bergman: dyskusja z tobą ma średni sens, zniżać się do pewnego poziomu nie zamierzam. To forum zna wiele przypadków, gdy wytykano ci błędy i nie kojarzę byś choć raz przyznał, że się mylisz. Oczywiste pomyłki próbujesz zamazać szybkim przekierowaniem dyskusji na inne tory, czy też próbą wmówienia ludziom, że nie zrozumieli sensu twojej wypowiedzi.
Bergman napisał(a): Jakie są przychody branży gier sumarycznie w 2021-2023 łącznie ? Jaki jest w tym udział PC, konsol, mobilek na przestrzeni lat ? Również nie znasz odpowiedzi, prawda ? Jakie ty masz podstawy by sugerować, że Steam generuje ze sprzedaży gier większe przychody aniżeli Sony i że są to przychody rosnące ? Skąd ty to wiesz ?
Czy ty nie umiesz korzystać z google ? Gdzie ja pisałem, że rynek PC jest większy od mobile czy konsol ? Odpowiem krótko, nic takiego nie pisałem.
Za to ty twierdzisz, że ''Steam nie publikuje danych, ale ze stron takich jak Statista czy przecieków od Microsoft wynika, że Steam szczyt przychodów ma za sobą i miało to miejsce podczas paniki COVIDowej.'' - tu pięknie 1ketjoW pokazał co warte dzisiaj są twoje ''prognozy sprzed 3 lat.
World of Warcraft: to prawda, nigdy nie słyszałem o tej grze, muszę poczytać (w raportach Sony zapewne)... Tylko jaki związek ma WoW z malejącą według ciebie sprzedażą na Steam ? Że jest częścią rynku PC ? I co z tego ? Czy Counter Strike ustępuje mu dzisiaj w monetyzacji ? Dyskusyjne.
Odwoływanie się do danych o liczbie użytkowników i przychodach Epic Store do budowania swojej narracji to wręcz komedia. Każdy, kto zna specyfikę funkcjonowania tego sklepu, wie, że sprzedaż tytułów third party nie mających statusu ''exclusive'' jest tam po prostu śladowa. A duża baza użytkowników wynika jedynie z rejestracji motywowanych rozdawnictwem gier przez Epic.
Bergman napisał(a): Na Steam największą popularnością cieszą się gry darmowe i choć zajmują często czołowe miejsca w sprzedaży to jednak nie wszyscy płacą.
:D No tak, nie wszyscy płacą, a jednak miejsca w rankingu przychodowym wysokie, ciekawe... To chyba podobnie jak na rynku free to play mobile ?
Cała twoja teza o przecenianiu pozycji Steam i jego malejących przychodach (bo tak ktoś sobie prognozował w 2021) jest niewiele warta i zaprzecza szeroko pojętej logice. Coraz więcej tytułów z Playstation i Xbox zmierza do sklepu Valve, ale ty wiesz lepiej od nich, że się nie opłaca ;]
To, jaki potencjał sprzedażowy ma Steam, dobrze pokazują niedawne premiery Supermarket Simulator, Balatro, Enshrouded, Palworld, Enshrouded, czy Lethal Company. Prosty symulator jest w stanie sprzedać milion kopii w miesiąc - taka właśnie jest siła społeczności Steam.