sdqkbrlt
Advertisement
PARTNER SERWISU
enxtujbw
65 66 67 68 69

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 12 kwietnia 2024 13:57:23
Niestety ale ta semantyka jak to nazywasz, jest typowym postępowaniem pewnych środowisk. W czasach komunizmu było to dość powszechnie stosowane.

Np. członkostwo w PZPR było dobrowolne, ale niejednokrotnie było wymagane w wielu sferach życia społecznego i zawodowego. Osoby, które nie były członkami partii, napotykały na różnego rodzaju ograniczenia i trudności w życiu zawodowym czy edukacyjnym.

Mam déjà vu.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 29 kwietnia 2024 13:09:42
Taka ciekawostka odnośnie CPK
Cytat:
- Oczywiście, że będziemy budowali CPK, bo będziemy tworzyć nowe rozwiązania komunikacyjne dla Polski. (...)
Zdaniem wiceministra funduszy i polityki regionalnej, "jeśli zostanie wybudowane lotnisko w Baranowie, dalsza eksploatacja Lotniska Chopina nie ma sensu".(...)
Wiceminister wskazuje, że w tej chwili trwają prace nad urealnieniem skali lotniska CPK do 34 milionów pasażerów. - Jeżeli taka decyzja zostanie podjęta, możliwy termin rozpoczęcia prac budowlanych to połowa przyszłego roku - zapowiada w rozmowie z "Rz".

Lasek zapewnia, że "wszystkie zawarte dotąd umowy są realizowane, rozpoczęte prace się toczą: np. projektowanie części lotniskowej i terminala".

W zeszłym tygodniu ukazał się artykuł w PB, gdzie prezes PPL (Ilków) mówi że ma zgodę Laska na wydanie 2,3 mld zł na rozbudowę Okęcia, pieniądze mają pochodzić z zysków PPL i z UE (CPK jest wpisany na zauktualizowaną listę projektów infrastruktualnych w UE).

Podobno decyzja lokalizacyjna jest związana z wywłaszczeniami, a w związku z wyborami do parlamentu UE niektórzy wolą się z tym wstrzymać.
Edytowany: 29 kwietnia 2024 13:26

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 6 maja 2024 19:16:19
Nowy, lepszy sędzia, co to awansuje dzięki znajomości prawa, a nie układom, postanowił związać swój los z Białorusią.
Czekam, co wymyśli Yanek, żeby nas przekonać, że to wina Tuska.

kliknij, aby powiększyć

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 maja 2024 00:18:42
Niestety ale ta sprawa ma wydźwięk daleko szerszy niż walka PO i PiS. Problemem obecnie Polski jest podział nawet w sytuacji toczącej się obok wojny. A każdy kraj wewnętrznie skłócony jest słaby. Nam zdaje się to umyka, aż do momentu, w którym jest za późno. Teraz trzeba jedności, a nie pogłębiania podziałów w narodzie.

Tacy ludzie to zdrajcy.

_olo_
30
Wysłane: 7 maja 2024 09:55:46
Były przełożony (wiceminister Pebiak) poruszył wątek oświadczeń majątkowych swojego podwładnego (np. za 2022):
Cytat:
— Z oświadczenia majątkowego Szmydta wynika — wczoraj zadałem sobie trud sprawdzenia — i potwierdziło się to, co było mówione, że Szmydt ma poważne problemy finansowe. W oświadczeniu wykazuje zero majątku i ma długi na kilkaset tysięcy złotych. Pytanie, czy ma jakieś inne długi — dodał. (...)

— Większość Polaków życzyłaby sobie zarabiać tyle, co ten sędzia. (...) Ufałem mu, należał do kręgu moich bliskich współpracowników. Może wykazałem się zbytnią ufnością.

Edytowany: 7 maja 2024 09:57

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 9 maja 2024 20:46:41
1ketjoW napisał(a):
Niestety ale ta sprawa ma wydźwięk daleko szerszy niż walka PO i PiS.

Owszem. I tu się zgodzę, że trzeba sprawdzić wszystkich jego współpracowników zaczynając od tych, którzy przedłożyli Kwaśniewskiemu jego kandydaturę. Niemniej należy zwrócić uwagę na dwa fakty:
1. Gorliwe zaangażowanie Szmydta w "naprawę" sądownictwa pozwala się domyśleć, komu były na rękę te reformy.
2. PiS doszukiwał się rosyjskich wpływów wszędzie tylko nie tam, gdzie one faktycznie były. Nie będę zbytni zdziwiony jak niedługo okaże się, że inny rusek kręcił się bezpośrednio w otoczeniu premiera.
3. Awansował za trzech poprzednich Prezydentów, ale dopiero Wójcik z PiS dał mu dostęp do informacji niejawnych.
4. Coś takiego:
wyborcza.pl/7,75398,25162484,a...
Ciekawe ilu sobie podobnych zdążył przepchnąć zanim się zorientował, że musi uciekać (Tak. Wiem, ze to lewicowe źródło, ale na razie nikt im nie udowodnił, ze akurat tutaj kłamią).

1ketjoW napisał(a):

Problemem obecnie Polski jest podział nawet w sytuacji toczącej się obok wojny. A każdy kraj wewnętrznie skłócony jest słaby. Nam zdaje się to umyka, aż do momentu, w którym jest za późno. Teraz trzeba jedności, a nie pogłębiania podziałów w narodzie.

Dobrze, że o tym wspomniałeś, bo zdaje się, że omawiany jegomość skłócał naród w tzw. aferze hejterskiej.

_olo_
30
Wysłane: 10 maja 2024 06:51:16
Dr Rożek (popularyzator nauki) prowadzi swój kanał i tam ostanio przedstawił wątpliwości odnośnie terminu powstania pierwszej elektrowni jądrowej, jako żródła podaje rzadowe dokumenty, gdzie podana jest data rok 2033, natomiast w niektórych wypowiedziach polityków rządowych data tą jest nawet rok 2040, przypomina jednocześnie, że w 2036 ma być wyłączony Błechatów.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 10 maja 2024 06:58:46
W 2033 nie wierzył za bardzo nikt kto zna się na sprawie. To była taka data wyborcza. Koalicja twierdziła, że w momencie przejęcia przez nią rządów projekt miał dwa lata opóźnienia w stosunku do deklaracji. Ale faktycznie 2040 jest absolutnie nie do przyjęcia bo to oznacza olbrzymie problemy dla naszej energetyki. Więc powinni stanąć na uszach aby zdążyć do 2035-2036 roku. Co prawda z tej wypowiedzi o 2040 się wycofali - wczoraj była mowa o 2035 ale ten chaos komunikacyjny z pewnością nie służy sprawie.

Cytat:

Chciałem tylko potwierdzić sprostowanie, które było przedstawione przez panią minister (na platformie X - PAP), że pierwszy prąd (z elektrowni atomowej) to nie jest data 2039 rok czy 2040, tylko, że pierwszy prąd będzie w 2035 roku (z pierwszego bloku elektrowni - PAP). Natomiast kolejne bloki, takie formalne zakończenie realizacji (całej pierwszej elektrowni atomowej) to 2039 r." - powiedział przedstawiciel resortu przemysłu.

Tylko, że wciąż mamy taki problem, że harmonogram jest napięty i jakiekolwiek opóźnienie chociażby z przyczyn niezależnych sprawi, że do 2035 nie zdążymy.Z drugiej strony jeżeli inwestycja będzie zaawansowana to pewnie uda się przedłużyć działanie Bełchatowa o kilka-kilkanaście miesięcy.
Edytowany: 10 maja 2024 07:06

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 maja 2024 10:30:11
Cytat:
Owszem. I tu się zgodzę, że trzeba sprawdzić wszystkich jego współpracowników zaczynając od tych, którzy przedłożyli Kwaśniewskiemu jego kandydaturę. Niemniej należy zwrócić uwagę na dwa fakty:
1. Gorliwe zaangażowanie Szmydta w "naprawę" sądownictwa pozwala się domyśleć, komu były na rękę te reformy.
2. PiS doszukiwał się rosyjskich wpływów wszędzie tylko nie tam, gdzie one faktycznie były. Nie będę zbytni zdziwiony jak niedługo okaże się, że inny rusek kręcił się bezpośrednio w otoczeniu premiera.
3. Awansował za trzech poprzednich Prezydentów, ale dopiero Wójcik z PiS dał mu dostęp do informacji niejawnych.
4. Coś takiego:
wyborcza.pl/7,75398,25162484,a...
Ciekawe ilu sobie podobnych zdążył przepchnąć zanim się zorientował, że musi uciekać (Tak. Wiem, ze to lewicowe źródło, ale na razie nikt im nie udowodnił, ze akurat tutaj kłamią).

Ad. 1) Jego gorliwość była inspirowana, skoro był szpiegiem.
Ad. 2) Moim zdaniem służby bardzo mocno zawaliły w tej sprawie niezależnie od politycznych sympatii.
Ad. 3) Zanim Wójcik dał mu dostęp do informacji niejawnych na 100% polegał sprawdzeniu. Wójcik to usankcjonował. Dlatego porażka służb jest bardzo widoczna.
Ad. 4) Nie mam dostępu i nie wiem o co chodzi. Jeżeli chodzi o dostęp do informacji niejawnych to moim zdaniem on nie musiał wsadzać swoich. Wystarczy, że podał kto dostał dostęp. Potem wywiad obcego kraju mając tę wiedzę rozpracowuje delikwentów.

Mnie ciekawi co innego. Termin jego wyjazdu. Zakładam, że zaczęło mu się robić "ciepło" czyli służby wpadły na jego trop. Chociaż tyle.

Tej sprawy zupełnie nie rozpatruje z punktu widzenia polityki, ale służb. To, że jest to wykorzystywane w grze politycznej jest słabe.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 7 czerwca 2024 22:14:27
Służby to niestety temat tak przesiąknięty polityką, że nie sposób ich rozdzielić. Przynajmniej w europie wschodniej. Że zawaliły to się zgodzę, ale przypomnę, że oni też mają nad sobą ministra, którego obowiązkiem jest pilnować jakości ich pracy.
Cytat:
Ad. 1) Jego gorliwość była inspirowana, skoro był szpiegiem.

Jedno wynika z drugiego. Jego mocodawcy na pewno nie kazaliby mu się angażować w działania, które nie są dla nich korzystne.
Cytat:
Jeżeli chodzi o dostęp do informacji niejawnych to moim zdaniem on nie musiał wsadzać swoich. .

W tym miejscu nie chodzi mi już o dostęp do treści niejawnych, tylko do samej możliwości wsadzenia kilku innych agentów w środowisko sędziowskie i prokuratorskie. Oczywiście mam nadzieję, że tego nie zrobił, ale byłby wyjątkowo marnym szpiegiem gdyby nie wykorzystał takiej okazji.
Edytowany: 7 czerwca 2024 22:17

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 12 czerwca 2024 14:32:16
yanek z hor napisał(a):

Może inaczej żebyś zrozumiał - nie mam nic przeciwko nominatom z PO kiedy zasady egzaminów na sedziego sie nie zmienia - czyli nie powróca egzaminy ustne bez kryteriów gdzie młodzi zdolni niezależni inteligentni byli wycinani aby tępy synek komunisty dostał się do paestry.

Dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że ten wpis to wierutne kłamstwo. Ustna część egzaminu sędziowskiego nigdy nie została zniesiona. Ponadto część pisemna ma charakter opisowy, więc jest spore pole do subiektywnej oceny. Tu informacje z ostatniego roku rządów Ziobry:
planetaprawo.pl/artykuly/szcze...

yanek z hor napisał(a):
Smaczku daje jeszcze fakt ze ekipa Tuska wyprzedała w latach 2007-2015 około 1500 przedsiębiorstw

Kolejne kłamstwo. Nawet TVP za czasów Matyszkiewicza podawała liczby o połowę mniejsze:
polskieradio24.pl/artykul/3223...

Co ciekawe rządy PiSu i SLD też mają swoje osiągnięcia w prywatyzacji.
polskieradio24.pl/artykul/3223...
Tu warto zauważyć, że były minister najwyraźniej nie miał pojęcia, ile dokładnie spółek kontrolował.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 czerwca 2024 11:30:54
Moim zdaniem niedokładnie przeczytałeś wpisy yanka z wyjątkiem liczby sprywatyzowanych firm.

"Ciekawa" decyzja sądu.

Cytat:
Rosyjscy szpiedzy wyszli z aresztu i zniknęli. Nie wiadomo, gdzie przebywają

www.rp.pl/przestepczosc/art406...

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 22 czerwca 2024 12:16:46
Reszta jego wpisu, to opinia na temat przejęcia Nordei przez PKO.
Wcale nie wykluczam nieprawidłowości, ale skoro nowy zarząd przez 8 lat nie znalazł czasu na zbadanie sprawy, to i ja nie zamierzam tego robić.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 czerwca 2024 16:01:57
Ty twierdzisz, że Yanek pisał, że egzaminy ustne zostały zniesione. On pisał o przywróceniu egzaminów ustnych ale bez kryteriów. To dwie zupełnie inne kwestie.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 22 czerwca 2024 16:48:01
Cały post Yanka z 21.12.2023:

Cytat:
Była TVP
Teraz beda sądy - o co chodzi w sądach - konstytucja praworządnośc przestrzeganie prawa ???? Nic z tych rzeczy chodzi tylko o koryto, a konkretnie o mianowanie na stanowiska sedziów. Obecnie 3000 jest powołanych bez ingerencji postkomunistycznej kasty - coś niewyobrazalnego przez ostatnie 30 lat...

Kiedyś było tak na przykladzie znajomego. Zdolny, osiągniecia w nauce - przez 4 lata rok po roku staral się zdac na aplikację. Najpierw był egzamin pisemny który zdawał wyśmienicie - a póxniej był ustny gdzie oblewał. Zawsze okazywało się ze na ustnym "plecaki" zdawały rewelacyjnie chociaz w pisemnym ledwo odbijały się od dna. Znajomy nie miał żadnych powiazań z kastą... Obecnie ma tytuł doktora, wydał kilka publikacji pisze analizy prawne dla Ministerstwa Finansów...

Obecnie jest tak - Szkoła krajowa gdzie sa egzaminy - gdzie nie ma "plecaków" - później jest egzamin na sedziego gdzie o miejsce walczy np syn kasty i ambitny człowiek z zapadłej wsi - nagle okazuje sie że na Sędziego dostaje sie ten człowiek z nikąd..... - jest równość w dostepie do zawodu - i o to głownie chodzi o utrate wpływów

Taki człowiek znkad nie ma żadnych ukladów nie stanowi kolejna macke w ośmiornicy - nie mozna z nim się dogadać co więcej nie mozna przy nim robic wałków jak np upchnąc kamienice za 50 pln albo zrobic wyrok karno-skarbowy za 100mln wałku na Vacie. Taki przedłuzajacy się stan powoduje że postkomuna z czasem straci większość wpływów. Postkomuna to POwscy sędziowei - bo chyba nikt nie wierzy ze sa apolityczni... i dlatego Bodnar chce tych ambitnych zdolnych bez powiazań ludzi w liczbie 3000 pozbyc się z wymiaru sprawiedliwości - I O TO TYLKO CHODZI....

Najbardziej mnie smiesza osoby które epatuja stwierdzeniami neoKRS dublerzy czy neo sędziowie - są zaprogramowani przez "demokratyczne" media głownie WSI-TVN

Ani słowa o zmianie kryteriów. Po prostu teraz jest uczciwie, bo teraz jego znajomy zdał, a wcześniej nie.
Swoją drogą, żeby wierzyć, że w małych miejscowościach nie ma kast i układów, a ludzie są nieprzekupni, to trzeba być naprawdę naiwnym.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 czerwca 2024 18:57:16
Wpis Yanka

Cytat:

Może inaczej żebyś zrozumiał - nie mam nic przeciwko nominatom z PO kiedy zasady egzaminów na sedziego sie nie zmienia - czyli nie powróca egzaminy ustne bez kryteriów

Twój komentarz:

Cytat:

Dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że ten wpis to wierutne kłamstwo. Ustna część egzaminu sędziowskiego nigdy nie została zniesiona.

On pisze o egzaminach ustnych z kryteriami. Nie o tym że ustna część egzaminu została zniesiona.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 22 czerwca 2024 21:33:14
Skoro użył sformułowania "powróca egzaminy ustne bez kryteriów" wcześniej nic nie mówiąc o tych nowych, lepszych kryteriach to zinterpretowalem to tak, że mówi o braku egzaminów jako takich. Nie moja wina, że Yanek się nieprecyzyjnie wyraża.
I dalej pozostaje pytanie, skąd informacja, że wcześniej nie było kryteriów oceny tylko "widzimisię" egzaminatorów?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 czerwca 2024 22:24:24
Treść jest jasna. Myślę, że to teraz rozumiesz. The end.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 26 czerwca 2024 11:23:59
Tego się nie dowiemy, bo nawet jeżeli Yanek wróci, to przyjmie bardziej korzystną dla siebie wersję. Inna sprawa, że nawet zakładając, że to ja się pomyliłem, to akcent "kłamstwa" przesuwa się na brak kryteriów.
Jeszcze na koniec taka ciekawostka: w komisji egzaminacyjnej za czasów PO zasiadała m.in. sędzia Manowska, która nigdy nie zgłosiła żadnych nieprawidłowości w czasie egzaminu. Teraz pytanie: milczy bo trzyma z kastą, czy po prostu nie było żadnych nieprawidłowości, które trzeba by zgłaszać.?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 czerwca 2024 13:04:29
Widzę, że doszło do nieporozumienia w tej dyskusji. Yanek pisał o „egzaminach ustnych bez kryteriów”, a nie o tym, że ustna część egzaminu została zniesiona. Chodzi mu o powrót do egzaminów ustnych, gdzie brakowało jasno określonych kryteriów oceny. Użył sformułowania „powrócą egzaminy ustne bez kryteriów”, co sugeruje obawę przed brakiem obiektywnych standardów oceny.

Zinterpretowanie jego wpis w ten sposób, że pisał o całkowitym braku egzaminów ustnych, jest niezgodne z prawdą.

Wciąż pozostaje ważne pytanie: skąd informacja, że wcześniej nie było jasnych kryteriów oceny i że egzaminy były oparte na subiektywnych decyzjach egzaminatorów? Jeśli takie zarzuty są wysuwane, warto je poprzeć konkretnymi dowodami lub przykładami, aby dyskusja była bardziej konstruktywna i oparta na faktach.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość, pinokio_a

65 66 67 68 69

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,567 sek.

mnuxypeb
niucbwgy
tebxpvni
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnmmnaqv
xopmqcic
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat