pixelg
NOL3 z Aliora - pomocy :((( - Warsztat - Forum StockWatch.pl
Witamy Gościa Szukaj | Popularne Wątki | Użytkownicy | Zaloguj | Zarejestruj

NOL3 z Aliora - pomocy :(((

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 8 grudnia 2009 21:23:14
Witam,
Szukam od paru dni sposobu na uruchomienie tej aplikacji pod wine i ciągle nic. Troche siedze nad tym NOLem i mam dla was pare podpowiedzi.
Gdy ściagam wersje z mojego banku tj. Alior

nol.aliorbank.pl/install/NOL3S...

i instaluje, w menu Ubuntu - Wine - widnieje tylko opcja Odinstaluj NOL i żeby uruchomic program musze wejsc w dysk C, program files, i kliknac NOL.EXE i wtedy wywala ten błąd 200005. Ale pokombinowałem inaczej i sciaglem wersje NOL z oficjicjalnej strony programu tj statica i ta sama wersja zajmuje pare mega więcej i uruchamia sie od jednego kliknięcia bez zadnego problemu, a w menu ubuntu mam wiecej opcji tj. Notowania, Odinstaluj itp... :O tylko co z tego jak trzeba ja zarejestrowac wykupic itp.... Dlatego gorąca prosba o informacje czy da sie zrobic tak żeby ustawienia banku przerzucić do nola ze staticy albo podpowiedzcie mi co jest powodem ze nol ze staticy smiga bez problemu a nol z Aliora ni huhu.

A teraz zobaczyłem jeszcze jeden drobiazg, jak wchodze do opcji przegladaj dysk C: wybieram Nol Alior i opcje uruchom to wywala ten błąd jak wejde do folderu Statica Nol to i chce odpalic nol.exe tez wypluwa ten błąd a jak wejde do menu-wine-programy-statica nol to sie uruchamia

Prosze o pomoc

Vox
134
Dołączył: 2008-11-23
Wpisów: 6 634
Wysłane: 8 grudnia 2009 22:18:54
twój problem to "Ubuntu"

NOL działa tylko na systemach M$. przynajmniej tak pisze na stronie Aliora.

proponuję spróbować zamienić pliki exe i spróbować, a nóż zadziała?

sprawdź też zmienne globalne "register globals" się to zwie w windowsie,
a być może nie ma jakiejś ścieżki i dlatego ten błąd?

same notowania możesz przez DDE próbować przenieść...


Edytowany: 8 grudnia 2009 22:23

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 8 grudnia 2009 22:44:29
NOL3 jest kontrolką ActiveX, dlatego stwarza tyle problemów. Skąd pobierasz wersję działającą? Nie są to przypadkiem Notowania3? Bo to samodzielna aplikacja i bez problemu powinna chodzić pod Wine. Z NOL-em jest gorzej niestety.

Nie jestem w stanie teraz z głowy tego dokładnie opisać (instalowałem to parę lat temu, jeszcze za czasów NOL2, ale trójka też chodzi obecnie bez problemu) - w zarysie rozchodzi się o to, że do obsługi notowań, które nie są apletem Java (vide e-Promak), potrzeba niestety Internet Explorera. Bezproblemowo można to uzyskać przez CrossOver Linux, o którym wspominałem w jednym z poprzednich tematów. Darmowo pod Wine powinno w teorii działać coś takiego jak np. ies4linux, ale nie miałem okazji wypróbować.


Vox
134
Dołączył: 2008-11-23
Wpisów: 6 634
Wysłane: 21 grudnia 2009 11:21:08
ale badziewny ten NOL Aliora,
dzisiaj była jakaś aktualizacja i wszystkie ustawienia do kosza.
wczytywanie pliku ze starymi ustawieniami - zwiecha aplikacji.

krewa
krewa PREMIUM
435
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Dołączył: 2009-05-01
Wpisów: 8 121
Wysłane: 21 grudnia 2009 11:27:20
Vox napisał(a):
ale badziewny ten NOL Aliora,
dzisiaj była jakaś aktualizacja i wszystkie ustawienia do kosza.
wczytywanie pliku ze starymi ustawieniami - zwiecha aplikacji.

heh, ja poddałem się po kilku godzinach walki. i teraz śledzę notowania FW w Millennium DM a zlecenia składam w Aliorze. chore.

majama
1
Dołączył: 2009-01-12
Wpisów: 1 178
Wysłane: 21 grudnia 2009 11:54:27
Ja przeinstalowalem i stary plik z ulubionymi akcjami udalo się otworzyc z internet explorera
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Vox
134
Dołączył: 2008-11-23
Wpisów: 6 634
Wysłane: 21 grudnia 2009 12:18:21
Cytat:
Ja przeinstalowalem i stary plik z ulubionymi akcjami udalo się otworzyc z internet explorera


super. ja zaktualizowałem firefoxa, instalowałem stare wersje Nola,
aż w końcu ustawienia się skasowały (przy którejś instalacji)
teraz ustawiłem wszystko od nowa. bardzo brzydki kawał.

wujek_staszek
0
Dołączył: 2009-02-09
Wpisów: 792
Wysłane: 21 grudnia 2009 13:48:06
Proponuje od razu zrobić sobie kopie pliku z ustawieniami.
Albo my ich, albo oni Was.

del-201504191
0
Dołączył: 2009-01-27
Wpisów: 854
Wysłane: 13 lutego 2011 00:31:12
Proponuję kupić Windows lub drugi komputer z Windows do obserwacji notowań. Zapał i energię niezbędną do kombinowania nt. uruchomienia NOL3 czy Notowania 3 MAX na linux lepiej zainwestować w zdobywanie doświadczenia i wiedzy związanej z rynkiem kapitałowym. Korzyści z poprawnego wprowadzenia tego planu w życie poza osobistą satysfakcją są żadne.

Żaden DM nie przyjmie reklamacji z takich kombinowanych systemów. Na wstępie rzuci, że konfiguracja nieodpowiednia, a kto da gwarancję, że w najbardziej krytycznych momencie programy uruchamiane na wine zachowają się właściwie a nie na przykład zawieszą powodując niemożność zamknięcia pozycji w trakcie dużych turbulencji na rynku. Straty z tego tytułu mogą kilkunastokrotnie przekraczać wartość nowego komputera razem z Windowsem. To jest bez celowe ...
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

wwojtas
0
Dołączył: 2011-02-22
Wpisów: 1
Wysłane: 22 lutego 2011 08:34:31
Da się uruchomić NOL na wine i całkiem ładnie działa
firefox 3.6.13
NOL 3.0.28


del-201504191
0
Dołączył: 2009-01-27
Wpisów: 854
Wysłane: 18 marca 2011 22:31:43
Pomiędzy "da się uruchomić" a "stabilnie działa" jest długa droga. Twórca programu zaleca środowisko Windows, jeśli Ci się zawiesi w kluczowym momencie składania zlecenia to będziesz mógł mieć pretensje wyłącznie do siebie. W NOL3 Alior Banku klikając na notowania w NOL3 możesz składać zlecenie, co jeśli nie zadziała ze wszystkimi kombinacjami?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

dinodreptak
0
Dołączył: 2011-02-06
Wpisów: 8
Wysłane: 7 kwietnia 2011 14:19:31
A ja bym sobie kulturalnie odpalił NOLa z maszyny wirtualnej z zainstalowanym Winem i już:)

stones
0
Dołączył: 2010-10-18
Wpisów: 56
Wysłane: 7 kwietnia 2011 14:37:59
A ja mam troszkę inny problem...Od około 2 tyg. dostępna jest nowa wersja NOL. Ma ona parę błędów, mnz. wolumen zlewa się z prawą osią, na dodatek przy wolumenie jest szary cień. Zauważyłem, że ten błąd pojawia się wtedy gdy pojedynczo ten obrót jest bardzo wysoki. Wszystko zaznaczyłem na załączonym zdjęciu. Chciałem zapytać czy też macie takie błędy czy to tylko u mnie coś nie gra. Pisałem do nich już maila i mówili, że się tym zajmą ale do tej pory nic nie zrobili :/
media.stockwatch.pl/data/2011/...

Cheed
0
Dołączył: 2008-07-28
Wpisów: 136
Wysłane: 9 kwietnia 2011 15:13:04
Niestety mam to samo i mam nadzieję, że jak najszybciej to naprawią.
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

chercher
0
Dołączył: 2011-08-08
Wpisów: 17
Wysłane: 11 sierpnia 2011 15:58:28
Nie wiem co zrobiłem z NOL3 ale zakładka OsTrCzas na akcjach BZWBK stoi mi od 15:14 - kupno/przedaz ilość odswieza sie ale OsTrCz już nie ... przeinstalotywałem program, usuwałem zakłądkę dodwałem i czas ostatnich tranzakcji stoii. Wiecie co może być nie tak? W innych notowaniach wszystko ok tylko w BZWBK

Taurus80
0
Dołączył: 2009-01-07
Wpisów: 2 936
Wysłane: 11 sierpnia 2011 16:04:01
Nie wiem czy to nie problem programu lub DMu :) na bossa podobno nie dzialal a dzisiaj mialem rano w WBK transakcje na zywo a czas transakcji pokazywany byl 20-25min w tyl smieszne to bylo :) po jakiejs godzinie samo sie naprawilo.

selektywnywmx
0
Dołączył: 2012-02-14
Wpisów: 1
Wysłane: 14 lutego 2012 17:48:45
Witam, pomoże mi ktoś odpalić NOL3 z Alior Banku. Przy próbie włączenia wyrzuca błąd 2000005 tak jak założycielowi wątku. Już nie mam na niego siły;( Mam win xp prof sp3

Z góry dziękuję za pomoc.

gold_boy
0
Dołączył: 2012-01-26
Wpisów: 22
Wysłane: 14 lutego 2012 18:12:44
Nie wiem, czy mogę tutaj o to pytać?. Czy warto zakładać r-nek w Aliorze. Zamierzam u nich założyć, bo to ECN ( forex) i drugi do kontraktów tj. giełdy ogólnie.Jakie macie doświadczenia?

19r20
0
Dołączył: 2010-12-15
Wpisów: 497
Wysłane: 14 lutego 2012 23:04:42
ja mam rachunek w aliorze i korzystam z NOLa
miałem problem z uruchomieniem tylko na samym początku przez proxy ale teraz wszystko działa extra i jestem bardzo zadowolony

rachunek jest bezpłatny, prowizja standardowo wysoka 0,39% jak masz pytania pisz

gold_boy
0
Dołączył: 2012-01-26
Wpisów: 22
Wysłane: 15 lutego 2012 07:52:30
Jeżeli dobrze zrozumiałem pracownika Aliora proponują:
a).Alior Tradera ( odp.MT4 ) dla forexu
b).Rachunek brokerski ( NOL3 )
ad.a). Jestem zainteresowany ponieważ Alior jest chyba pierwszym ECN w Polsce. Chce porównać jak to się ma do MM?
ad.b). Nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o giełdę a zainteresowałem się ostatnio kontraktami terminowymi, które przypominają mi forex. Posiadając ten rachunek ( bezpłatny ) oprócz NOL3 zapewne nie skorzystam z programów do analizy technicznej tj.Amibroker czy innych?. W zasadzie chcę go potraktować na początku jako demo - LT, LO,LW itd. NOL3 też nie znam, ale słyszałem, że jest słabiutki w porównaniu np. z MT4.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Nie możesz tworzyć nowych wątków.
Nie możesz odpowiadać w wątkach.
Nie możesz usuwać swoich wpisów.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz tworzyć ankiet.
Nie możesz głosować w ankietach.

Kanał RSS głównego forum : RSS

Forum wykorzystuje zmodfikowany temat SoClean, autorstwa J. Cargman'a (Tiny Gecko)
Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,728 sek.

PORTFEL STOCKWATCH
Data startu Różnica (%) Różnica (zł) Wartość
01-01-2017 +169,27% +33 853,81 zł 53 853,81 zł
Logowanie

Zaloguj
Zapamiętaj | Rejestruj | Aktywuj | Odzyskaj hasło