle ze szczegółowych danych nie podają, przygladają się wynikom, albo ze są zadowoleni z wyników premiery, która odbyła się w poniedziałek zamiast w piątek. Ja zapytam o to, dlaczego całkowicie zregygnowano z jakichkolwiek elementów survivalu, po co nam wskaźniki poziomu tlenu i promieniowania skoro są praktycznie nie używane i dlaczego kulminacyjna scena z cyklopem ( tu wygladającym jak pieczarka) jest tak mało widowiskowa w grze fabularnej. Niewątpliwie popełniono wiele błędów, których można było uniknać. Wystarczyło zadawać pytania graczom i słuchać uwag, analizować je. Tu niestety elegancko odbierano poszczególne etapy rozwoju, nie zastanawiając się co jest w środku. Mogło być dużo lepiej. Zapowiadana Azja zupełnie się tytułem nie interesuje, a w USA zbudowano za małą znajomosć uniwersum i Lema żeby sprzedaż była znacząca. To jeszcze można naprawić.
|
|
Temat:
STARWARD
Bergman napisał(a):Mnie ciekawi jak władze spółki sobie dalej wyobrażają funkcjonowanie tej firmy. Po kosztach widać, że cenią się bardzo wysoko więc raczej obniżka pensji nie wchodzi w rachubę. Produkt jaki stworzyli nie ma przełożenia na komercjalizację. Firma jest nierentowna, musi brać pożyczki. Jaka jest więc perspektywa ? Przecież patrząc na oczekiwania pracowników to tam potrzebny jest wagon pieniędzy - ja myślę, że kwota 25+ mln lekko by dowieść kolejny produkt za pewnie jakieś 4-5 lat. Kto takie pieniądze wyłoży i po co ?
W wywiadzie udzielonym 10 miesięcy temu przy negatywnym scenariuszu sprzedażowym zakladali że kolejny tytuł powstanie przy pomocy wydawcy, który już na wczesnym etapie udzieli finansowania. Tu fragment tego wywiadu: Natomiast czasy się zmieniły, ostatnie premiery nie nastrają wydawców do sypania gotówką. Czy taki udział wydawcy ma szanse się zrealizować w dzisiejszych realiach?
|
|
Temat:
STARWARD
krewa napisał(a):hal80 napisał(a): A wybraniec rady nadozrczej który deklarował w jednym z pierwszych postów że będzie chronił interesy inwestorów indywidualnych, wziąl i zniknął, wcześniej sprytnie schodząc pod próg. Kogo masz na myśli? Jeden z pierwszych postów na pierwszej stronie tego wątku: Cytat:Wysłane: 25 listopada 2019 11:47:40 Dzień dobry,
Pragnę serdecznie podziękować za zainteresowanie działalnością studia Starward Industries SA.
Po wielu latach obecności na forum, będę miał zaszczyt reprezentować interes akcjonariuszy indywidualnych w radzie nadzorczej tej spółki. To zobowiązanie, które traktuję z największą powagą!
Bardzo jasno pragnę zaznaczyć tę zależność, rodzi bowiem ona potencjalny konflikt interesów. Dlatego właśnie trwale powstrzymam się od jakiegokolwiek komentowania bieżącej wyceny spółki czy przebiegu oferty publicznej.
Zachęcam jednocześnie do zapoznania się z kompletnymi informacjami dostępnymi na stronie studia. W klarowny i transparentny sposób przedstawiają plany i zamiary zespołu Starward Industries: starwardindustries.com/inwesto...
Szczególnie warto zauważyć: 1. Unikalną struktura własności, w której zespól deweloperski posiada ponad 50% udziałów w Spółce, 2. Nieprzeciętne doświadczenie każdego z członków zespołu, 3. Doskonały materiał źródłowy by Stanisław Lem, 4. Manifest STARWARDA ;)
Cel postawiony sobie przez założycieli studia jest ambitny i trudny. Należy pamiętać, że ryzyko inwestycji w branży gamedev jest bardzo wysokie.
Inwestorskie pozdrowienia!
Kamil
|
|
Temat:
STARWARD
A teraz przejrzyjcie sobie pierwsze strony tego wątku. Jakie tam były szumne założenia i plany, ogłaszane manifesty. Dziś już tego dokumentu nawet próźno szukać na oficjalnej stronie spółki. A wybraniec rady nadozrczej który deklarował w jednym z pierwszych postów że będzie chronił interesy inwestorów indywidualnych, wziąl i zniknął, wcześniej sprytnie schodząc pod próg. Wychodzi na to że byl potrzebny do zebrania kapitału, a nie ochrony interesów akcjonariuszy. Bo co takiego w tej kwestii zrobił? Wyszło, jak zwykle.
Jeśli Bici jakoś tego nie uratują to moim zdaniem będzie to symboliczny koniec małych, pewnych siebie debiutujących na giełdzie spółek gamingowych. Po prostu nie znajdą finansowania. Niektórzy czekali na białego łabędzia który poprawi wizerunek gamingu a tymczasem mamy czarnego i moim zdaniem koniec pewnej epoki. Zastanawia mnie w tym wszystkim jeszcze kwestia przejścia na rynek główny, takiego pośpiesznego, z planami pojawienia się jeszcze przed premierą. Czy zamiast wydawać na to środki i angażować ludzi nie lepiej było rozbudować grę? Chociażby o elementy survivalu jak wspomnial wcześniej Vox.
|
|
Temat:
STARWARD
Przemekn napisał(a):
Wygląda na to że prawdy na temat sprzedaży dowiemy się najwcześniej 14 listopada...
Albo co nieco jutro na AMA z devami x.com/StarwardInd/status/17222...
|
|
Temat:
STARWARD
GRAF78 napisał(a):marny jest los drobnych którzy maja akcje zalockupowane Jacy drobni akcjonariusze mają akcje w lockupie? Chyba że deweloperzy ze spółki.
|
|
Temat:
11BIT
To pytanie do działu marketingu/sprzedazy. Wg oficjalnych materiałów premiera gry w Chinach nastąpi w poniedziałek, 6 listopada o 11 PM CST. Należy założyć że sprzedaż będzie on-line a nie na straganach x.com/StarwardInd/status/17205...
|
|
Temat:
11BIT
aircanada15 napisał(a):koladzio: diamenciki były dwa, ale wyłuskane jeszcze w 2017 roku, ponad 6 lat temu. Gry tanie, które osiągnęły fantastyczną rentowność. Minęło mnóstwo czasu i nie dostaliśmy z wydawnictwa już nic o podobnej charakterystyce. Tu się zgadzam mimo całej sympatii dla 11 bit. Już bardzo dawno nie było udanej premiery gry z wydawnictwa. Udanej, czyli nie tylko ciekawej, czy ładnej artystycznie, ale odnoszącej jako taki sukces komercyjny. Co do Niezwyciężonego, zobaczymy w poniedziałek. Liczę na dobre umiejętnosci marketingowe bitowców na rynku chińskim. Tam Lem jest znany i popularny.
|
|
Temat:
STARWARD
Pytanie kiedy przejście na główny rynek. I druga kwestia po co? Jeśli spółka ma wydawać niszowe gry, ledwo na siebie zarabiając to po co przechodzić na główny rynek. Jakie fundy to kupią?
|
|
Temat:
STARWARD
To prawda. Wszystko zależy od tego jak gra będzie ciekawa i wciągająca. Co do Firewatch to kiedys z ciekawości odpaliłem na chwile gameplay. Ostateczenie obejrzałem cały ;) Tu spodziewam się ze klimat gry będzie wciągający i mimo znanej fabyły ksiązki będzie interesujący.
|
|
Temat:
JSW
akkilles napisał(a):A czy cos stoi na przeszkodzie zeby JSW zrobilo skup akcji, skoro nie może płacicić dywidendy? Skoro akcje są niedowartościowane to ekonomicznie bylyby to bardzo dobry ruch? Akcje mogliby umorzyć albo dac pracownikom zamiast nagród. Niestety warunki umowy pożyczki z PFR zabraniają także skupu akcji. Ta kwestia pojawiła się w pytaniach do spółki, na które oficjalnie udzielono odpowiedzi "5. Czy przy tak niskim kursie zarząd nie powinien ogłosić skupu akcji własnych? Umowa pożyczki z PFR ogranicza możliwość dokonywania wypłat na rzecz akcjonariuszy, także w związku z nabywaniem akcji własnych." www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-S...Warunki pożyczki z PFR zostały beznadziejnie wynegocjowane.
|
|
Temat:
JSW
Szkoda że przedstawiciele funduszy inwestycyjnych na WZA nie zaproponowali skupu akcji zamiast dywidendy. Ciekawe czy w warunkach udzielenia kredytu z PFR są zapisy uniemożliwiające przeprowadzenie skupu akcji?
|
|
Trzeba ostrzec Prezesa
|
|
Temat:
Incuvo
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Czekamy na konkrety i potwierdzenie że podwykonwacą będzię Incuvo. Przydałoby się też żeby Incuvo otrzymało jakiś udział w zyskach z gry.
|
|
Temat:
11BIT
A o P8 dalej nie wiele wiadomo.
|
|
Temat:
STARWARD
Nowy trailer - historia Yasny
|
|
Temat:
11BIT
Debiut jednak w 2024, tak jak można było przypuszczać i co było bardziej realną datą. Zresztą w tym roku jest dużo ciekawych premier więc myśle że to nawet dobrze.
|
|
Temat:
11BIT
W tym tygodniu (poniedziałek) miały się pojawić informacje odnośnie Frostpunk 2, ale spółka poinformowała na Discordzie, że informacje ukażą się później w tym tygodniu.
|
|
Temat:
Incuvo
To prawda, żenada. PCF też ograniczyła się do publikacji posta na Facebooku. Obie spółki zapomniały o ESPI, przypadek? A może błąd techczniczny albo ludzki, zaplanowany post z publikacją na Facebooku ze złą datą. Rozumiem że projekt Thunder to Bulletstorm VR.
|
|
comtrader napisał(a):[quote=hal80] Delisting? A znasz chociaż niezbędne uwarunkowania do jego przeprowadzenia? Nie znasz? To w jakim celu straszysz? Na Rank Progressie możliwości delistingu obecnie nie ma. Przenieść siedzibę do Luxeburga i do widzenia. :) Nie widze na Rank Progresie dużego, mającego się ziścić ryzyka delistingu ale można założyć, że zarzad swoimi działaniami także w takim celu dba o niską wycene spółki. Takie ryzyko mozna sobie zdefiniować i spółki unikać. Z jakiegoś powodu popytu na akcje nie ma. Oczywiscie, strategia kupowania tanich akcji i trzymania ich latami czekając na wystrzał ma sens, ale na spółkach które budzą zaufanie. Tu takiego zaufania nie ma. Stąd i nie ma popytu na tanie akcje. Odnosząc się do JSW - chodziło mi o podejscie do akcjonariuszy, dla spółki liczy się głownie akcjonariusz SP.
|
|
Jak zarząd i jego działania nie budzą zaufania akcjonariuszy to spółka moze sobie byc niedowartościowana i pięć razy wiele lat. Popatrz na JSW. Dopóki spółka nie poprawi swojej opoinii, nie zbuduje zaufania taka niska wycena będzie się utrzymywać latami. Dodatkowo spółka nie wypłaca dywidendy więc trzymać ją długoterminowo nie ma sensu, a przy tak niskiej wycenie dodatkowym ryzykiem jest możliwość delistingu. Jest wiele bezpieczniejszych spólek gdzie mozna zainwestować.
|
|
Link nie działa
|
|
Temat:
11BIT
Uważam że dywidenda przy spółkach gamingowych jest bez sensu. Oczywiscie, dla Zarządu jest to spory zastrzyk finansowy ale z punktu widzenia Akcjonariuszy już lepszy byłby skup akcji lub przeznaczenie tych środków na inwestycje. Po prostu stopa dywidendy będzie za niska. Wystarczy sobie policzyć.
|
|
Temat:
Incuvo
W dziale dla inwestorów pojawił się komunikat spółki z wyjaśnieniem tej transakcji. Sprzedaż akcji dotyczy programu motywacyjnego dla pracowników. https://incuvo.com/aktualnosci
|
|
Temat:
11BIT
Przepraszam z góry za offtopic, ale cel jest szczytny, a spółka podarowała na licytacje WOŚP naprawdę świetne fanty, szczególnie ten "złoty" klucz Steam allegro.pl/oferta/owsianka-od-...
|
|
Temat:
PEKAO
Daniellq napisał(a):To posiedzimy z akcjami banków do marca kiedy to nastąpi projekcja NBP dot. inflacji. Ryzykowne założenie biorąc pod uwagę wydanie opinii przez rzecznika TSUE dot wynagrodzenia za korzystanie z kapitałów w dniu 16 lutego
|
|
Temat:
STARWARD
Najpierw niech wydadzą podstawową wersje gry. Od jej popularności uzależnione będą decyzje o ewentualnych dodatkach.
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:Innym newsem jest dodanie na Steam trybu MP w FP2, jeśli się to potwierdzi, to można oczekiwać o wiele lepszej sprzedaży gry, niż wszyscy inwestorzy/analitycy zakładają. Można prosić o źródło, bo to ważna wiadomość
|
|
Temat:
PKOBP
Bardzo trafna uwaga. Chcą decydować, to niech wykupią resztę akcji od akcjonariuszy. A do tego momentu interes każdego pozostałego akcjonariusza jest tak samo ważny jak interes akcjonariusza ze SP. Dla mnie osobiście takie słowa to zamach na GPW. Szkoda że SII jak i GPW milczą w tej sprawie.
|
|
Temat:
STARWARD
Cytat:W ogóle, jako gracz, nie rozumiem porównywania tych projektów. Dwie zupełnie inne gry, inne gatunki, inna skala, inny model rozrywki. Powtarza się motyw - kosmos w oprawie mniej lub bardziej retrofuturystycznej. To dobrze jeśli to będzie moda (tu było też udane Outer Worlds). Zgadzam się, że to zupełnie inne gry, Starfield to RPG, ale moim zdaniem po ograniu tak dużej gry jak Starfield w świecie SF ochota na granie w kolejną gre SF z rozbudowaną fabułą będzie mniejsza. Natomiast w drugą strone moim zdaniem się to sprawdzi, w oczekiwaniu na duży RPG w klimatach SF gracze chętnie ograją mniejszy ale ciekawy tytuł SF.
|
|
Temat:
STARWARD
Dla mnie w tym momencie ważne jest aby gra pojawiła się na rynku przed premierą Starfield od Bethesdy. Bo Starfield swoim ogromem i tematyką sf skanibalizuje graczy. W najbliższych latach rynek gier będzie wysycony tematyka SF, mam tu na myśli także drugą grę od 11 bit więc mam nadzieje ze termin premiery będzie to uwzględniał. Zakładam też że 11 bit umiejętnie rozłoży w czasie premiery swoich gier.
|
|
Temat:
11BIT
To już nie te czasy, żeby rynek tak reagował. Pokażą konkrety, to będzie reakcja.
|
|
Temat:
Incuvo
|
|
Temat:
11BIT
Panie i Panowie, mały, ale ważny offtopic (na który zgodził się moderator) Przedstawiciele spółki 11 bit studios przekazali gadżety na licytację charytatywną, której celem jest zebranie środków na leczenie małej Gabrysi Dorockiej ze Starych Babic chorującej na SMA. Na licytacje trafiła gra This War of Mine oraz koszulka z logo tejże gry. Oba przedmioty zostały podpisane przez Zarząd spółki więc jest to niezła gratka i pamiątka dla wszystkich fanów gry oraz sympatyków i akcjonariuszy spółki. Link do licytacji na facebooku na dedykowanej grupie: www.facebook.com/groups/licyta...Licytacja wystartowała dzisiaj i trwa do 23 grudnia do godziny 20-tej Zachęcam do wzięcia udziału w licytacji, cel jest szczytny, możemy komuś pomóc, a przedmioty wystawione na licytacji są unikatowe.
|
|
Temat:
11BIT
hal80 napisał(a):Mam pytanie do moderatora tego forum w związku z aukcją charytatywną przedmiotów podarowanych przez spółkę. Moderator:Jak brzmi pytanie? Chciałem się zapytać o możliwość umieszczenia informacji o uruchomieniu ww. aukcji chartytatywnej z gadżetami podarowanymi przez Spółkę. Być może część osób przeglądających wątek tej spółki byłoby zainteresowanych wzięciem udziału w licytacji. Zdaje sobie sprawę że gadżety podpisane przez Zarząd spółki mogą nie mieć większej wartości dla osób postronnych ale dla graczy bądź akcjonariuszy spółki mogą być interesujące i atrakcyjne. Cel jest szczytny, bo zbierane są środki dla chorej na SMA dziewczynki.
|
|
Temat:
11BIT
Mam pytanie do moderatora tego forum w związku z aukcją charytatywną przedmiotów podarowanych przez spółkę. Moderator:Jak brzmi pytanie?
|
|
Temat:
STARWARD
Nowe materiały wyglądają okazale. Nie jest to cały nowy trailer ale urywki. Mimo to robi pozytywne wrażenie.
|
|
Jak w akcjonariacie jest January Ciszewski to emisje akcji masz gwarantowane. A cena nowych emisji pewnie będzie duużo niższa od obecnego kursu. Przypominam że w Columbusie wycenianym na 1,2 mld zł nie znalazło się kilku milionów złotych na spłate zobowiązania tylko trzeba było wyemitować mnóstwo akcji które pogrzebały kurs. Także trzeba zachować daleko idącą czujność.
|
|
Moim zdaniem jak poprawi się sentyment do branży do PCF sporo urośnie. Ostatnie przejęcia przeszły "niezauważone" na kursie. Ja trzymam.
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
MERCATOR
OGŁOSZENIE Reprezentuje akcjonariuszy indywidualnych Mercatora, którzy chcą utworzyć Zrzeszenie Akcjonariuszy. Wszystkich zainteresowanych szczegółami a przede wszystkim przystąpieniem zapraszam na tymczasową, dedykowaną grupę: www.facebook.com/groups/171555...Jesteśmy zdecydowani działać, mamy ponad 100 członków. Zapraszam. Gorąca prośba aby nie kontynuować tego tematu na wątku spółki na niniejszym forum.
|
|
Temat:
MLSYSTEM
@FilipBonn Zgadzam się, poszczegolne wyniki testów powinny zostać zebrane, policzone wyniki pozytywne (wynik testu zgodny w wynikiem badania tradycjną metodą), negatywne i przedstawiony stosunek. Dalej mogą sobie analizować poszczególne przypadki zastanawiać się co wpływa na skuteczność.
|
|
Temat:
MLSYSTEM
Jakby zlecając badania nie ustaliło się ile potrwają, jak będą przebiegać, czy będą wstępne informacje i kiedy będą znane wyniki. I taka szczegółowa informacja powinna być podana w ESPI. Chyba większość zakładała ze badania kończą się wynikiem, chociażby wstępnym a nie pozyskaniem surowych danych z poszczególnych testów.
|
|
Temat:
MLSYSTEM
|
|
Temat:
STARWARD
Mnie po ostatnich czatach zmartwiła informacja, że wersja na PS4 może się ukaże, a na pewno nie będzie to w dniu premiery. Ile może być konsol PS5 za rok? Trochę nie rozumiem przyczyny takiej decyzji, czy gra jest aż tak wymagająca ? Czy faktycznie PS4 już tak odstają sprzętowo? GTA V uciągnęły.
|
|
Temat:
STARWARD
Fajny ten chat dzisiejszy, taki nie za dynamiczny.
|
|
Temat:
PCFGROUP
Premiera średnio udana. Ściągnąłem demo i od wczoraj nie moge się połaczyć z serwerami, dziś też nie. Chciałem przetestować tryb single player więc po co łączenie się z jakimiś serwerami, które nie działają? Jak można sobie tak strzelić w kolano. Jeszcze weekend świąteczny, jeśli tego nie naprawią do końca Świąt to w poniedziałek odbije się to na kursie.
|
|
Czy Wiedzmin 3 na nowe konsole waszym zdaniem będzie kosztował tyle ile obecnie kosztuje dostępna wersja czy będzie droższa? Obecnie cena gry na PS to 39,80
|
|
Temat:
HUUUGE
Jak na razie lockdown się niestety nie skończył, trzecia fala epidemii nadchodzi i kolejne mutacje wirusa. Siłą rzeczy nie będzie za bardzo gdzie wyjść poza parkiem lub lasem. Druga kwestia to ulica, drobni inwestorzy mogli by się nabrać ale duże fundusze? Wtedy popyt z ich strony byłby mniejszy, spółka miałaby problem z domknięciem księgi popytu. Tak było niedawno na IPO jednj ze społek z grupy Playway, do IPO nie doszło. Niemniej jednak przydałby się jakiś komunikat ze spółki.
|
|
Temat:
HUUUGE
|
|
Temat:
ALLEGRO
Zgadzam się z tym podjeściem. Allegro jest znane konsumentowi, mimo wszystko wzbudza zaufanie programem ochrony kupujących, możliwością założenia dyskusji, bezpłatną dostawą przy posiadaniu smart no i jest pewnym przyzwyczajeniem. Teraz przez pryzmat moich własnych doświadczeń. Wcześeniej nie byłem wielkim fanem allegro, po tym jak kiedyś kupiłem dwa termosy buble, a pare lat później kartę graficzną która okazała się niezgodna z opisem, sprzedający robił problemy ze zwrotem a obsługa Allegro nie pomogła. Teraz gdy na Allegro pozostały firmy zaopatrując się w ciągu ostatnich 9 miesięcy dwa razy zdarzył sie problem z przesyłka. Jedna zagineła gdzieś w inpoście, bo została uszkodzona a w drugim przypadku przyszła rozbita. Sprzedający nie robili problemu, wysłali zamówienia ponownie. Budzi to zaufanie do robienia tam zakupów. Co do Aliexpress, to też obsługa jest na dobrym poziomie, kupiłem kiedyś futerał do telefonu, przyszedł pękniety, sprzedwca też bez problemu zwrócił środki. Ale problemem jest jednak dystans, brak możlwiości porozmawiania przez telefon, czas oczekiwania na przesyłkę. Moim zdaniem Allegro przez ostatnie miesiące wzmocniło swoją pozycje, a ludzie przyzwyczaili się do robienia tam zakupów. To będzie procentować.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Kolejna sprawa to rodzaj koszyka zakupowego, na allegro dobrze sprzedają się art. spożywcze, chemia gospodarcza. Pytanie czy po uruchomieniu amazona w Polsce dostępne będą wszystkie kategorie zakupowe z allegro. Niemniej jednak będzie to duży konkurent.
|
|
Temat:
ALLEGRO
januszw napisał(a):Amazon bardzo skutecznie odbierze rynek i to szybciej niż się to teraz wydaje  .w 2021 wycena Allegro będzie ok 30zł i to dalej bedzie bardzo drogo. Co takiego zaoferuje Amazon że odbierze Allegro klientów? Kupuje na Allegro, kilka razy zdarzyło mi się kupić coś na Amazonie i moim zdaniem Allegro jest dużo wygodniejsze. A po dodaniu możliwości zapłaty późniejszej - Allegro zapłać później i Allegro Pay jest bardzo wygodne, nie trzeba szukac telefonu, podawać blika, jest cała historia zakupów, przypomnienia od Allegro no i Allegro Smart - moim zdaniem strzał w dziesiątke. Osobiście nie widzę nic co skłoniłoby mnie do przejścia do Amazonu, no chyba że dużo niższe ceny artykułów.
|
|
Eagle napisał(a):A to przepraszamy, jak sam prezes tak powiedział, a on się zna, to na pewno tak jest :). A tak z ciekawości, to Abris nie wiedział w co inwestuje...? Nawiasem mówiąc, to forum dla wierzycieli, nie akcjonariuszy. Można być zarówno akcjonariuszem i wierzycielem.
|
|
omicron napisał(a):hal80 napisał(a):Sam prezes powidział że system informatyczny mieli słaby Masz link? Chętnie poczytam Prezes powiedział to podczas walnego 27 sierpnia.
|
|
Cytat:Wartość GetBack to nie tylko wartość portfeli, jak niektórzy zainteresowani mogą sugerować... A niby co tam jeszcze jest coś warte? Sam prezes powidział że system informatyczny mieli słaby, żadnej unikalnego modelu nie mają. Mieli wg Konkola - jaki, to już każdy się dowiedział.
|
|
Zgadzam się, Abris nie działa na korzyść Getbacku i nie dofinansuje spółki. Gdyby chciał to we wczorajszym wywiadzie jasno by potwierdzili że wierzą w spółke, pomogą jej odzyskać płynność. Były tylko wymijające komentarze że zależy to od planu. Przecież plan ukladają sami. Jaki główny udziałowiec dopóściłby do tego żeby spółka utraciła płynność i potem nic by nie robił. Nie pojawił sie żaden komunikat. Abris w Polsce jest skończony.
|
|