klhnhjkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
ahnmgnyc
2 3 4 5 6
koto57
0
Wpisów: 20
Wysłane: 15 stycznia 2010 11:22:56 przy kursie: 83,50 zł
Dzieki za info,. nie znałem takich podłych zagrywek,

ale dopiero sie ucze,

od ognia, wody, grzechu i akcji ERG uchroń nas Panie!!

przy najbliższej okacji pozbęde się tego g.

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 15 stycznia 2010 11:34:05 przy kursie: 83,50 zł
Bez przesady. Na wykresie widać, że kanał jest mniej więcej między 1,5 a 1,8 i sam rozważałem grę w tym przedziale do momentu wybicia w którąś stronę, ale jakoś zainteresowanie IF ucichło i się nie odważyłem Angel
Edytowany: 15 stycznia 2010 11:41

blublub
0
Wpisów: 10
Wysłane: 18 stycznia 2010 12:37:45 przy kursie: 105,00 zł
Czy ktoś lepiej zorientowany w tej spółce może powiedzieć co spowodowało dzisiejszy wystrzał?
pozdr.

Pozdrawiam
b.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 18 stycznia 2010 13:43:30 przy kursie: 105,00 zł
Dziś ERG ( www.stockwatch.pl/gpw/erg,wykr... )

To niezbyt duża firma produkująca wyroby z tworzyw sztucznych. Dwa główne segmenty, które identyfikuje Zarząd, to: folie oraz wyroby wtryskowe. Spółka oprócz zakładu głównego w Dąbrowie Górniczej prowadzi jeszcze działalność w podmiotach zależnych: Bioerg SA oraz Folpak Ciechanów Sp. z o.o. Udział Folpak w przychodach jest jednak mało znaczący, a Bioerg wręcz marginalny.

Wyniki.

Skumulowane przychody za Q3 są mniejsze od roku poprzedniego o ok. 23%. Sytuacja jednak poprawia się, ponieważ fatalny był Q1 – spadek o 35%. Mimo to zysk operacyjny (firma raportuje wg rodzajowego rachunku wyników) w Q1 był lepszy, niż w roku poprzednim. Sztuka ta nie udała się już w następnych kwartałach. Tutaj warto zauważyć, że porównanie (np. na wykresie punktowym) pokazuje, że przy podobnych przychodach, zyski potrafią być diametralnie różne. Dlatego trudno jest prognozować na przyszłość.

Bilans.
Aktywa rosną do 2007 roku (potem mamy delikatny spadek). Nie jest to jednak zasługa zysków, te bowiem są przeważnie ujemne. Firma jest co jakiś czas zasilana nowymi emisjami (do tego doszedł efekt przejścia na MSR). Obecnie znowu szykuje się emisja (RB 1/2010: www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... ). Tutaj krótki uwaga – emisja ma być po 0,60zł za akcję. WK jest większa.
Trudno mi wyrokować, czy Investment Friends podchodzi to tego kapitałowo, czy portfelowo (patrz: lock-up i warunki wyłączające tenże). Spółka (Erg) charakteryzuje się dość wysokim poziomem zobowiązań i należności oraz zobowiązań pozabilansowych. Konsekwentnie redukowane jest jednak zadłużenie.

Generalnie trudno mi cokolwiek wyrokować o tej spółce. Regularnie ujemne wyniki. Potwierdzone ujemnym CF operacyjnym. Z drugiej strony konsekwentny rozwój nakierowany zarówno na wzrost organiczny, jak i ekspansję (zakupy środków trwałych i akwizycje). Obecny rok wydaje się być znacznie lepszy, niż poprzednie. Poprawiła się też rentowność. Być może osiągnięto tzw. masę krytyczną. Albo raczej odpowiedni poziom tzw. operational excellence, bo przychody nie wskazują na pierwsze rozwiązanie.

Nie wszystko, co robi się w tej spółce jest dla mnie racjonalne. Na przykład taki tekst każe mi się spytać, po co była ta akwizycja:

„Ryzyko związane z prowadzeniem działalności przez spółkę zależną FOLPAK Ciechanów Sp. z o.o.
Ryzyko związane ze spółką FOLPAK Ciechanów sp. z o.o. wynika z faktu, iż działa ona w sektorze produkcji prostych folii termokurczliwych (sektor charakteryzuje się bardzo dużą konkurencją), Grupa Kapitałowa ERG S.A. – Sprawozdanie Zarządu z działalności Grupy Kapitałowej ERG S.A. za I półrocze 2009 produkcja i sprzedaż spółki są niewielkie w stosunku do skali działalności grupy a marże osiągane przez spółkę są niższe od marż generowanych przez ERG S.A. Ponadto siedziba spółki znajduje się w dużej odległości od siedziby ERG S.A. co wiąże się z dodatkowym ryzykiem i kosztami w zakresie prowadzenia pełnej kontroli bieżącej działalności spółki.”

Dodajmy korektę błędów księgowych popełnionych w tej spółce i mamy niezbyt przyjemny obraz.

Co jeszcze mi się nie podoba?
Duże uzależnienie od jednego dostawcy - Orlen Basell Polyolefins - ale to wygląda na specyfikę branży. Surowiec to polipropylen oraz polietylen. Patrząc szczebel głębiej – firma zależy od cen ropy naftowej. To info dla tych, którzy chcieliby snuć różne scenariusze rynkowe.

Ach! Jeszcze dla miłośników rachunkowości: lektura zestawień zmian w kapitale własnym wciąga, ale ja się pogubiłem. bandhead Wiem tylko, że BV per share ciągle spada od 2005r. Dopiero 2009 przyniósł lekki wzrost. Po nowej emisji pewnie jednak znowu spadnie.

Co mi się podoba?
Wg Zarządu w branży panuje duża konkurencja, ale pojawiają się tendencje konsolidacyjne. Czas może sprzyjać zakupom. Dobrze, że Zarząd to widzi. Oby były to zakupy racjonalne.
Rozproszona jest też baza klientów. To uniemożliwia dominację któregokolwiek z nich. Ewentualna konsolidacja podaży może podnieść marże. W tej chwili to jednak gdybanie, bo obecnie zbierając wszystko razem: uzależnienie od dostawcy jest negatywne, a rozproszenie klientów jest równoważone przez konkurencję w branży.
Firma jest rozwijana wg jakiejś wizji. Świadczy o tym regularne emisje w celu dokapitalizowania (akcje opłacone gotówką). Czasem jednak realizacja wizji zbacza z kursu. Trudno mi określić czy to się zdarzy ponownie i kiedy.

Konkluzja na dzień dzisiejszy – wynik za rok 2009 powinien być zadowalający, ale trudno wyrokować, czy przekroczono Rubikon. Do tej pory firma chłonęła gotówkę, jak gąbka.
Powyższa treść przez 45 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

gradac
0
Wpisów: 97
Wysłane: 18 stycznia 2010 17:15:27 przy kursie: 105,00 zł
blublub napisał(a):
Czy ktoś lepiej zorientowany w tej spółce może powiedzieć co spowodowało dzisiejszy wystrzał?
pozdr.

piękny dzień i piekny wzrost Boo hoo! Boo hoo! Boo hoo!
powód wzrostów? jedno nazwisko..

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 18 stycznia 2010 17:23:46 przy kursie: 105,00 zł
Odpowiednie nazwisko potrafi zdziałać cuda... Pytanie, czy da radę uczynić wartość? Wartość dla firmy, czy dla siebie? Bo jest z czego schodzić -> 60gr za akcję.

gradac
0
Wysłane: 18 stycznia 2010 18:51:49 przy kursie: 105,00 zł
rafsty napisał(a):
Odpowiednie nazwisko potrafi zdziałać cuda... Pytanie, czy da radę uczynić wartość? Wartość dla firmy, czy dla siebie? Bo jest z czego schodzić -> 60gr za akcję.

na razie spekulacja
ale jakby wygrali przetarg to będzie i wartość. realna wartość

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 18 stycznia 2010 19:18:11 przy kursie: 105,00 zł
Ja im źle nie życzę. Byle wzrost był zrównoważony. Bo jak będzie słaby, to za półtora roku Patrowicz może sypnąć. A jak będzie za szybki (patrz górny limit w porozumieniu), to Patrowicz może dojść do wniosku, że co za dużo, to niezdrowo i też sypnąć. Ale jak będzie rzeczywiście spokojnie rosło i nabierało wewnętrznej wartości, to może być fajnie. Zagrał, normalnie, jak Warren Buffet w zeszłym roku ;) A na razie... spekulacja :)

przemcio79
0
Wpisów: 146
Wysłane: 19 stycznia 2010 09:48:38 przy kursie: 94,00 zł
Nie wiem czemu ten Maryś wygląda mi na oprycha i nagania na spółeczki że aż mu się z tego grubego nosa kurzy blackeye

Od razu kurs przestał lecieć, ludzie przestarszyli się chyba tej wielkiej twarzy salute
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
Edytowany: 19 stycznia 2010 09:52

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 21 stycznia 2010 14:59:55 przy kursie: 94,50 zł
rafsty napisał(a):
Odpowiednie nazwisko potrafi zdziałać cuda...

A propos: www.parkiet.com/artykul/889803...
I żeby było jasne - nie mam nic przeciw tej spółce. Nie mam również nic za. Co wyczytałem ze sprawozdań, jest w analizie powyżej. Każdy dba o swoje pieniądze i podejmuje własne decyzje.
Edytowany: 21 stycznia 2010 15:14

gradac
0
Wysłane: 21 stycznia 2010 16:41:37 przy kursie: 94,50 zł
Komisja Nadzoru Finansowego w specjalnym komunikacie pokreśliła, że kupując akcje spółek o słabej kondycji finansowej tylko ze względu na pojawienie się w ich akcjonariacie inwestorów o znanych nazwiskach, powinno się „zachować rozwagę i brać pod uwagę podwyższone ryzyko inwestycyjne oraz ryzyko ponadprzeciętnej zmienności kursu”. Nadzorca dodaje, że przy ocenie wiarygodności zapowiedzi cudotwórców należy wziąć pod uwagę dotrzymywanie obietnic ogłoszonych przez nich w przeszłości.

Komunikat KNF z dnia 21 stycznia 2010 r. w sprawie „inwestowania w nazwiska”

Choć KNF nie wymienia nazwisk inwestorów i nie wskazuje spekulacyjnych spółek, należy się domyślić, że KNF chodzi między innymi o wzrost wyceny akcji Erg sprzed kilku dni w reakcji na zapowiedź wejścia Mariusza Patrowicza do spółki. Kurs akcji skoczył w ciągu jednego dnia o ponad 20 proc. w reakcji na komunikat o podpisaniu przez firmę porozumienia inwestycyjnego z giełdowym Fonem i Investment Friends

tym kto to napisał powinien sie własnie KNF zajać
ERG i słaba kondycja finansowa
żenada z tym KNF..
zajmuja sie pierdołami zamiast sie wziąść za prace do której jest powołane KNF..

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 21 stycznia 2010 16:58:29 przy kursie: 94,50 zł
gradac napisał(a):
zajmuja sie pierdołami zamiast sie wziąść za prace do której jest powołane KNF..

A do czego KNF jest powołane? Kto ma to powiedzieć, bez natychmiastowych zarzutów o kręcenie własnych lodów, jak nie oni?

Przejrzałem wcześniejsze posty i tak między wierszami czytam, że Kolega jest poniekąd pasjonatem tej spółki. W czym widzisz jej siłę i atrakcyjność? Bez sarkazmu pytam? Z ciekawości?

gradac
0
Wysłane: 21 stycznia 2010 17:34:40 przy kursie: 94,50 zł
rafsty napisał(a):
gradac napisał(a):

A do czego KNF jest powołane? Kto ma to powiedzieć, bez natychmiastowych zarzutów o kręcenie własnych lodów, jak nie oni?

Przejrzałem wcześniejsze posty i tak między wierszami czytam, że Kolega jest poniekąd pasjonatem tej spółki. W czym widzisz jej siłę i atrakcyjność? Bez sarkazmu pytam? Z ciekawości?

pasjonatem dobre..
poprostu znam ją dobrze
spółka jest po restrukturyzacji i wyszła na prostą ale to juz jest w cenie
obecna jej atrakcyjność to ewentualnie wygrany przetarg na OBR
jak wygrają to bedzie baardzo atrakcyjna spółka Dancing

spetlony
0
Wpisów: 29
Wysłane: 21 stycznia 2010 18:02:41 przy kursie: 94,50 zł
po przejeciu OBR stanie sie baaardzoo atrakcyjna... ( wartosc fundamentalna wzrosnie ponad dwukrotnie ).

A jest liderem w tej rozgrywce ( http://www.tvncnbc.pl - WPISZ PATROWICZ )

Na tą chwile i po tej cenie nie jest to spolka przewartosciowana...

Miała naprawde rekordowy rok...

www.gpwpolska.pl/analizy/sekcj...

Pozdrawiam.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 21 stycznia 2010 19:12:40 przy kursie: 94,50 zł
Ciekawie prawisz. Szkoda, że to cytaty z wieszcza, czyli Pana Patrowicza.
To ja może przypomnę:
equity per share za Q3'2009 = 0,73zł (siedemdziesiąt trzy grosze)
ROE za Q3'2009 = 4,4%, to ile będzie za cały rok? 6%? A to podobno dobry rok.

Ten ORB jest podobno trzy razy większy od ERG. Tak mówili na TVN CNBC, jeśli się nie przesłyszałem :) No to, jeśli to jest taki atrakcyjny biznes, to:
- albo Skarb Państwa policzy sobie za niego premię, która trzeba będzie odpracować,
- albo mają trupy w szafie. Napewno mają związki zawodowe ( www.bankier.pl/wiadomosc/Zalog... ),
- albo wymagają restrukturyzacji.
Chciałem zauważyć też, że zarządzanie grupą kapitałową, to nie w kij dmuchał. A Zarząd ERG jakoś nie przekonał mnie na razie, że jest w tym dobry. Piszą w sprawozdaniach takie fajne teksty, jak przytoczony w moim wpisie powyżej.

Jak ogłoszą przejęcie i pokażą skonsolidowany raport, to sobie popatrzę: za ile kupili, jakie to ma wyniki, jak jest finansowane, jak było sfinansowane przejecie itd.

OK. Załóżmy, że restrukturyzacja się powiodła. Są po temu przesłanki. Jaka musi być dynamika wzrostów, żeby obecna cena była ok? Nie mówiąc już o poziomach wyższych.
Jak liczycie, że firma jest warta np. dwa razy więcej? Liczycie sami, czy liczycie na Patrowicza?

Co do tej analizy pod linkiem - czy komentarz fundamentalny ogranicza się do stwierdzenia, że kiedyś było kiepsko, ale 2009 jest dobry, czy jest tam coś jeszcze? Bo nie mam abonamentu i wydam w ciemno 20 zeta.

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 21 stycznia 2010 20:17:42 przy kursie: 94,50 zł
spetlony napisał(a):
A jest liderem w tej rozgrywce ( http://www.tvncnbc.pl - WPISZ PATROWICZ )

Strasznie medialny ten Patrowicz. Ma parcie na szkło chłopak. Próżno szukać tam np. Karkosika.

gradac
0
Wysłane: 21 stycznia 2010 20:56:54 przy kursie: 94,50 zł
rafsty napisał(a):

Ten ORB jest podobno trzy razy większy od ERG. Tak mówili na TVN CNBC, jeśli się nie przesłyszałem :) No to, jeśli to jest taki atrakcyjny biznes, to:
- albo Skarb Państwa policzy sobie za niego premię, która trzeba będzie odpracować,
- albo mają trupy w szafie. Napewno mają związki zawodowe ( www.bankier.pl/wiadomosc/Zalog... ),
- albo wymagają restrukturyzacji.
Chciałem zauważyć też, że zarządzanie grupą kapitałową, to nie w kij dmuchał. A Zarząd ERG jakoś nie przekonał mnie na razie, że jest w tym dobry. Piszą w sprawozdaniach takie fajne teksty, jak przytoczony w moim wpisie powyżej.

moze to nie do mnie było ale napisze co mysle
- Skarb Państwa potrzebuje kasy i sprzedaje.. ważne kto da wiecej..
- na pewno mają związki zawodowe..jak każde Przeds. Państwowe.. ale z tym sobie można poradzić
- z restrkuturyzacja to też nie problem
A co do zarzadzania to myslę, że jak sie połączą to będzie inny sprawniejszy Prezes,
aczkolwiek co by złego o obecnym nie mówić to w ERGu dobrze przeprowadził restrukturyzacje, ale Erg to mała spółka .. do OBR trzeba kogos innego..
a co do znanego nazwiska na ERG to mi sie też nie podoba, że akurat on bedzie w ergu..
z drugiej strony chodzi przecież o to aby zarobić, a dzieki takim dodatkom szybciej idzie.. jak Moska wszedł w ERGa był kosmos..
Edytowany: 21 stycznia 2010 20:58

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 21 stycznia 2010 23:55:47 przy kursie: 94,50 zł
gradac napisał(a):
- Skarb Państwa potrzebuje kasy i sprzedaje.. ważne kto da wiecej..

OK. Jasne. Ale wychodzi, że mało dają. No bo jak dawaliby dużo, to by nie był dla Erga taki super biznes.
gradac napisał(a):
- na pewno mają związki zawodowe..jak każde Przeds. Państwowe.. ale z tym sobie można poradzić

Różnie bywa. Ale co im krwi napsują, to ich. Zwłaszcza tacy gościowie przyzwyczajeni do państwowego garnuszka.
gradac napisał(a):
- z restrkuturyzacja to też nie problem

Wow! Jestem pod wrażeniem. Czyżby praktyk?
gradac napisał(a):
z drugiej strony chodzi przecież o to aby zarobić, a dzieki takim dodatkom szybciej idzie.. jak Moska wszedł w ERGa był kosmos..

To akurat prawda. "Pieniądze to nie omlet", jak mówi rzymskie przysłowie ;)

Pożyjemy - zobaczymy, jak im pójdzie. Za parę miesięcy.
Pozdro,

Stoper
0
Wpisów: 35
Wysłane: 22 stycznia 2010 14:13:28 przy kursie: 90,00 zł
Shhh Anxious

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 22 stycznia 2010 17:44:35 przy kursie: 90,00 zł
RN daje do zrozumienia, że wierzy w spółkę: link
Edytowany: 22 stycznia 2010 18:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,207 sek.

rtfcogqz
fqoyqcev
wpwjxzob
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gumegepu
qdufnmlz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat