PARTNER SERWISU
whefiphw
12 13 14 15 16
Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 27 lutego 2010 23:21:55 przy kursie: 1,48 zł
3citrony napisał(a):
Zdzichu, czytajac Twoje wypowiedzi na tym wątku dochodzę do wniosków, że uważasz, że te akcje są "mocne", co z resztą potwierdzasz, bo powiększyłeś grono akcjonariatu. Do jakich poziomów wg Ciebie maksymalnie kurs może zniżkować, że jestes taki spokojny?

W LCC inwestuję z przerwami od roku, sprzedawalem i kupowalem z 4-5 razy i za kazdym razem z zyskiem. Moze wiec czesciowo dlatego mam do spolki tak pozytywny stosunek.

Co do tego, do ile moze spasc kurs to mi trudno powiedziec ale sadze ze nawet przy glebszych spadkach na GPW poziom powyzej 1 zl bedzie utrzymany. Dojscie do takiej sytuacji (spadek w rejony 1 zl) oceniam jednak na malo realne.

Spolka jest dobrze zarzadzana i realizuje projekty gwarantujace dobra rentownosc. To sie przyczynia do tego, ze nie ma powalajacej dynamiki sprzedazy ale za to dobre marze. Finalne wyjscie ze Sky Tower uwolni dodatkowe srodki, ktore spolka przeznaczy na finansowanie dodatkowych projektow, na ktore trudno o kredyty. To powinno przelozyc sie na wzrost wyniku i bedzie wspierac kurs. Jest to perspektywa 1-2 letnia ale juz teraz bedzie wspierac kurs. Fakt ze fundusze emerytalne wybieraja LCC tez jest dobrym prognostykiem.

Jednoczesnie spolka na powierzchnie komercyjne w Arkadach Wroclawskich, ktorych najem zapewnia spolce pokrycie kosztow zarzadzania. Sprawia to ze inwestycja w LCC na tle innych deweloperow (Polnord, Gant) wydaje mi sie bezpieczneijsza.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 3 marca 2010 17:49:05 przy kursie: 1,60 zł
Ciekawie się ostatnio tutaj robi.
Z jednej strony mieliśmy ostatnio informacje o sprzedaży akcji przez insideraNot talking , a z drugiej dzisiejsze podniesienie rekomendacji przez KBC Securities dla czterech deweloperów w tym LCCorp na 1,84zł.3some
A ja tu widzę ładną dzisiejszą świeczkę na ładnym obrocie potwierdzającą zmianę krótkoterminowego tredu.thumbright

buldi
0
Wysłane: 3 marca 2010 18:53:00 przy kursie: 1,60 zł
Maniek napisał(a):
W każdym bądź razie wig_dew ładnie wybił się ponad ostatni szczyt.

kliknij, aby powiększyć

Całkiem podobnie sytuacja wygląda na LCC, z tym że tu - jak by ktoś bardzo chciał - może się nawet ORGRa dopatrzyć.Angel

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 marca 2010 10:15:06 przy kursie: 1,68 zł
można teoretycznie dopatrzeć się ORGR i przebicie linii szyi, lecz wg mnie ważny opór jest na poziomie 1,62 (dwie świeczki z 29 i 30 stycznia). dopiero po trwałym przebiciu tego poziomu zaryzykowałbym wejścia.

buldi
0
Wysłane: 4 marca 2010 12:33:16 przy kursie: 1,68 zł
Na ładnym wolumenie przeskoczyli opór o którym piszesz.
Jesteś już Krewa w klubie, czy czekasz na potwierdzenie kursem zamknięcia?wave

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 marca 2010 13:06:49 przy kursie: 1,68 zł
już jestem - obroty raczej nie pozostawiają wątpliwości. szkoda, że nie byłem w stanie śledzić sesji, ale da się przeboleć wejście o parę groszy wyżej.
teoretycznie wczoraj można było wchodzić na zamknięciu, ale na spółkach jestem zbyt zachowawczy - wystarczą mi emocję gry na kontraktach.

qwiqweq
0
Wpisów: 5
Wysłane: 5 marca 2010 14:54:32 przy kursie: 1,67 zł
Witam świeczki zrobione na sile pakietowki latały miedzy rachunkami prawdziwy wolumen to ok 800tys czy to nie przygotowanie pod zbyt?

qwiqweq
0
Wpisów: 5
Wysłane: 5 marca 2010 16:41:39 przy kursie: 1,67 zł
Przepraszam nie wiem:) tylko wydaje mi się, ale z obserwacji wynikało ze te pakiety to ustawione strzały ,nie było zleceń a wolumen się zmieniał.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 12 marca 2010 09:19:43 przy kursie: 1,62 zł
żadnej informacji nie odnalazłem, która wytłumaczyłaby taki spadek kursu. jest ktoś bardziej ode mnie poinformowany?

buldi
0
Wysłane: 12 marca 2010 09:40:58 przy kursie: 1,62 zł
Chyba "cały" Czarnecki popadł w jakieś niełaski inwestorów.
Może dlatego, że jego Getin przerżnął z IDMem licytacje o WestLB, albo dlatego :
Cytat:
Budowa mieszkań w wyższym standardzie we Wrocławiu stanęła w miejscu. Najbardziej spektakularna inwestycja to oczywiście Sky Tower. Kilka tygodni temu budowę ponownie wstrzymano. Inwestor pokłócił się z projektantem. LC Corp konfliktu komentować nie chce. Leszek Czarnecki w ubiegłym roku zapewniał, że wieżowiec będzie mniejszy, ale powstanie.

ww6.tvp.pl/234,20100311964361....

Jeżeli chodzi o technikę - fraszka na LCC Angel
"od rana
kaszana"
Edytowany: 12 marca 2010 09:42

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 12 marca 2010 09:57:04 przy kursie: 1,62 zł
Sky Tower przecież od dawna nie ma z LCC nic wspólnego, prócz osoby LC.
Cytat:
LC Corp konfliktu komentować nie chce.

równie dobrze można byłoby zwrócić się z prośbą o komentarz do Getin Banku lub EFL-a - wszak też mają/mieli coś wspólnego z Leszkiem

buldi
0
Wysłane: 12 marca 2010 10:34:41 przy kursie: 1,62 zł
krewa napisał(a):
Sky Tower przecież od dawna nie ma z LCC nic wspólnego, prócz osoby LC.

W odpowiedzi zacytuję Kasię
Cytat:
Dość istotna sprawa w zakresie inwestycji. Otóż sprzedaż spółki zajmującej się inwestycją w Sky Tower nie miała praktycznie wpływu na sprawozdanie. Ponieważ spółka posiada jednostronną opcję odkupienia udziałów zagwarantowaną w umowie sprzedaży, to zgodnie z MSR nie nastąpiła sprzedaż udziałów. Dlatego spółka ta jest cały czas konsolidowana a inwestycja w Sky Tower jest na inwestycjach. Przychody z tej transakcji wykazywane są jako pożyczka.

Z drugiej strony dlaczego więc LCC organizuje przetargi na wyłonienie wykonawców tej inwestycji?
Edytowany: 12 marca 2010 10:36

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 12 marca 2010 10:51:34 przy kursie: 1,62 zł
@Buldi,
ale w listopadzie LCC zrezygnowało z opcji odkupu i w sprawozdaniu finansowym już nie będzie tej inwestycji. dodatkowo zostaną uwolnione rezerwy utworzone pod Sky Tower. była o tym wzmianka Kasi (biedne dziewcze, zapewne czkawka niemiłosierdna Ją dopadła teraz) na tej samej stronie.

buldi
0
Wysłane: 12 marca 2010 11:09:26 przy kursie: 1,62 zł
Cytat:
Zarząd LC Corp S.A. ("Emitent") informuje, iż w dniu dzisiejszym tj. 30.11.2009 r. nastąpiła zmiana w Grupie Kapitałowej LC Corp polegającej na tym, że spółka LC Corp Sky Tower Sp. z o.o. ("Spółka") przestała być jednostką zależną (kontrolowaną) od Emitenta i podlegającą konsolidacji w ramach grupy kapitałowej Emitenta

Masz racjęnotworthy

tycoon
0
Wpisów: 243
Wysłane: 12 marca 2010 11:15:37 przy kursie: 1,62 zł
krewa napisał(a):
żadnej informacji nie odnalazłem, która wytłumaczyłaby taki spadek kursu. jest ktoś bardziej ode mnie poinformowany?

asymetria informacji byla, jest i bedzie. Wczesniej zbierali pod umówioną rekomendację, wczoraj sie pojawila abn amro z "kupuj" - 1.84 i zaczeło sie sypanie wiekszymi pakietami. Wczoraj pnd tez dostał -3%. Druga opcja zwiazana z wynikami...
get rich or die trying...

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 15 marca 2010 14:05:10 przy kursie: 1,61 zł
RSI się schłodziło, poza tym dobrze wyglądają długie dolne cienie. Powinniśmy więc mieć do czynienia ze zwykłą korektą, po której nastąpią dalsze wzrosty. Pytanie czy będziemy doświadczać przebicia oporu na 1,69 zł i pójdziemy na 2 zł czy raczej wejdziemy w boczniak 1,54-1,70.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 19 marca 2010 09:38:08 przy kursie: 1,60 zł
czyżby wywalanie z 12 marca znalazło swoje uzasadnienie w raporcie? Kasia, zerknij łaskawie na raport. nie umiem wyciągać wniosków z raportów deweloperów i nie wiem, czy stratę operacyjną należy traktować podobnie jak w innych branżach... Anxious

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 marca 2010 10:18:26 przy kursie: 1,60 zł
Tu strata operacyjna wynika z przeszacowania wartości inwestycji i nie pociąga bezpośrednio natychmiast kosztów gotówkowych. Nieruchomości inwestycyjne wycenia się tu przychodowo, a nie majątkowo. Poczytaj w wątku nieruchomości, pisał tam dokładnie WD jak to wygląda.
To przeszacowanie pokazuje o ile w przyszłości spadną zyski s tytułu wynajmu.
Kasia już pewnie pracuje całą parą nad raportem i wszystko jak zwykle nam pięknie opisze love4

tycoon
0
Wpisów: 243
Wysłane: 20 marca 2010 15:51:33 przy kursie: 1,60 zł
Ciekawy artykuł: www.parkiet.com/artykul/909067...
get rich or die trying...

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 20 marca 2010 20:09:30 przy kursie: 1,60 zł
Jestem , jestem! Melduję się! salute
www.stockwatch.pl/gpw/lccorp,w...

Co do odczytywania strat w budowlance, to uważam, że należy je czytać jednak trochę inaczej niż w np. branży handlowej.

Otóż, jak wyżej już wspomniał mój prześwietny kolega A-T, w przypadku LCCorp w głównej mierze za stratę na działalności operacyjnej odpowiada strata na aktualizacji wartości nieruchomości. Chodzi o wycenę centrum handlowego Arkady we Wrocławiu. Spółka uznała, ze to miejsce straciło pewna część swojej zdolności do generowania cash flow I zysków w przyszłości.

Taka wycena jest pokłosiem zapisów ustawowych I MSRowych o tym, ze aktywa musza w przyszłości generować korzyści ekonomiczne. Jak widać uznano, ze nakłady na Arkady Wrocławskie nie zwrócą się w dającej się przewidzieć przyszłości. Żeby wykazać to ryzyko juz w obecnym sprawozdaniu, dokonuje się właśnie odpisu aktualizującego.
W branży handlowej tez dokonuje się takich odpisów ale zazwyczaj na mniejsza skale, bo dotyczy to np. zapasów towarów. Jak na wartości traci cale centrum handlowe, to odpis po prostu jest większy.

Działalność najmu przyniosła LCCorp w 2009 roku około 41% przychodów. Praktycznie w całości dotyczyła ona właśnie Arkad. Teraz pobawię się liczbami I założeniami. Sprawdzenie trwalej utraty wartości opiera się tutaj na metodzie dochodowej. Przyrównuje się wartość zdyskontowanego dochodu do wartości netto inwestycji. I jeśli wartość jest wyższa niż dochód, to trzeba ja spisać. I teraz przyjmę takie założenie, ze te dwie wartości zostały przyrównane. Wiem, ze jest ono daleko idące ale na grubych liczbach więcej nie zrobimy. Skoro przychody z najmu wyniosły 46 baniek a wartość aktywów 459, to przychody w tej wartości będą generowane przez najbliższe 10 lat. Think

Jeśli jednak spojrzymy na wyższą część rachunku wyników, to grupa dalej notuje zysk na sprzedaży – tak w ujęciu rok do roku. Bardzo wysoka była wartość przychodów ze sprzedaży w 4q2009 w porównaniu do poprzednich kwartałów roku. W sprawozdaniu nie jest dokładnie napisane, z czego to wynika ale spodziewam się, że chodzi o rozpoczęcie wydawania mieszkań z kolejnego etapu w osiedlu Przy Promenadzie. W pierwszych trzech kwartałach roku stałe przychody na poziomie około 12 mln PLN dotyczyły chyba wyłącznie Arkad. Dobrze, że mają taką inwestycję, bo inaczej tych przychodów by po prostu nie było. Think

Co do bilansu, to widać wyraźny spadek zadłużenia krótkoterminowego I długiego. To akurat zawsze cieszy. Dzięki temu udało się ograniczyć koszty finansowe. Gdyby były na poziomie zeszłego roku, to strata spółki powiększyłaby się o kolejne 10 baniek. Poza tym w samym bilansie nie widać nic ciekawego.

Trochę niestabilna sytuacja spółki w zakresie dużej zmienności przychodów powinna się w niedługim czasie poprawić, bo LCCorp rozpoczyna dużo nowych inwestycji. Na razie są w planach, tak jak zegarek dla jednego pana  Z drugiej strony może to skutkować wzrostem zadłużenia. Co do prognoz na kolejny rok, to można przewidywać, że po zakończeniu sprzedaży osiedla Przy Promenadzie przychody wrócą do poziomu 12 baniek na kwartał. Zakończenie nowych inwestycji planowane jest dopiero pod koniec 2010 roku i dopiero wtedy spółka będzie mogła podpisywać z nabywcami akty notarialne. Do tego czasu nie będzie mogła rozpoznawać przychodów z tytułu prowadzenia tych inwestycji. Not talking

Szkoda, ze Sky Tower nie zostało pokazane jako działalność zaniechana. Wtedy można by było dokładniej zobaczyć cala sytuacje I rozrachunki z ta spółka. Ciekawi mnie to, ponieważ znalazłam w przepływach taka pozycje jak "korekta salda zamknięcia z tytułu zbycia spółki zależnej" o wartości 275 milionów in minus, czyli przepływy pomniejszająca. Innej sprzedaży spółki w 2009 roku nie było,. Wartość udziałów w Sky Tower ustalono na 118 baniek plus 170 baniek pożyczek od LCC. Te ostatnie są w sprawozdaniu wykazane w inwestycjach. Czy to oznacza, ze Sky Tower wyszło z LCC przy jednoczesnym wyciągnięciu gotówki? Tego nie wiem, bo pozycja nie jest wyjaśniona ale jak dla mnie wygląda mocno podejrzanie. Shame on you Shame on you Shame on you Shame on you

Podsumowując sprawozdanie, to jego wartość informacyjna jest dla mnie ograniczona. Stało się to głównie przez transakcję Sky Tower, która nie jest jasno pokazana. Pozostała – czyli tak na orawdę podstawowa - działalność grupy jest mniej istotna, jeśli chodzi o wpływ na sytuację LCCorp.

Ale się rozpisałam, łomamo! Angel

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE DEVELIA

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,147 sek.

unulpqgv
wrtykegr
dicvfiwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kioxwjee
pjybazet
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat