Zabrałem się do głębszej analizy papieru, a właściwie dokładniejszego zrozumienia jak to działa, zrozumienia szans i ryzyk. Wyceny i ceny są niejako tego pokłosiem. Ponieważ kosztowało mnie to sporo pracy i czasu mam nadzieję iż nie obrazi się społeczność, że tekst na pewien czasu ukryję dla userów nie posiadających abonamentu. Każdy to co napiszę może samodzielnie zdobyć czytając prospekt emisyjny raporty bieżące oraz finansowe oraz trochę grzebiąc w necie. W związku z tym iż bardzo cenie portal, a za darmo nie da się pracować mam nadzieję iż w jakiś sposób przyczynię się do dalszego rozwoju. Nie jestem też w ocenie niezależny, bo posiadam akcje spółki. Jeśli więc wszystko jest jasne to...
Najważniejsze pytanie na jakie trzeba sobie odpowiedzieć to na czym zarabia spółka i w jaki sposób, ale o tym za chwilę. Biznes jest rozkręcany przez dwóch młodych ludzi z wykształceniem ekonomicznym. Początkowo była to typowa windykacja należności, ale słowo windykacja nie jest dobrze kojarzone. Kupno czyjegoś długu z dyskontem i w ramach prawa(a czasem poza jego granicami) zmuszenie dłużnika do spłaty
Spółka dostała kontrakt od Prospera i tak zaczęła się jej przygoda z rynkiem medycznym. Ściąganie zadłużenia dla aptek, hurtowni, producentów farmakologicznych.
Widząc problemy sektora z płynnością postanowili stworzyć bufor. Pomiędzy wierzycielem a dłużnikiem. Kupują zadłużenie szpitala od wierzyciela, a następnie w ustalonym harmonogramie ściągają środki ze szpitala. Szpitale mają bardzo dużo zobowiązań wymaganych i przeterminowanych, takich które powinny być uregulowane natychmiast. Krótko mówiąc są źle zarządzane. MWT po zbadaniu sytuacji finansowej szpitala spłaca wierzyciela, a od szpitala ściąga środki. Inaczej rzecz biorąc refinansuje szpital. W razie potrzeby udziela też pożyczek danym jednostkom medycznym, zapewnia płynność. Co to komu daje? Szpital ma zapewnioną płynność i gwarancję spokojnego działania. Nie musi się martwić iż ktoś zablokuje mu płatności z NFZu, o czym niejednokrotnie było głośno. Wierzyciel otrzymuje swoje środki, choć najczęściej nie w całej kwocie. MWT ma dyskonto w zadłużeniu oraz premie i odsetki od finansowania kredytu. Produkt w ofercie nazywa się Hospital Found.
Cytat:Należy przy tym pamiętać, i5 SP ZOZ nie może ogłosić upadłości. Jedyna możliwa forma zakończenia funkcjonowania jest likwidacja w wyniku decyzji organu założycielskiego.
czyli... tak, tak Państwa...Dlatego Addison pisał iż długi są bezpieczne. Oczywiście w razie kłopotów nikt nie będzie się spieszył z likwidacją z przyczyn politycznych. Z ekonomicznego punku widzenia wiele szpitali należałoby już dawno zamknąć. Ryzykiem jest w tym przypadku długość całego procesu i zablokowanie środków.
Do prowadzenia tego biznesu nie trzeba środków trwałych a zręcznych handlowców i środków finansowych. Im więcej mamy gotówki tym więcej możemy obsłużyć szpitali. WatchDog nieco podważał sens bytności spółki na GPW, ale według mnie ma to sens. GPW daje splendor i wiarygodność, a ta jest w mojej ocenie szalenie ważna w ty biznesie. Ponadto ułatwia uplasowanie emisji obligacji i prawdopodobnie czyni emisję tańszą. Spółka dąży do zwiększenia finansowania obcego, co jest jak najbardziej zrozumiałe. Pożyczam tanio i sprzedaję drożej pieniądz. Oczywiście wraz ze wzrostem zadłużenia spadnie rentowność i rating, ale nie należy się mocno w tym przypadku tym zjawiskiem przejmować, bo dążenie do zadłużenia wydaje się naturalne.
Wartość tworzą ludziska i ich zdolności handlowe. W tym celu spółka wprowadza opcyjny program motywacyjny dla handlowców. Osobiście nie jestem entuzjastą takiego rozwiązania. Trzeba pamiętać iż ewentualna emisja rozwodni wskaźniki.
Jak to działa to mam nadzieję iż postronna osoba zrozumie. Jaki jest natomiast rynek? Teoretycznie rynek nie był do tej pory sprzyjający. Jak się dowiadujemy z prospektu emisyjnego od paru ładnych lat wielkość wymagalnych zobowiązań co roku spada, czyli mniej jest do zagospodarowania, tort się kurczy, choć dynamika spadków maleje. Nadal jest on jednak bardzo duży.
Cytat:Poziom zobowiązań wymagalnych regularnie spada od 2004 roku, jednak należy pamiętać, iż ma to po części związek z pomocą państwa skutkującą zastępowaniem zobowiązań wymagalnych pożyczkami Skarbu Państwa
Minister Kopacz twierdzi iż długi w 2009roku nie wzrosły:
http://www.rynekzdrowia.pl Obecny rok może być dla spółki całkiem dobry, kolejny także. Sprzyjać temu będą uwarunkowania makroekonomiczne. Bezrobocie ma pewien czasowy poślizg w stosunku do produkcji przemysłowej i PKB. Bez składek z pensji maleje budżet NFZ i automatycznie strumień środków do szpitali powinien ulec przyhamowaniu. Nakłady na służbę zdrowia stanowią co roku ok. 5% budżetu. W obliczu walki o jak najmniejszy deficyt nie należy się raczej obawiać iż kurek z pieniędzmi zostanie otworzony. To stwarza duże szanse na poprawę wyników. Jeśli założenia o wzroście PKB są prawdziwe to raczej też nie należy oczekiwać znaczącego wzrostu inflacji, a więc i stóp procentowych. Pozyskiwany przez spółkę pieniądz nie powinien być zatem szczególnie drogi.
Spółka jest już trochę notowana na GPW więc może warto przyjrzeć się na ile spełniono założenia i cele emisji.
Cytat:Cele krótkoterminowe
- znaczący wzrost skali prowadzonej działalności - w najbliższej perspektywie MW Trade zamierza
znacząco zwiększyć skale prowadzonej działalności poprzez powiększenie bazy obsługiwanych szpitali i
zwiększenie liczby dostawców w efekcie czego Spółka rozbuduje portfel posiadanych aktywów
finansowych.
Tu można dyskutować czym jest znaczący wzrost, ale skala wzrosła. Nie widać tego jeszcze bardzo w przychodach, ale rośnie liczba instytucji oraz podpisanych umów.
Cytat:Cele średnioterminowe
Spółka dostrzega nowe możliwości rozwoju w udzielaniu pożyczek szpitalom na finansowanie ich
działalności inwestycyjnej. Na uwagę zasługuje fakt, że obecnie jednostki służby zdrowia muszą
spłaca zadłużenie niewymagalne i finansować nowe inwestycje niezbędne z uwagi na konieczność
dostosowania się do wymagań Unii Europejskiej.
Kolejnymi produktami, które Spółka zamierza wprowadzić w perspektywie średnioterminowej są usługi
gwarancyjne oparte na prawnej konstrukcji poręczenia. Spółka w ramach tej usługi zobowiązywałaby
się do zapłaty za wystawione przez dostawców faktury w momencie, gdy SP ZOZ nie dokonywałby
terminowych płatności. Korzyścią osiągana przez Spółkę byłyby prowizje płacone przez dostawców
szpitali oraz przychody finansowe uzyskiwane od jednostek służby zdrowia. Dzięki temu produktowi
dostawcy otrzymaliby zabezpieczenie na przepływach pieniężnych, a SP ZOZ uzyskałyby dodatkowy
kredyt kupiecki.
Spółka zamierza również poszerzyć przedmiot działalności o świadczenie usług związanych z
przekształcaniem szpitali znajdujących się w złej sytuacji finansowej w spółki prawa handlowego oraz
inwestowanie w formie zakupu pakietów udziałów w tych spółkach.
Niestety średni termin jest określeniem bardzo nieprecyzyjnym. Na razie jednak nie widać szczególnie dużego zainteresowania szpitali tymi elementami. Jest oczywiście wcześnie, ale na razie cele średnioterminowe pozostają nadal jedynie celami.
Zagrożeniem są oczywiście reformy służby zdrowia. Kolejne oddłużenie szpitali w zasadzie skończyłoby działalność spółki w dotychczasowym obszarze. Na razie jednak ryzyko to się wydaje niewielkie. Reformy przy obecnych założeniach budżetowych z pewnością nie będzie. Natomiast trzeba się liczyć z tym iż nawet wspomnienie o tym może mocno bujnąć kursem. Wiadomo, niepewność co dalej.
Kolejna sprawa która mi się nie podoba to skład rady nadzorczej przedstawiony w prospekcie emisyjnym. Życiorysy członków zarządu nieco mnie podbudowały. Młodzi prężni lidzie z wykształceniem, doświadczeniem. Potem przeszedłem do rady nadzorczej i spodobał mi się układ wiekowy. Zarząd młody dynamiczny i nieco starsi panowie w RN, ale tylko do pewnego momentu. Do sprawdzenia nazwiska. Układ jest rodzinny, a to nie jest to co najlepiej służy.
W notach do sprawozdania jest napisane iż prowizje od pożyczek są rozliczane adekwatnie do spływającej gotówki od szpitala. Podpisane więc umowy będą oddziaływać na wyniki przez okres jej obowiązywania. Wspominam o tym ze względu na stosunkowo dużą ilość spłacanych pożyczek w IVq2009 i Iq2010.
Mimo zwiększania finansowania działalności długiem, a w związku z tym spodziewanym spadkiem rentowności istnieje wedle mojej oceny szansa na istotne poprawienie wyników.
Na obecna chwile CZ mówi o oczekiwanej poprawie zysków o 40%. biorąc pod uwagę słabszy od oczekiwanego obecnie 4q2008 brany do liczenia wskaźnika, PE powinien spaść. Nawet bez tego wydaje się iż nadal można liczyć na wzrost kursu w obliczu wspomnianych uwarunkowań makroekonomicznych. Poluzowanie polityki kredytowej banków zwiększy możliwości operacyjne spółki.
Na razie pozostaje czekać na raport roczny i weryfikację zwiększenia zysków.
Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.