178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
8 lutego 2024 20:56:37
To czy Banaś jest apolityczny nie ma takiego znaczenia. Choć przypomnę, że niektórzy z tych co go powołali twierdzili, iż jest kryształowym, niezwykle uczciwym, bardzo solidnym politykiem, więc nie mam powodów aby im nie wierzyć ;) Istotne jest to czy w raportach NIK jest zawarta nieprawda czy też nie jest. Jak do tej pory kontrolowane przez niego instytucje bardzo dużo krzyczą o jego braku apolityczności, dużo gorzej idzie im wykazywanie, że raporty NIK zawierają nieprawdziwe informacje. W świetle tego co ujawniono nie ulega najmniejszej wątpliwości, że istota część środków z Funduszu Sprawiedliwości trafiła na zupełnie inne cele niż te do których ten Fundusz został pierwotnie powołany. Kwestią otwartą pozostaje czy doszło tutaj do złamania prawa, czy też wykorzystano lukę w systemie i nie ma podstaw do postawienia komukolwiek zarzutów. Możliwe, że Ziobro się z tego wybroni bo wprowadzona przez niego kategoria "przeciwdziałania skutkom przestępczości" jest na tyle szeroka, że faktycznie można do niej wrzucić nawet te słynne garnki dla koła gospodyń wiejskich. Bo przecież jak taka gospodyni wiejska gotuje coś w tym garnku to nie ma czasu na popełnianie przestępstw :D
A co do tego zawiadomienia do prokuratury brzmi ono dość śmiesznie zważywszy, że w niektórych latach z prawie 400 mln jakimi dysponował fundusz na bezpośrednią pomoc ofiarom przestępstw trafiało mniej niż 20 mln.
Edytowany: 8 lutego 2024 21:04
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
8 lutego 2024 22:50:06
Trifolium napisał(a):yanek z hor napisał(a):czyli zaczeło się - wszyscy niezalezni sedziowie beda usuwani
Niezależny=powołany za PiS. Dawno nie widziałem tak pokrętnej logiki. . Nie uzywaj slowa logika bo w twoich ustach brzmi to jak profanacja... Różnicę w egzaminach na sędziego juz tutaj pisałem i w tym momencie mozna stwierdzic że obecni sędziowie są niezależni i kryterium przyjecia jest tylko wiedza a nie przynależnośc i powiazania z sędziami POwskokomunistycznymi.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
9 lutego 2024 00:57:55
szarlej81 napisał(a):To czy Banaś jest apolityczny nie ma takiego znaczenia. Choć przypomnę, że niektórzy z tych co go powołali twierdzili, iż jest kryształowym, niezwykle uczciwym, bardzo solidnym politykiem, więc nie mam powodów aby im nie wierzyć ;) Istotne jest to czy w raportach NIK jest zawarta nieprawda czy też nie jest. Jak do tej pory kontrolowane przez niego instytucje bardzo dużo krzyczą o jego braku apolityczności, dużo gorzej idzie im wykazywanie, że raporty NIK zawierają nieprawdziwe informacje. W świetle tego co ujawniono nie ulega najmniejszej wątpliwości, że istota część środków z Funduszu Sprawiedliwości trafiła na zupełnie inne cele niż te do których ten Fundusz został pierwotnie powołany. Kwestią otwartą pozostaje czy doszło tutaj do złamania prawa, czy też wykorzystano lukę w systemie i nie ma podstaw do postawienia komukolwiek zarzutów. Możliwe, że Ziobro się z tego wybroni bo wprowadzona przez niego kategoria "przeciwdziałania skutkom przestępczości" jest na tyle szeroka, że faktycznie można do niej wrzucić nawet te słynne garnki dla koła gospodyń wiejskich. Bo przecież jak taka gospodyni wiejska gotuje coś w tym garnku to nie ma czasu na popełnianie przestępstw :D
A co do tego zawiadomienia do prokuratury brzmi ono dość śmiesznie zważywszy, że w niektórych latach z prawie 400 mln jakimi dysponował fundusz na bezpośrednią pomoc ofiarom przestępstw trafiało mniej niż 20 mln. Bycie kryształowym to nie jest cechą dożywotnia. Taśmy jakie wyszły przed wyborami z Banasiem tego dowodzą. Miał robić kontrolę i je robi pod konkretne zamówienie polityczne. Dlaczego tego funduszu nie kontrolował wczesniej? Na ten moment zresztą celowo masz w mediach informacje z jednej strony. Aby ocenić sytuację sugeruję poznanie opinii drugiej strony. Obecnie wypowiedział się oskarżyciel. Za wcześnie na wyroki. Nie bardzo też rozumiem, jak można robić zarzut z tego, że na bezpośrednią pomoc ofiarom wydano 20 mln zł. To miało być więcej ofiar, aby wydać na ich pomoc więcej? Ten fundusz ma różne cele. Obecnie przekaz jest tylko o tym co zrobiono źle zdaniem NIK u. Dziwne nie ma nawet słowa o tym co zostało zrobione dobrze. To kolejny dowód na tendencyjność przekazu i dowód na to, że jest raport zrobiony jest pod konkretną tezę.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 lutego 2024 01:08:35
Trifolium napisał(a):1ketjoW napisał(a): Banaś każdy wie, że nie jest apolityczny. Dowodzi swojej użyteczności.
Na pewno bliżej mu do apolityczności niż człowiekowi, który do dziś pozostaje w strukturach partii. A co do jego zaangażowania, to przypominam, że najpierw PiS zaatakowal Banasia i jego syna, a dopiero potem Banaś zaatakował PiS. Cytat:Skoro każdy może złożyć takie zawiadomienie to znaczy, że jest ono mniej warte? Parafrazując przedmówcę: każdy wie, że Romanowski nie jest apolityczny. Dowodzi swojej użyteczności (dla PiS). W sumie to samo mógłbym napisać o Bilewiczu. Zacytuję wszystko, bo inaczej nie widać jak uciekasz od odpowiedzi. Ty oczekujesz, że będę oceniał jako obiektywny raport NIK znając nastawienie Banasia i to co mówił o celu kontroli jakie będzie przeprowadzał. Rozumiem, że mam uznać że kłamał. To wbrew logice. Dziś osądzasz mając tylko informacje z jednej strony. Moim zdaniem to bardzo subiektywne podejście, bo nie znasz argumentów drugiej strony. Ja piszę o Banasiu a nie o Romanowskim. Parafraza nie trafiona. Znasz wypowiedź Romanowskiego podobna do wypowiedzi Banasia. Nie. Czy Romanowski pełni funkcję, która wymaga apolityczności? Nie. Co Ty porównujesz? To są sytuacje nieporównywalne, co widać po powyższych pytaniach i odpowiedziach. Zresztą to bardzo ciekawe w jakim terminie NIK się uaktywnia i robi kontrolę. Nie mogli tego funduszu skontrolować dwa lata wcześniej. Jakie nieprawidłowości wykrył NIK za czasów rządu PiS przez 8 lat? Krytyczne raporty to głównie 2023 r i 2024 r.
Edytowany: 9 lutego 2024 01:15
|
|
Wysłane:
9 lutego 2024 08:40:09
1ketjoW napisał(a): Dziś osądzasz mając tylko informacje z jednej strony. Moim zdaniem to bardzo subiektywne podejście, bo nie znasz argumentów drugiej strony.
Znam opinię drugiej strony, zerkam czasem na te całe republiki i niezalezne.pl Bardzo sprawnie idzie im udowadnianie dlaczego Banaś jako osoba jest niewiarygodny, dużo gorzej idzie im merytoryczne podważanie rzeczy przedstawianych w raportach NIK. W przypadku Funduszu Sprawiedliwości przykładowo nawet nie próbują negować, że środki trafiły tam gdzie zarzuca się, że trafiły, tylko, że "żadnego problemu nie ma". Cytat: Dlaczego tego funduszu nie kontrolował wczesniej?
W mediach pojawiły się uzasadnione zarzuty, że pieniądze z tego funduszu trafiają na dziwne cele. Brak kontroli ze strony NIK byłby wówczas jeszcze bardziej dziwny. Przecież ich obowiązkiem jest kontrolować takie właśnie rzeczy. Cytat: Ty oczekujesz, że będę oceniał jako obiektywny raport NIK znając nastawienie Banasia i to co mówił o celu kontroli jakie będzie przeprowadzał. Rozumiem, że mam uznać że kłamał. To wbrew logice.
Wystarczyłoby, że ktoś by wykazał, gdzie konkretnie w swoich raportach NIK zawarł nieprawdę. Cytat: Nie bardzo też rozumiem, jak można robić zarzut z tego, że na bezpośrednią pomoc ofiarom wydano 20 mln zł. To miało być więcej ofiar, aby wydać na ich pomoc więcej? Ten fundusz ma różne cele.
To w Polsce nie dokonuje się przestępstw? Nie ma oszukanych staruszków metodą na wnuczka tracących oszczędności życia, ofiar pijanych kierowców, przemocy domowej? Przecież w założeniach ten fundusz miał właśnie pomagać takim ludziom. Zgadza się, że Ziobro tak rozszerzył cele tego funduszu, że ta kasa mogła iść na cokolwiek. Być może wszystko jest zgodnie z prawem. Ale to nie oznacza, że wszystko było zrobione uczciwie a pieniądze podatników zostały wydane w sposób optymalny. Po prostu wygląda to tak jakby Ziobro z Funduszu Sprawiedliwości zrobił sobie maszynkę do promocji Solidarnej Polski w terenie. Czy tylko tyle czy coś więcej - o tym niech już decyduje prokuratura. Cytat: Bycie kryształowym to nie jest cechą dożywotnia.
A to jest nawet zabawne, że Banaś był kryształowo czysty gdy zarzucano mu nieprawidłowości związane ze sprawozdaniem majątkowym a przestał być "kryształowo czysty" gdy zaczął instytucje kontrolowane przez PIS traktować dokładnie tak jak miał traktować instytucje kontrolowane przez PO. Tylko, że przecież taka jest zadanie NIK. Z mojej strony oczekiwałbym, że dla nowej władzy będzie równie bezlitosny jak dla starej. Ale mam wątpliwości, czy tak będzie.
Edytowany: 9 lutego 2024 08:57
|
|
Wysłane:
9 lutego 2024 09:00:34
Szarlej potrafisz ocenic raport NIK na temat LOTOSu - ale wiesz - własnymi słowami a nie przedrukiem z WSITVN ??? Może zacznij od uprawnień akcjonariusza który posiada 30% akcji...
Dla mnie to był tendencyjny raport nie osadzony w realiach ktore nastapiły.To nie była zwykla umowa handlowa tylko polegajaca na zobowiazaniach. Jakby 30% zostało sprzedane za 1 pln to tez bym ocenil to pozytywnie.
Mogę tez przytoczyć kilkadziesiat prywatyzacji KLD UW UD PO gdzie prywatyzatorzy biorac obecne standardy koalicji powinni siedzieć - czyli całe PO z tuskiem na czele. To jest znowu nastepna tepa hipokryzja oferowana dla takich jak ty szarlej inteligentów
|
|
Wysłane:
9 lutego 2024 09:06:31
W raporcie NIK na temat Lotosu brakuje mi informacji (być może przeoczyłem) w jakim konkretnie momencie czasowym była dokonywana wycena. Jeżeli było to w okolicach 2020 roku, gdzie sektor paliwowy szorował po dnie to wartość Lotosu w momencie wyceny faktycznie mogła być diametralnie inna niż w momencie sprzedaży, gdy na rynkach mieliśmy odbicie. Czy dało się to odkręcić i sprzedać wg bieżącej wyceny - nie wiem, to zależy jak były skonstruowane umowy.
Edytowany: 9 lutego 2024 09:09
|
|
Wysłane:
9 lutego 2024 09:10:21
Najbardziej w tej sytuacji zaskakuje ten ryk PO że zostało cos sprzedane i Polska pozbyła sie majatku. Nie wiem jakim trzeba być naiwnym tepym człowiekiem ,żeby w kontekscie działalności sprzedawczyków z PO którzy gdyby mogli to by sprzedali jeziora i chodniki kapittałowi zagranicznemu wchodzic w ta narracje. WSITVN + GW widocznie robi lobotomie.
Mozna tutaj dawać przykłady sprzedaży banków i gdyby nie była zastopowana prywatyzacja PZU okupiona grubymi mld. co rocznie mozna wyceniać straty rzedu 8 mld tylko z tytułu utraty zysku wypracowanych przez te instytucje nie mówiac o przyroscie wartości. Taki WBK byl sprzedany za 6pln za akcje.. Ostatnia sprzedaz - Ciech gdzie umowa została podpisana na dzień ? przed wyborami gdzie państwo utraciło kontrole bez zadnego bonusu z tego tytułu i za cena za czapke sliwek
|
|
Wysłane:
9 lutego 2024 09:15:49
szarlej81 napisał(a):W raporcie NIK na temat Lotosu brakuje mi informacji (być może przeoczyłem) w jakim konkretnie momencie czasowym była dokonywana wycena. Jeżeli było to w okolicach 2020 roku, gdzie sektor paliwowy szorował po dnie to wartość Lotosu w momencie wyceny faktycznie mogła być diametralnie inna niż w momencie sprzedaży, gdy na rynkach mieliśmy odbicie. Czy dało się to odkręcić i sprzedać wg bieżącej wyceny - nie wiem, to zależy jak były skonstruowane umowy.
WSITVN znowu się właczyło..... 30% nic nie zmienia w prawach własności - Aramco gwarantuje dostarczanie ropy - w zastepstwie Rosji. To jest klucz całej transakcji. Reszta to brednie dla takich jak ty szarlej
|
|
Wysłane:
9 lutego 2024 09:44:27
Sam mógłbyś wyjść czasem poza to co serwuje ABWRepublika i inne media partyjne. Jednym z głównych zarzutów jest to, że udziały w Rafinerii Gdańskiej zostały sprzedane zbyt tanio a nad transakcją nie było należytego nadzoru. Tłumaczenie adresowane dla takich jak Ty yanek, że dzięki temu uzyskaliśmy dostęp do saudyjskiej ropy nic tu nie zmienia bo to są dwie niezależne kwestie. Prawo nie działa tak, że cel uświęca środki. Zwracam uwagę, że jeżeli w kwestii ceny dogadywano się w okresie pandemicznego załamania to może to tłumaczyć rozbieżności w cenie. I jest to raczej argument na korzyść Orlenu.
Dodatkowo media partyjne skupiają się na tym, że 30% saudyjczykom nic nie daje, jakoś mniej chętnie mówiąc o tym, że umowa jednak daje im możliwość blokowania decyzji Orlenu w określonych sytuacjach.
Na ten moment nie twierdzę, że były tam jakieś nieprawidłowości, są jakieś zarzuty więc trzeba to skontrolować i wyjaśnić. Normalna rzecz. Natomiast zastanawiają mnie histeryczne reakcje poprzedniej władzy na wszelkie próby kontrolowania ich działań. Nie dodaje im to niestety wiarygodności.
A co do prywatyzacji prowadzonych przez PO to w przeciwieństwie do Ciebie mam ograniczone zaufanie do polityków, niezależnie od tego z jakiej partii pochodzą i nie mam zamiaru tu przekonywać, że ci akurat są "kryształowo czyści". Być może masz rację, że niektórzy za niektóre sprawy powinni siedzieć. Szkoda tylko, że prokuratura Ziobry przez 8 ostatnich lat miała najwyraźniej odmienne zdanie.
Edytowany: 9 lutego 2024 09:53
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 lutego 2024 10:10:14
Cytat:Znam opinię drugiej strony, zerkam czasem na te całe republiki i niezalezne.pl Bardzo sprawnie idzie im udowadnianie dlaczego Banaś jako osoba jest niewiarygodny, dużo gorzej idzie im merytoryczne podważanie rzeczy przedstawianych w raportach NIK. W przypadku Funduszu Sprawiedliwości przykładowo nawet nie próbują negować, że środki trafiły tam gdzie zarzuca się, że trafiły, tylko, że "żadnego problemu nie ma". Szarlej, rozumiem, że kontrola NIK trwała kilka tygodni, może kilka miesięcy, a Ty oczekujesz merytorycznej odpowiedzi na już. Doprawdy, jest to co najmniej niepoważne. Poza tym takich informacji najprawdopodobniej nie będzie z uwagi na możliwe kwestie procesowe. Ja w podobnej sytuacji wydałbym tylko oświadczenie i zapewne podał jeden przykład nierzetelności NIK-u, aby zdyskredytować ich raport jako polityczny. Cytat:W mediach pojawiły się uzasadnione zarzuty, że pieniądze z tego funduszu trafiają na dziwne cele. Brak kontroli ze strony NIK byłby wówczas jeszcze bardziej dziwny. Przecież ich obowiązkiem jest kontrolować takie właśnie rzeczy. Media są źródłem informacji dla NIK-u jakie fundusz ma kontrolować. Z jakich źródeł czerpiesz taką wiedzę? Tu masz dane co kontroluje NIK: Cytat:Plan pracy zawiera tematy kontroli podejmowane przez NIK z własnej inicjatywy, jak również na zlecenie Sejmu i jego organów, na wniosek Prezydenta RP lub Prezesa Rady Ministrów. Większość tematów kontroli to własne propozycje Izby, które opracowano na podstawie analizy sytuacji społeczno-gospodarczej kraju, z uwzględnieniem sugestii tematów kontroli, nadesłanych przez Prezydenta RP, Premiera, Marszałków Sejmu i Senatu oraz inne organy władzy publicznej. www.nik.gov.pl/kontrole/plan-p...Błagam przestań wmawiać, że media to źródło informacji dla NIK, co ma być kontrolowane. To wyjątkowa sytuacja a nie reguła. Poza tym pominąłeś informacje ile raportów z kontroli wydał NIK przed 2023 lub 2024 r. krytycznych wobec PiS-u. Cytat:Wystarczyłoby, że ktoś by wykazał, gdzie konkretnie w swoich raportach NIK zawarł nieprawdę. To jeszcze napisz proszę, jak zrobić to po zmianie władzy bez dostępu do dokumentów źródłowych. Napisz również jak byś ocenił takie działanie jako prawnik z punktu widzenia ewentualnego procesu tj. dlaczego przed ewentualnym procesem wskazałbyś na nieprawidłowości i osłabił pozycję obronną swojego klienta. Cytat:To w Polsce nie dokonuje się przestępstw? Nie ma oszukanych staruszków metodą na wnuczka tracących oszczędności życia, ofiar pijanych kierowców, przemocy domowej? Przecież w założeniach ten fundusz miał właśnie pomagać takim ludziom. Zgadza się, że Ziobro tak rozszerzył cele tego funduszu, że ta kasa mogła iść na cokolwiek. Być może wszystko jest zgodnie z prawem. Ale to nie oznacza, że wszystko było zrobione uczciwie a pieniądze podatników zostały wydane w sposób optymalny. Po prostu wygląda to tak jakby Ziobro z Funduszu Sprawiedliwości zrobił sobie maszynkę do promocji Solidarnej Polski w terenie. Czy tylko tyle czy coś więcej - o tym niech już decyduje prokuratura. Rozumiem, że uważasz, że każda ofiara wymaga pomocy i że 20 mln zł nie wystarczy na pomoc staruszkom oszukanym metodą na wnuczka tracących oszczędności życia, ofiar pijanych kierowców czy przemocy domowej. Rozumiem, że uważasz również, że ten fundusz to jedyne źródło pomocy dla osób poszkodowanych. Na jakiej podstawie? W przypadku wypadków spowodowanych przez pijanych kierowców istniej jeszcze Fundusz Osób Poszkodowanych. W przypadku przemocy w rodzinie poniżej link do organizacji zajmujących się pomocą: mapujpomoc.pl/lista-organizacj...Niestety, ale podchodzi do tematu dość wybiórczo.
|
|
Wysłane:
9 lutego 2024 10:30:13
1ketjoW napisał(a): Błagam przestań wmawiać, że media to źródło informacji dla NIK, co ma być kontrolowane. To wyjątkowa sytuacja a nie reguła. Poza tym pominąłeś informacje ile raportów z kontroli wydał NIK przed 2023 lub 2024 r. krytycznych wobec PiS-u.
Twierdzę, że nie ma nic dziwnego w tym, że NIK kontroluje instytucję wobec której pojawiają się zarzuty. Natomiast nie rozumiem co w tym dziwnego, że było sporo krytycznych raportów wobec PIS. Taka jest rola NIK aby kontrolować i wskazywać nieprawidłowości. Ja rozumiem, że dla zwolenników poprzedniej władzy konflikt personalny Banasia z PIS jest argumentem ostatecznym, ale moim zdaniem sprawił on jedynie, że NIK zaczął działać tak jak powinien działać NIK. Czyli kontrolować i nagłaśniać wszelkie nieprawidłowości. 1kejtoW napisał(a): Rozumiem, że uważasz, że każda ofiara wymaga pomocy i że 20 mln zł nie wystarczy na pomoc staruszkom oszukanym metodą na wnuczka tracących oszczędności życia, ofiar pijanych kierowców czy przemocy domowej.
Uważam, że jeżeli na główny cel dla którego został powołany Fundusz trafiało jedynie około 5% środków jakimi dysponował to rodzi to uzasadnione pytania odnośnie tego jak i na co publiczne pieniądze były wydawane. Cytat: To jeszcze napisz proszę, jak zrobić to po zmianie władzy bez dostępu do dokumentów źródłowych. Napisz również jak byś ocenił takie działanie jako prawnik z punktu widzenia ewentualnego procesu tj. dlaczego przed ewentualnym procesem wskazałbyś na nieprawidłowości i osłabił pozycję obronną swojego klienta.
Przecież większość raportów NIK została opublikowana przed zmianą władzy gdy ta miała pełny dostęp do dokumentów. Natomiast zupełnie nie rozumiem argumentu o procesie. Po pierwsze NIK nie jest odpowiednikiem adwokata a prokuratora, po drugie nie ma możliwości stawiania zarzutów karnych. Jedynie co może to skierować zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa. Cytat: Rozumiem, że uważasz również, że ten fundusz to jedyne źródło pomocy dla osób poszkodowanych. Na jakiej podstawie?
No to źle rozumiesz, bo ja nic co sugerowałoby powyższe nie napisałem.
Edytowany: 9 lutego 2024 10:35
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 lutego 2024 11:13:48
Szarlej,
w sprawie procesu wystarczy poszukać wypowiedzi R. Giertycha skierowanej do A.Bodnara.
Ja twierdzę, że dziwnie wyglądają działania NIK przed wyborami wykazujące nieprawidłowości byłej władzy w kontekście wypowiedzi Banasia o celach kontroli jakie będzie przeprowadzał. Dla mnie to jasna wskazówka, że kontrole i ich wyniki mają charakter polityczny. Nie chodzi o konflikt personalny ale o to jakie on ma implikacje. Mnie konflikt personalny nie interesuje. Mnie interesuje czy Banaś działa w celowo czy nie niecelowo. Na bazie jego wypowiedzi cel jego działań jest jasny. Zresztą niedawny raport w sprawie Orlenu to potwierdza. Tylko w tym wypadku nie mieli dostępu do dokumentów więc pokazali następny raport. Dziwna ofensywa NIK-u w okresie przed wyborami.
Zadaniem NIK jest kontrolowanie a nie wykazywanie nieprawidłowości. Celem kontroli jest upewnienie się, że wszystko jest robione zgodnie z prawem.
Twierdzisz, że raport NIK dot. Funduszu Sprawiedliwości był opublikowany przed zmianą władzy.
Na jakiej podstawie określasz główny cel Fundusz Sprawiedliwości. Jeżeli nie jest to jedyny fundusz jaki pomaga ofiarom to skąd zastrzeżenie, że Fundusz nie pomagał ludziom tak jak powinien. Środki powinny być wydawane optymalnie ale skąd wiesz, że nie były, obecnie słychać wypowiedzi tylko jednej strony. Nie znam kryteriów przyznawania środków. Znam tylko to co zostało opisane w prasie i wątpię aby ten fundusz służył celom o jakich piszesz jeżeli chodzi o Ziobrę. Za małe kwoty na promocje jego ugrupowania.
Edytowany: 9 lutego 2024 11:15
|
|
Wysłane:
9 lutego 2024 20:04:45
szarlej81 napisał(a):Sam mógłbyś wyjść czasem poza to co serwuje ABWRepublika i inne media partyjne. Jednym z głównych zarzutów jest to, że udziały w Rafinerii Gdańskiej zostały sprzedane zbyt tanio a nad transakcją nie było należytego nadzoru. Tłumaczenie adresowane dla takich jak Ty yanek, że dzięki temu uzyskaliśmy dostęp do saudyjskiej ropy nic tu nie zmienia bo to są dwie niezależne kwestie. Prawo nie działa tak, że cel uświęca środki. Zwracam uwagę, że jeżeli w kwestii ceny dogadywano się w okresie pandemicznego załamania to może to tłumaczyć rozbieżności w cenie. I jest to raczej argument na korzyść Orlenu.
Dodatkowo media partyjne skupiają się na tym, że 30% saudyjczykom nic nie daje, jakoś mniej chętnie mówiąc o tym, że umowa jednak daje im możliwość blokowania decyzji Orlenu w określonych sytuacjach.
Na ten moment nie twierdzę, że były tam jakieś nieprawidłowości, są jakieś zarzuty więc trzeba to skontrolować i wyjaśnić. Normalna rzecz. Natomiast zastanawiają mnie histeryczne reakcje poprzedniej władzy na wszelkie próby kontrolowania ich działań. Nie dodaje im to niestety wiarygodności.
A co do prywatyzacji prowadzonych przez PO to w przeciwieństwie do Ciebie mam ograniczone zaufanie do polityków, niezależnie od tego z jakiej partii pochodzą i nie mam zamiaru tu przekonywać, że ci akurat są "kryształowo czyści". Być może masz rację, że niektórzy za niektóre sprawy powinni siedzieć. Szkoda tylko, że prokuratura Ziobry przez 8 ostatnich lat miała najwyraźniej odmienne zdanie. Jakie uprawnienia daje posiadanie 30 % - wymieniaj.... Ja mam zaufanie do partii PIS tylko dlateego że rozwijają Polskie przedsiębiorstwa a nie je sprzedaja. To jest taka zasadnicza różnica którą kazdy powinien dostrzec.... - zgadzasz się szarlej ??? Prokuratura ziobry  - znowu masz psychiczne naleciałości z WSITVN. Moze przypomne jak wyglądała prywatyzacja w czasach PO - było wystawionych 100 przedsiębiorstw- zglaszali się chetni i były wytyowani nabywcy którzy będą kupować dane przedsiebiosrtwo - kryteria nieznane.... Z tym wytypowanym była negocjonowana cena i warunki rozwoju i inwestycji w firme. Korupcjogenny system już sam w sobie - bo lepiej trzeba było zrobić licytację pomijając fakt sensu sprzedazy przedsiebiorstw. Pytanie do POwcow dlaczego tak tanio - bo nie było innego chetnego ktory dawał wiecej, bo nie tylko cena była wyznacznikiem. Trzeba było sprzedac 51% akcji bo inaczej by nie kupił... Dlaczego rafineria LOTOS był sprzedany tak tanio - bo nie było innego chetnego - rafineria bez pewnego dostawcy ropy była warta ZERO pln. ... Aramco zapewniało dostawy ropy... i najwazniejsze sprzedaz 30% .... tylko niewiem czy zrozumiesz bo ty nic nie rozumisz...
|
|
Wysłane:
10 lutego 2024 16:49:20
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
11 lutego 2024 19:24:12
Wygląda na to, że duch w narodzie całkiem nie umarł i pojawiły się oddolne inicjatywy próbujące uratować CPK. Co ciekawe po jednej stronie barykady znalazła się zarówno lewica jak i prawica, natomiast po drugiej pozostała jedynie Banda Rudego. Zachęcam wszystkich do podpisania petycji w sprawie kontynuacji budowy CPK Apel o kontynuację budowy CPKDotyczy to szczególnie tych, którzy woleliby w przyszłości latać w świat przez nowoczesne lotnisko zlokalizowane w Polsce, ale również tych, którzy potrafią liczyć.
|
|
PREMIUM
22 Dołączył: 2022-04-29 Wpisów: 109
Wysłane:
12 lutego 2024 22:20:41
007 napisał(a):Wygląda na to, że duch w narodzie całkiem nie umarł i pojawiły się oddolne inicjatywy próbujące uratować CPK. Co ciekawe po jednej stronie barykady znalazła się zarówno lewica jak i prawica, natomiast po drugiej pozostała jedynie Banda Rudego.
Bandzie udało się właśnie opóźnić inwestycję o rok. twitter.com/mhorala/status/175...Atom podobno też nie jest potrzebny jakoś na szybko. Tusk będzie miał poważne problemy, żeby z tego gówna i zapałek posklejać jakąś koalicję na dłuższą metę.
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
13 lutego 2024 07:00:22
Z CPK może być tak jak z 500+ najpierw było zaprzeczenie, później pogodzenie się a teraz cieszą się, że będą płacić 800+, tylko to niestety potrwa.
Edytowany: 13 lutego 2024 07:04
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 lutego 2024 13:08:29
My zamykamy kopalnie. A Niemcy otwierają kopalnie węgla. Chyba potrzebują stabilnych źródeł energii mimo rozbudowanego OZE Cytat:Niemcy obalą wiatraki, by zbudować kopalnię węgla wgospodarce.pl/informacje/1381...
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
13 lutego 2024 14:28:57
No... to sa mega aktualne wiadomosci... ale czy to wazne, ze to bylo prawie 2 lata temu...
Krotki ten artykulik, prawie bez tresci.. a to co jest tez trzeba by bylo nieco sprostowac..
Chodzi o kopalnie wegla brunatnego w Lützerath... nalezaca do RWE i nie jest to otwarcie nowej kopalni, tylko jej rozszerzenie w ramach istniejacej kopalni... I byla to bardziej decyzja polityczna... wladze niemieckie w zasadzie wymuszaja na RWE dalsze dzialanie elektrowni zasilanej weglem... Wynika to glownie z idiotycznej polityki energetycznej Niemiec i zamkniecia wszystkich elektrowni atomowych... Ta luka rekompensowana jest na biezaco poprzez zwiekszenie mocy elektrowni zasilanych weglem i rozbudowa elektrowni zasilanych gazem i import energii...
Samo RWE planuje do 2030 roku calkowiecie wyjsc z wegla i inwestuje miliardy w farmy wiatrowe na morzu i ladzie, farmy fotowoltaiczne, w elektrownie zasilane gazem, generalnie handel energia... I tutaj byla by ogromna szansa dla Polski, bo Niemcy sa obecnie importerem energii... nie maja "brudnego" atomu, za to musza kupowac prad z francuskich elektrowni atomowych... Dzienne wahania produkcji energi elektrycznej z OZE w Niemczech sa w przedziale 35-65%... co oznacza, ze brakujace 65 do 35% energi trzeba wyprodukowac z wegla lub gazu, albo kupic... W Polsce trzeba wybudowac najlepiej kilka elektrowni atomowych i nadwyzki mozna bedzie bardzo korzystnie eksportowac na zachod...
|
|