vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
1 2 3
raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 10 listopada 2008 23:43:28 przy kursie: 8,67 zł
czy moze ktos interesowal sie ta spolka?? obserwuje ja od dluzszego czasu i mam na nia ochote:D, spolka w lipcu podniosla prognozy, wskazniki sa w normie, chce powiekszyc swoja grupe jak rowniez mowi sie ze moze wejsc w fuzje z zagranicznym podmiotem.patrząc na wykres to przecena byla baaardzo znaczaca,moze to wynika z faktu ze wczesniej z tego co pamietam spolka miala dosyc wysoki wskaznik c/z, a widac ze teraz rynek rzadko toleruje wskaznik powyzej 20. no ale poczekajmy do piatku na raport zobaczymy co pokazą.
Edytowany: 11 listopada 2008 00:14

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 listopada 2008 22:05:37 przy kursie: 8,67 zł
Mi się bardzo podoba ich model biznesowy i plany rozwoju, natomiast nie podobają mi się plany korporacyjne.
Jest to firma direct marketingowa, czyli coś co ma potężny power: kompletne rozwiązanie sprzedaży detalicznej.
Jako że znam problemy branży importu i handlu hurtowego, z ogromną nadzieją patrzyłbym na taką usługę.
Jej fragmenty nie są wprawdzie ani nowe ani odkrywcze, bo nie jedno istnieje call center czy sales force czy mailingowa baza danych. Ale połączenie tego w jedną usługę to rzecz nowa i wychodzi na to, że zaczyna dawać w miarę regularny biznes.
Który to oczywiście jest powiązany z poziomem konsumpcji, więc obecny kryzys może nadgryżć też Arterię - jednak to zagrożenie niesie też w sobie szansę, a jest nią kompresja łańcucha dostaw od importera do konsumenta i przez to niższe koszty sprzedaży niż w tradycyjnych kanałach.
To co mi się jednak nie podoba, to zamiary korporacyjne podzielenia grupy na spółki akcyjne wyspecjalizowane w swoich fragmentach działalności. Jest to kosztogenne i antykreujące wartość, która bierze się właśnie ze ścisłej współpracy i połączenia różnych usług w jedno rozwiązanie. Rozproszenie grupy może temu zagrozić.

Zgadzam się z tym, że taka działająca organizacja jest świetnym obiektem do przejęcia. W dzisiejszych czasach królem jest nie ten kto ma złoto, zamki czy armaty, tylko ten kto ma sprzedawców i umie wepchnąć towar w rynek odbiorców końcowych.

raul07
0
Wysłane: 12 listopada 2008 11:40:11 przy kursie: 8,45 zł
czy moglbys mi podac jakies przydatne linki odnosnie branzy w ktorej dziala arteria ?? i ogolnie czy istnieje jakas strona z prognozami rozwoju w danych branzach lub traktujaca o specyfice danej branzy ??

WatchDog
50
Wysłane: 13 listopada 2008 23:45:35 przy kursie: 8,68 zł
Słuchaj, klucz to odkryć branżę na krok przed tłumem.
Można być 5 lat na giełdzie i niewiele robić, tylko się uczyć, w jednym celu: żeby wykonać dwie właściwe transakcje we właściwych momentach: wejść u stóp bańki, a wyjść na jej szczycie.
Oczywiście, marzenia ściętej głowy. Ale to moja idee fixe, w którą wierzę jak Kevin Costner w to, że gdzieś jest stały ląd.

Dlatego nikt Ci nie napisze o dobrej branży gdy jeszcze nie jest dobra, albo jak napisze to mu nie uwierzysz, albo go inni zakrzyczą.

Trudno mi polecić Ci konkretne linki. Marketing to diablo szeroka dziedzina. Zacznij od czegoś takiego:
www.google.pl/search?q=marketi...

Potem:
www.google.pl/search?q=merchan...

I jeszcze:
www.google.pl/search?q=outsour...

