PARTNER SERWISU
lyqygtkr
388 389 390 391 392

Kiedy dno bessy?

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 12 lutego 2010 20:33:57

Dzięki, ale jak się zapewne domyśliłeś nie chodzi tu o używanie tego określenia w stosunku do narodu...wave
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 12 lutego 2010 20:54:19
Pozwolę sobie nie do końca zgodzić z kolegą Sławkiem.
Niektóre uwagi np. pod adresem Alfredzia doprowadziły do jego wycofania się z naszego forum. Tyle, że nie wiemy jak duży wpływ na to wycofanie miały nieudane przepowiednie. Uważam, że to jedyny przypadek, w którym przesadzono. Ale może to tylko misi solidaryzm blackeye ?

Alfredziu !!! Wracaj !!!! hello1

Co do naszej reszty uważam, że nie przekroczyliśmy granicy dyskusji. Poważnej dyskusji, bardzo emocjonalnej, ale w ramach kultury.
Rzeczywiście wątek zbacza w kierunku codziennego, najdalej tygodniowego DT, ale czy przypadkiem sytuacja na giełdzie też taka nie jest ?
Amerykanie prawie codziennie jadą od plus jeden do minus jeden. Widać, ze wszelkie komentarze na gorąco są pełne chciejstwa. Ale ja odczuwam to chciejstwo pozytywnie. Każdy chce być pierwszym, któy wyczuje nowy trend.
Dyskusja tym bardziej zaciekła, że w tzw międzyczasie co poniektórzy z byków stali sie niedzwiedziami. VOX salute I odwrotnie; Buldi salute
To jeszcze bardziej podgrzewa emocje.
Trudno wymagać tylko merytorycznych argumentów. Raz info o różnicy 0,1% od oczekiwań analityków ( którzy nie koniecznie przylożyli się do swoich wyliczeń) wywołuje euforię. Za chwilę 2% minięcia się z oczekiwaniami wywołuje efekt odwrotny do przewidywanego. I od czasu do czasu wspominamy coś o mega zwale. Ale czy, skoro nie ma do niej podstaw w horyzoncie najbliższego miesiąca, musimy ją ciągle przewidywać ?
Bo, że będzie to pewne jak 2 x 2 = 4, jakiem niedżwiedż hello1
Edytowany: 12 lutego 2010 20:56

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 12 lutego 2010 21:22:50
Maniek napisał(a):
puke_l zbyt mocne moderowanie nie będzie służyć temu portalowi

klienci pouciekają i portal stanie się że tak powiem rachityczny silent
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 12 lutego 2010 22:02:26
SlawekW napisał(a):

To samo dotyczy wpisów zawierających określenia w rodzaju chinole, arabusy, żydzi, usraki, usrańce etc.

Wpisz proszę na tę listę jeszcze określenie "rachityczne". To tak trochę żartem, ale tylko trochę.
Albo my ich, albo oni Was.

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 12 lutego 2010 22:19:16
busz napisał(a):
Maniek napisał(a):
puke_l zbyt mocne moderowanie nie będzie służyć temu portalowi

Niestety bardzo łatwo paść w klimat Bankierowy.
A tego wszyscy chyba chcemy uniknąć.

A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 12 lutego 2010 22:27:54
S&P wyszedł z kanału spadkowego.
chociaż może jednak nie? a kanał po prostu ma mniejsze nachylenie?

dla mnie sygnałem kupna będzie dopiero wyjście powyżej 1100.
na naszym W20 wszystko wygląda jednak znacznie bardziej rachitycznie.

albo w przyszłym tygodniu gwałtownie podgonimy stany,
albo poczekamy aż stany zaczną spadać. fakt faktem, byki powoli zbierają
argumenty na swoją korzyść.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 12 lutego 2010 23:42:04
busz napisał(a):

To słowo jest całkiem spoko, ale nie nadużywajcie go, bo spowszednieje i zbrzydnie thumbright

Vox napisał(a):
S&P wyszedł z kanału spadkowego.
chociaż może jednak nie? a kanał po prostu ma mniejsze nachylenie?

