PARTNER SERWISU
fyzkspxr
8 9 10 11 12
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 stycznia 2010 02:58:12 przy kursie: 3,99 zł
Zabrałem się do głębszej analizy papieru, a właściwie dokładniejszego zrozumienia jak to działa, zrozumienia szans i ryzyk. Wyceny i ceny są niejako tego pokłosiem. Ponieważ kosztowało mnie to sporo pracy i czasu mam nadzieję iż nie obrazi się społeczność, że tekst na pewien czasu ukryję dla userów nie posiadających abonamentu. Każdy to co napiszę może samodzielnie zdobyć czytając prospekt emisyjny raporty bieżące oraz finansowe oraz trochę grzebiąc w necie. W związku z tym iż bardzo cenie portal, a za darmo nie da się pracować mam nadzieję iż w jakiś sposób przyczynię się do dalszego rozwoju. Nie jestem też w ocenie niezależny, bo posiadam akcje spółki. Jeśli więc wszystko jest jasne to...

Najważniejsze pytanie na jakie trzeba sobie odpowiedzieć to na czym zarabia spółka i w jaki sposób, ale o tym za chwilę. Biznes jest rozkręcany przez dwóch młodych ludzi z wykształceniem ekonomicznym. Początkowo była to typowa windykacja należności, ale słowo windykacja nie jest dobrze kojarzone. Kupno czyjegoś długu z dyskontem i w ramach prawa(a czasem poza jego granicami) zmuszenie dłużnika do spłaty
Spółka dostała kontrakt od Prospera i tak zaczęła się jej przygoda z rynkiem medycznym. Ściąganie zadłużenia dla aptek, hurtowni, producentów farmakologicznych.

Widząc problemy sektora z płynnością postanowili stworzyć bufor. Pomiędzy wierzycielem a dłużnikiem. Kupują zadłużenie szpitala od wierzyciela, a następnie w ustalonym harmonogramie ściągają środki ze szpitala. Szpitale mają bardzo dużo zobowiązań wymaganych i przeterminowanych, takich które powinny być uregulowane natychmiast. Krótko mówiąc są źle zarządzane. MWT po zbadaniu sytuacji finansowej szpitala spłaca wierzyciela, a od szpitala ściąga środki. Inaczej rzecz biorąc refinansuje szpital. W razie potrzeby udziela też pożyczek danym jednostkom medycznym, zapewnia płynność. Co to komu daje? Szpital ma zapewnioną płynność i gwarancję spokojnego działania. Nie musi się martwić iż ktoś zablokuje mu płatności z NFZu, o czym niejednokrotnie było głośno. Wierzyciel otrzymuje swoje środki, choć najczęściej nie w całej kwocie. MWT ma dyskonto w zadłużeniu oraz premie i odsetki od finansowania kredytu. Produkt w ofercie nazywa się Hospital Found.
Cytat:
Należy przy tym pamiętać, i5 SP ZOZ nie może ogłosić upadłości. Jedyna możliwa forma zakończenia funkcjonowania jest likwidacja w wyniku decyzji organu założycielskiego.

czyli... tak, tak Państwa...Dlatego Addison pisał iż długi są bezpieczne. Oczywiście w razie kłopotów nikt nie będzie się spieszył z likwidacją z przyczyn politycznych. Z ekonomicznego punku widzenia wiele szpitali należałoby już dawno zamknąć. Ryzykiem jest w tym przypadku długość całego procesu i zablokowanie środków.
Do prowadzenia tego biznesu nie trzeba środków trwałych a zręcznych handlowców i środków finansowych. Im więcej mamy gotówki tym więcej możemy obsłużyć szpitali. WatchDog nieco podważał sens bytności spółki na GPW, ale według mnie ma to sens. GPW daje splendor i wiarygodność, a ta jest w mojej ocenie szalenie ważna w ty biznesie. Ponadto ułatwia uplasowanie emisji obligacji i prawdopodobnie czyni emisję tańszą. Spółka dąży do zwiększenia finansowania obcego, co jest jak najbardziej zrozumiałe. Pożyczam tanio i sprzedaję drożej pieniądz. Oczywiście wraz ze wzrostem zadłużenia spadnie rentowność i rating, ale nie należy się mocno w tym przypadku tym zjawiskiem przejmować, bo dążenie do zadłużenia wydaje się naturalne.

Wartość tworzą ludziska i ich zdolności handlowe. W tym celu spółka wprowadza opcyjny program motywacyjny dla handlowców. Osobiście nie jestem entuzjastą takiego rozwiązania. Trzeba pamiętać iż ewentualna emisja rozwodni wskaźniki.

Jak to działa to mam nadzieję iż postronna osoba zrozumie. Jaki jest natomiast rynek? Teoretycznie rynek nie był do tej pory sprzyjający. Jak się dowiadujemy z prospektu emisyjnego od paru ładnych lat wielkość wymagalnych zobowiązań co roku spada, czyli mniej jest do zagospodarowania, tort się kurczy, choć dynamika spadków maleje. Nadal jest on jednak bardzo duży.
Cytat:
Poziom zobowiązań wymagalnych regularnie spada od 2004 roku, jednak należy pamiętać, iż ma to po części związek z pomocą państwa skutkującą zastępowaniem zobowiązań wymagalnych pożyczkami Skarbu Państwa

Minister Kopacz twierdzi iż długi w 2009roku nie wzrosły: http://www.rynekzdrowia.pl

Obecny rok może być dla spółki całkiem dobry, kolejny także. Sprzyjać temu będą uwarunkowania makroekonomiczne. Bezrobocie ma pewien czasowy poślizg w stosunku do produkcji przemysłowej i PKB. Bez składek z pensji maleje budżet NFZ i automatycznie strumień środków do szpitali powinien ulec przyhamowaniu. Nakłady na służbę zdrowia stanowią co roku ok. 5% budżetu. W obliczu walki o jak najmniejszy deficyt nie należy się raczej obawiać iż kurek z pieniędzmi zostanie otworzony. To stwarza duże szanse na poprawę wyników. Jeśli założenia o wzroście PKB są prawdziwe to raczej też nie należy oczekiwać znaczącego wzrostu inflacji, a więc i stóp procentowych. Pozyskiwany przez spółkę pieniądz nie powinien być zatem szczególnie drogi.

Spółka jest już trochę notowana na GPW więc może warto przyjrzeć się na ile spełniono założenia i cele emisji.

Cytat:
Cele krótkoterminowe
- znaczący wzrost skali prowadzonej działalności - w najbliższej perspektywie MW Trade zamierza
znacząco zwiększyć skale prowadzonej działalności poprzez powiększenie bazy obsługiwanych szpitali i
zwiększenie liczby dostawców w efekcie czego Spółka rozbuduje portfel posiadanych aktywów
finansowych.

Tu można dyskutować czym jest znaczący wzrost, ale skala wzrosła. Nie widać tego jeszcze bardzo w przychodach, ale rośnie liczba instytucji oraz podpisanych umów.

Cytat:
Cele średnioterminowe
Spółka dostrzega nowe możliwości rozwoju w udzielaniu pożyczek szpitalom na finansowanie ich
działalności inwestycyjnej. Na uwagę zasługuje fakt, że obecnie jednostki służby zdrowia muszą
spłaca zadłużenie niewymagalne i finansować nowe inwestycje niezbędne z uwagi na konieczność
dostosowania się do wymagań Unii Europejskiej.
Kolejnymi produktami, które Spółka zamierza wprowadzić w perspektywie średnioterminowej są usługi
gwarancyjne oparte na prawnej konstrukcji poręczenia. Spółka w ramach tej usługi zobowiązywałaby
się do zapłaty za wystawione przez dostawców faktury w momencie, gdy SP ZOZ nie dokonywałby
terminowych płatności. Korzyścią osiągana przez Spółkę byłyby prowizje płacone przez dostawców
szpitali oraz przychody finansowe uzyskiwane od jednostek służby zdrowia. Dzięki temu produktowi
dostawcy otrzymaliby zabezpieczenie na przepływach pieniężnych, a SP ZOZ uzyskałyby dodatkowy
kredyt kupiecki.
Spółka zamierza również poszerzyć przedmiot działalności o świadczenie usług związanych z
przekształcaniem szpitali znajdujących się w złej sytuacji finansowej w spółki prawa handlowego oraz
inwestowanie w formie zakupu pakietów udziałów w tych spółkach.
Niestety średni termin jest określeniem bardzo nieprecyzyjnym. Na razie jednak nie widać szczególnie dużego zainteresowania szpitali tymi elementami. Jest oczywiście wcześnie, ale na razie cele średnioterminowe pozostają nadal jedynie celami.

Zagrożeniem są oczywiście reformy służby zdrowia. Kolejne oddłużenie szpitali w zasadzie skończyłoby działalność spółki w dotychczasowym obszarze. Na razie jednak ryzyko to się wydaje niewielkie. Reformy przy obecnych założeniach budżetowych z pewnością nie będzie. Natomiast trzeba się liczyć z tym iż nawet wspomnienie o tym może mocno bujnąć kursem. Wiadomo, niepewność co dalej.
Kolejna sprawa która mi się nie podoba to skład rady nadzorczej przedstawiony w prospekcie emisyjnym. Życiorysy członków zarządu nieco mnie podbudowały. Młodzi prężni lidzie z wykształceniem, doświadczeniem. Potem przeszedłem do rady nadzorczej i spodobał mi się układ wiekowy. Zarząd młody dynamiczny i nieco starsi panowie w RN, ale tylko do pewnego momentu. Do sprawdzenia nazwiska. Układ jest rodzinny, a to nie jest to co najlepiej służy.

W notach do sprawozdania jest napisane iż prowizje od pożyczek są rozliczane adekwatnie do spływającej gotówki od szpitala. Podpisane więc umowy będą oddziaływać na wyniki przez okres jej obowiązywania. Wspominam o tym ze względu na stosunkowo dużą ilość spłacanych pożyczek w IVq2009 i Iq2010.
Mimo zwiększania finansowania działalności długiem, a w związku z tym spodziewanym spadkiem rentowności istnieje wedle mojej oceny szansa na istotne poprawienie wyników.

Na obecna chwile CZ mówi o oczekiwanej poprawie zysków o 40%. biorąc pod uwagę słabszy od oczekiwanego obecnie 4q2008 brany do liczenia wskaźnika, PE powinien spaść. Nawet bez tego wydaje się iż nadal można liczyć na wzrost kursu w obliczu wspomnianych uwarunkowań makroekonomicznych. Poluzowanie polityki kredytowej banków zwiększy możliwości operacyjne spółki.
Na razie pozostaje czekać na raport roczny i weryfikację zwiększenia zysków.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 11 stycznia 2010 08:51:49 przy kursie: 3,99 zł
NIe bardzo rozumiem utajnianie, co innego portal a co innego użytkownicy, jaki jest tego cel?

Dzisiaj konkurent pochwalił się kontraktacją w IV kw 2009r. Biznes rośnie bardzo mocno, mam nadzieję, że MWTrade trzyma dystans :-)

Magellan: W IV kwartale 2009 wartość kontraktacji bilansowej Grupy Kapitałowej Magellan S.A.
wyniosła 204.629 tys. PLN i była wyższa o 136% w stosunku do IV kwartału 2008. Natomiast
kontraktacja pozabilansowa w IV kwartale 2009 roku wynosiła 27.133 tys. PLN i była wyższa
o 39% od kontraktacji okresu porównywalnego.

addison
190
Wysłane: 11 stycznia 2010 11:08:41 przy kursie: 4,17 zł
Ok poprawiam się co do ukrywania analizy, skoro są robione przez współpracowników portalu to rzecz jasna, płaca za wykonaną pracę się należy.

My dzisiaj ślicznie rośniemy, czyżby komunikat Magellana robił większe wrażenie na nas?

Wielki_Szu
0
Wpisów: 208
Wysłane: 11 stycznia 2010 11:37:52 przy kursie: 4,17 zł
Wg mnie na dzisijeszej sesji powinno sie wyjść ztego papieru, potencjał wzrostu został wyczerpany, a na wykresie widac parabolę.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 11 stycznia 2010 13:18:31 przy kursie: 4,17 zł
Wielki_Szu napisał(a):
Wg mnie na dzisijeszej sesji powinno sie wyjść ztego papieru, potencjał wzrostu został wyczerpany, a na wykresie widac parabolę.

przypomnij sie z poczatkiem lutego...

addison
190
Wysłane: 11 stycznia 2010 13:36:40 przy kursie: 4,17 zł
Przeczytałem analizę zrobioną przez anty_teresa.

Widać, że trochę czasu spędziłeś nad dokumentami spółki. Ja tę pracę wykonałem blisko rok temu. Po odtajnieniu kilka słów od siebie dołożę do powyższej analizy.

Pole do zagospodarowania jest wciąż spore biorąc pod uwagę IV kw(koniec kontraktów w szpitalach)sytuacja uległa pewnie pogorszeniu.

www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-...

Według mnie 2010 rok będzie rekordowym dla branży, w obliczu problemów budżetu, NFZ(bezrobocie), dbanie o płynność u kontrahentów szpitali będzie się wiązało z popytem na usługi naszej spółki i branży :-)

Kilka miesięcy temu napisałem, że cel inwestycji to 1 rok i 300% wzrostu, różnie to bywało z harmonogramem i zazwyczaj wzrost kursu odbiegał od kalendarza ale ostatnio kalendarz został z tyłu. 300% wzrostu kursu już mam i to w 11 miesięcy. W międzyczasie jednak, jak już pisałem wcześniej, zmianie uległa działalność operacyjna spółki(wzrost portfela, rentowność, zarządzanie) to skłoniło mnie do innego spojrzenia na spółkę i nie zamierzam sprzedawać jej w cenie likwidacyjnej mimo, że zysk jest konkretny. Sprzedałem kilka szt w 2010 roku, ale bardzo mało, praktycznie bez uszczerbku pozycji MWTrade w portfelu. Kasa poszła w inną inwestycję na GPW.

Wielki_Szu, możesz coś więcej odnośnie końca potencjału wzrostu, na czym to opierasz, fundamenty czy technika? Z techniką dyskutować nie będę bo gdybym się nią kierował to dawno nie miałbym już akcji :-)

topol2
0
Wpisów: 98
Wysłane: 11 stycznia 2010 13:45:27 przy kursie: 4,17 zł
Od dłuższego czasu trzyma te papiery, ale ci co teraz chcą je kupić winni chwilę się zastanowić, aby nie przeżyć rozterek. Dla tych co mają papiery polecam zachować, gdyż rynek i tak zrobi co swoje. Myślę, że rynek pójdzie tak, jak piszę na blogu.

Wielki_Szu
0
Wysłane: 11 stycznia 2010 14:27:07 przy kursie: 4,17 zł
No u mnie tylko technika, z ciekawości zerknąłem na wykresik, z reguły nie piszę o spółkach, których nie mam, dzisiaj mi się wyjątkowo nudzi;)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 11 stycznia 2010 14:37:52 przy kursie: 4,17 zł
obserwuje uważnie notowania na MWT od sierpnia.... i wg mnie najbardziej prawdopodobny scenariusz na najblizszy czas to konsolidacja w przedziale 4,00 - 4,20... obstawiam ze to potrwa do końca stycznia... u góry widac juz zarysowuje sie pewien opór na 4,20... a na dole na jakąs głębszą korekte (spadek poniżej 3,95-4,00) bym raczej nie liczył... kto papier ma ten trzyma, a kto nie ma.....

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 11 stycznia 2010 21:51:58 przy kursie: 4,17 zł
Nie da się ukryć, jest pięknie z kursem. Nie spodziewałem się, ze tak szybko przejdzie 4PLN, a przecież do wyników jeszcze jest trochę czasu. Fiu, fiu można rzec.

addison
190
Wysłane: 12 stycznia 2010 11:34:30 przy kursie: 4,14 zł
Odnośnie pola działania spółki i branży.

Do zagospodarowania jest wielki tort, tutaj dane o zadłużeniu wymagalnym na dzień 30.09.2009.

kliknij, aby powiększyć

Trzeba od razu dodać, że takiej ilości(2.4mld PLN) "obligacji" nie uda się zagospodarować na dzień dzisiejszy i zapewne w najbliższej przyszłości. Musiałby pojawić się kapitał rzędu 1.5mld i to nowy a na to się nie zanosi.

Na dokładkę trzeba dodać, że aktywa naszej branży(Magellan, MW Trade i Electusa) wchodzą w zobowiązania ogółem. Po prostu zostały przejęte, umowy zostały podpisane i SPOZ-y przeksięgowały to jako ogółem, więc owe blisko 2.4 mld wciąż jest do wzięcia!

Najlepsza sytuacja dla branży MW Trade jest taka, żeby ten poziom utrzymywał się powyżej 1.5mld, to zapewnia odpowiednią rentowność przy przejmowaniu wierzytelności, otrzymywanego dyskonta itd.

Rok 2009 a szczególnie jego pierwsza połowa to mocne ograniczenie finansowania zewnętrznego dla wielu firm, teraz sytuacja uległa poprawie, tutaj także upatruję pomocy w uzyskaniu świetnych wyników przez branżę i oczywiście przez MW TRADE :-)
Edytowany: 12 stycznia 2010 12:53

addison
190
Wysłane: 14 stycznia 2010 10:58:56 przy kursie: 4,29 zł
Oglądali Prezesa Kawalca w tvn cnbc? przed chwilą skończyli wywiad. Magellanowi zyski w tym roku wzrosną o kilkanaście procent, nam o ponad 20%.

Do tego puenta dnia, jaki szacuje poziom zobowiązań wymagalnych na koniec 2010 roku? Według Kawalca poziom ten sięgnie 3mld! to wzrost o ponad 20%. Jest więc sporo pola do zagospodarowania. Czego chcieć więcej...

mindek
0
Wysłane: 14 stycznia 2010 20:37:15 przy kursie: 4,29 zł
Cyferki ładnie wyglądają, widać, że będą mieli co robić cały rok. Prezesa Kawalca nie oglądałem, niestety w pracy nie mam możliwości :-) Mówił jeszcze coś ciekawego?

Dzisiaj kolejny szczyt spółki, dobrze pisałeś kiedyś, że trzeba być cierpliwym na tym papierze. Myślę, że podobnie może być na BBIZEN cierpliwość = wysokie zyski.

addison
190
Wysłane: 15 stycznia 2010 09:35:29 przy kursie: 4,42 zł
Powiedział to co wiadomo dla patrzących uważnie na branżę. Skoro on widzi 3mld wymagalnych to to także jest dobra wiadomość. Taki poziom zapewni nam rentowność biznesu na wysokim poziomie.

Brakuje nam tutaj zainteresowania przez fundy, za miesiąc będzie znana struktura aktywów TFI, od grudnia widzę ukrytego zbieracza, mam nadzieję, że to jakiś fund.

Bardzo fajnie nas biorą na rynku :-) Czekam z utęsknieniem na raport i bilans. Ehh jeszcze kilak tygodni a ujrzy światło dzienne.

mindek
0
Wysłane: 15 stycznia 2010 17:08:49 przy kursie: 4,42 zł
Miodzio dzisiaj, fajnie, że obroty dzisiaj większe.

Wielki_Szu
0
Wysłane: 15 stycznia 2010 18:12:11 przy kursie: 4,42 zł
porównaj sobie wykres atonu, tam tez była hiperbola, papier jest mało płynny ,jak zacznie spadać to nie dasz rady sprzedać bez straty w zyskach, te wzrosty mają juz chatakter agonalny, cena wyszła ponad R2pivot point

WHU
WHU
0
Wpisów: 25
Wysłane: 15 stycznia 2010 18:49:08 przy kursie: 4,42 zł
Witam. Nie zgadzam się z przedmówcą. Mam wrażenie, że papier dopiero staje się zauważany. Modna branża oraz doskonałe warunki otoczenia sprawiają, że na MW Trade może być świetnym kandydatem na przyslowiowa pompke... Zresztą niech ktoś spróbuje kupić większą ilość nie podbijając kursu... Papier jest trzymany w mocnych lapkach.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 15 stycznia 2010 18:55:15 przy kursie: 4,42 zł
hehe.. kolego Szu... to hiperbola czy parabola?? bo coś nie mozesz sie zdecydowac :)
a może trapez? albo formacja niezywych schabów...

zerknij troche w fundamenty, policz sobie ile spolka zarobila w 4 kw. i jak to się ma do wyceny... i wyciągnij sensowne wnioski. a jak chcesz wejść to jeszcze jest pora... kolo 30-40% zarobisz w kilka mies.

dokladnie jak napisał poprzednik... wystarczy troche przyjrzec sie jak wygląda handel tym papierem w ostatnim czasie i widać wyraźnie ze nie ma konkretnej podaży, wydawaloby sie ze powinna być jakas pora na realizacje sporych zyskow (od konca października juz ponad 75%) ale kto ma ten papier i choc troche poszperal w fundamentach nie odda walorów na tym poziomie...

czasem kusi mysl sprzedania przy lokalnych maxach, tak jak dziś 4,42 czy pare dni temu na 4,18... by potem odkupić troche taniej.. ale jak widać, korekty sie nie imają MW trade... a szkoda by było patrzeć na odjezdzający pociąg bez papierka...

ja mysle ze prawdziwe, potężne wzrosty dopiero nas czekają
Edytowany: 15 stycznia 2010 19:11

Wielki_Szu
0
Wysłane: 15 stycznia 2010 19:25:43 przy kursie: 4,42 zł
Trochę mnie zakręciłes z tą hiperbolą,ale wyrażenie jest poprawne i właśnie tak jest stosowane, poszukaj w necie, zreszta nie łapmy się za słówka bo to nie lekcja polskiego.
Co do fundamentów, to nie biorę ich pod uwagę, wystarczy wspomnieć spółki Karkosika, które kiedyś biły rekordy ,a teraz? Myślisz, że taki Hutmen w 2006 roku był jakimś potentatem? Nie, to ludzkie szalenstwo tak wywindowało cenę. Ja uzywam AT i twierdzę ze najlepszy moment wyjścia był w tym tygodniu. Zwłaszcza jezeli się trzyma papier od początku wzrostów, bo taki zysk się zwyczjnie realizuje. Nikt normalny nie bedzie ryzykował ponad 400% zysku, żeby ugrać jeszcze te 20%. Bo spółka jest mało płynna i bedzie się działo to co na Atonie.
Edytowany: 15 stycznia 2010 19:31

tomcio55
0
Wpisów: 163
Wysłane: 15 stycznia 2010 19:37:02 przy kursie: 4,42 zł
Na Atonie to sie zwaliło przez info o emisji która była raczej zaskoczeniem i nie bylo jej wcześniej na wykresie. Ja 1/3 dzisiaj spyliłem, ale resztę potrzymam co najmniej do wyników.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,272 sek.

ubyagesn
dydhelbn
bysedpno
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qsdgundi
photdqqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat