0 Dołączył: 2008-12-03 Wpisów: 281
Wysłane:
8 marca 2010 11:36:23
przy kursie: 3,80 zł
Coś późno te wyniki w tym miesiącu. Zawsze 3-5 i wszystko było jasne. A teraz 8 i czekamy. Od piątku zaczęła się wędrówka pod wyniki. Widać, że są chętni do kupowania. Intersport miał niezły luty, wieć tu powinno być jeszcze lepiej. Cytat:Zarząd INTERSPORT Polska S.A. informuje, iż wielkość przychodów ze sprzedaży osiągniętych w lutym 2010 roku wyniosła 26.857.000,00 zł i była wyższa o 21,9% w stosunku do analogicznego okresu 2009 roku, w którym Spółka odnotowała przychody w wysokości 22.037.000,00 zł.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-16 Wpisów: 45
Wysłane:
8 marca 2010 16:50:54
witam na pierwszy rzut oka wynik słaby, ale po wczytaniu się uwazam że niezle. To co maja wyslac do Rosji pojdzie w marcu, mysle ze pokaza niezły wynik w kwietniu. Pozdrawiam akcjonariuszy:). Ciekawe są natomiast obroty - mysle ze ktos specjlanie odparu dni podpalał do góry i śrubował obrót żeby pozbyć się większej ilości przed publikacja - jeszcze dziś. Ktos niezle spekuluje na tej spolce.
|
|
Wysłane:
8 marca 2010 16:58:36
Sądząc po kursie nie tylko ja jestem lekko rozczarowany wynikami. Wszystko przez sąsiadów Jednak patrząc perspektywicznie nie jest tak źle. Niezrealizowana w lutym sprzedaż do Rosji przesunie się na kolejne miesiące - ale będzie, więc teoretycznie w jakimś kolejnym miesiącu mocno zwiększy wynik miesięczny. Po prostu minus kilkadziesiąt % w lutym r/r zamieni się na plus kilkadziesiąt % r/r w kolejnym miesiącu (marzec?) po zrealizowaniu zamówienia dla Rosji. edit No i tyron mnie uprzedził
Edytowany: 8 marca 2010 17:00
|
|
|
|
Wysłane:
25 marca 2010 21:38:40
przy kursie: 3,77 zł
Witam Coś cicho ostatnio na wątku ja czekam na wynik marcowy i roczny licze że będą naprawdę dobre. Rozmawiałem ostatnio z paroma ludźmi z branży sportowo-turystycznej. Uważaja że Campus - wiodąca marka Euromarku ma naprawdę dobrą kolekcję letnią, a przyszła zima jest naprawdę bardzo dobra. Jest to dla mnie wielkie zdziwienie, bo zazwyczaj większość narzekała ze kolekcje sa słabe, stare itp. Zobaczymy czy odbije się to na wynikach i na ile te oceny sa trafne. pozdrawiam Tyron
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2010 19:06:19
przy kursie: 3,81 zł
Hm do wyników za IVq zostało 3 dni a kurs jakiś taki niemrawy.W sumie się nawet cięszę, że kurs się uspokoił, bo miałem trochę dosyć tego +20%/-10%, ale ta konsola trwa już tyle, że chyba czas na wybicie. Wyniki napewno będa bardzo dobre, więc jak nie teraz to kiedy. A może jakieś typy co do zysku netto za IVq (chodzi mi o sam IV a nie narastająco, bo na zysk za zeszły rok to chyba jeszcze nikt nie liczy Mój typ to 2-2,5 mln Gorbi i reszta jak obstawiacie?
|
|
6 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 271
Wysłane:
28 kwietnia 2010 22:02:50
przy kursie: 3,85 zł
Dokladnie ten sam przedzial. Nie licze zeby doszli powyzej 2,5mln netto. Zabraknie pewnie tego exportu do Rosji, zeby tam zagoscic. Gydby jednak weszli na 2,5mln+, to bedzie bardzo dobre info.
Za to ciekawsze mysle beda wyniki za Q1 2010. Tam bym upatrywal ewentualnego stalego ruchu w gore chyba ( o ile pokaza, ze w cieplym okresie tez daja rade i moze 2010/2011 zamknal wreszcie zyskiem na koniec okresu). Co prawda skrocilem juz pozycje na EMK na rzecz innej perelki, ale wciaz pakiet calkiem solidny i licze, ze te ruchy ING to nie bylo ostatnie slowo ;-)
Edytowany: 28 kwietnia 2010 22:05
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2010 17:27:45
przy kursie: 3,79 zł
Kurcze jeden pod drugim ale warto... Sa wyniki...3,74 mln w Q4 Cholera noise, czy ja dobrze widze?? A caly rok jedynie 1mln straty?? Kurna, no zdublowali to czego sie spodziewalem...niezle cholernie niezle
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 kwietnia 2010 22:42:07
Sprawozdanie finansowe Euromarku za okres od grudnia do lutego, zwany przez spółkę IV kwartałem roku 2009/2010, jest jak zwykle lakoniczne. Euromark jest prostą spółką i budowa sprawozdania jednoznacznie wskazuje na to, że nie ma tam wiele zarządzania, tylko zwykłe bieżące kierowanie i scentralizowane podejmowanie decyzji. Zupełnie niepotrzebnie utrzymuje spółki zależne, bo 90% biznesu realizuje w spółce głównej.
Najważniejsze dla oceny wyników jest powolne lecz skuteczne przechodzenie w detal. Daje on wyraźnie wyższą marżę i stąd wzięły się zyski w I kwartale (kalendarzowym). Ostra zima pomogła przychodom, ale nie była to pierwsza ostra zima w Polsce w ostatnich latach. Przychodowo spółka zanotowała wzrost o 6%, ale stopa marży handlowej podniosła się z 43% na 53%. Detal to również szybszy obrót pieniądzem i od razu widać, że cykl rotacji należności wyraźnie się skrócił. Cykl rotacji zapasów 252 Cykl rotacji należności 29 Cykl rotacji zobowiązań 41 Cykl operacyjny 281 Cykl konwersji gotówki 240
Poważny kłopot spółki to przeogromne zapasy. W omawianym okresie były one już wyraźnie mniejsze, czyli spółka sprzedawała z magazynu i niewiele dokupowała. Stąd też kwartał ten wygenerował dobre przepływy operacyjne. Nie wiemy jednego: w jakich cenach zakupu są na magazynie poszczególne towary, oraz czy cały asortyment rotuje. W sprawozdaniu brak odpisów aktualizujących (jest tylko odpis na zapasy niepełnowartościowe bez podania kwoty) i tu byłbym ostrożny. A odnośnie wartości sprzedanych towarów: przy imporcie w walutach obcych, koszt księgowany jest z daty faktury zakupowej i taki juz zostaje. Różnice kursowe powstają przy zapłacie i wychodzą na działalności finansowej. Natomiast cena sprzedaży jest taka jaka jest, najczęściej mocno skorelowana z aktualnym kursem walut. Jeśli więc Euromark średnio przetrzymuje towar 8 miesięcy, to w grudniu przy kursie EURPLN 4,20 handlował towarem, który kupił w kwietniu przy kursie 4,40. Ale nie cały towar na pewno równo rotuje. Jeśli połowa się kisi, to druga połowa rotuje 2x szybciej, czyli 4 miesiące - więc zakup na sprzedaż grudniową był w sierpniu przy kursie 4,10. Mam nieodparte wrażenie, że oprócz marż detalicznych, sporą kontrybucją zysku netto były dodatnie różnice kursowe ujęte od razu w koszcie sprzedanych towarów.
Ważna rzecz: spółka tłumaczy zmniejszenie zapasów ograniczeniem finansowania przez banki. A jednak w tym okresie powiększyła zadłużenie kredytowe o 1 mln zł, do prawie 26 mln zł. Jak na jej majątek jest to raczej dużo, choć nieco mniej niż w latach poprzednich. Wskaźnik ogólnego zadłużenia utrzymuje się na poziomie 50%, ale to wszystko przy założeniu, że wycena wartości niematerialnych i prawnych jest rzetelna.
Z początkiem roku kurs imponująco urósł i następnie wyrównał poziom. W tej chwili, po uwzględnieniu nowych danych, spółka cały czas ma 12-miesięczną niewielką stratę, przy czym jest ona zasługą pozbycia się ze stratą spółki zależnej Eurotech. Bez zysku nie można wycenić spółki dochodowo, ale już za kwartał, wprawdzie sezonowo najsłabszy, może będzie można się o taką wycenę pokusić. Na razie można ostrożnie twierdzić, że spółka jest wyceniana rozsądnie. Przed nią kolejne wyzwania: dalszy rozwój działalności, co będzie utrudnione brakiem kapitału. Nie tylko banki są usztywnione, ale do końca sierpnia trzeba będzie zapłacić nawet 9 mln zł drugiej transzy za znak towarowy Alpinus. Na koniec lutego spółka miała na koncie 6,6 mln zł, wypracowane głównie ze zmniejszenia magazynu. Na znacząco większy kredyt bym nie liczył. Może rozliczą się w akcjach, a może będzie trzeba dokapitalizować spółkę. Jest na dobrej drodze wzrostu, złapała rentowność i porządkuje działalność. Jeszcze tylko przywrócić rentowność, zrobić porządek z zapasami i będzie można szukać trwałej wartości wewnętrznej. Na razie rynek jest ciągle ostrożny, choć tak jaskrawe niedowartościowanie, jakie było widać już rok temu, nie wróci. Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2010 22:56:32
Gorbi patrzę i niewierzę. Też nieśmiało liczyłem, że może jednak ciut ponad 2,5 mln będzie ale 3,7 to jest dopiero wynik  A jak pięknie wygląda aktualne C/ZO = 9 A teraz o przyszłości. Po takim wyniku sięgnąłem na szybko po wynik za Iq 2009 żeby pokusić się o prognozę i tam niespodzianka. Wszyscy pamiętamy jak ciążył na wyniku EUROTECH i że zawsze jednostkowy raport był o wiele lepszy od skonsolidowanego  ale nie rok temu. Nie wiem czemu strata w skonsolidowanym była mniejsza od jednostkowego.Ktoś pamięta?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 253
Wysłane:
30 kwietnia 2010 03:27:01
Gorbashow napisał(a):Kurcze jeden pod drugim ale warto... Sa wyniki...3,74 mln w Q4 Cholera noise, czy ja dobrze widze?? A caly rok jedynie 1mln straty?? Kurna, no zdublowali to czego sie spodziewalem...niezle cholernie niezle Niecały milion straty...rewelacja,tylko PKC
|
|
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2010 05:46:09
Przy klopotach ktore miala? Tak, to jest jedynie milion straty, a wygenerowany tylko i wylacznie przez ogromny odpis, na spolke w UK ktorej sie pozbyli. Gdyby nie to zamykalibysmy rok ok 1,5 mln zysku o ile dobrze pamietam wysokosc odpisu.
Operacyjnie jest wreszcie czysto i zarabiamy. Wiec moze rozwin swoja jakze zwiezla mysl? Kupujesz przeszlosc czy przyszlosc?
Noise musze spojrzec w raporty, z ciekawosci jutro zajrze moze, jak bede mial chwile.
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2010 12:14:56
przy kursie: 3,97 zł
HENRY napisał(a):Gorbashow napisał(a):Kurcze jeden pod drugim ale warto... Sa wyniki...3,74 mln w Q4 Cholera noise, czy ja dobrze widze?? A caly rok jedynie 1mln straty?? Kurna, no zdublowali to czego sie spodziewalem...niezle cholernie niezle Niecały milion straty...rewelacja,tylko PKC HENRY przyznaję, że też nie rozumiem twojego wpisu.Jeżeli spólka po I połroczu miała z różnych przyczyn 5,7 mln straty a cały rok zamyka 1 mln straty to jeden będzie widział ciągle 1 mln straty a drugi 4,7 mln zysku w II półroczu - kwestia optyki Gorbi wracając do pierwszego kwartału 2009 to juz znalazłem Cytat:3. Czynniki i zdarzenia, w szczególności o nietypowym charakterze, mające znaczący wpływ na osiągnięte skonsolidowane, kwartalne wyniki finansowe. Brytyjska spółka Eurotech Leisure Ltd . oraz pozostałe spółki zależne z Grupy kapitałowej osiągnęły łącznie zysk netto w wysokości ok. 335 tys. zł w pierwszym kwartale roku obrotowego 2009/10, pomimo niezbyt sprzyjającej koniunktury gospodarczej. Stosunkowo duża strata (2.771 tys. zł) Euromark Polska S.A,. jako jednostki zdecydowała o stracie netto całej Grupy (2.436 tys. zł). Jak opisano we wszystkich poprzednich Sprawozdaniach Zarządu do raportów jednostkowych, ze względu na sezonową naturę rynku zawsze w 1 kwartale roku obrotowego sprzedaż Euromarku jest najniższa i zwykle pojawia się strata, która jest nadrabiana w następnych miesiącach roku finansowego. W tym kwartale strata była o 0,9 mln zł większa niż w tym samym okresie roku ubiegłego. Najistotniejszy wpływ na to miały dwa czynniki w Polsce: spadek marży handlowej o 6 % spowodowany wyprzedażą starych zapasów towarów i wzrostem kursu USD do zł, oraz zwiększenie kosztów o 8% w stosunku do pierwszego kwartału roku obrotowego 2008/9. Należy zwrócić uwagę na obniżenie kosztów ogólnych o 26% oraz wzrost kosztów sprzedaży o 27%. Ten ostatni wzrost wynika głównie z faktu 30% wzrostu kursu Euro. Ponadto nastąpiło zwiększenie ilości sklepów własnych Planet Outdoor w Polsce do łącznej liczby 20, co spowodowało wzrost kosztów lecz nie skutkuje jeszcze oczekiwanym wzrostem sprzedaży w tych sklepach (zajmuje to 12-18 miesięcy od chwili otwarcia sklepu). W tym roku mamy niższe kursy walut i sprzedaz do Rosji była już w marcu, więc napewno będzie lepiej tylko o ile ?
Edytowany: 30 kwietnia 2010 12:17
|
|
Wysłane:
2 maja 2010 22:55:53
przy kursie: 3,97 zł
Hej według mnie wynik spoko, a myślę że wszyscy zdziwimy sie dopiero wynikami za kwiecien. Podobno mimo słabego miesiaca dzieki wprowadzeniu nowych produktów i modeli Campus był marka która sprzedawała sie naprawde niezle. Czekam na czwartek i wyniki jestem naprawde ciekawy czy sprawdzi sie to co mowia sprzedawcy w sklepach. Martwi mnie tylko strasznie duża podaż na tych akcjach. Jak spojrzycie sobie na oferty sprzedazy to do 4,20 jest tego kilkadziesiat tysięcy sztuk i jak nie znajdzie sie jakis rozgrywajacy ktory to pociagnie to raczej ciezko bedzie przebic ten poziom. Pożyjemy zobaczymy. pozdrawiam wszystkich posiadaczy waloru :)
|
|
Wysłane:
4 maja 2010 21:47:05
przy kursie: 3,90 zł
Jak chodzi o podaz, to tutaj siedzi fundi...14,5% Nic tu sie nie stanie bez jego woli. Kilkadziesiat tysiecy, to jest tu przy ruchu wciagane w mgnieniu oka. Kwestia czy ruch sie zacznie.
No i tez czekam z niecierpliwoscia na kwietniowe wyniki.
Wydaje mi sie, ze moze byc niezle 18 miesiecy dla EMK.
|
|
Wysłane:
6 maja 2010 15:06:59
Cytat:Z uwagi na wyjątkową sytuację w kraju w kwietniu 2010 roku INTERSPORT Polska S.A. odnotował spadek przychodów ze sprzedaży o 21,5% w porównaniu do kwietnia 2009 roku. 4outdoor.pl/pl/news/4619/inter...Chyba rewelacji w kwietniu nie będzie jednak Gorbi skąd wziąłeś te 14,5% ING wszędzie stoi 9,39%?
|
|
|
|
Wysłane:
11 maja 2010 00:19:01
No i prosze, poszaleli cholerka [10-05-2010 15:43] Euromark Polska SA wyniki sprzedaży osiągnięte w kwietniu 2010 roku
10.05. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 18/2010 Zarząd "Euromark Polska" S.A. (Emitent) w nawiązaniu do polityki informacyjnej rozpoczętej i opisanej w raporcie bieżącym nr 3/2009 z dnia 8 kwietnia 2009 roku informuje, że jednostkowe wyniki sprzedaży "Euromark Polska" S.A. w kwietniu 2010 roku wyniosły 6.492 tysięcy złotych i były wyższe o 46,5% od wyników osiągniętych w kwietniu ubiegłego roku. Narastające jednostkowe wyniki sprzedaży osiągnięte w okresie marzec - kwiecień 2010 wyniosły 12.452 tysięcy złotych i były wyższe od wyników osiągniętych w analogicznym okresie roku poprzedniego o 38,6%. Obecny wzrost miesięcznej sprzedaży "Euromark Polska" S.A. osiągnięty został dzięki bardzo dobremu przyjęciu przez klientów produktów z kolekcji Wiosna/Lato 2010. W głównej mierze poszerzona została kolekcja produktów marki CampuS poprzez zróżnicowanie kategorii produktów oraz wprowadzenie do niej nowych modeli. Skonsolidowane wyniki sprzedaży Grupy Kapitałowej w kwietniu 2010 roku wyniosły 6.756 tysięcy złotych i były niższe od osiągniętych w kwietniu roku ubiegłego o 7.2%. Narastająco wyniki sprzedaży Grupy Kapitałowej Euromark osiągnięte w okresie marzec - kwiecień 2010 były niższe od wyników osiągniętych w analogicznym okresie roku poprzedniego o 5,5%. Spadek sprzedaży skonsolidowanej spowodowany był głównie zamknięciem spółki zależnej Eurotech Leisure Ltd. w sierpniu 2009 roku. Wyjąwszy wpływ, jaki niosło za sobą powyższe zamknięcie, Grupa zanotowałaby wzrost sprzedaży w wysokości 44,5% w skali miesiąc do miesiąca oraz 39,8% narastająco. Jednocześnie Emitent przypomina, iż pełna informacja nt. wyników finansowych osiągniętych w perspektywie kwartału obejmującego miesiąc kwiecień zaprezentowana zostanie w rozszerzonym skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym za I kwartał roku obrotowego 2010/2011, którego publikacja przewidziana jest na dzień 15 lipca 2010 r. Przedstawione w niniejszym raporcie wskaźniki wzrostu sprzedaży za miesiąc oraz narastająco oparte są na ubiegłorocznych wynikach, które różnią się nieznacznie od tych przedstawionych w raporcie bieżącym nr 5/2009 z dnia 11 kwietnia 2009 roku z powodu późniejszych korekt księgowych. kom espi amp/
|
|
Wysłane:
12 maja 2010 15:59:33
no no to moje oczekiwania zostały mocno przekroczone :) naprawde niezly wynik. szkoda tylko ze ta podaz przytłacza wszystko. Kurs wybił sie odbił po raz trzeci juz chyba od granicy 4,20- 4,30 - i polecial znowu w dol. Dopoki ktos sie tym konkretnie nie zajmie to o jakims super wybiuciu raczej nie ma mowy. Pozdrawiam Akcjonariuszy :)
|
|
0 Dołączył: 2009-05-21 Wpisów: 71
Wysłane:
14 maja 2010 08:45:47
przy kursie: 4,01 zł
A ja przewrotnie myślę że większość po dobrym raporcie (za IV kwartał 2009) powywalała. Raport za I kwartał już nie będzie tak dobry. Skąd wnoszę? LPP SA za I kwartał ma prawie 5 mln straty (raport z przedwczoraj). Skoro lider rynku trzepnął taką stratę, tu będzie pewnie też i to większa (zachowując oczywiście proporcję obu firm). Swiadczy to o tym że rynek odzieży jeszcze się nie ruszył i pewnie sie nie rozkręci w tym roku. Większość pewnie zacznie wchodzić w to pod koniec roku - wrzesień i później. A póki co pieniądzę mogą popracować z powodzeniem gdzie indziej :))
|
|
Wysłane:
14 maja 2010 22:26:26
przy kursie: 4,05 zł
No to super, ze wywalili a mysmy nie spadli, a nawet podrosli. Dobrze to wrozy.
Rok obrotowy EMK jest przesuniety, wiec IQ 2010 LPP przypada na 4Q 2009EMK. IV kw. roku obrotowego 2009/2010 (1 grudnia 2009 r.- 28 lutego 2010 r.) EMK mialo naprawde swietne obroty i zysk niesamowity.
Zobaczymy QI 2010 czyli Marzec-Kwiecien-Maj. Poki co marzec sredni, kwiecien niezly.
Poczekamy, zobaczymy. Powodzenia na innych spolkach.
Edytowany: 14 maja 2010 22:32
|
|