(...)

albo w przyszłym tygodniu gwałtownie podgonimy stany,
albo poczekamy aż stany zaczną spadać. fakt faktem, byki powoli zbierają
argumenty na swoją korzyść.

Prawda, byki zbierają argumenty, ale po schodach pną się mozolnie. Tydzień zajęło SP odebranie połowy tego co zabrała czarna świeca z czwartku zeszłego tygodnia.
Klika się i sprzedaje ;-)

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 12 lutego 2010 23:47:59
Ja tam widze w danych ze jest lepiej jak moglo byc i widze swiatelo na nowe caloroczne wzrosty oczywiscie nie pionowe ale z korektami jednak systematycznie do przodu.
Styczniowe dane to potwierdzaja i beda dalej potwierdzaly.
A ostatnia slabosc naszego rynku zostanie nam wynagrodzona.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 13 lutego 2010 13:44:31
Tez zakładam że ostatnia słabośc zostanie odrobiona, ale zakład zdążyłem przegrać.
Ta korekta jest silniejsza niż sie wielu spodziewało wiec ataki na nowe szczyty moga byc ostrożne. Chociaz instytucje które to rozgrywają moga zagrać wszystkim na nosie i pofalowac indeksami w obie strony jak im sie chce, to za jakiś czas staniemy wyzej. W końcu wychodzimy z kryzysu, nie?
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

lajkonik
0
Wysłane: 13 lutego 2010 14:21:01
Miałem napisać zaraz po 22, ale doszedłem do wniosku, że odczekam i przemyślę.
Nie jestem pewien czy korekta została zakończona.
Może jest tak jak napisał VOX, że kanał jest szerszy ?

Stany zamknęły jednak na lekkim minusie (wiem, wiem NASDAQ miał plus), ale w trakcie była jazda od minus 1,5 do plusa. Takie zawirowania często poprzedzają zjazdy. Argument raczej psychologiczny, ale zawsze blackeye .
Dolar troszkę stracił ze swej mocy z początku sesji, ale ciągle jest mocniejszy niż wcześniej. Nie wiem jak AT z FOREXU wróży, ale dla mnie nie istnieją przesłanki by inwestorzy europejscy mieli zacząć inwestować w amerykańskie akcje czy obligacje. Poziom raczej skłania do wycofywania się z poprzednich inwestycji z zyskiem, w tym z dodatkową premią z tytułu różnic kursowych. Mimo spadku cen akcji w $, w euro pozostały na podobnym poziomie. (perspektywa kilku tygodni wstecz)
Dane z eurolandu nie są porywające, wręcz mowią: nie inwestuj w nasze firmy. Bez państwowej kasy dostajemy zadyszki. Czyli zapotrzebowanie na euro maleje, choć oczywiście dla amerykanów europejskie akcje tak z powodu przeceny, jak i wzocnienia dolara - bardzo potaniały. Do tego dochodzi pokusa inwestycji np. w greckie obligacje, które ostatnio dostały certyfikat bezpieczeństwa od innych członków eurolandu.
Czyli jeżeli miałbym coś prognozować to spadki indeksu w USA i stagnacja na zachód od Polski.

Koperek, który ma powiedzieć prawdę oddał część swoich wzrostów co w połączeniu z zadyszką chińskich banków może go sprowadzić na ziemię - duży ORGR raczej nie wyjdzie, a zatem spadek.

Oczywiście powyższe oparte jest o mikro ruchy, które niczego nie przesądzają i tym samym mój post wpisuje się w litanię wróżących z fusów Anxious i popierających przede wszystkim swój punkt widzenia Angel .

SlawekW
0
Wysłane: 13 lutego 2010 14:39:11
W sam raz na weekend money.cnn.com/video/fortune/20...

Kilka prostych słów o tym, jak problemy 11. milionowego kraju mogą rzucić cień na globalną gospodarkę.

A słowo klucz, to "delewarowanie".
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 13 lutego 2010 14:39

lajkonik
0
Wysłane: 13 lutego 2010 16:48:42
Dobre. Szczególnie o tym odwróceniu proporcji. Grek kichnie, a Ameryka ma katar Dancing

Dla nas płynie ciekawy wniosek z faktu, że Grecja w ostatnim czasie rozwijała się szybciej niż wiodące kraje strefu EU przy sporym deficycie budżetowym, a teraz dostała zadyszki (ech ci turyści d'oh! ), a decyfit pozostał. My możemy mieć to samo d'oh! .

Dwie różnice:

Grecja jest w eurolandzie czyli machinacje z dewaluacją waluty nie są już możliwe Shame on you .

Niemcy są głównym pożyczkodawcą dla obligacji greckich w euro (jakby ich GS nie lewarował i nie swapował) i to niemcom zależy na podtrzymaniu Grecji przy życiu Boo hoo! .

Dwa wnioski:

Warto wchodzić w greckie obligacje, bo mają już niezłą rentowność, a prawdopodobieństwo upadku prawie żadne (niemcy, tyle, że LB też tak się wszystkim wydawało) Think

Nie wiem czy my mamy takiego protektora-wierzyciela jak Grecja Niemcy, ale euroland Polski do siebie nie dopuści jeżeli rzeczywiście deficyt nie będzie utrzymywany poniżej 3% Shame on you . A już się wydawało, że ponieważ największe gospodarki europejskie naruszaja ten warunek to nam też odpuszczą blackeye .

A w temacie bessy.

Jak mamy dochody i koszty, i jakiś kredyt do spłacenia to staramy się by deficytu nie było, bo to oznacza konieczność zaciągnięcia nowego kredytu albo niespłacenie zobowiązania d'oh! . Pytanie kto nam udzieli nowego kredytu Pray i czy przypadkiem ten który go nam udziela sam nie popadnie w kłopoty Anxious ?
Czy powoli nie zaczynamy mieć doczynienia z tym przypadkiem Think ? Do upadku LB czy Sterns przyczynił się przede wszystkim brak zaufania między bankami i niechęć do zaciągania zobowiązań między sobą z powodów powyżej. Z pomocą przyszły państwa. Czy teraz nie nadszedł czas na kryzys zaufania między państwami ? Byłby to idealny powód do megazwały i dna nowej bessy 3some .
Edytowany: 13 lutego 2010 17:00

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 13 lutego 2010 17:39:52

z tą megazwałą zaczekajcie. nie po to "grubi", a na początku stycznia było ich trzech (patrz koncentracja LOP) pozamykali w ostatnim tygodni eski, by teraz mieli zjechać. myślę, że do połowy marca boczniak, taki w przedziale 2220-2350. wyczekiwanie, tylko nie wiadomo na co. kolejne ruchy dopiero w marcu. czy w górę, to nie wiem, ale szanse nie wielkie, bardziej popatrzymy na okrągłe 2000, ale to tylko wróżby na tą chwilę.

surówka, waluty również w boczniaku, moim zdaniem.

tak naprawdę to stany prócz normalnej korekty wzrostowej nie zrobiły nic specjalnego, raptem 8% od szczytu. fakt, że linie trendów zostały poważnie połamane i to daje do myślenia.

a w krótkim terminie, to wcale nie zdziwiłbym się, gdyby w poniedziałek nasza gpw dogoniła stany i zrobiła +5%. nie to, że na elkach siedzę :) ale mamy spory ubytek względem stanów, a gdy nie chodzą w poniedziałek, to świetna okazja wytłuc drobnych na koniach, a takich wielu, bo nastroje mocno niedźwiedzie to raz, a dwa to w piątek dużo osób zostało na esach, bo stany miały -1,5%. świetna okazja dla grubych, otworzyć się wysoko i polecieć jeszcze wyżej. taki mój scenariusz na poniedziałek, ale to tylko gdybanie. a i dodam, że złotówka się umacnia względem wszystkich walut, a to wróży wzrosty

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 13 lutego 2010 17:46:36
lajkonik napisał(a):

Stany zamknęły jednak na lekkim minusie (wiem, wiem NASDAQ miał plus), ale w trakcie była jazda od minus 1,5 do plusa. Takie zawirowania często poprzedzają zjazdy. Argument raczej psychologiczny, ale zawsze blackeye .

Z tego co mówi teoria to duża zmienność oznacza raczej zmianę trendu, a nie tylko spadki.
Albo my ich, albo oni Was.

Vox
Vox
297
Wysłane: 13 lutego 2010 18:06:29
serpico:

Cytat:
z tą megazwałą zaczekajcie. nie po to "grubi", a na początku stycznia było ich trzech (patrz koncentracja LOP) pozamykali w ostatnim tygodni eski, by teraz mieli zjechać

IMHO to były nie Ski tylko Lki. grubasy pozbyły się eLek,
pod wpływem średnioterminowych technicznych sygnałów sprzedaży.
zrealizowali zyski i czekają tak jak my wszyscy, co dalej wave

przy okazji zamykanie eLek, czyli wystawienie dużej ilości zleceń S,
przytrzymało nas przy dnie, gdy stany lekko odbiły w górę.
zamykanie tak dużej pozycji nie jest bez wpływu na rynek.

zakładając że jest tak jak piszesz, mielibyśmy duże wzrosty w zakończonym tygodniu,
bo zamykanie eSek czyści arkusz po stronie S, wyciągając kurs. A ponieważ tak nie było
nie masz racji. grubas zamknął swoją wielką L pozycję.

oczywiście grubasy mogły się pomylić, i teraz będą wzrosty.
nieomylny jest tylko papież.
Edytowany: 13 lutego 2010 18:19

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 13 lutego 2010 18:20:50
Vox napisał(a):
grubas zamknął swoją wielką L pozycję.

jego strata

Vox
Vox
297
Wysłane: 13 lutego 2010 18:22:29
Cytat:
jego strata

to nasz zysk. thumbright

a tak na serio okaże się czy dobrze zrobił dopiero za jakiś czas...
ale jak to mówią lepszy wróbel w garści, niż...
Edytowany: 13 lutego 2010 18:23

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 13 lutego 2010 18:41:42
Vox napisał(a):
serpico:

Cytat:
z tą megazwałą zaczekajcie. nie po to "grubi", a na początku stycznia było ich trzech (patrz koncentracja LOP) pozamykali w ostatnim tygodni eski, by teraz mieli zjechać

IMHO to były nie Ski tylko Lki. grubasy pozbyły się eLek,
pod wpływem średnioterminowych technicznych sygnałów sprzedaży.
zrealizowali zyski i czekają tak jak my wszyscy, co dalej wave

przy okazji zamykanie eLek, czyli wystawienie dużej ilości zleceń S,
przytrzymało nas przy dnie, gdy stany lekko odbiły w górę.
zamykanie tak dużej pozycji nie jest bez wpływu na rynek.

zakładając że jest tak jak piszesz, mielibyśmy duże wzrosty w zakończonym tygodniu,
bo zamykanie eSek czyści arkusz po stronie S, wyciągając kurs. A ponieważ tak nie było
nie masz racji. grubas zamknął swoją wielką L pozycję.

oczywiście grubasy mogły się pomylić, i teraz będą wzrosty.
nieomylny jest tylko papież.

