Vox napisał(a):Cytat:Ale możesz mieć rację, że mamy kolejny bardziej płaski kanał wzrostowy
taki płaski kanał nazywa się flaga.
jutro będzie ciekawie, kierunek powinien się w końcu rozstrzygnąć.
No cóż Vox. Jak wiesz jestem misiem. Bardzo chciałem by to co zaczęło się niedawno było kanałem spadkowym. Obecne wzrosty mogą przekształcić się we falgę

albo i nie
Mieliśmy ostry kanał wzrostowy od lutego do czerwca, mieliśmy kolejny i kolejny. Każdy coraz bardziej płaski, ale wpisujące się w trend wzrostowy. Mathu twierdzi, jak rozumiem, że jeszcze bardziej płasko pojedziemy w górę. Taki płaski wzrost, mimo słabości, może trwać i trwać ciągnąc nas nawet powyżej szczytów 2007,2008 w perspektywie kilku lat.
Obaj nie wierzymy w "hossa forever". Obaj mamy przeświadczenie, że taki "stary" trend wzrostowy jest dużo słabszy od trendu młodego.
Tu uwaga do dyskusji sprzed kilku dni:
Stary trend, po kilku korektach wypłaszcza się mocno, a trwając długo powoduje zbliżenie się linii SMA200, EMA200,SMA50, EMA50 czy nawet krótszych okresów i przy korekcie przebicie kolejnych średnich następuje bardzo szybko po sobie wywołując lawinę u grających wg AT, przyśpieszając narastanie nowego trendu, mocnego trendu, trendu spadkowego.
Dlatego być może korekta, którą głosimy jeszcze nie nadeszła, bo stary trend nie jest jeszcze wystarczająco płaski, a średnie długoterminowe dość odległe o średnich kilkudniowych i były wystarczjąco mocne jako wsparcia
Dla mnie oznacza to tyle, że pojedziemy powyżej styczniowych szczytów, a póżniej nastąpi spadek. Wszystko będzie zależało od szybkości zmian. Jeżeli wzrosty obecnie będą powolne i na nowym szczycie zameldujemy się za 2-3 miesiące to średnie się wystarczająco zbliżą i... wtedy spadek na 2000. Nie niżej, bo spadek z 2600-2700 to już wyczerpie fundamenty.
Pytanie do wszystkich:
Czy uważacie, że igrzyska odbiją się w jakiś sposób na giełdzie ? Obroty ? Wykorzystywanie zainteresowania czym innym do przeprowadzania spektakularnych rajdów ? Jak to było w historii ?
Oczywiście nie chodzi mi o Pekin i katalizator jakim były te igrzyska, ale o wszystkie poprzednie, szczególnie o igrzyska zimowe