mathu napisał(a):Zadzwoniłem do Profescapital i wszystkiego się dowiedziałem.
Otóż według któregoś przepisu z ustawy o ofercie, wartość emisji bez prospektu emisyjnego nie może przekroczyć ustalonego limitu w okresie roku. Profescapital nie składał prospektu i przyjął inną interpretację tego przepisu (że nie stosuje się on do oferty z PP), ale GPW nie zgodziła się z nią i nakazała przesunięcie emisji o dwa miesiące. Ot i cała tajemnica - jeśli ktoś dał dupy, to Profescapital który kieruje emisją. Nie ma żadnego spisku w celu zaniżania kursu. Notowania PP będą w maju.
Dowiedziałem się też że ploty o sypaniu Vasto były bezzasadne, bo wszyscy łącznie z Vasto obejmują emisję w całości, a Vasto traktuje inwestycję w Atona bardzo poważnie i długoterminowo (cokolwiek by to miało znaczyć).
No, no, no ciekawie zaczyna być. Zamieszanie z terminami chyba nie jest bez przyczyny,komunikat lakoniczny i aż mi się wierzyć nie chce że spółka nie przygotowała się technicznie i proceduralnie do emisji. A jeżeli tak faktycznie było jak pisze mathu, to ktoś kto za to odpowiadał powinien beknąć. RN nie powinna tolerować takich finansowych knotów zarządu czy zatrudnionego do emisji podmiotu.
Jest teraz trochę czasu, więc przypuszczam że może ktoś wykorzystać ten czas do wywalania starych akcji aby mieć kasiorę na nową emisję. A może jest też jakieś nowe dobre info co pozwoli podbić kurs otwarcia na PP. A może była obawa o powodzenie emisji z takich czy innych względów. Pytań i wątpliwości nasuwa się sporo.
Ciekaw jestem czy PP będą notowane, bo
oficjalnie o PP nic się nie wspomina z wyjątkiem tego co napisał mathu.
Mathu z tego co napisałeś to nie wynika czemu ma służyc przesunięcie emisji o dwa miesiące. Czy może musi być w ciągu 2 miesięcy opracowany prospekt albo memorandum. Ale przy prospekcie procedura może potrwać znacznie dłużej.
Obym się mylił ale cała sytuacja nie wygląda mi klarownie. Teraz należałoby oczekiwać jakiegoś oficjalnego wyjaśnienia ze strony zarządu,co pozwoliłoby rozwiać wątpliwości.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.