jeśli mijasz się z prawdą, to przynajmniej jej się ukłoń :)

a tak na poważnie, to źle trochę to wykombinowałeś. historia przedstawiała się tak: koniec grudnia początek stycznia. najpierw jeden ma 40-45%, a drugi 35-40%, następnie obydwaj się zrównują i mają 35-40% (chyba nie uważasz, że obydwaj na elkach, drobni przewidzieli spadki, a oni nie :) ) następnie wraz ze zjazdem jednego koncentracja maleje,a drugi jeszcze trzyma. a teraz punkt kulminacyjny wyliczanki, dzień czwartek. indeksy na świecie stoją a my lecimy na dno jako jedyni. i testujemy 200 sesyjną. po co/ a no po to, by gruby mógł zamknąć eski, bo już takiej okazji nie będzie miał. wywala akcje, spuszczając indeks, wszyscy biorą eski, a gruby na każdej pozycji stawia po 100-200 pozycji el, kasując eski wzięte po 2500. gdyby chciał zamykać elki przy konsolidacji, to niechybnie wyciągnąłby kurs do góry. a tak to wywalając akcje zwala kurs, a przy okazji zamyka eski. sprytne co/ :)

gdyby pozbywał się esek w ilości kilkudziesięciu tysięcy sztuk, to wyobraź sobie, jak zleciałby indeks. a akcje z W20 na takim obrocie to kto wywalał/ Pani Jadzia z warzywniaka, czy Pan Wiesio z mięsnego/ potężne instytucje finansowe, gdyby miały elki to kupowałby akcje, a nie je wywalały. uwierz mi, że dysponują taką gotówką, że kupiliby całą naszą bananową gpw

i proszę z całym szacunkiem dla Ciebie Vox, nie sądzisz chyba, że dwie duże instytucje nie przewidziały ruchu w dół i nabrały elek po 2500 :) dzieci nie wierzą w św. Mikołaja i bociana, a ja w takie dyrdymały. to było przejrzyste i proste

najlepszy sposób na zamknięcie pozycji es (wykluczając oczekiwanie do dnia rozliczenia) to wywalanie akcji i zamykanie równocześnie pozycji lub elek, kupowanie akcji i podbijanie indeksu i kupowanie esek. to dziecinne proste

te dwa dni czwartek, nienaturalny zjazd, gdy świat stoi w miejscu, pod zamykanie pozycji i w piątek inna zagrywka ale w tym samym celu, świat się wali (np Dax w 5 minut z -0,5% na 1,5%) a silna giełda bananowa w Warszawie stoi w miejscu na plusach. po co/ bo gruby zamyka eski i zbiera elki pod odbicie
Edytowany: 13 lutego 2010 18:54

lajkonik
0
Wysłane: 14 lutego 2010 00:14:33
wujek_staszek napisał(a):

Z tego co mówi teoria to duża zmienność oznacza raczej zmianę trendu, a nie tylko spadki.

No i z tym właśnie mam problem. Tak sobie kombinuję, że ta zmienność to na spadki. Bo niby ostatni, nowy, młody blackeye trend spadkowy to ze zmienności wynikałyby wzrosty. Dla mnie to jednak ciągle jesteśmy w trendzie wzrostowym od lutego i to co było to dopiero przymiarka do spadków.
Ale może się mylę ? Jakie jest twoje zdanie, bo, że zmienność jest duża, nie tylko w zakresie jednej sesji, ale z sesji na sesję to chyba się zgadzamy ?

SlawekW
0
Wysłane: 14 lutego 2010 01:00:55
serpico napisał(a):

gdyby pozbywał się esek w ilości kilkudziesięciu tysięcy sztuk, to wyobraź sobie, jak zleciałby indeks.

Hmmm, ale jak to? Jak ja mam eski, to musze kupic zeby sie ich pozbyc, wiec tworze popyt. Grubasy maja inaczej?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

388 389 390 391 392

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,435 sek.

qzpvotdy
emaofkii
bmpcqnlh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
klyrxefq
mgmcxbdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat