PARTNER SERWISU
itydxopu
97 98 99 100 101
polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 5 maja 2025 23:05:07 przy kursie: 84,40 zł
Avocado napisał(a):
XTB moze byc ich naturalnym killerem w srednim okresie, czego nam wszystkim zycze.

W kwietniu XTB powinien zostać po raz pierwszy nr 1 pod względem liczby rachunków maklerskich oferując zero prowizji do 100kEUR miesięcznie. Jak patrzę na prowizje innych DM jak mBank, ING,... gdzie 0.38% od akcji jest standardem, to ciężko oczekiwać jakiś obiektywnych rekomendacji ze strony tych DM czy ładowania akcji XTB do ich TFI.
Mają kasę, mają dobrych ludzi, niech skalują. O to chodzi w tym biznesie, jak ktoś kupuje akcje bez prowizji to kiedyś się pewnie skusi na dywersyfikację portfela w ETFach.

StaryLis
54
Wpisów: 92
Wysłane: 6 maja 2025 14:22:21 przy kursie: 84,80 zł

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 9 maja 2025 16:25:42 przy kursie: 89,80 zł
polmoney napisał(a):
Avocado napisał(a):
XTB moze byc ich naturalnym killerem w srednim okresie, czego nam wszystkim zycze.

W kwietniu XTB powinien zostać po raz pierwszy nr 1 pod względem liczby rachunków maklerskich oferując zero prowizji do 100kEUR miesięcznie. Jak patrzę na prowizje innych DM jak mBank, ING,... gdzie 0.38% od akcji jest standardem, to ciężko oczekiwać jakiś obiektywnych rekomendacji ze strony tych DM czy ładowania akcji XTB do ich TFI.
Mają kasę, mają dobrych ludzi, niech skalują. O to chodzi w tym biznesie, jak ktoś kupuje akcje bez prowizji to kiedyś się pewnie skusi na dywersyfikację portfela w ETFach.

I mamy to. Po 15 latach zmiana lidera!

XTB awansował na pozycję lidera pod względem liczby prowadzonych rachunków maklerskich
https://stooq.pl/n/?f=1678868

regedit181
4
Wpisów: 39
Wysłane: 13 maja 2025 10:06:52 przy kursie: 90,20 zł
Hej,
mam pytanie do osób, które posiadają konto na xtb.
Akcje polskiej giełdy to są takie same akcje jak w innych domach maklerskich, przysługuje mi do nich dywidenda, itp?
Pytam ponieważ myślę o przeniesieniu ike do xtb i porównuje sobie kursy między moim ike w boś a kursami akcji w xtb i zauważyłem, że czasem kurs kupna i sprzedaży w xtb różni się minimalnie od kursu w boś. Więc chcę się upewnić, że akcje w xtb są 'prawdziwe', a nie jest to jakiś kolejny produkt oparty na akcjach.

Dziękuję za pomoc.

h3rlitz
1
Wpisów: 266
Wysłane: 13 maja 2025 10:54:03 przy kursie: 90,20 zł
Są prawdziwe, ale musisz wybrać akcje - a nie CFD.

Natomiast również mam to wrażenie, że nie zgadzają się zlecenia stojące w arkuszu na niektórych spółkach oraz % zmiany względem dnia poprzedniego. Mam konto w DM Boś Banku i są różnice względem XTB, np. high w XTB dla Ambry to było 21.25, a kurs nawet teraz to jest 21.35.

Ogólnie jeśli ktoś dużo handluje to warto się przenieść. Jeśli ktoś kupuje i trzyma, a do tego stosuje stop lossy z limitem aktywacji lub zaawansowane zlecenia (typu jedno uruchamia drugie), to nie warto - bo tego typu zleceń nie ma w XTB, a są w DM Bosia.
Edytowany: 13 maja 2025 10:54

artur77
11
Wpisów: 68
Wysłane: 13 maja 2025 18:30:01 przy kursie: 90,20 zł
A czy rachunek inwestycyjny w xtb jest rachunkiem maklerskim w rozumieniu polskich przepisów, czy też ewidencjonuje on prawa posiadacza wobec xtb, cos jakby phantom shares? Pytam bo w dokumentacji określenie rachunek maklerski chyba nie pada.

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 19 maja 2025 18:06:40 przy kursie: 84,50 zł
Ło panie, będzie sie działo.

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-Z...

Mamy sprzedaż 8% akcji. Obstawiam po poprzednich ABB ze teraz bedzie to 62-65zl ale możecie mnie skorygować.

