PARTNER SERWISU
fdflagbm
19 20 21 22 23

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 21 października 2023 09:46:52
1ketjoW napisał(a):

Prawo stanowi wyraźnie, że w przypadku zagrożenia życia kobiety aborcja jest dopuszczalna. W Polsce są tysiące patologicznych ciąż, które w zależności od decyzji lekarza lub lekarzy mogą albo być leczone albo może zostać dokonana aborcja. Nie słyszałem o lekarzach, którzy w związku z obowiązującym prawem twierdzą że jest ono opresyjne.

Prawo to jedno, jego interpretacja to drugie, a to jak ono działa w praktyce - to trzecie.

W medycynie często nie mamy jednoznacznych przypadków. Możliwe są sytuacje w których lekarz nie będzie miał 100% pewności czy w danym momencie ciąża zagraża już bezpośrednio życiu i zdrowiu matki czy też nie. Jeżeli na to nałożą się naciski ze strony kierownictwa szpitala bo szpitale przecież nie są wolne od wpływów politycznych - może przyjąć założenie, że najbezpieczniej dla niego będzie po prostu czekać. Co może kosztować kobietę życie. Nie wiem jaka jest skala tego zjawiska ale mieliśmy w ostatnim czasie kilka przypadków w których kobiety zmarły najprawdopodobniej z takich właśnie przyczyn. Po prostu klimat jaki mamy wokół aborcji po wyroku TK sprawia, że wzrasta ryzyko błędu lekarskiego, który doprowadzić może do śmierci kobiety w ciąży.

Więc problemu nie stanowi to, że nie ma prawa do przerwania ciąży w przypadku zagrożenia życia - bo takie prawo jest ale to jaka jest szansa, że lekarz uzna, że w danej sytuacji mamy właśnie z tym przypadkiem do czynienia i może bezpiecznie z niego skorzystać.

1ketjoW napisał(a):

Medycyna jednoznacznie określa ten moment. Wszystko jest następstwem dojścia do zapłodnienia. To podejście stricte naukowe.

To ja bym poprosił jakiś link do publikacji medycznej w którym naukowo jednoznacznie określa się ten moment.
Edytowany: 21 października 2023 09:50

brzegus
2
Wpisów: 104
Wysłane: 21 października 2023 10:04:21
Cytat:
Wśród barier które zniechęcają do rodzicielstwa 39% kobiet wymieniło wyrok TK.

Pogratulować Polsce wspolczesnych kobiet. W jakim kierunku to wszystko ma zmierzać ? Może się tu wypowiedzieć ktoś kto posiada potomstwo a już w trakcie jego planowania rozważał czy w razie czego usunie czy nie ?
Edytowany: 21 października 2023 10:05

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 21 października 2023 12:17:50
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Znam kobiety jakie zachodzą w ciążę przy tym prawie. U mnie w pracy dwie koleżanki w tym roku. Znowu stawiasz tezy bez poparcia argumentami. Na jakiej podstawie twierdzisz, że kobiety boją się zachodzić w ciążę że strachu, a nie np. z tego powodu że boją się zostać same z dzieckiem?

Tu masz badanie na większej grupie niż "dwie koleżanki z pracy" ;)
kobieta.onet.pl/wiadomosci/pol...

Wśród barier które zniechęcają do rodzicielstwa 39% kobiet wymieniło wyrok TK. Wśród mężczyzn było to tylko 12%. Sondaż był przeprowadzony metodą CAWI, więc jego dokładność jest taka sobie - ale w zupełności wystarcza do udowodnienia, że część kobiet obawia się ciąży ze względu na wyrok TK a samo zjawisko istnieje. A w kontekście tragicznej demografii jaką mamy obecnie sprawa wymaga moim zdaniem dokładniejszego pochylenia się nad nią.

To test wielokrotnego wyboru to znaczy że kobiety wskazywały kilka powodów jednocześnie.

Wyniki są prawdziwe. Tylko nie wiem jaki byłby dziś ich wynik. Wtedy narracja była taka, że kobieta zmarła nie w wyniku błędu lekarskiego ale w związku z brakiem możliwości przeprowadzenia aborcji. Ta ciąża była ciąża mnoga i jeden z płodów obumarł. Akurat tak się zdarzyło (wiem że brzmi to mało prawdopodobnie) że znałem kobietę w identycznej sytuacji. Ona donosiła i urodziła jedno zdrowe dziecko i drugie urodziła martwe.

Cytat:

Mikołaj Lewicki nie widzi jednak prostej zależności między wyrokiem TK a spadkiem dzietności. – Nie znam takich analiz, nie sądzę, żeby były takie badania, które wskazują na bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy. Nie wydaje mi się, żeby ten wyrok aż tak zmienił myślenie o posiadaniu dzieci. Trzeba to raczej widzieć jako ważny symbolicznie akt, który potwierdza normatywizację oraz represję, które władza wprowadza wobec kobiet w Polsce. I to tworzy kontekst. Dla kobiet, nawet tych o mniej liberalnych poglądach na kwestię aborcji, to jest taki przekaz, że „nigdy nie wiesz, co cię czeka” – mówi Mikołaj Lewicki. – Ale największe znaczenie ma to, że prawo jest nieprzewidywalne, ono się zmienia – dodaje socjolog.

politykazdrowotna.com/artykul/...

szarlej81
178
Wysłane: 21 października 2023 12:24:18
Decyzja o posiadaniu dziecka jest decyzją złożoną. I nigdy nie będzie tak, że zadecyduje jeden powód. Wyrok TK na pewno nie zachęcił Polek do posiadania dzieci. Zwłaszcza, że strach przed śmiercią w przypadku ciąży to jedno a ryzyko urodzenia dziecka z poważnymi wadami rozwojowymi, czasem nawet uniemożliwiającymi mu samodzielną egzystencję to druga strona medalu. Podejrzewam, że nawet bardziej istotna.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 12:59:35
Cytat:
Więc problemu nie stanowi to, że nie ma prawa do przerwania ciąży w przypadku zagrożenia życia - bo takie prawo jest ale to jaka jest szansa, że lekarz uzna, że w danej sytuacji mamy właśnie z tym przypadkiem do czynienia i może bezpiecznie z niego skorzystać.

Mylisz błąd lekarski z prawem do aborcji.

Czy jest możliwa ciąża bez zapłodnienia? Nie. Zapłodnienie to początek istnienia człowieka.

Z biologicznego punktu widzenia moment poczęcia, czyli zapłodnienia, jest kluczowym momentem w rozwoju ludzkiego życia. W momencie zapłodnienia dochodzi do połączenia komórki jajowej z plemnikiem, co tworzy zygotę, która jest pierwszą komórką ludzkiego organizmu. Zygota zawiera pełny zestaw chromosomów, który określa genotyp i płeć przyszłego dziecka.

Biologia potwierdza, że wszystkie cechy dziedziczone od rodziców, takie jak genotyp, grupa krwi, cechy fizyczne i wiele innych, są już obecne w momencie zapłodnienia. Z tego powodu biologicznie można argumentować, że życie ludzkie zaczyna się w momencie zapłodnienia. To stanowisko jest zgodne z nauką biologiczną i jest szeroko akceptowane przez ekspertów w dziedzinie biologii.

To powszechna wiedzą ogólnie dostępna dlatego nie wysyłam linków.

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 21 października 2023 14:08:10
By może zakończyć ten tak odległy od tematu wątku temat proponuję by stanęło na tym, że pogląd, że płód to dziecko prezentowane jest przez skrajne, w pewnych kręgach zwane fundamentalistycznymi organizacje typu ordo iuris ;)

szarlej81
178
Wysłane: 21 października 2023 16:37:54
1ketjoW napisał(a):

Czy jest możliwa ciąża bez zapłodnienia? Nie. Zapłodnienie to początek istnienia człowieka.

Z biologicznego punktu widzenia moment poczęcia, czyli zapłodnienia, jest kluczowym momentem w rozwoju ludzkiego życia. W momencie zapłodnienia dochodzi do połączenia komórki jajowej z plemnikiem, co tworzy zygotę, która jest pierwszą komórką ludzkiego organizmu. Zygota zawiera pełny zestaw chromosomów, który określa genotyp i płeć przyszłego dziecka.

Biologia potwierdza, że wszystkie cechy dziedziczone od rodziców, takie jak genotyp, grupa krwi, cechy fizyczne i wiele innych, są już obecne w momencie zapłodnienia. Z tego powodu biologicznie można argumentować, że życie ludzkie zaczyna się w momencie zapłodnienia. To stanowisko jest zgodne z nauką biologiczną i jest szeroko akceptowane przez ekspertów w dziedzinie biologii.

Mylisz wiedzę medyczną z wnioskami filozoficzno-etycznymi wyciąganymi na jej podstawie.
Mógłbym tutaj złośliwie spytać w którym momencie dochodzi do początku istnienia bliźniaka jednojajowego skoro nie jest to moment zapłodnienia ale zamiast tego polecam zapoznać się z tym:

invitroinfo.pl/wp-content/uplo...

Myślę, że to dobre streszczenie głównych typów argumentacji w tym sporze i nie wydaje mi się abyśmy coś mądrzejszego tu wymyślili.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 16:54:53
Ping-Pong napisał(a):
By może zakończyć ten tak odległy od tematu wątku temat proponuję by stanęło na tym, że pogląd, że płód to dziecko prezentowane jest przez skrajne, w pewnych kręgach zwane fundamentalistycznymi organizacje typu ordo iuris ;)

Jestem za zakończeniem wątku.

To że wiedza dotycząca biologii jest negowana jest odrzucaniem wiedzy z powodu przekonań. Dla mnie to wybór, czy uznajemy fakty wynikające z biologii czy nie. Reszta jest pochodną tej decyzji.

Ja jestem za propagowaniem wiedzy, bo tylko prawda jest ciekawa.

Myślę, że można nazwać mnie fundamentalistą w związku z tym, co napisałeś. Oczywiście w pewnych kręgach. :)

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 21 października 2023 17:08:54
@1ketjoW Niezły z Ciebie dyskutant:) Przeczytałeś chociaż artykuł, do którego link wkleił @Szarlej81? Twoje stwierdzenia, które jakoby są zgodne z nauką biologiczną nie są niestety prawdziwe a samo zagadnienie nie jest tak proste jak to usiłujesz przedstawić.
Edytowany: 21 października 2023 17:09

Ping-Pong
21
Wysłane: 21 października 2023 17:14:13
1ketjoW napisał(a):

Jestem za zakończeniem wątku.

To że wiedza dotycząca biologii jest negowana jest odrzucaniem wiedzy z powodu przekonań. Dla mnie to wybór, czy uznajemy fakty wynikające z biologii czy nie. Reszta jest pochodną tej decyzji.

Ja jestem za propagowaniem wiedzy, bo tylko prawda jest ciekawa.

Myślę, że można nazwać mnie fundamentalistą w związku z tym, co napisałeś. Oczywiście w pewnych kręgach. :)

Nikt nie nazywa Cię fundamentalistą. Jeśli poczułeś się urażony to wybacz. Nikt też nie neguje biologii. Każdy ma swoje poglądy i tyle. Odezwałem się tylko z powodu narzucenia narracji. Nie jest istotne jaki ja mam pogląd w kwestii aborcji. Natomiast co powszechnie wiadome powoduje ona wzrost temperatury w PL. Po prostu są skrajne poglądy w tej kwestii.
Cała dyskusja wyszła zresztą z tego czy w zbliżającej się kadencji będzie ta kwestia podniesiona i uważam, że wątek nie powinien wykraczać poza ramy tego co zrobią i czy zrobią dane partie, ewentualnie jak takie czy inne zachowanie wpłynęłoby na układ sił w Sejmie czy sondaże, a więc (bardzo potencjalne) wybory. Faktem natomiast jest, że zaostrzenie prawa w ostatnich latach miało istotny wpływ na postrzeganie rzeczonej sprawy w PL https://ewybory.eu/sondaze/
Tak tylko napiszę, że od wiadomego wyroku TK w 2020 roku partia, która jeszcze jest u władzy nigdy już nie wzbiła się ponad 40% poparcia (może w pojedynczych sondażach). Z tego też względu wcześniej pisałem np. o wynikach pisu w grupie młodych wyborców
Edytowany: 21 października 2023 17:15

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 18:40:46
decimus napisał(a):
@1ketjoW Niezły z Ciebie dyskutant:) Przeczytałeś chociaż artykuł, do którego link wkleił @Szarlej81? Twoje stwierdzenia, które jakoby są zgodne z nauką biologiczną nie są niestety prawdziwe a samo zagadnienie nie jest tak proste jak to usiłujesz przedstawić.

Co jest konkretnie niezgodne.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 18:59:50
Ping-Pong,

Bez urazy, ale ja Cię nie znam.
Uważasz, że jesteś wstanie mnie obrazić pisaniem na forum? Bez przesady.

Odebrałem Twój wpis jako opinie, nie na mój temat tylko na temat tego że płód to nie dziecko.

Tak się składa, że ta kwestia interesowała mnie prywatnie z prywatnych powodów, którymi nie chce epatować. W każdym razie mam duży szacunek do życia po moich doświadczeniach.

Oczywiście nie są to proste decyzje, ale suma sumarum życie należy szanować. Dlatego jestem przeciw przeciw aborcji na życzenie.

Ping-Pong
21
Wysłane: 21 października 2023 19:52:00
1ketjoW napisał(a):

Bez urazy, ale ja Cię nie znam.
Uważasz, że jesteś wstanie mnie obrazić pisaniem na forum? Bez przesady.

Nie

1ketjoW napisał(a):

Odebrałem Twój wpis jako opinie, nie na mój temat tylko na temat tego że płód to nie dziecko.

Zakładam, że masz na myśli wyrażenie "zabijanie dzieci". Zwróciłem uwagę, że są w tej kwestii różne poglądy. To wszystko.
Prócz powyższego, poddałeś w wątpliwość możliwość wprowadzenia w PL aborcji z uwagi na w Twojej ocenie sprzeczność z Konstytucją. Połączyłeś trochę obie kwestie. Nie znalazłem jednak w Twoich wpisach opinii jakiegoś uznanego autorytetu prawnego, lecz Twoje opinie.

1ketjoW napisał(a):

Tak się składa, że ta kwestia interesowała mnie prywatnie z prywatnych powodów, którymi nie chce epatować. W każdym razie mam duży szacunek do życia po moich doświadczeniach.

Oczywiście nie są to proste decyzje, ale suma sumarum życie należy szanować. Dlatego jestem przeciw przeciw aborcji na życzenie.

Cóż mogę powiedzieć. Współczuje.

Wracając do korzeni,
Czy w nadchodzącej kadencji będzie ruszana sprawa aborcji ? Kto wie. Uwarunkowania polityczne opisałem 2 strony temu, są jasne. Zastrzegam, na chwilę obecną. KO obiecała podniesienie takiej ustawy - mogą to zrobić dosyć szybko spełniając obietnicę. Tyle, że wiadomo, że sprawa zostanie zablokowana przez obecnego Prezydenta. Czy upadnie przez to koalicja ? Sądzę, że nikt z KO, TD czy Lewicy nie będzie umierał za tę sprawę. Bo po co ? PIS w ciągu ostatniej kadencji stracił jakieś 400k wyborców, ktoś powie, że to dużo, ktoś, że nadzwyczaj mało. Faktem jest jednak laicyzowanie się społeczeństwa i ono jest dosyć szybkie. Przyznasz, że ostatnie lata zarówno obecna jeszcze partia władzy, jak i kk, który przyklasnął wyrokowi TK, dorzuciły tu kilka groszy. Sęk w tym, że w ciągu kilku lat może dosyć mocno zmienić się skład wyborców: umrą ludzie starsi, często mocno konserwatywni, wejdą do grona wyborców młodzi, dużo bardziej liberalni. Jak wtedy wyglądałoby np. referendum ? Oferta partii politycznych ?
Zresztą, myślę, że obecna jeszcze opozycja ma wystarczająco dużo innych spraw do załatwienia, nie tylko w kwestiach światopoglądowych, choć i te są dosyć szerokie.
Edytowany: 21 października 2023 19:53

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 20:03:51
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Mylisz wiedzę medyczną z wnioskami filozoficzno-etycznymi wyciąganymi na jej podstawie.
Mógłbym tutaj złośliwie spytać w którym momencie dochodzi do początku istnienia bliźniaka jednojajowego skoro nie jest to moment zapłodnienia ale zamiast tego polecam zapoznać się z tym:

invitroinfo.pl/wp-content/uplo...

Myślę, że to dobre streszczenie głównych typów argumentacji w tym sporze i nie wydaje mi się abyśmy coś mądrzejszego tu wymyślili.

Odpowiadam w sprawie bliźniaków jednojajowych.

W przypadku bliźniaków jednojajowych (monozygotycznych), zapłodnienie zachodzi w inny sposób niż w przypadku bliźniaków dwujajowych (dizygotycznych).

Bliźniaki jednojajowe powstają, gdy jedno zapłodnione jajo (zygota) dzieli się na dwa osobne zarodki. Proces ten zachodzi zazwyczaj w krótkim czasie po zapłodnieniu. Nie jest to zawsze dokładnie określone, ale często dzielenie zygoty występuje w ciągu pierwszych kilku dni po zapłodnieniu. To oznacza, że oba zarodki powstają z tej samej zygoty i mają identyczny materiał genetyczny.

Jaki masz z tym problem szarlej.

Ja we wpisie podałem stricte biologiczny proces. Nie wiem więc o jakim filozofowaniu piszesz.

Reszta to logiczną konsekwencja.

Zresztą odpowiedź na Twoje złośliwe pytanie jest na końcu publikacji na jaką się powołujesz. Byłem ciekawy wniosków autora i zacząłem od końca.

Przy okazji dzięki za materiał. Zapoznam się.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 23:04:38
Co do ustawy o liberalizacji aborcji.

Odrzucenie weta Prezydenta wymaga 3/5 głosów tj. 276 głosów. Prosta arytmetyka wskazuje, że nie jest to możliwe do wyborów prezydenckich.

Obecnie i po wyborach też nie byłbym tego taki pewny że taka ustawa zostanie przegłosowana w związku z postawą Kosiniaka-Kamysza który jest przeciwny wpisywaniu spraw światopoglądowych do umowy koalicyjnej. Innymi słowy przegłosowanie nowej ustawy lub nowelizacja obecnej nie jest pewne z uwagi na postawę PSL.

Kwestie TK wystawiam poza nawias, bo to będzie oś istotnego sporu w najbliższym czasie na krajowym podwórku.

Jakie będą następne wybory parlamentarne nie wiem. Tendencje społeczne tj.laicyzacja jakie podajesz są faktem, ale jest też ciągle spora grupa wyborców o konserwatywnych poglądach, którzy nie zagłosowali na PiS w ostatnich wyborach. Wiele zależy od ich postawy w przyszłości. Jeżeli Hołownia będzie zbyt lewicowy jego poparcie może spaść. Pojawi się wtedy miejsce dla nowej partii politycznej.

Mnie ciekawi obecnie bardziej czy będą zmieniane traktaty i czy powstanie superpaństwo w Europie. Zdaje się, że to może być cena za środki z KPO. Zniesienie jednomyślności może być w puli jaka leży na stole.

Co do opinii prawnych znanych autorytetów prawnych jakich wymagasz ode mnie. Nie znam takich. Zresztą ten wymóg jest dość kuriozalny. Przecież sam możesz przedstawić takie opinie, zamiast wymagać ich ode mnie.
Edytowany: 21 października 2023 23:06

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 21 października 2023 23:14:11
Poruszacie temat aborcji na wątku o giełdzie, no ciekawe. Choć może to poróżnić przyszłą koalicję.

Odnośnie aborcji warto prać pod uwagę co dzieje się w Warszawie. Wzrastają tam lawinowo napaści seksualne i gwałty. Słowo klucz: przewóz osób.

Ping-Pong
21
Wysłane: 22 października 2023 05:13:48
1ketjoW napisał(a):

Obecnie i po wyborach też nie byłbym tego taki pewny że taka ustawa zostanie przegłosowana w związku z postawą Kosiniaka-Kamysza który jest przeciwny wpisywaniu spraw światopoglądowych do umowy koalicyjnej. Innymi słowy przegłosowanie nowej ustawy lub nowelizacja obecnej nie jest pewne z uwagi na postawę PSL.

Zdaje się, że PSL powiedziało, że nie ma u nich dyscypliny partyjnej w kwestiach światopoglądowych. Kwestia ich poglądów jest powszechnie znana, w tym dla pozostałych partii - niby pozostałe partie już sugerowały zrozumienie, ale to polityka... Tak czy inaczej, ja uważam, że nikt po stronie jeszcze opozycji nie będzie umierał za tę sprawę. Po pierwsze z uwagi na przeciwności legislacyjne, po drugie ze względu na wysoką frekwencje w wyborach - ludzie głosowali być może głównie przeciw jeszcze obecnej władzy.

1ketjoW napisał(a):

Jakie będą następne wybory parlamentarne nie wiem. Tendencje społeczne tj.laicyzacja jakie podajesz są faktem, ale jest też ciągle spora grupa wyborców o konserwatywnych poglądach, którzy nie zagłosowali na PiS w ostatnich wyborach. Wiele zależy od ich postawy w przyszłości. Jeżeli Hołownia będzie zbyt lewicowy jego poparcie może spaść. Pojawi się wtedy miejsce dla nowej partii politycznej.

Tak, są to wyborcy konfederacji, która jeśli chodzi o aborcję już lansuje eliminację przesłanki ciąży z gwałtu... Trudno przy 74% frekwencji wskazać tę niezmobilizowaną grupę.
A co do Hołowni to w czym miałby być zbyt lewicowy ? W kwestii aborcji, której liberalizację w jakimś stopniu popiera - choćby poprzez przywrócenie tzw. kompromisu - zdecydowana większość?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 października 2023 10:47:45
Myślę, że poza wyborcami konfederacji są jeszcze wyborcy centrowi, którzy zagłosowali na Hołownie bo nie chcieli głosować ani na PiS ani na PO. Co do tego co zrobi Hołownia w obecnym parlamencie nie wiem jaki to będzie miało wpływ na jego wyborców. Nie znam jego elektoratu. Zobaczymy jakie projekty będzie popierał, jak będzie głosował itd i jaki to będzie miało wpływ na jego wyborców.

Brak dyscypliny partyjnej wskazuje, że nie ma poparcia w PSL u dla aborcji na życzenie.

Ping-Pong
21
Wysłane: 22 października 2023 11:36:56
1ketjoW napisał(a):
Myślę, że poza wyborcami konfederacji są jeszcze wyborcy centrowi, którzy zagłosowali na Hołownie bo nie chcieli głosować ani na PiS ani na PO. Co do tego co zrobi Hołownia w obecnym parlamencie nie wiem jaki to będzie miało wpływ na jego wyborców. Nie znam jego elektoratu. Zobaczymy jakie projekty będzie popierał, jak będzie głosował itd i jaki to będzie miało wpływ na jego wyborców.

Brak dyscypliny partyjnej wskazuje, że nie ma poparcia w PSL u dla aborcji na życzenie.

Tu zgoda. Też myślę, że część wyborców Hołowni mogą być osobami, dla których i PO i PIS były nie do przyjęcia.

Natomiast chyba obaj zgodzimy się, że z perspektywy partii opozycyjnych, które chcą utworzyć rząd nie jest w interesie wywrotka na różnicach, nie tylko w sprawach światopoglądowych. Dopiero taka wywrotka, a tym samym brak stabilności politycznej, mogłaby być mieć wpływ na giełdę i spółki na niej obecne.
Nie czytałem całego wątku, więc nie wiem czy ta kwestia była poruszana, ale podejście do akcjonariuszy mniejszościowy to przecież temat rzeka
Edytowany: 22 października 2023 11:38

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 października 2023 15:42:22
Zgadzam się.

Nie wiem na ile wystarczy paliwa anty PiS. Im dłużej będą rządzić tym więcej będzie punktów zapalnych. Na giełdę może mieć wpływ luka przetargowa, polityka dotycząca stóp procentowych oraz zmiany w spółkach SP i ewentualne ruchy prywatyzacyjne.

Edytowany: 22 października 2023 15:44

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,200 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat