|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
6 grudnia 2009 02:01:12
mathu napisał(a): Możemy się umówić i poskładać zlecenia na jedną akcję z różnymi limitami przed fazą otwarcia w poniedziałek, a potem zobaczymy kto wygrał :)
Tylko, że jak wszyscy złożą zlecenia na 1 akcję, po czym poznamy które zlecenie weszło pierwsze? Czyja to jedna akcja wygrała? Chyba, że chciałbyś, abyśmy wszyscy poczuli się (moralnymi) zwycięzcami.
Edytowany: 6 grudnia 2009 02:02
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 grudnia 2009 02:40:25
nocnygracz napisał(a):mathu napisał(a): Możemy się umówić i poskładać zlecenia na jedną akcję z różnymi limitami przed fazą otwarcia w poniedziałek, a potem zobaczymy kto wygrał :)
Tylko, że jak wszyscy złożą zlecenia na 1 akcję, po czym poznamy które zlecenie weszło pierwsze? Czyja to jedna akcja wygrała? Chyba, że chciałbyś, abyśmy wszyscy poczuli się (moralnymi) zwycięzcami. Napisałem przecież - z różnymi limitami. Przed otwarciem obejrzymy pełny arkusz i sprawdzimy czasy złożenia zleceń. Ewentualnie możemy poskłądać zlecenia na 1, 2, 3 itd. akcje. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 6 grudnia 2009 02:40
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
6 grudnia 2009 03:35:35
Oto rozmowa dla samej rozmowy chyba. I tak wiadomo, że takich zakupów nie zrobimy, bo z tą jedną akcją to tylko kłopot, a prowizję płacimy podwójnie, bo jeszcze ją sprzedać trzeba.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
6 grudnia 2009 10:21:58
można dokupić akcje spółki, którą już osoby biorące udział mają, wtedy prowizja tylko od zakupu (zwykle 3złote). wiedza które domy maklerskie są pierwsze w kolejce nie jest łatwo dostępna w oficjalnych informacjach.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-18 Wpisów: 48
Wysłane:
6 grudnia 2009 12:57:17
Nie rozumiem w ogóle problemu, to chyba jasne, że zlecenia PKC zostaną zrealizowane zawsze, a jeżeli są składane poza sesją to zostaną zrealizowane jednocześnie po tej samej cenie na otwarciu (i nie ważne czy składało się je w piątek wieczorem czy w poniedziałek o 8:59). Ekstremalny przypadek to taki w którym nie ma odpowiedniej ilości zleceń po drugiej stronie arkusza, ale wówczas jak sądzę do otwarcia w ogóle nie dojdzie i tyle. Co do zlecań z limitem i czasu ich składania przez różne DM to irytuje mnie, że mój DM BZWBK składa je dopiero około 8:05-8:06. Jestem też ciekaw czy o tej godzinie wysyłają tylko zlecenia złożone podczas weekendu, a wcześniej wstając można składać zlecenia szybciej (albo oni sami składają swoje prywatne zlecenia wcześniej...) czy też dopiero o tej 8:06 łączą się GPW i to że wstanę przed 8 a o 8:01 wyślę moje zlecenie nic mi nie da (tzn i tak się ukaże o tej 8:05 albo nawet później, po tych składanych w weekend). Hmm... muszę to kiedyś sprawdzić.
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2009 13:24:38
SirHoe napisał(a):można dokupić akcje spółki, którą już osoby biorące udział mają, wtedy prowizja tylko od zakupu (zwykle 3złote). wiedza które domy maklerskie są pierwsze w kolejce nie jest łatwo dostępna w oficjalnych informacjach. Nic nie musimy kupować, obejrzymy sobie pełny arkusz na interii i wycofamy zlecenia. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 457
Wysłane:
6 grudnia 2009 13:58:33
Widze ze dyskusja sie nieoczekiwanie rozwinela chociaz myslalem ze Nocnygracz rozwial wszystkie watpliwosci. Tak jak napisal jest faktycznie sprawiedliwie, nie daje pola do potencjalnych przekretow i wynika z zasady maksymalizacji obrotu. Sprawe kursu otwarcia i tranzakcji na otwarciu mamy chyba wyjasniona. Ktokowiek z kadkalwiek kiedykolwiek i za ilekolwiek wystawi zlecenie pkc na otwarciu bedzie potraktowany tak samo ALE ... rozwazmy zlecenie wystawione z cena i to taka krota nie bedzie "grana" na otwarciu. odpowiednio odlegla od ceny obecnej, taka ze zlecenie wykona sie moze jutro moze za tydzien i to w czasie sesji. Podobne warunki: mala plynnosc, dwa podobne zlecenia. czy teraz jak juz dojdzie do tranzakcji to najpierw idzie wieksze zlecenie,to co bylo pierwsze czy inaczej ? Zgodnie z tym co napisal Plynacyzrynkiem liczy sie czas skladania zlecenia. I znowu czy czas "weekendowy" sie liczy ? Jezeli kogos juz wqrza ta dyskusja to przepraszam  Wiadomoze za mozna popatrzec na tabele i wystawic zlecenie troche wyzej lub nizej i koniec ale ... chcialbym wiedziec. Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
6 grudnia 2009 14:03:39
Zielarz napisał(a):rozwazmy zlecenie wystawione z cena i to taka krota nie bedzie "grana" na otwarciu. odpowiednio odlegla od ceny obecnej, taka ze zlecenie wykona sie moze jutro moze za tydzien i to w czasie sesji. Podobne warunki: mala plynnosc, dwa podobne zlecenia. czy teraz jak juz dojdzie do tranzakcji to najpierw idzie wieksze zlecenie,to co bylo pierwsze czy inaczej ? Zgodnie z tym co napisal Plynacyzrynkiem liczy sie czas skladania zlecenia. I znowu czy czas "weekendowy" sie liczy ? W tym przypadku liczy się czas przekazania zlecenia przez DM/BM na GPW i nie ma tu znaczenia jego wielkość. To tak "z grubsza", jest jeszcze możliwość, że takie zlecenie załapie się na równoważenie w trakcie sesji i wtedy obowiązuje zasada jak na otwarciu.
Edytowany: 6 grudnia 2009 14:08
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
16 marca 2010 12:01:47
Witam :) Reaktywuję dyskusję, pytając o scenariusz: Akcje są warte: 1zł , oferta kupna: PKC 100 sztuk Po drugiej stronie widzimy: Najlepsza oferta sprzedarzy 1,1zł 60 sztuk I teraz najlepsze: kolejne "najlepsza" oferta, to sprzedarzą 100 sztuk po... 4zł! No i teraz ktoś zakupi 60 sztuk po 1,1zł a resztę, 40 sztuk akcji zakupi za ...4 zł? Czy taki przekręt jest możliwy ?? Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź :)
|
|
297 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 marca 2010 12:08:00
jeżeli nie uaktywnią się zlecenia sprzedaży z limitem uruchomienia i cena będzie w granicach wideł - to tak.
|
|
|
|
Wysłane:
16 marca 2010 12:27:01
Dzięki za odpowiedź. I faktycznie, nie wziąłem pod uwagę aktywacji plus widełek. Ale i tak generalnie, na mało płynnych spółkach temat dość ciekawy ;) Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-14 Wpisów: 118
Wysłane:
16 marca 2010 19:40:32
Czy jest możliwe wystawienie zlecenia sprzedaży z limitem aktywacji wyższym od kursu ostatniej transakcji ? Wg domu maklerskiego, gdzie mam rachunek, takiej możliwości nie ma. W takim wypadku nie wejdą zlecenia, których nie widać, w zakresie od 1,1 do 4. Zatrzyma się na widłach, a wtedy pojawią się chętni ze sprzedażą, chyba że było "porażające" info. Wtedy może być zawieszenie notowań.
Może się za to pojawić "ukryty" popyt (zlecenia kupna) z limitem aktywacji wyższym, niż kurs ostatniej transakcji.
Edytowany: 16 marca 2010 19:43
|
|
297 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 marca 2010 19:54:58
Irek_2 napisał(a):Czy jest możliwe wystawienie zlecenia sprzedaży z limitem aktywacji wyższym od kursu ostatniej transakcji ? Wg domu maklerskiego, gdzie mam rachunek, takiej możliwości nie ma. dlaczego? mogę ustawić zlecenie sprzedaży, które uaktywni się dopiero, gdy cena osiągnie określony przeze mnie poziom (np. 1,1 zł) S PKC Lim Akt 1,10 lub S 1,20 Lim Akt 1,10
|
|
Wysłane:
16 marca 2010 20:15:31
Nie ma takiej możliwości. Warset odrzuca takie zlecenia. Jeżeli chcesz sprzedać na danym poziomie, to po prostu wystawiasz zlecenia sprzedaży które czeka w arkuszu (ewentualnie zlecenie z wartością ukrytą). To o czym mówisz to prawdopodobnie zlecenia warunkowe obsługiwane przez DM. Takie zlecenia nie są przetwarzane przez silnik transakcyjny Warsetu i nie działają tak pewnie jak prawdziwe zlecenia z limitem aktywacji. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-21 Wpisów: 167
Wysłane:
16 marca 2010 20:23:29
Irek_2 napisał(a):Czy jest możliwe wystawienie zlecenia sprzedaży z limitem aktywacji wyższym od kursu ostatniej transakcji? Nie jest możliwe. krewa napisał(a):dlaczego? mogę ustawić zlecenie sprzedaży, które uaktywni się dopiero, gdy cena osiągnie określony przeze mnie poziom (np. 1,1 zł) S PKC Lim Akt 1,10 lub S 1,20 Lim Akt 1,10 Pod warunkiem, że aktualny kurs jest powyżej tego poziomu. Dodatkowo drugie zlecenie jest nieprawidłowe. Szczegółowe Zasady Obrotu Giełdowego, rozdział VI, oddział 1 napisał(a):§ 13 [...] 2. Limit aktywacji musi być równy lub w przypadku zleceń kupna niższy a w przypadku zleceń sprzedaży wyższy od limitu zlecenia, chyba że zlecenie zawiera polecenie wykonania po każdej cenie. 3. Z chwilą wprowadzania zlecenia limit aktywacji musi być wyższy (w przypadku zleceń kupna) bądź niższy (w przypadku zleceń sprzedaży) od kursu ostatniej transakcji z danej sesji giełdowej, a w przypadku, gdy na danej sesji nie zawarto żadnej transakcji - od kursu odniesienia dla kursu otwarcia. Edit: Widzę, że ktoś mnie wyprzedził. ;-)
Edytowany: 16 marca 2010 20:24
|
|
0 Dołączył: 2009-05-31 Wpisów: 127
Wysłane:
7 kwietnia 2010 09:45:04
Odnośnie PKC i New Connect. Czy są już tam dostępne takie zlecenia? Jeśli nie to w jaki sposób szybko sprzedać tam akcje. Przykładowa sytuacja: Chemy sprzedać 100 akcji.
K szt cena 20 2.88 30 2.85 60 2.80
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2010 10:53:15
Nie ma zleceń PKC. Jak chcesz sprzedać po każdej cenie, to wyrzuć z limitem ceny 1 gr. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2019 20:49:56
Witam, jeżeli już mowa o PKC, to napisze tu moje pytanie. 29.05.2019r. dałem zlecenie sprzedaży 200 akcji Unimot z opcją PKC z limitem aktywacji 14.10, gdzie zostało mi wypłacone 2460zł, czyli po przeliczeniu 12.30 za akcję. Czy taka sytuacja się mogła zdarzyć jeżeli tego dnia akcje wahały się pomiędzy 13.85 a 14.20. z góry dziękuję za odpowiedz.
|
|
Wysłane:
8 czerwca 2019 14:24:39
nieaktualne
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.