klhnhjkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
ahnmgnyc
19 20 21 22 23

Z notatnika ostrożnego spekulanta

h3rlitz
1
Wpisów: 266
Wysłane: 2 lipca 2023 10:44:37
Można się nie zgadzać z tym co mówi yanek, ale to co próbuje powiedzieć to tyle, że poświęcasz bardzo dużo czasu na spekulację, która przynosi efekty dużo gorsze niż gdybyś kupił po prostu obligacje (przykład pierwszy z brzegu).

Jeśli Twoim celem jest bycie na rynku i inwestowanie jako "fun", niezależnie od kosztów czasowych / finansowych to Twoje działanie jest jak najbardziej optymalne.

Jeśli Twoim celem jest zwiększanie wartości portfela, to bardziej racjonalne jest pójście w bardziej pasywne inwestowanie (tak jak sugeruje yanek), bo po pierwsze osiągniesz z tego wyższą stopę zwrotu, a po drugie oszczędzony czas możesz zainwestować w zwiększanie wartości w inny sposób - np. na pracę.

Nie ma co się obrażać, zgadzam się z yankiem w tym aspekcie.

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 2 lipca 2023 11:34:29
Szanowni użytkownicy, moje spojrzenie na rynek i model inwestowania został wypracowany przez 30 lat obecności na rynku i inwestowanie we wszystko co rynek oferuje: akcje, obligacje skarbowe, korporacyjne, instrumenty pochodne, certyfikaty.
NIGDY nie miałem straty podatkowej w ciągu roku. W 30 letnim okresie kiedy WIG generalnie „płynie bokiem”, raz więcej raz mniej, raz ponad rynek, raz poniżej powoli generuję i akumuluję zyski. Jeśli znacie pojęcie procentu składanego to (być może) potraficie sobie wyobrazić wielkość mojego portfela i przeliczyć ile to jest 1czy 2 procent tego portfela. Mam wypracowane metody inwestowania, zgodne z moja wiedzą, doświadczeniem, przekonaniami i percepcją rynku. Nie jestem skłonny ryzykować, jak doradzacie, dużych środków w kilka walorów, bo to jest właśnie proszenie się o duże straty. Jak wspominałem, chętnie przyjmuję konstruktywna krytykę, ale nie pouczajcie mnie co mam zrobić ze swoimi pieniędzmi. Ja to naprawdę wiem i to mi działa. Jestem już blisko wieku rentiersko - emerytalnego (50+) i gdyby nie to, ze lubię swoją pracę mógłbym już żyć z tego co wypracowałem dzięki wcześniejszej pracy i swojej (niedoskonałej przecież) aktywności inwestorskiej.
Czego i wam życzę3some

P.S.Obligacje mam. 70% moich środków jest obecnie „zaparkowane” w obligacjach skarbowych. A 74% portfela „spekulacyjnego” (obecnie IKE, IKZE) to obligacje korporacyjne. To wszystko jest do przeczytania kilka postów powyżej. Warto chyba, jak się chce coś napisać zapoznać się z treścią przynajmniej kilku wpisów a nie tylko ostatniego.
Edytowany: 2 lipca 2023 11:42

h3rlitz
1
Wpisów: 266
Wysłane: 2 lipca 2023 14:16:58
Ależ drogi Yaromanie, nie ma co się tak napinać - jeśli Tobie odpowiada Twój styl inwestowania to tylko pozazdrościć.

Miłej i spokojnej niedzieli Ci życzę, za życzenia dziękuję cheers

Yaroman
110
Wysłane: 3 lipca 2023 07:20:16
Mniej więcej o to chodzi: „Twój styl inwestowania”.
Metoda inwestowania która jednemu przyniesie super wyniki, drugiemu może przynieść wyzerowanie konta.
W skrócie: najważniejsza w inwestowaniu, szczególnie w instrumenty „agresywne” typu akcje jest psychologia. Jak sobie poradzę z wahaniami wycen. Mi tu pomaga dywersyfikacja, AT i stoplossy. Inni uważają , że to nic nie warte, jeżeli pomimo tego zarabiają, to nic mi do tego wave

Tak przy okazji, jeśli chodzi o czas poświęcony „aktywności inwestorskiej”. Poświęcam +/- 2 godziny tygodniowo. Większość to przeglądanie i czytanie informacji rynkowych, tak jak się czyta gazetę przy porannej kawie. Wykresy czytam „rzutem oka”. Otwieram, spoglądam i wiem. Przechodzę do kolejnej spółki. Robię to najczęściej w weekendy - po zamknięciu świeczek tygodniowych. I co najważniejsze lubię to. Czy to dużo poświęconego czasu? Dla mnie to kwestia wieloletniego nawyku i rutyny.
Edytowany: 3 lipca 2023 07:35

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 3 lipca 2023 09:44:15
Yaroman napisał(a):
Mniej więcej o to chodzi: „Twój styl inwestowania”.
Metoda inwestowania która jednemu przyniesie super wyniki, drugiemu może przynieść wyzerowanie konta.
W skrócie: najważniejsza w inwestowaniu, szczególnie w instrumenty „agresywne” typu akcje jest psychologia. Jak sobie poradzę z wahaniami wycen. Mi tu pomaga dywersyfikacja, AT i stoplossy. Inni uważają , że to nic nie warte, jeżeli pomimo tego zarabiają, to nic mi do tego wave

Tak przy okazji, jeśli chodzi o czas poświęcony „aktywności inwestorskiej”. Poświęcam +/- 2 godziny tygodniowo. Większość to przeglądanie i czytanie informacji rynkowych, tak jak się czyta gazetę przy porannej kawie. Wykresy czytam „rzutem oka”. Otwieram, spoglądam i wiem. Przechodzę do kolejnej spółki. Robię to najczęściej w weekendy - po zamknięciu świeczek tygodniowych. I co najważniejsze lubię to. Czy to dużo poświęconego czasu? Dla mnie to kwestia wieloletniego nawyku i rutyny.

Bo to takie "nie znam się, ale się wypowiem". Jak czytam, że lepiej mieć 3 spółki i dobrze je śledzić to mam lepszy system - bierzemy kredyt pod hipotekę, ładujemy się na FX i trzeba dobrze śledzić rynek i jazda z dźwignią 1:100 ;). To nawet matematycznie się nie spina, bo przy 33% w jednej spółce ruch o 20% w dół na niej (normalna duża korekta) robi nam -6,6% na portfelu - jak jeszcze pozostałe dwie zrobią -10% (nadal poruszamy się w warunkach korekty a nie bessy) to mamy -13,2% na całym portfelu - a to już czuć...

Cytat:
Od poczatku roku
WIG20 +15%
Mwig20 + 15%
z obligacji jak się ma inflacyjne to +7%
ze stałym +3,5%

Tak jeszcze to jedynie skomentuję - z obligacji inflacyjnych mam w tym roku 17% - czy to jednak znaczy, że od teraz powinienem 100% kapitału w nie wrzucić skoro dały najlepszą stopę zwrotu ;) ?
Edytowany: 3 lipca 2023 09:44

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 3 lipca 2023 10:36:00
Jezeli 3 spółki spadaja o 10-20% tzn że na rynku jest korekta i jak byś miał 50 czy 150 spółek to też by spadly o 10-20%. Zawsze mi się wydawało ze sukcesem kupowania akcji jest to ze dane przedsiębiorstwo rośnie więcej niż cały rynek i to jest miara sukcesu
... ale widocznie ja się nie znam....

Np kupiłem XTB za 12 pln i zwyczajnie je mam - nie miętolem nie obchodzi mnie AT... tak samo elekrotim za 11,5 itd....
stawiam na rozwój przedsiębiorstwa i perspektywy z nadzieją ze bedzie rosnąć szybciej od rynku

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 3 lipca 2023 13:09:20
Cytat:

Jezeli 3 spółki spadaja o 10-20% tzn że na rynku jest korekta i jak byś miał 50 czy 150 spółek to też by spadly o 10-20%

Tak to działa pod warunkiem, że należałyby do WIG5. Małe spółki mają znacznie większą zmienność, więc jak szeroki rynek poleci o 10% to one spadają i po 20%.

Cytat:
Np kupiłem XTB za 12 pln i zwyczajnie je mam - nie miętolem nie obchodzi mnie AT... tak samo elekrotim za 11,5 itd....
stawiam na rozwój przedsiębiorstwa i perspektywy z nadzieją ze bedzie rosnąć szybciej od rynku

A od kiedy to AT nie działa w długim terminie? Bo to, że AF nie działa w krótkim jest prawdą, ale jak najbardziej można AT używać do wyższych interwałów niż dzienny. Ba, są nawet tacy co tylko na miesięcznych wykresach operują.

Yaroman
110
Wysłane: 12 lipca 2023 06:24:23
1.Trzon oszczędności. 70% całości :Obligacje „Morawieckiego”: EDO0732 w okresie 2023-07-01 -> 2024-07-01: 14,25%. Wcześniejsze serie jeszcze więcej. Spory zysk przy ograniczonym ryzyku. To powinno pomóc pokonać inflację w tym rokuWhistle
2.”Kotwica” w sektorze spekulacyjnym. Obligacje korporacyjne. Większość oparta o WIBOR. Średnia rentowność 11%. Ryzyko większe, ale zysk „nie do pogardzenia”. W okresie spadającej inflacji też powinien ją przewyższyć.
3.Akcje. Akumulowane przez ostatnie miesiące. Średni zysk około 20% (od chwili zakupu). Większość walorów na, lub w okolicy ATH. Więc przy kontynuacji wzrostów: „sky is the limit”.
4.Portfel jako całość z dnia na dzień kreśli nowy ATH. Fajerwerków tu nie będzie ale solidny zysk ponad inflację na koniec roku już tak (powinien być). Dla mnie O.K. Not talking

Yaroman
110
Wysłane: 17 lipca 2023 13:49:18
1.Sprzedana Dębica (74zł). Zysk 40%. Rozegrana technicznie. Kupiona w ostatnich miesiącach 2022 na wsparciu 50zł (ekstremalnie - wówczas- niskie RSI, duży wolumen). Sprzedana ze względu na dotarcie do okolic oporu w okolicach 75zł. Przykład tego, że można kupić w dołku i, że technika działa Dancing
2.Za pozyskane środki (od)kupiony Mirbud. Wygląda na to, że korekta się tu skończyłaPray
3.Trochę FOMO się włącza i żal, że mam małe zaangażowanie w akcje bo rynek ładnie rośnie. Ale trzymam się strategii. Korekta powinna wychłodzić wskaźniki (np. na BDX RSI 81!), wtedy będę rozważał zwiększenie zaangażowania w akcje. Obecnie zaangażowanie rośnie, bo rosną wyceny love4
4.Że co dzień nowe ATH portfela to już chyba nawet nie muszę wspominać Boo hoo! Powoli - do przodu thumbright
Edytowany: 17 lipca 2023 14:00

Yaroman
110
Wysłane: 21 lipca 2023 07:28:53
W obecnej, inflacyjnej rzeczywistości, ostatnia rzecz jaką należałoby robić, to trzymanie gotówki. Trochę jej w ostatnim czasie pojawiło się w moim portfelu. I pytanie, w co zainwestować.
Akcje: obecnie kupuję tylko na IKE, IKZE. Limit wyczerpany na początku roku. Hossa, może jednak wyjść poza wzorzec? Jednak nie, rynek jest rozgrzany i jest ryzyko dużych obsunięć kursów (choćby korekcyjnych).
Lokat bankowych z żenująco niskim oprocentowaniem (lub wyższym, z nieakceptowalnymi dla mnie warunkami dodatkowymi) od wielu lat nie biorę pod uwagę.
Fundusze - wiele lat temu się wyleczyłem, drogie, jeżeli bym rozważał to tylko ETFy, tym razem: nie.
Obligacje korporacyjne: można obecnie liczyć na rentowność około 11%. Stopy procentowe pewnie będą powoli zmniejszane, więc i rentowności stopniowo będą się zmniejszać. Dobra opcja , ale mam już tego dużo na IKE,IKZE.
Jednak zdecydowałem się na zwiększenie zaangażowania w obligacje skarbowe i kupiłem pakiet EDO0733. W pierwszym roku 7,25%, w kolejnych 1,25% + inflacja. Ze względu na duże potrzeby kapitałowe państwa i w związku z tym dużą podaż pieniądza (główna przyczyna inflacji) zakładam, że inflacja przewyższająca cel inflacyjny NBP będzie u nas długotrwała (jeszcze powyżej roku). Co prawda wiele cen obecnie przestało rosnąć, bo konsumenci przestają akceptować ich wzrost. Ale brak determinacji w polityce monetarnej i fiskalnej (NBP, rząd) do działań antyinflacyjnych (a wręcz przeciwnie- rozdawnictwo-rok wyborczy) spowoduje, że obniżanie inflacji będzie procesem długotrwałym. Moje założenie. EDO w tych warunkach powinno dać pewny, bezpieczny profit (chciałbym napisać zysk, ale uwzględniając podatek Belki, to ciągle tylko zabezpieczenie przed inflacją).
Edytowany: 21 lipca 2023 07:30

Yaroman
110
Wysłane: 22 lipca 2023 06:53:44
1.Uprasza się użytkownika „yanek z hor” o niezamulanie Kroniki Pray
2.Uprasza się Moderatora o usunięcie wpisów użytkownika „yanek z hor” jako nic nie wnoszących, zamulających KronikęPray
3.Komentarze użytkowników są tu zawsze mile widziane. Prośba jedynie o zachowanie podstawowej kultury wypowiedzi (zgodnie z zasadami forum Stockwatch) 3some
4.Szerzenie propagandy partyjnej, bez względu na barwy polityczne będzie przez gospodarza Kroniki ignorowane. Cenię sobie samodzielne, niezależne myślenie Shame on you
Edytowany: 22 lipca 2023 07:05

Yaroman
110
Wysłane: 26 lipca 2023 09:39:46
Yaroman napisał(a):
Sprzedana Dębica (74zł). Zysk 40%. Rozegrana technicznie. Kupiona w ostatnich miesiącach 2022 na wsparciu 50zł (ekstremalnie - wówczas- niskie RSI, duży wolumen). Sprzedana ze względu na dotarcie do okolic oporu w okolicach 75zł. Przykład tego, że można kupić w dołku i, że technika działa Dancing

Wygląda na to, że trochę się pospieszyłem ze sprzedażą Dębicy:
ekstra dywidenda 7 zł https://stooq.pl/mol/?id=34434
a będzie też „normalna” 3,95zł stooq.pl/n/?f=1559385&sear...
Przy mojej cenie zakupu byłoby 22% dywidendy. Ale nie narzekam. 40% zysku w kilka miesięcy też „piechotą nie chodzi”. Nie planuję odkupywania Dębicy, No chyba, ze cena znów stanie się „okazyjna”.
Edytowany: 26 lipca 2023 09:40

Yaroman
110
Wysłane: 26 lipca 2023 11:12:01
Panowie od newsów się nie popisali, cóż, Kanikuła.
Warszawa, 26.07.2023 (ISBnews) - Akcjonariusze Firmy Oponiarskiej Dębica zdecydowali o odrzuceniu projektu uchwały o przeznaczeniu 100 mln zł pochodzących z istniejących w spółce kapitałów rezerwowych na wypłatę dywidendy specjalnej, co dałoby 7,24 zł na akcję, podała spółka.
stooq.pl/n/?f=1564040&sear...
Sorry za powielanie fejka, ale żródło było wiarygodne.
Na marginesie dodam, że wiedziałem o żądaniach akcjonariuszy dotyczących ekstra dywidendy, ale uważałem, że główny akcjonariusz to zablokujeNot talking Jest pewna satysfakcja, że „się sprawdziło”. Ale niektórym ten rollercoaster newsowy pewnie trochę podniósł ciśnienied'oh!
Edytowany: 26 lipca 2023 11:13

Yaroman
110
Wysłane: 26 lipca 2023 12:00:00
Jeszcze za wcześnie by to analizować, bo nie zamknęła się nawet świeczka dzienna, a co dopiero tygodniowa. Ale jeżeli obraz AT się (mocno) nie zmieni, to mamy spadającą gwiazdę na zwiększonym (wyraźnie) obrocie. Co wspierało by moją teorię o ważności oporu w okolicy 75zł.
Dodatkowo, jeżeli głos akcjonariuszy mniejszościowych - tu funduszy, nie jest brany pod uwagę to czy fundusze nie zaczną pozbywać się akcji?
Ot, takie wakacyjne rozważaniaThink
Edytowany: 26 lipca 2023 12:02

Yaroman
110
Wysłane: 27 lipca 2023 06:16:16
Aktualizacja składu portfela IKE. W stosunku do stanu z końca czerwca (kilka postów wyżej):
1.Nie mam już: CDR,DBC,GRN,VGO,NCL,11BIT,TENShhh
Zaangażowanie w akcje 21%
2.(Z obligacji) wyprzedałem ALR1025 Silenced
3.Uczestniczyłem w ostatniej subskrybcji na obligacje BEST (WIBOR 3M plus 5 pkt proc. marży, redukcja zapisów 39%).
4.Wolne środki w portfelu 6% Think
5.Kierunek północ. ATH Whistle

Yaroman
110
Wysłane: 28 lipca 2023 07:37:42
IKE
1.Rynek akcji, po naprawdę dużych wzrostach powinien obecnie wejść w korektę, która może dać okazje zakupowe. Obecnie takowych (specjalnie) nie widzęThink
2.(Większą) część wolnych środków wpłaciłem wczoraj na (już zakończoną) subskrypcję na obligacje Marvipolu (WIBOR 6M plus 5,4 pkt proc. marży)Whistle
3.Na początku roku miałem trochę akcji Alumetalu, już zdążyłem o nich zapomnieć, zysk ze wzrostu kursu nie był duży. A tymczasem wpadła wczoraj spora kwota dywidendy (12%) hello1 Zaczyna mi się podobać model inwestowania gdzie spływa gotówka z dywidend i kuponów obligacji Dancing Planując w perspektywie 10 lat przejście na model życia rentiera/emeryta przyda się ta spływająca systematycznie gotówka. Chyba trzeba zwiększać zaangażowanie w spółki dywidendowe kosztem spekulacyjnych Think

Yaroman
110
Wysłane: 31 lipca 2023 18:39:03
IKE lipiec 2023 +3%.
Od początku roku +7,8%hello1
Jak dla mnie OKDancing

Yaroman
110
Wysłane: 4 sierpnia 2023 15:24:18
1.Spłynęły odsetki z tytułu obligacji MVP0825.
2.Złożony niedawno zapis na nowa serię obligacji Marvipolu: obligacje w drodze na konto. Bez redukcji zapisu : obligacje.pl/pl/a/marvipol-poz...

Yaroman
110
Wysłane: 8 sierpnia 2023 17:33:09
1. Zainkasowana (kolejnahello1 ) wypłata odsetek z tytułu obligacji: KRU0227
2. (Większą) część wolnych środków wpłaciłem wczoraj na (już zakończoną) subskrypcję na obligacje Kruka (zbieram kolejne serie jak filatelista Whistle ).
Redukcja (jak na Kruka, tylko) 39% www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...
3.Nie będzie (specjalnie) za co kupować akcji Think
Edytowany: 8 sierpnia 2023 17:34

Yaroman
110
Wysłane: 10 sierpnia 2023 13:13:07
IKE Akcje
Akcje stanowią obecnie 21% mojego portfela IKE. Na rynku trwa korekta. Od października 2022 obowiązuje dość mocny trend wzrostowy, więc korekta może zbliżać się już do końca. Nie kupowałem akcji od 2 miesięcy (sprzedawałem, i owszem). Planuję zakupy w tym sektorze. Gotówka to nieco powyżej 3% portfela, więc taki mam obecnie budżet na zakupy Think
Aktualnie w portfelu (akcje):
Budimex
Intercars
Kęty
Boo hoo!
Kruk
PCCRokita
Unimot

Rzadko miewałem tak skoncentrowany portfel Whistle

Edytowany: 10 sierpnia 2023 13:16

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,258 sek.

rtfcogqz
fqoyqcev
wpwjxzob
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gumegepu
qdufnmlz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat