0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
14 lutego 2010 02:05:30
SlawekW napisał(a):serpico napisał(a):
gdyby pozbywał się esek w ilości kilkudziesięciu tysięcy sztuk, to wyobraź sobie, jak zleciałby indeks.
Hmmm, ale jak to? Jak ja mam eski, to musze kupic zeby sie ich pozbyc, wiec tworze popyt. Grubasy maja inaczej? Grubasy mają jeszcze morze akcji, którymi nas zalewają gdy chcą się wycofac ze swoich esek lub gdy zapragną zająć pozycję długą. Z czego można wnioskować, że bezpośrednio po zajęciu pozycji długiej są z akcji raczej wyprzedani i mogą ich zakupy zacząć od nowa.
Edytowany: 14 lutego 2010 02:08
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
14 lutego 2010 02:42:37
@ serpico dość ciekawa analiza i chyba realna. Wnioskuję, ze stawiasz dziś na grubasów na elkach i dobierających jeszcze L. Czyli akcje do marca w górę ? A co jeśli nasi przewodnicy na świecie pobłądzą ? Jeżeli przyjmiemy, że nasze grubasy rządzą też za wielką wodą to wydarzenia w Warszawie wytyczają też trend w USA  . Co ty na takie rozumowanie ? Oznaczałoby to, przewrotnie pisząc, że USA naśladuje Warszawę  . To sie o tyle trzyma kupy, że hossa w Warszawie rozpoczęła się w lutym 2009, kilka dni przed dnem bessy w NY w początkach marca '09  . Twój typ, że do rozliczenia jedziemy w górę ( wiadomo, że nie pionowo ), a potem się zobaczy czyli raczej w dół. Piękny scenariusz napisałeś, ale jeżeli prawdziwy to kasy będzie, a będzie
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
14 lutego 2010 07:17:47
SlawekW napisał(a):serpico napisał(a):
gdyby pozbywał się esek w ilości kilkudziesięciu tysięcy sztuk, to wyobraź sobie, jak zleciałby indeks.
Hmmm, ale jak to? Jak ja mam eski, to musze kupic zeby sie ich pozbyc, wiec tworze popyt. Grubasy maja inaczej? przejęzyczyłem się, miałem na myśli elki. gdyby pozbywał się elek to zwaliłby mocno kurs. olimpijskie emocje :)
|
|
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 07:20:08
lajkonik napisał(a):@ serpico dość ciekawa analiza i chyba realna. Wnioskuję, ze stawiasz dziś na grubasów na elkach i dobierających jeszcze L. Czyli akcje do marca w górę ? A co jeśli nasi przewodnicy na świecie pobłądzą ? Jeżeli przyjmiemy, że nasze grubasy rządzą też za wielką wodą to wydarzenia w Warszawie wytyczają też trend w USA  . Co ty na takie rozumowanie ? Oznaczałoby to, przewrotnie pisząc, że USA naśladuje Warszawę  . To sie o tyle trzyma kupy, że hossa w Warszawie rozpoczęła się w lutym 2009, kilka dni przed dnem bessy w NY w początkach marca '09  . Twój typ, że do rozliczenia jedziemy w górę ( wiadomo, że nie pionowo ), a potem się zobaczy czyli raczej w dół. Piękny scenariusz napisałeś, ale jeżeli prawdziwy to kasy będzie, a będzie moim zdaniem nasz gruby, to ten sam gruby co na s&p, czy dax (czyt. gs lub jp) :) on i się nie mylą, oni mają wszystko zaplanowane z góry. kto im przeszkodzi/ na pewno nie Pani Jadzia, ani Pan Wiesio, którzy mają akcji za 3k
Edytowany: 14 lutego 2010 07:24
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 08:03:17
serpico napisał(a):
najlepszy sposób na zamknięcie pozycji es (wykluczając oczekiwanie do dnia rozliczenia) to wywalanie akcji i zamykanie równocześnie pozycji lub elek, kupowanie akcji i podbijanie indeksu i kupowanie esek. to dziecinne proste
wkradły się małe błędy, ach ten Małysz :) miało być: najlepszy sposób na zamykanie pozycji es (wykluczając oczekiwanie do dnia rozliczenia) to wywalanie akcji, a co za tym idzie zwalanie indeksu i równoczesne zamykanie pozycji poprzez zakup elek i tak też to miało miejsce w ciągu ostatnich dni na gpw
Edytowany: 14 lutego 2010 08:04
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 lutego 2010 08:19:21
Serpico, jeśli "Gruby" ma taką moc sprawczą to czemu index w ostatniej godzinie handlu w dniu wygasania serii nie ląduje na widłach?
|
|
0 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 228
Wysłane:
14 lutego 2010 10:46:08
Na tak postawione pytanie odpowiedziałbym że po to nie ma wideł żeby nie wywoływać totalnej paniki,którą rzecz jasna nie idzie kontrolować.Bo po totalnym zdołowaniu cała AT się wali na łeb na szyję co wystraszy pewną grupę graczy a rzecz jasna zawsze są gracze potrzebni.Z dużą dozą prawdopodobieństwa można rzecz że główny plan takiego grubasa (jeśli chodzi o to co zamierza w najbliższej przyszłości) sam by się rozleciał po takim zdołowaniu (jeśli rzeczywiście założymy że mają tyle tego że na widłach można wylądować).
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
14 lutego 2010 10:51:59
lajkonik napisał(a):wujek_staszek napisał(a): Z tego co mówi teoria to duża zmienność oznacza raczej zmianę trendu, a nie tylko spadki.
No i z tym właśnie mam problem. Tak sobie kombinuję, że ta zmienność to na spadki. Bo niby ostatni, nowy, młody  trend spadkowy to ze zmienności wynikałyby wzrosty. Dla mnie to jednak ciągle jesteśmy w trendzie wzrostowym od lutego i to co było to dopiero przymiarka do spadków. Ale może się mylę ? Jakie jest twoje zdanie, bo, że zmienność jest duża, nie tylko w zakresie jednej sesji, ale z sesji na sesję to chyba się zgadzamy ? Zmienność to może być bardzo subiektywne odczucie (szczególny wpływ ma rodzaj zajętej pozycji :D). Moim zdaniem nie jest szczególnie większa ostatnio. A jeśli już to intraday a to może świadczyć o odwracaniu trendu krótkoterminowego (tego od szczytów). Inna sprawa, że amerykanie ostatnio zaczynają nisko, a kończą sesje na prawie dziennych maksach i tu bym widział raczej jakiś sygnał odbicia. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
14 lutego 2010 12:55:14
Cytat:przejęzyczyłem się, miałem na myśli elki. gdyby pozbywał się elek to zwaliłby mocno kurs. olimpijskie emocje :) i tak właśnie moim zdaniem było. reszta swiata rosła a my nie z tego powodu. zakładanie że gruby zawsze zarabia, i zamyka/otwiera tak dużą pozycję w optymalnym momencie jest naiwne i mam tu na myśli zmianę pozycji za ostatnie tygodnie, a nie za sam piątek. grubi zamykali Lki od 2500 do 2200. nie bez wpływu na kurs. A brali je poniżej 1800.
Edytowany: 14 lutego 2010 12:59
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 16:54:06
Vox, pozwolę sobie się z Tobą niezgodzić. Zobacz kiedy indeks miał 1800 (W20) ostatni raz. Zresztą to był moment i wątpię, żeby wtedy mógł zrobic volumen. Czyli cofamy się do maja ?! Niemożliwe. Teoria Serpico o odwracaniu trendu bardziej do mnie przemawia swą logiką. Chyba przejdę na pozycję Buldiego i Serpico - starych niedżwiedzi na elkach @ wujek Staszek Nie mam esek. Tak sobie kombinowałem próbując łaczyć AT z informacjami z rynku, które nie są takie dobre wg mnie. Gdyby tylko od nich (informacji) zależał kurs to byłoby południe. No chyba, że teoria Serpico jest do bani. Jak nie to w najbliższym czasie zaliczymy 2400, potem 2500 i przed terminem rozliczenia nowy szczyt. Z drugiej strony ten wzrost nie może byc za szybki, bo zabraknie drugiej strony do elek. Nie wiem czy dobrze rozumuję. Jeżeli LOP nie bedzie się zwiększał to będziemy mieli potwierdzenie teorii Serpico. Jeżeli LOP zacznie rosnąć, to w myśl jego porównań, po drugiej stronie nie stanie pan Jadzia z mięsnego tylko drugi grubas z eskami ?
Edytowany: 14 lutego 2010 16:54
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
14 lutego 2010 19:17:05
Mały [OT] w kwestii dnia wolnego w USA. Dlaczego obchodzony jest 15.02 skoro Washington urodził się 11.02.1731r wg kalendarza juliańskiego i 22.02.1732r wg kalendarza gregoriańskiego? Wie ktoś?