Jak się wciągniesz, to dalej samo pójdzie.
Edytowany: 13 listopada 2008 23:46

MD
MD
0
Wpisów: 35
Wysłane: 14 listopada 2008 09:10:25 przy kursie: 8,68 zł
telemarketing, marketing bezpośredni dopiero moim zdaniem zdobywają rynek polski.

Po latach obrzydzenia słowem akwizytor, polacy przestawiają się mentalnie
i już nie reagują tak alergicznie na dostawców "pod nos".

Na całym świecie usługi sprzedażowe się outsorcinguje(na dużo większą skalę)

I chociaż "kreatywni" kręcą nosem na tą formę, to jednak jest to najbardziej
opłacalna forma sprzedaży i najłatwiejsza do wyliczenia (albo się opłaca firmie albo nie)

raul07
0
Wysłane: 3 grudnia 2008 13:08:49 przy kursie: 7,19 zł
kurs dołuje i dołuje, czy ma to związek z tymi informacjami ? (zmiana przwodniczacego RN), obroty jak zwykle kiepskie

mojeinwestycje.interia.pl/news...

mojeinwestycje.interia.pl/news...
Edytowany: 3 grudnia 2008 13:09

Malwin91
0
Wpisów: 5
Wysłane: 21 lipca 2009 17:07:44 przy kursie: 17,30 zł
Co sądzicie o tej spółlce niskie C/ZO i trend wzrostowy ?

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 2 września 2009 11:55:39 przy kursie: 16,79 zł
Trochę odświeżę wątek przy okazji nowych wyników i wyprzedaży akcji(-12.31% godz.11.55).

www.money.pl/gielda/wiadomosci...

Cytat:
Giełdowa firma specjalizująca się się w outsourcingu sprzedaży poprawia wyniki i liczy na udane drugi półrocze 2009.

W I półroczu 2009 roku, Grupa Arterii zanotowała wzrost przychodów ze sprzedaży o 6,34%.

Powoli do celu
Edytowany: 2 września 2009 14:13

martinezo
0
Wysłane: 8 września 2009 04:50:56 przy kursie: 16,00 zł
WatchDog, zerkniesz w raport?

Powoli do celu

martinezo
0
Wysłane: 8 września 2009 19:23:01 przy kursie: 16,35 zł
Główny akcjonariusz Nova Group redukuje stan posiadanych akcji.
W chwili obecnej ma 1.116.298 akcji, co daje 26,12% głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki Arteria SA, i tyle samo kapitału zakładowego Spółki.
Przedtem było 29,27%, czyli różnica 3,15%, i mówią że nie wykluczają dalszej redukcji...

Powoli do celu

WatchDog
50
Wysłane: 9 września 2009 21:52:06 przy kursie: 16,19 zł
To wyceny porównawcze tak ciągną w górę średnią wycenę. Dochodowe są w sam raz blisko kursu i to uważam za rozsądne. Rozchwianie wyceny porównawczej wynika z tego, że w sektorze "Handel - Inne" spotkały się spółki z różnych parafii: oprócz Arterii jest tam np. Stalexport, Impel, Pekaes oraz niezła loża VIPów: Atlantis, FON, Sky Europe, ZNTK Łapy. Jakiekolwiek porównywanie do średniej może dać wyniki z kosmosu - i daje.

Odnośnie sprawozdania finansowego: biegły zwraca uwagę, że wynik jest zawyżony o 402 tys. zł wykazane na sprzedaży części przedsiębiorstwa. Nie jest to kwota znacząca dla Arterii, która wykazuje 12-miesięczny zysk netto 6,6 mln zł.
Grupa ładnie się rozwija: przychody w ciągu 2 lat wzrosły prawie pięciokrotnie, a zysk netto dwuipółkrotnie. Spółka wyraźnie buduje wartość, ma trwały zysk potwierdzony przepływami operacyjnymi. W strukturze finansowania rośnie jednak udział kredytu: aktualnie zadłużona jest w bankach na 18 mln zł, zaś ogólne zadłużenie to 51%.
Wydatki szły oczywiście na przejęcia, przez co w aktywach zgromadziło się już ponad 40 mln zł Wartości niematerialnych i prawnych - to przewyższa kapitał własny i dla mnie jest sygnałem: stop, ten rozwój jest za szybki. Teraz trzeba będzie tym wszystkim zarządzać, co rodzi koszty i jest źródłem ryzyka, gdy wzrost jest za szybki i zbyt znaczny.
W grupie jest w tej chwili 7 spółek. Największe przychody generuje segment Sprzedaż mobilna i zarazem największą kontrybucję marży, ale najwyżej marżowym segmentem jest Call center. Pozostałe czyli Retail i Marketing bezpośredni też są na plusie, przy czym przychody Retailu wyraźnie spadają, reszta rośnie.

Cała ta działalność ma wielki sens, tylko trzeba być świadomym tego, że nie będzie łatwo się dobrać do pieniędzy z pozycji małego akcjonariusza. Koszty ogólnego zarządu wzrosły r/r ponaddwukrotnie i to jest między innymi spowodowane faktem, że dużo się teżdzieje korporacyjnie: ze spółkami grupy powiązana jest już duża grupa osób posiadających różne akcje i udziały, np. z emisji w ramach zapłaty za przejęcie. Za to wszystko trzeba zapłacić, chociażby notariuszowi i prawnikom, poza tym każda transakcja to w istocie inwestycja w aktywa, które muszą zacząć pracować na spłatę ceny nabycia. Dobre jest jednak to, że Arteria się ładnie i trwale rozwija. Ma świetne kontakty i dzięki nim zdobywa marżowe kontrakty, ale nie uzależnia się od pojedynczych klientów. Z wielką radością powitałbym jednak uproszczenie struktury grupy i uczynienie jej bardziej przejrzystą, podobnie ze strukturą akcjonariatu. Zbyt wiele znaków zapytania, przynajmniej dla mnie, osoby nie wprowadzonej w zawiłości wszystkich tych transakcji opisywanych w raporcie.

PS. Mnóstwo literówek i błędów gramatycznych.
Edytowany: 9 września 2009 22:23

martinezo
0
Wysłane: 10 września 2009 16:15:00 przy kursie: 16,19 zł
Dzięki WD, rozjaśniło mi to trochę sytuację.

Cytat:
W grupie jest w tej chwili 7 spółek. Największe przychody generuje segment Sprzedaż mobilna i zarazem największą kontrybucję marży, ale najwyżej marżowym segmentem jest Call center. Pozostałe czyli Retail i Marketing bezpośredni też są na plusie, przy czym przychody Retailu wyraźnie spadają, reszta rośnie.

I Call Center dalej rozwijają. Niedawno próbowałem znaleźć jak wyglądają na tle konkurencji, i wychodzi że jest jedną z firm z największa liczbą stanowisk(prezes mówi, że w pierwszej piątce). Więc myślę, że z tego segmentu działalności będzie zwiększać się przychód. Plany to rozwój działu Call Center do co najmniej 900 stanowisk w 2011. Teraz jest to 450.

Powoli do celu
Edytowany: 23 listopada 2009 02:23

martinezo
0
Wysłane: 10 września 2009 19:23:58 przy kursie: 16,19 zł
I następny akcjonariusz z posiadaniem powyżej 5% wychodzi ze spółki. Tym razem Aidan The One Limited. Zredukował prawie o połowę z 5,05% do 2,70%. Tylko kto to kupuje?

Powoli do celu

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 22 listopada 2009 22:13:37 przy kursie: 15,00 zł
Hellou wave , ja pozwolę sobie odnieść się do sprawozdania za 3 kwartał, bo widzę, że spółka ma wielu zacnych fanów.

Przychody ze sprzedaży wzrosły w porównaniu do poprzedniego kwartału o 17% a w porównaniu do 3q2008 o 7%. Ich rentowność utrzymuje się na podobnym poziomie od roku. W porównaniu do 2008 roku struktura segmentowa przychodów nie zmieniła się – wzrosło jedynie znaczenie pionu wsparcia sprzedaży. Nie podano rentowności poszczególnych segmentów, co troszkę utrudnia porównanie sytuacji. Dodatkowo nie do końca widać na podstawie sprawozdania zakładany w strategii grupy wzrost organiczny spółek. Po prostu nie ma wystarczających danych do możliwości oceny.

Utrzymywanie się rentowności przychodów na w miarę stałym poziomie świadczy o tym, że program restrukturyzacji nie do końca się sprawdza. Co prawda na jego efektywność wpływa jednocześnie wiele czynników: redukcja płac i zatrudnienia i jednoczesne przejmowanie kolejnych spółek powodują zaburzenie efektu działań. Think Proces restrukturyzacji trwa już w każdym razie trzeci kwartał.

Bilans nie pokazuje żadnych znaczących zmian. Przepływy netto za kwartał były nieznacznie dodatnie.

Widzę, że jest na StockWatch duże zainteresowanie Arterią. Spółka faktycznie działa w interesującej branży. Marketing bezpośredni i call centre zdobywają w Polsce coraz więcej klientów. W mojej ocenie jest to między innymi pokłosie działań wielkich korporacji, które coraz częściej ufają tańszym i efektywnym działaniom Tele-sprzedaży. W sposób pośredni przekłada się to na coraz bardziej pozytywne podejście do telemarketerów pracowników, ich rodzin, itd. Trzeba jednak zaznaczyć, że w tej branży działa także w Polsce wielu globalnych konkurentów (z czego chyba najsilniejszy – SellByTel). W tym miejscu zastanawiam się, jakie są jeszcze możliwości organicznego wzrostu przychodów z takiego segmentu, skoro rynek już jest w jakiś sposób podzielony. Przyznaję, że nie mam tu dokładnych danych liczbowych.

W tym kontekście brakuje mi bardziej szczegółowego zestawienia przychodów i rentowności poszczególnych linii biznesowych. Samo zestawienie przychodów na segmenty nie mówi bowiem wiele. Nie widać w nim obiecanego wzrostu organicznego, wzrostu biznesów już istniejących. Nie widać też dokładnie, jak przejęcia wpływają na rentowność działalności ogółem. Może trochę z dystansem, ale jednak z rezerwą podchodzę do fundamentów działania tej spółki. Jakoś mnie ten opisywany przez niektórych hura-optymizm nie przekonuje. Po prostu nie widzę jego odzwierciedlenia w liczbach. Zastanawiające może być w związku z tym wychodzenie ze spółki niektórych inwestorów. Think

Z góry przepraszam za takie ogólniki z mojej strony ale nie jest to moja najmocniejsza branża. Wiem, że takie firmy mają teraz problem z płatnościami i windykacją należności. Oczekiwanie jest takie, że biznes powinien ruszyć w związku z nadchodzącą gwiazdką jednak budżety reklamowe firm są dużo niższe niż w zeszłym roku. Dlatego taki mój ton - nie jestem optymistką w krótkim okresie. Not talking

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 18 stycznia 2010 21:36:58 przy kursie: 13,85 zł
Czy wie ktos może kiedy będzie raport za IV kwartał?

dolarman
0
Wysłane: 13 lutego 2010 23:00:50 przy kursie: 13,61 zł
Arteria ma umowę z Germanos
www.pb.pl/a/2008/06/18/Arteria...

martinezo
0
Wysłane: 14 lutego 2010 05:44:17 przy kursie: 13,61 zł
dolarman napisał(a):
Arteria ma umowę z Germanos
www.pb.pl/a/2008/06/18/Arteria...

Puls Biznesu, pb.pl,18.06.2008 20:20Angel

Powoli do celu
Edytowany: 14 lutego 2010 05:45

dolarman
0
Wysłane: 23 lutego 2010 16:37:14 przy kursie: 15,38 zł
Edytowany: 23 lutego 2010 16:40

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 23 lutego 2010 16:45:11 przy kursie: 15,38 zł
Dolarman Wrzucaj proszę opisy do wklejanych linków.
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

dolarman
0
Wysłane: 7 kwietnia 2010 10:51:16 przy kursie: 14,88 zł
Czy ktoś może obserwuje tę spółkę?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,243 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat