Dziś ERG (
www.stockwatch.pl/gpw/erg,wykr... )
To niezbyt duża firma produkująca wyroby z tworzyw sztucznych. Dwa główne segmenty, które identyfikuje Zarząd, to: folie oraz wyroby wtryskowe. Spółka oprócz zakładu głównego w Dąbrowie Górniczej prowadzi jeszcze działalność w podmiotach zależnych: Bioerg SA oraz Folpak Ciechanów Sp. z o.o. Udział Folpak w przychodach jest jednak mało znaczący, a Bioerg wręcz marginalny.
Wyniki.
Skumulowane przychody za Q3 są mniejsze od roku poprzedniego o ok. 23%. Sytuacja jednak poprawia się, ponieważ fatalny był Q1 – spadek o 35%. Mimo to zysk operacyjny (firma raportuje wg rodzajowego rachunku wyników) w Q1 był lepszy, niż w roku poprzednim. Sztuka ta nie udała się już w następnych kwartałach. Tutaj warto zauważyć, że porównanie (np. na wykresie punktowym) pokazuje, że przy podobnych przychodach, zyski potrafią być diametralnie różne. Dlatego trudno jest prognozować na przyszłość.
Bilans.
Aktywa rosną do 2007 roku (potem mamy delikatny spadek). Nie jest to jednak zasługa zysków, te bowiem są przeważnie ujemne. Firma jest co jakiś czas zasilana nowymi emisjami (do tego doszedł efekt przejścia na MSR). Obecnie znowu szykuje się emisja (RB 1/2010:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... ). Tutaj krótki uwaga – emisja ma być po 0,60zł za akcję. WK jest większa.
Trudno mi wyrokować, czy Investment Friends podchodzi to tego kapitałowo, czy portfelowo (patrz: lock-up i warunki wyłączające tenże). Spółka (Erg) charakteryzuje się dość wysokim poziomem zobowiązań i należności oraz zobowiązań pozabilansowych. Konsekwentnie redukowane jest jednak zadłużenie.
Generalnie trudno mi cokolwiek wyrokować o tej spółce. Regularnie ujemne wyniki. Potwierdzone ujemnym CF operacyjnym. Z drugiej strony konsekwentny rozwój nakierowany zarówno na wzrost organiczny, jak i ekspansję (zakupy środków trwałych i akwizycje). Obecny rok wydaje się być znacznie lepszy, niż poprzednie. Poprawiła się też rentowność. Być może osiągnięto tzw. masę krytyczną. Albo raczej odpowiedni poziom tzw. operational excellence, bo przychody nie wskazują na pierwsze rozwiązanie.
Nie wszystko, co robi się w tej spółce jest dla mnie racjonalne. Na przykład taki tekst każe mi się spytać, po co była ta akwizycja:
„Ryzyko związane z prowadzeniem działalności przez spółkę zależną FOLPAK Ciechanów Sp. z o.o.
Ryzyko związane ze spółką FOLPAK Ciechanów sp. z o.o. wynika z faktu, iż działa ona w sektorze produkcji prostych folii termokurczliwych (sektor charakteryzuje się bardzo dużą konkurencją), Grupa Kapitałowa ERG S.A. – Sprawozdanie Zarządu z działalności Grupy Kapitałowej ERG S.A. za I półrocze 2009 produkcja i sprzedaż spółki są niewielkie w stosunku do skali działalności grupy a marże osiągane przez spółkę są niższe od marż generowanych przez ERG S.A. Ponadto siedziba spółki znajduje się w dużej odległości od siedziby ERG S.A. co wiąże się z dodatkowym ryzykiem i kosztami w zakresie prowadzenia pełnej kontroli bieżącej działalności spółki.”
Dodajmy korektę błędów księgowych popełnionych w tej spółce i mamy niezbyt przyjemny obraz.
Co jeszcze mi się nie podoba?
Duże uzależnienie od jednego dostawcy - Orlen Basell Polyolefins - ale to wygląda na specyfikę branży. Surowiec to polipropylen oraz polietylen. Patrząc szczebel głębiej – firma zależy od cen ropy naftowej. To info dla tych, którzy chcieliby snuć różne scenariusze rynkowe.
Ach! Jeszcze dla miłośników rachunkowości: lektura zestawień zmian w kapitale własnym wciąga, ale ja się pogubiłem.

Wiem tylko, że BV per share ciągle spada od 2005r. Dopiero 2009 przyniósł lekki wzrost. Po nowej emisji pewnie jednak znowu spadnie.
Co mi się podoba?
Wg Zarządu w branży panuje duża konkurencja, ale pojawiają się tendencje konsolidacyjne. Czas może sprzyjać zakupom. Dobrze, że Zarząd to widzi. Oby były to zakupy racjonalne.
Rozproszona jest też baza klientów. To uniemożliwia dominację któregokolwiek z nich. Ewentualna konsolidacja podaży może podnieść marże. W tej chwili to jednak gdybanie, bo obecnie zbierając wszystko razem: uzależnienie od dostawcy jest negatywne, a rozproszenie klientów jest równoważone przez konkurencję w branży.
Firma jest rozwijana wg jakiejś wizji. Świadczy o tym regularne emisje w celu dokapitalizowania (akcje opłacone gotówką). Czasem jednak realizacja wizji zbacza z kursu. Trudno mi określić czy to się zdarzy ponownie i kiedy.
Konkluzja na dzień dzisiejszy – wynik za rok 2009 powinien być zadowalający, ale trudno wyrokować, czy przekroczono Rubikon. Do tej pory firma chłonęła gotówkę, jak gąbka.
Powyższa treść przez 45 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.