Witajcie
Chciałbym się podzielić z Wami, czymś co może w znaczny sposób ułatwić zarządzanie kapitałem na giełdzie. Na początku, gdy zaczynałem swoją przygodę z giełdą, zawsze miałem problem z zarządzaniem moimi skromnymi finansami. Podczas dokonywania wielu transakcji kupna i sprzedaży trzeba było siedzieć z kalkulatorem w ręku, żeby się w tym wszystkim nie pogubić. Owszem, istnieją portfele na portalach internetowych, jednak mają (jak dla mnie) 2 wady: wymagają logowania/dostępu do internetu oraz mają ograniczone możliwości analizy dokonywanych przez nas transakcji. Idealnym rozwiązaniem, pozbawionym tych wad, jest w mojej opinii excel.
Postanowiłem więc uprościć sobie życie. Powstał 'arkusz giełdowy', na początku bardzo prosty. Z czasem ewoluował. W momencie, gdy przybrał on formę taką jak widzicie poniżej, postanowiłem podzielić się nim z Wami. Z pewnością można byłoby to zrobić lepiej (korzystając z baz danych czy po prostu napisać sprawniej działające makra;), jednak przy całym zapale do analiz własnych poczynań giełdowych, chciałem, aby narzędzie mające mi pomóc w archiwizacji i analizie, pozostało czymś banalnym, co mogę otworzyć sobie na każdym komputerze.
Tyle tytułem wstępu..
Do rzeczy!
Przykładowo dla wiersza pierwszego:
SKOROSZYT AKCJE
Kupiłem 200 akcje KGHM; wpisuję:nazwę spółki, datę, dom maklerski, naciskam przycisk „Wyświetl posiadane akcje”, wpisuję liczbę zakupionych akcji, cenę 1zakupionej akcji, wyświetla się wydana przeze mnie kwota, wpisuję wartość stop loss, Take profit;
sprzedałem 100 akcji KGHM tego samego dnia, wpisuję:liczbę sprzedanych akcji, cenę 1 sprzedanej akcji;wyświetla się kwota uzyskana ze sprzedaży, zysk/strata na sprzedanych akcjach (nie uwzględnia zapłaconej prowizji), procentowy zysk/strata, pozostałą liczba akcji, średnia cena pozostałych akcji, prowizje zapłacone za zakup, sprzedaż oraz łączna kwota wydana na prowizje.

kliknij, aby powiększyćSKOROSZYT OPIS
Wiersz pierwszy: wyświetlane są wartości dotyczące transakcji pobrane z arkusza akcje, wpisuję swoje wyjaśnienia dotyczące transakcji; wyświetlane są: aktualny bilans gry(strata bądź przychód), wysokość należnego podatku oraz zarobione pieniądze pomniejszone o wysokość podatku.

kliknij, aby powiększyćSKOROSZYT PORTFEL:
wciskam „Pokaż posiadane akcje”, następuje wyświetlenie posiadanej: spółki, liczby akcji, średniej cenie 1 akcji, zainwestowanej kwoty, ustalonych stop loss, take profit;
następnie „Pokaż aktualne wartości”. Wyświetlane są aktualne: ceny akcji, wartości posiadanych akcji (akt. cena * liczba posiadanych akcji), zysk/strata, zmiana %, kurs odniesienia, otwarcia, min, max, zmiana do kursu odniesienia (%). Następuje również zmiana koloru komórek stop loss i take profit, odpowiednio na czerwony i zielony kolor, jeśli aktualna cena przekroczy zadany przez nas próg, od którego chcemy być o tym informowani.

kliknij, aby powiększyćAnalogiczne funkcje przewidziane są dla kontratków:

kliknij, aby powiększyćmedia.stockwatch.pl/data/2009/...Dla podsumowania stanu finansow powstal arkusz 'ogolem':
wpisywanie przelewów dotyczących wpłat i wypłat z kont inwestycyjnych umożliwia wyświetlenie dostępnych środków pieniężnych z podziałem ze względu na ich rozlokowanie, tzn wyświetlane są: całkowita kwota dostępnych środków,środki w akcjach, środki w kontraktach,

kliknij, aby powiększyćMiesieczne dokonania na gieldzie mozna ogladac w arkuszu 'dane miesieczne':

kliknij, aby powiększyćdo prostych analiz oplacalnosi inwestycji powstal 'WO':

kliknij, aby powiększyćkolejne miejsca zajmuja tzw. arkusz robocze, czyli
arkusz prowizje

kliknij, aby powiększyćarkusze notowan akcji i kontraktow

kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyćna koncu dolaczylem instrukcje, ktora wyglada tak:

kliknij, aby powiększyćOczywiste jest, ze powyższa instrukcja moze nie byc w pelni jasna. Dlatego tez prosze o zadawanie pytan na temat wszelkich watpliwosci na forum. Nie jest tez wykluczone, ze arkusz zawiera jakies bledy. Za wszelkie uwagi i spostrzezenia bede bardzo wdzieczny i w miare mozliwosci postaram sie je usunac. Arkusz jest wypelniony do 1500 wiersza, co mi mialo starczac na 1 rok obrotu kapitalem na gieldzie.
Przedstawiony przeze mnie arkusz udostepniam TYLKO osobom, ktore pragna przyczynic sie do rozwoju serwisu STOCKWATCH i oplacaja abonament. Choc wiem, ze jest to malo prawdopodobne, ale apeluje o to, aby NIE ROZPOWSZECHNIAĆ arkusza wśród osób, które nie maja wykupionego abonamentu.
Poniżej znajduje się instrukcja, w jaki sposób można zdobyć arkusz, widoczna tylko dla abonentów:
Uwaga! Treść tego wpisu jest dostępna tylko dla posiadaczy abonamentu do Strefy Premium.
Zamów abonament aby uzyskać natychmiastowy dostęp do wszystkich treści i narzędzi serwisu.
(Liczba znaków: 364)
Wspierajcie stockwatch, bo warto;)
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"