Cześć

, ja króciutko o kwartalnym sprawozdaniu.
Przychody ze sprzedaży spadły o 12% w porównaniu do 2q2009. Rentowność praktycznie się nie zmieniła i wyniosła 2%. W porównaniu do 3q2008 przychody spadły o 9% ale z poprawą rentowności. W 2009 roku kwartalne przychody cały czas oscylują wokół tego samego poziomu. Tak samo jest z zyskiem brutto. Nie widać żadnej szczególnej poprawy. Największym segmentem cały czas pozostają wyroby foliowe. Działalność spółki uzależniona jest od branż, które w Polsce nie mają się źle. Tu brakuje mi odniesienia się w SF do bieżącej sytuacji rynkowej, bo spółka w żaden sposób nie tłumaczy się kryzysem.
Spółka pisze, że wprowadziła do produkcji nowy produkt w ramach segmentu folii. Nie podano wyników jego sprzedaży ani prognoz. Jest także mowa o planach przejęcia jakiejś spółki. Chwalą się przy tym ciągłą poprawą wyników. Ale tu trzeba zaznaczyć, że ponad połowa zysku brutto została wypracowana w 1q2009. Potem z każdym kwartałem było coraz gorzej, więc jakieś tam działania restrukturyzacyjne to chyba niekoniecznie przyniosły skutki. Także widzę tu trochę niespójności z liczbami.
Do tego jeszcze stwierdzono, że podstawą spadku przychodów był spadek kosztów zakupu tworzyw do produkcji. Hellou? To albo ja czegoś nie rozumiem albo ERG ma nowe zasady zarządzania. Dotychczas mi się wydawało, że jak mamy tańsze materiały, to marża powinna rosnąć. Tu jest dokładnie odwrotnie.
W aktywach obrotowych widać spadek zapasów przy jednoczesnym wzroście należności handlowych. W pasywach widać z kolei wzrost zobowiązań handlowych. Wartość księgowa na akcję wzrosła w porównaniu do 31.12.2008 o 1 grosz natomiast w porównaniu do 2q2009 spadła o 4 grosze. Przepływy – netto i każde z osobna – są dodatnie w 3q2009. Co prawda nieznacznie ale zawsze! Istotnie niższe niż w poprzednim kwartale są wpływy netto z operacyjnej.
Jeśli uda się odsprzedać akcje własne, które spółka skupywała w celu umorzenia, to jej sytuacja gotówkowa poprawi się znacząco. Z drugiej strony można się spodziewać, że ta kasa zostanie wydana na przejęcie.
Ponownie jak na koniec 2q2009 jakość informacyjna sprawozdania pozostawia wiele do życzenia. Informacje i liczby są niespójne, mało jest twardych danych o realizacji strategii grupy.