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 19:33:56
@ addi tu masz link do tłumaczenia z wikipedii: translate.google.pl/translate?...://en.wikipedia.org/wiki/List_of_holidays_by_country Trochę to śmieszne i bardzo skomplikowane. Generalnie nazwa ma upamiętniać prezydenta, ale data ustalona arbitralnie na 3 poniedziałek lutego.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
14 lutego 2010 20:08:29
lajkonik napisał(a):@ addi tu masz link do tłumaczenia z wikipedii: translate.google.pl/translate?...://en.wikipedia.org/wiki/List_of_holidays_by_country Trochę to śmieszne i bardzo skomplikowane. Generalnie nazwa ma upamiętniać prezydenta, ale data ustalona arbitralnie na 3 poniedziałek lutego. Dzięki, zaspokoiłem ciekawość
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 20:24:45
Vox napisał(a):Cytat:przejęzyczyłem się, miałem na myśli elki. gdyby pozbywał się elek to zwaliłby mocno kurs. olimpijskie emocje :) i tak właśnie moim zdaniem było. reszta swiata rosła a my nie z tego powodu. zakładanie że gruby zawsze zarabia, i zamyka/otwiera tak dużą pozycję w optymalnym momencie jest naiwne i mam tu na myśli zmianę pozycji za ostatnie tygodnie, a nie za sam piątek. grubi zamykali Lki od 2500 do 2200. nie bez wpływu na kurs. A brali je poniżej 1800. Vox, albo robisz sobie żarty, albo wierzysz w naiwność ludzi tu piszących. jak gruby mógł zamykać elki/ wierzysz w to, że od 2500 siedział na elkach. wybacz, ale to już hipokryzja z Twojej strony. gs i jp siedział na eskach na s&p, a w Polsce siedział na elkach/ teraz to albo wmawiasz nam swoją teorię albo naganiasz, a to już nieładnie. z Twojej teorii wynika, że wszyscy przewidzieli ten ruch w dół, prócz dużych instytucji. i wszyscy sprzedawali akcje, ale nie duże instytucje. hipokryzją trąca. jestem zły na Ciebie. albo naganiasz, albo naginasz swoje teorie do rzeczywistości. to nie matrix
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 20:31:02
@ SERPICO, nie sądzę by ktokolwiek tu naganiał, bo... nie ma kogo. Twój czy mój ruch mają dla giełdy znaczenie mikro. Nawet jakby ktoś wszystkich forumowiczów nagonił to może miałoby to wpływ na jakąś spółkę z SWIG80, Newconnect. Póki co zajmijmy się Sikorą
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 21:00:14
@serpico, nie czytasz ze zrozumieniem. nie napisałem że bral je po 2500, ale dużo wcześniej. nie zamknął też pozycji od razu, ale chudła ona stopniowo. nikt tu nie nagania, bo nie ma to najmniejszego sensu dla szerokiego rynku. a kto ma rację zdecyduje czas. musisz mi wybaczyć, ale będę pisał to co mysle, niezależnie od twojej opinii na ten temat a tak wyglądają obecne spadki w skali miesięcznej  kliknij, aby powiększyćwydaje mi się więc, że korekta w górę będzie nieduża i wrócimy do spadków.
Edytowany: 14 lutego 2010 21:18
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 21:43:18
Vox napisał(a):@serpico, nie czytasz ze zrozumieniem. nie napisałem że bral je po 2500, ale dużo wcześniej. nie zamknął też pozycji od razu, ale chudła ona stopniowo. nikt tu nie nagania, bo nie ma to najmniejszego sensu dla szerokiego rynku. a kto ma rację zdecyduje czas. musisz mi wybaczyć, ale będę pisał to co mysle, niezależnie od twojej opinii na ten temat a tak wyglądają obecne spadki w skali miesięcznej  kliknij, aby powiększyćwydaje mi się więc, że korekta w górę będzie nieduża i wrócimy do spadków. i vice wersja :) czytam Twoje posty bardzo uważnie. jeśli prześledzisz koncentracje LOP, to zauważysz, że seria marcowa bardzo mocno wzrosła pod koniec grudnia, czyli ktoś dobierał znaczną ilość pozycji. nie mógł jej mieć od dłuższego czasu, bo już miałby udział w rynku od połowy grudnia na poziomie 35-40% gdyby je zrolował z serii grudniowej. obecne kontrakty marcowe dobierał dopiero w grudniu i na początku stycznia, czyli nie mógł ich mieć wcześniej. śledź LOP, a więcej Ci powie o obecnej sytuacji. jakież to oczywiste, a Ty temu przeczysz a co do spodków, to jestem takiego samego zdania, co Ty. jesteśmy w średnioterminowym kanale spadkowym, a teraz czeka nas krótka korekta, prawdopodobnie w kształcie konsoli. nie mówię nic o nowych szczytach. za jakiś czas znów przesiądę się na eski. co do spadków to prześledź moje wpisy ze stycznia, kiedy to pisałem, że długa konsola jest zapowiedzią dużych spadków a od jutra Tobie i innym życzę sporych zarobków, obojętnie w którą to stronę ruszyłby wig :)
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 21:55:33
może i masz rację. może obaj mamy rację (bo portfele były 2). grudniowy wzrost LOP-u na pewno nie objął całych portfeli owych graczy. od kiedy giełda publikuje dane o koncentracji? od czerwca? a co było wcześniej? może już wtedy była tak duża ale nie publikowano informacji? ponadto pozostali mniejsi gracze wprowadzają "szum". to jest w dłuższym okresie zgadywanka. tak czy siak nie przeceniałbym roli naszego "grubasa". to nie nasz, ale ten z USA zdecyduje nie wyobrażam sobie rozejścia się w20 i S&P500 w przeciwnych kierunkach. a w przyszłym tygodniu widziałbym: - optymistycznie 2300 - neutralnie 2170-2250 - pesymistycznie <<2170
Edytowany: 14 lutego 2010 21:59
|
|
Wysłane:
14 lutego 2010 22:17:16
@ Serpico, Vox, http://stooq.pl/q/d/?s=fw20h10To byłby punkt dla Voxa, bo w momencie rozliczenia w grudniu grubas się zrolował na następną serię. Osobiście w to wątpię, ale na ogół "baza" przechodzi z serii na serię.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
16 lutego 2010 09:02:08
Mamy zapowiadany przeze mnie ORGR na koperku... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.