Mysciak
3
Wpisów: 15
Wysłane: 19 maja 2025 18:43:52 przy kursie: 84,50 zł
pytek21 napisał(a):
Ło panie, będzie sie działo.

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-Z...

Mamy sprzedaż 8% akcji. Obstawiam po poprzednich ABB ze teraz bedzie to 62-65zl ale możecie mnie skorygować.

Nie ma opcji na tyle to jest ponad 20%, skąd Ci tyle wyszło? Max to raczej koło 10% mówię o spadkach na kursie, sama cena w ABB pewnie może być nawet bliżej 80.

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 19 maja 2025 20:18:58 przy kursie: 84,50 zł
Cytat:
skąd Ci tyle wyszło?

Ogólnie taka sądzę że jest średnia z ostatnich 6 miesięcy, wystrzał byl w ostatnich tygodniach dopiero. Oczywiście to spekulacja...

StaryLis
54
Wysłane: 19 maja 2025 20:57:00 przy kursie: 84,50 zł
pytek21 napisał(a):
Obstawiam po poprzednich ABB ze teraz bedzie to 62-65zl ale możecie mnie skorygować.

Podana przez Ciebie cena jest absurdalna. Początkowo myślałem, że ci się napisało "6" zamiast "7" i chciałem obok tego przejść obojętnie. Ty tak serio?
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

StaryLis
54
Wysłane: 19 maja 2025 21:08:08 przy kursie: 84,50 zł
Wiele wskazuje na to, że od jutra znów będziemy mieli krótkotrwałą, świetną okazję. Do tej pory zakup bezpośrednio po ABB był na XTB okazją w 100 procentach przypadków. Żadna analiza, czy to techniczna czy fundamentalna nie mają nawet podejścia do takiej sprawdzalności. Oczywiście może to być to pierwsze ABB, po którym kurs zachowa się inaczej niż do tej pory...

Jakie są szanse, że "tym razem będzie inaczej" i że tym razem to panikarze będą mieli rację to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

StaryLis
54
Wysłane: 19 maja 2025 21:20:07 przy kursie: 84,50 zł
Cytat:
BLOCK TRADE: XTB SA SECONDARY ABB: ORDERS BELOW PLN 78 PER SHARE RISK MISSING, BOOKS ARE MULTIPLE TIMES OVERSUBSCRIBED AT THAT LEVEL - BOOKRUNNER

BLOCK TRADE: XTB SA SECONDARY ABB- BOOKS WILL CLOSE AT 6PM UK TIME - BOOKRUNNER

Źródło: TradingView - Reuters

Całkiem nieźle to wygląda.
Edytowany: 19 maja 2025 21:23

MX5
MX5
5
Wpisów: 89
Wysłane: 19 maja 2025 22:18:20 przy kursie: 84,50 zł

dziudo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 36
Wysłane: 19 maja 2025 22:38:34 przy kursie: 84,50 zł
Przy cenie 78,00, dyskonto ABB od ceny zamknięcia to około -7,7 proc. Patrząc historycznie to wg mnie otwarcie jutro może być w okolicach -5%, może mniej, czyli jakieś 80,00 pln. W sumie to drobna korekta z tego wyjdzie. Podsumowując dobrze, że w końcu doszło do tego ABB bo wisiało to niepotrzebnie nad spółką a raczej pewne było, że będzie ogłoszone.

StaryLis
54
Wysłane: 19 maja 2025 23:43:23 przy kursie: 84,50 zł
7,69 % dyskonta. Z ABB pewnie skorzystał Norges Bank. Poszło 100 procent oferowanych akcji i najprawdopodobniej była redukcja - możliwe, że wcale niemała. Informacja, że "ORDERS BELOW PLN 78 PER SHARE RISK MISSING, BOOKS ARE MULTIPLE TIMES OVERSUBSCRIBED AT THAT LEVEL" naprawdę bycza - gdyby Zabłocki chciał, poniżej tej ceny mógłby pewnie nawet tu i teraz wyjść z całości swojego pakietu. Międzynarodowe grubasy okazują się chętne do tego tańca.

Z nas w końcu spada ryzyko ABB, którym nam tu grożono niczym siekierą wiszącą nad naszymi głowami. Kiedy w zeszłym tygodniu po osiągnięciu na zamknięciu ceny 90,20 zł. zaczęliśmy spadać, miałem wrażenie, że to ze strachu przed ABB. Teraz mamy już wolne głowy (uciekły spod topora). Mamy potwierdzenie zainteresowania spółką dużych, międzynarodowych graczy. Przed nami dywidenda i wyniki za 2 kwartał. I sprawy, które poruszaliśmy już tu wcześniej: wprowadzenie opcji, wprowadzenie handlu spot kryptowalutami, rozwój działalności w Indonezji i Brazylii, wejście do WIG-20, prędzej czy później również do MSCI Poland, żeby ETFy z całego świata też mogły nas sobie trochę ponabywać. Mam nadzieję, że taka 2-3 letnia perspektywa nie jest kolegom i koleżankom jakoś szczególnie obca. Idealna spółka, żeby zaczekać na wprowadzenie zmian w prawie, dzięki którym sprzedaż akcji po kilku latach od ich zakupu będzie zwolniona z podatku :)

A co będzie jutro - zobaczymy. O panikę może być trudniej niż zwykle po ABB, ale trzeba mieć wiarę, że trochę jednak będzie się działo. Dość szybko może się to skończyć prztyczkiem dla szorta, tak jak wcześniej po raporcie za pierwszy kwartał.

Ceny w ABB w ciągu ostatnich dwóch lat: 41 PLN -> 62,5 PLN -> 78 PLN. Ktoś narysuje kreski?
Edytowany: 19 maja 2025 23:48

regedit181
4
Wpisów: 39
Wysłane: 20 maja 2025 08:17:42 przy kursie: 84,50 zł
StaryLis napisał(a):

Z nas w końcu spada ryzyko ABB, którym nam tu grożono niczym siekierą wiszącą nad naszymi głowami. Kiedy w zeszłym tygodniu po osiągnięciu na zamknięciu ceny 90,20 zł. zaczęliśmy spadać, miałem wrażenie, że to ze strachu przed ABB. Teraz mamy już wolne głowy (uciekły spod topora). Mamy potwierdzenie zainteresowania spółką dużych, międzynarodowych graczy. Przed nami dywidenda i wyniki za 2 kwartał. I sprawy, które poruszaliśmy już tu wcześniej: wprowadzenie opcji, wprowadzenie handlu spot kryptowalutami, rozwój działalności w Indonezji i Brazylii, wejście do WIG-20, prędzej czy później również do MSCI Poland, żeby ETFy z całego świata też mogły nas sobie trochę ponabywać. Mam nadzieję, że taka 2-3 letnia perspektywa nie jest kolegom i koleżankom jakoś szczególnie obca. Idealna spółka, żeby zaczekać na wprowadzenie zmian w prawie, dzięki którym sprzedaż akcji po kilku latach od ich zakupu będzie zwolniona z podatku :)

A dlaczego zakładasz, że ABB już mamy z głowy? W materiałach jest, że zobowiązali się do 180dniowego lock-up przed sprzedażą kolejnej transzy.
Jestem na tej spółce od wielu lat i ABB są na niej przeprowadzane dość regularnie, więc zastanawia mnie dlaczego zakładasz, że to ich koniec?

StaryLis
54
Wysłane: 20 maja 2025 12:07:56 przy kursie: 83,92 zł
regedit181 napisał(a):

A dlaczego zakładasz, że ABB już mamy z głowy? W materiałach jest, że zobowiązali się do 180dniowego lock-up przed sprzedażą kolejnej transzy.
Jestem na tej spółce od wielu lat i ABB są na niej przeprowadzane dość regularnie, więc zastanawia mnie dlaczego zakładasz, że to ich koniec?

Nie zakładam, że to koniec wszelkich ABB i po wsze czasy. Spokój mamy na kolejne pół roku. Analityk Noble sugeruje, że może już na zawsze, nie jestem w tej kwestii przekonany:
Cytat:
Biorąc pod uwagę, że do czasu posiadania 33 proc. głosów Jakubowi Zabłockiemu przysługuje uprawnienie wyboru jednego z członków RN, który jednocześnie staje się Przewodniczącym RN, sądzimy, że może to być ostatnia transakcja sprzedaży (po ABB będzie posiadał akcje stanowiące 35,78 proc. KZ)

Źródło: www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...
Dawałoby to pole na jeszcze jedno, małe ABB (takie ABBiątko) na 2,78 procent akcji spółki, ale nie wiemy czy głównemu zależy na przytaczanym przez analityka uprawnieniu.

Gdyby Zabłocki chciał wyjść ze wszystkiego i szybko, mógłby to zrobić już dzisiaj, zainteresowanie kupujących zostało potwierdzone, co dodatkowo przyniosło efekt psychologiczny polegający na tym, że potencjalne kolejne ABB nie wydaje się / nie wydają się już szczególnie groźne (jak pokazuje przykład aktualnego nie do końca jest się czego bać).

Obroty dzisiaj piękne. Na chwilę, gdy piszę ten post 133 miliony PLN, najwięcej na całej giełdzie. PKO BP z drugim miejscem ma 48 milionów, a całe WIG-20 - 360 milionów. Widać jednak, że ciśnienie na XTB nieco ustępuje, zdaje się, że w pewnym momencie mieliśmy obroty większe niż cały WIG-20 razem wzięty.
Edytowany: 20 maja 2025 12:23

StaryLis
54
Wysłane: 31 maja 2025 01:28:03 przy kursie: 82,70 zł
Raport Accenture sprzed ponad już roku wskazywał, że około 3 miliony Polaków inwestuje w kryptowaluty. To oczywiście dużo więcej niż na giełdzie, wszystkich rachunków maklerskich mamy w naszym kraju niewiele ponad 2 miliony, z czego może 15 % (ok. 300 tys.) to rachunki aktywne (źródło: www.gpw.pl/aktualnosc?cmn_id=1... liczba rachunków maklerskich na GPW).

Wg raportu Chainalysis (źródło: www.chainalysis.com/blog/2024-...) Polska jest 24 państwem na świecie pod względem adopcji kryptoaktywów (przed Włochami, Australią, Holandią). Dyrektor generalny Binance Poland twierdzi, że z perspektywy jego firmy (globalnego lidera branży) nasz kraj "jest jednym z kluczowych rynków w Europie" i że polski rynek "jest fenomenalnym rynkiem w zakresie adopcji kryptoaktywów", który "jest naprawdę niesamowicie chłonny".
Źródło tych rewelacji:
youtube - rozmowa z dyrektorem generalnym Binance Poland

Lada kwartał w XTB otwieramy się na nową, dużą, młodą i aktywną grupę kryptoklientów, co przynajmniej w pewnym stopniu powinno być korzystne również dla naszej "starej oferty" (czy synergia będzie znacząca - zobaczymy). Rynek jeszcze jakby nie dowierza, jeszcze boi się to dyskontować. Analitycy jeszcze nie biorą handlu spot kryptowalutami pod uwagę, bo i jak to policzyć, kiedy jeszcze niemal nic nie wiadomo? A jednak coś tam wiadomo. Wiadomo, że w XTB trwają prace nad stworzeniem giełdy kryptowalut, produkt od strony technicznej powinien być jeszcze w tym roku gotowy. Hamulcowym miało być opóźnienie Polski we wdrażaniu przepisów unijnych w zakresie kryptoaktywów, ale wygląda na to, że wszystko zmierza w dobrą stronę i że szanse na debiut handlu spot krypto w XTB jeszcze w bieżącym roku rosną:
strefainwestorow.pl/analizy/mi...

Cytat:
W połowie maja zaprezentowano nowy projekt ustawy wdrażającej unijne regulacje dotyczące kryptoaktywów. Eksperci sądzą, że wejście w życie legislacji jest coraz bliżej. Spółki już szykują nowe produkty.

Zdaniem specjalistów, przepisy MiCA przede wszystkim dodadzą wiarygodności rynkowi kryptoaktywów, ale i utorują drogę dla nowych rozwiązań.

Nie jestem chyba jedynym, który z XTB chętnie uczyni swoją główną kryptogiełdę?

Złowrogie pytanie zostawiłem na koniec: Czy XTB poradzi sobie z marketingiem nowej usługi? Nie sposób się nie uśmiechnąć :)

Edytowany: 31 maja 2025 01:29

WaAaFeL
0
Wpisów: 5
Wysłane: 6 czerwca 2025 13:09:04 przy kursie: 80,04 zł
Cześć, pojawił się tu artykuł "XTB faworytem do wejścia w skład indeksu WIG20", czytałem poprzednie strony i wątek był poruszany. Natomiast ciekawi mnie dlaczego pomimo takiej perspektywy kurs wciąż leci. ABB i jego skutki? Kupuje się plotki, więc czy wejście do WIG20, wprowadzenie krypto, ekspansja na kraje nie są wystarczającą "plotką"? Mocno rozważam XTB i próbuję wyhaczyć dołek, lecz pytanie czy coś grubszego nie stoi za tymi spadkami o czym nie wiem?

krato
PREMIUM
1
Wpisów: 33
Wysłane: 6 czerwca 2025 13:44:29 przy kursie: 80,04 zł
masz już 10% od szczytu a do tego będzie niedługo odcięcie dywidendy - będziesz miał okazję

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

97 98 99 100 101

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,189 sek.

cmmyctse
fdakgltb
ostokxwz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wlyavcud
xznaavju
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat