tgolik napisał(a):@baks
Chciałem przypomnieć, że Wiedźmin 3 w pakiecie z dodatkami już w 2018 roku "chodził" na promocjach po 60 zł.
Jak W3 dobije kiedyś 100 mln kopii, to jedynie 15% procent to będą kopie sprzedane po cenie zbliżonej do premierowej. Szacuję, że średnia cena ze sprzedaży "popsutego" Cyberpunka, dla pierwszych 30 mln kopii będzie dwa razy wyższa niż w przypadku Wiedźmina 3.
Myślę więc, że Twoje obliczenia są przesadzone.
Nie zrozumiałeś wpisu - może za słabo go wyłożyłem.
Chodziło o potencjał nie porównywałem nigdzie cen a ceny gier rosną tak samo zresztą koszty. Trudno więc porównywać czyste ceny.
Jeśli CP byłby dopracowany to realne było osiągnięcie oczekiwanego zysku powyżej 6mld .... a wyszło ok 1,5mld.
Policz sobie ile potencjału przepalono przez pośpiech.
Co z tego, że CP może się sprzedać w długim okresie np w ilości 40mln szt. Jeśli cena -50% na promocjach była jakiś rok wcześniej niż mogła być.
Jeśli zasymulujesz sobie jakieś 35mln szt każdej z gier z cenie niższej niż mogłaby być o 15% to ile Ci wyjdzie.
CDP w samym okresie 2020-2022 nie zarobiła (czyli straciła) co najmniej 4,5mld zysku.
Oczywiście po poprawie gry sprzedaje się ona coraz lepiej jednak policz sobie albo przypomnij jakie były oczekiwania zobacz ile i od sprzedaje się na promocjach i od kiedy są promocje 50%.
Prawdziwe hity bez dużych wpadek znacznie później są tak mocno przeceniane.
Jeśli jest możliwość dopracowania gry to warto ją przełożyć o rok - jeśli jest kasa w spółce - niż wydać ją w bardzo złej jakości.
Duża wpadka może podobnie jak CP mocno zniechęcić do wczesnego zakupu gry - a po 1,5-2 latach średnia cena sprzedaży jest dużo niższa.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)