PARTNER SERWISU
wkqaaabx
1 2 3 4
magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 28 stycznia 2009 16:49:55 przy kursie: 2,10 zł
mkk napisał(a):
Dla funduszy PE/VC kryzys oznacza zupełnie co innego niż dla większości "zwykłych" przedsiębiorstw. W tym biznesie Panowie chodzi o to, by kupować na dołkach i sprzedawać na górkach.
Nie dziwmy się więc teraz brakom spektakularnych sukcesów - wyjść z inwestycji, bo jeżeli przeczytamy, że MCI właśnie zamyka inwestycję np. w Lwie to po prostu błądzi - teraz się nie sprzedaje. TERAZ SIĘ KUPUJE. Kryzys spowodował, że wyceny spółek są niższe. Okazji na dobre zakupy przybywa, tym bardziej że ludzie z pomysłami są przyciśnięci przez kryzys kredytowy i niewielkie szanse na debiut choćby na NC.
Chłopcy z MCI byliby więc idiotami, gdyby teraz nie rozpoczęli nowych inwestycji. Tego się od nich spodziewam i pod tym kątem na nich patrzę. Na zyski w tym biznesie trzeba czekać. Jest kryzys, mają inwestować i... dbać o to by ich portfelowe spółki przetrwały w jak najlepszej kondycji. Mają się o to troszczyć, w końcu fundusze PE/VC daje nie tylko kapitał, ale i know-how. O jakości tego drugiego właśnie mamy okazję się przekonać.

mam swoją opinię o MCI.a co powiesz o porównaniu ich z BMP, szczególnie jeśli chodzi o spółki zależne i przygotowanie do kryzysu.,tak przegladam i przegladam i wychodzi mi ze BMP ma kupe kasy zachomikowane na czas kryzysu i na zakupy , na innym forum piszą coś o ok. 10 mln euro w płynnych aktywach w tym 7 mln euro gotówki. to az mi sie nei wydaje prawdopodbne. patrząc po wycenie całej spółki. i wykres jakoś tez lepiej od pewnego czasu wyglada.? co powiecie..

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 stycznia 2009 19:38:43 przy kursie: 2,10 zł
To jest niesamowita rzecz, bo raport tej spółki jest.... pusty. To jakaś Suma Wszystkich Strachów czyli posiadanych innych spółek. Do tego jeszcze to całe tworzenie funduszy i przenoszenie tam majątku. Rynek chyba nie ma pojęcia, co i po co robi Czechowicz. I jeszcze emisja w trakcie. To papier dla najlepszych z nas; ja się chowam pod kołdrą.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 28 stycznia 2009 20:37:18 przy kursie: 2,10 zł

kliknij, aby powiększyć

Kolejne minima na duuuużym wolumenie. Gdzie jest dno?

Cat
Cat
0
Wpisów: 17
Wysłane: 29 stycznia 2009 15:43:12 przy kursie: 1,88 zł
Zastanawiam sie jak to jest mozliwe ze dopuszcze sie na GPW sprawozdania finansowe, z ktorych nic nie mozna wyczytac? Tak jest wlasnie z MCI.

Wchodzenie teraz w akcje MCI mozna porownac z slepym portfelem akcji o najwiekszym volatility w warunkach glebokiej bessy. Taki rollercoaster dla milosnikow sportow extremalnych.

Dodatkowo tekst z Parkietu odnosnie najcenniejszego zakupu MCI tj. ABC Daty jest malo zachecajacy
www.parkiet.com/news/art.jsp?i...

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 29 stycznia 2009 16:48:55 przy kursie: 1,88 zł
Ja tylko dwie rzeczy :) Raz się powtórzę - wybaczcie mi to, ale to ważne. Otóż ja na MCI patrzę teraz, koncentrując się na trzech rzeczach. Po pierwsze spodziewam się zakupów. To czas na kupowanie - już to mówiłem. Spodziewam się dwóch, trzech ciekawych akwizycji - to minimum na ten rok. Po drugie interesują mnie ich możliwości - ile mają cashu na potencjalne przejęcia.
I po trzecie plusem tej spółki jest właśnie to, że wszyscy (przesadzam - większość :) oceniają ją, patrząc wyłącznie na twarde dane finansowe. A te teraz NIE MOGĄ BYĆ DOBRE. Kto ma kupić te ich spółki? Zdychające większe firmy branżowe, czy inwestorzy z IPO? I za jakie pieniądze? Duże? Wiemy, że to utopia i myślenie naiwnych. Na wyjściach nie zarobią teraz. A skoro tak, to ich dane będą złe na pewno do końca roku. To w tym biznesie moim zdaniem normalne. Teraz oceniać ich trzeba przez liczbą i plany dotyczące przejęć, stan ich spółek i liczbę szmalu na nowe inwestycje. Tyle.

Aha - i jeszcze jedno. Dzisiaj wydali komunikat o tym, że chcą pozywać Parkiet za ich tekst o ABC Dacie...

WatchDog
50
Wysłane: 29 stycznia 2009 16:57:17 przy kursie: 1,88 zł
Czy to sprawa zastawu?

Parkiet w Interii napisał(a):
MCI Management - co z pożyczką na ABC Datę?

Zdaniem specjalistów, BRE Bank, który w grudniu 2007 r. objął obligacje emitowane przez ABC Datę Holding (właściciela największego polskiego dystrybutora sprzętu IT - ABC Daty), może chcieć dodatkowych zabezpieczeń od funduszu. Zastawem jest 80 proc. akcji ABC Daty Holding należących do MCI Management i 100-proc. pakiet ABC Daty, którego właścicielem jest ABC Data Holding.

Pretekstem do podjęcia takich kroków przez BRE Bank ma być radykalna przecena giełdowych dystrybutorów - konkurentów ABC Daty. Przez ostatni rok notowania AB, Actionu i Komputronika spadły średnio o około 85 proc.
Na niekorzyść ABC Daty Holding działa też ostatnie osłabienie złotego. BRE Bank pożyczył spółce 21 mln euro wartych wówczas 76 mln zł, a obecnie aż 90 mln zł.
Przedstawiciele stron nie chcą ujawnić, czy toczą się negocjacje na temat dodatkowych zabezpieczeń. - Nie komentujemy spraw objętych tajemnicą bankową - stwierdziła Paulina Rutkowska, rzecznik BRE Banku. - Nie możemy ujawniać informacji dotyczących umowy z BRE Bankiem, bo byłoby to naruszeniem tajemnicy bankowej i handlowej - oświadczył Marek Sadowski, prezes ABC Daty Holding.

adamigo
0
Wpisów: 2
Wysłane: 29 stycznia 2009 17:16:26 przy kursie: 1,88 zł
mkk napisał(a):
Ja tylko dwie rzeczy :) Raz się powtórzę - wybaczcie mi to, ale to ważne. Otóż ja na MCI patrzę teraz, koncentrując się na trzech rzeczach. Po pierwsze spodziewam się zakupów. To czas na kupowanie - już to mówiłem. Spodziewam się dwóch, trzech ciekawych akwizycji - to minimum na ten rok. Po drugie interesują mnie ich możliwości - ile mają cashu na potencjalne przejęcia.
I po trzecie plusem tej spółki jest właśnie to, że wszyscy (przesadzam - większość :) oceniają ją, patrząc wyłącznie na twarde dane finansowe. A te teraz NIE MOGĄ BYĆ DOBRE. Kto ma kupić te ich spółki? Zdychające większe firmy branżowe, czy inwestorzy z IPO? I za jakie pieniądze? Duże? Wiemy, że to utopia i myślenie naiwnych. Na wyjściach nie zarobią teraz. A skoro tak, to ich dane będą złe na pewno do końca roku. To w tym biznesie moim zdaniem normalne. Teraz oceniać ich trzeba przez liczbą i plany dotyczące przejęć, stan ich spółek i liczbę szmalu na nowe inwestycje. Tyle.

Aha - i jeszcze jedno. Dzisiaj wydali komunikat o tym, że chcą pozywać Parkiet za ich tekst o ABC Dacie...

Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich. Mam pytanko - skąd informacja o komunikacie MCI - możesz podać źródło - pozdrawiam

mkk
mkk
0
Wysłane: 29 stycznia 2009 17:22:03 przy kursie: 1,88 zł
Proszę uprzejmie - tutaj stosowny komunikat mci-drobniakcjonariusze.biznes...

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 29 stycznia 2009 17:55:28 przy kursie: 1,88 zł
Ale czy wiecie Panowie jak u nich z cashem? Bo jeśli cienko to nie tylko nic nie kupią po okazyjnych cenach, ale będą musieli się trochę wyprzedawać na fatalnych warunkach. Wygląda na to że rynek się tego obawia.

Cat
Cat
0
Wpisów: 17
Wysłane: 30 stycznia 2009 16:59:47 przy kursie: 2,33 zł
Temor napisał(a):
Cat napisał(a):
Dodatkowo tekst z Parkietu odnosnie najcenniejszego zakupu MCI tj. ABC Daty jest malo zachecajacy
www.parkiet.com/news/art.jsp?i...

Pod tym adresem wyskakuje błąd. Sprawdż proszę czy jest poprawny.

Link z ogolnym dostepem ponizej
finanse.wp.pl/kat,12812,title,...

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 1 lutego 2009 21:10:25 przy kursie: 2,33 zł
mysle ze warte przeczytania, cytat z innego forum

"....Problemem MCI jest nadmierne zadłużenie, szczególnie jak na czasy kryzysu finansowego i bessy, nie wiem, czy czytałeś raport analityczny na wseinternational.pl gdzie jest np. porównanie BMP, MCI i CPA. Zadłużenie BMP w stosunku do kapitałów własnych to tylko ułamek 0,15 czyli że praktycznie fundusz finansuje swoją działalność z kapitałów własnych natomiast ten sam wskaźnik dla MCI wynosi 1,56 co wskazuje na finansowanie działalności długiem przewyższającym znacznie wartość kapitałów własnych.
Wartość księgowa na akcję dla BMP to 1,46 EUR a dla MCI 1,01 EUR, liczone po kursach grudniowych, teraz po wzroście wartości EUR ten wskaźnik dla MCI jest jeszcze mniej korzystny...."

czyli wartosć księgowa BMPa to na zł wychodzi ok. 6,40 zł..

tadekmazur
9
Wysłane: 1 lutego 2009 21:45:44 przy kursie: 2,33 zł
Z danych tego portalu wynika że zadłużenie MCI to 28%. Może ktoś ma lepsze dane, ale niby skąd? Przecież to dane oficjalne po III kw, a za IV kw jeszcze nie publikowali. Chyba jednak dobrze stoją z cashem bo np. w zależnym Bankierze gotówka się przelewa. Nie wiem jak jest w innych spółkach portfelowych; w ogóle kto cokolwiek wie o MCI skoro wszystko jest tu zakręcone?

WatchDog
50
Wysłane: 1 lutego 2009 21:50:59 przy kursie: 2,33 zł
Z raportu tak właśnie wynika: 284 mln zł aktywów finansowane jest przez 80 mln długu i 204 mln kapitału własnego.
Ale uwaga, bo bardzo możliwe jest, że część aktywów i duża część długu jest w jakiś sposób trzymana teraz poza spółką.
Nie wiem, zgaduję, dywaguję.
Na koniec 2007 r. aktywów było 405 mln zł, a zadłużenie obce 233 mln i własne 171 mln.
Jedno jest dla mnie pewne: nic tutaj nie jest pewne. Inwestycja w MCI to fundamentalnie działanie kompletnie na ślepo.

tadekmazur
9
Wysłane: 1 lutego 2009 22:10:37 przy kursie: 2,33 zł
Jedna dana fundamentalna jest pewna: T.Czechowicz jest nierozerwalnie związany ze spółką; ergo działa na jej korzyść.
Niby oczywiste, ale nie zawsze tak jest.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 1 lutego 2009 23:03:42 przy kursie: 2,33 zł
W poprzedniej bessie spólka zaliczyla zjazd z 10 zł wdniu debiutu na 30 groszy.Szef się nie zmienił.
"Fortuna favet fortibus"

tadekmazur
9
Wysłane: 5 lutego 2009 22:41:05 przy kursie: 2,13 zł
Z dzisiejszego artykułu w Parkiecie pośrednio wynika że spółka ma dostęp do grubej kasy.
W tej sytuacji prawdopodobnie okażą się świetni w długim terminie, ale na razie niekoniecznie.
Dno na tym papierze chyba jeszcze przed nami. Być może nawet na jakimś abstrakcyjnym poziomie typu 0.90zł
bo zysków (a nawet przychodów) mogą jeszcze długo nie pokazywać. W dodatku zrobili się strasznie nieprzejrzyści.
Teraz jest full tanich spółek prawie bez ryzyka i może nie być wielu chętnych na wchodzenie w ten coraz bardziej tajemniczy papier.

addi
0
Wysłane: 9 lutego 2009 20:36:05 przy kursie: 2,60 zł
Zalecam duuuuużą ostrożność na tym papierku. Proszę cały czas pamiętać, że to papier czysto spekulacyjny i najważniejsze, że w drodze są 2 emisje, dla których nie określono ceny emisyjnej.

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 9 lutego 2009 22:40:39 przy kursie: 2,60 zł
addi napisał(a):
Zalecam duuuuużą ostrożność na tym papierku. Proszę cały czas pamiętać, że to papier czysto spekulacyjny i najważniejsze, że w drodze są 2 emisje, dla których nie określono ceny emisyjnej.

Addi, a jak to technicznie wyglada Twoim zdaniem? dzisiaj intraday zostala naruszona wyraznie linia trendu spadkowego, ale EOD zamknelo sie ponizej, i to na sporych obrotach...
In the name of all that which does not suck!

addi
0
Wysłane: 10 lutego 2009 20:45:42 przy kursie: 2,47 zł

kliknij, aby powiększyć

Na obecnym etapie trudno tu cokolwiek prognozować. Na moje oko wygląda to na korektę wzrostową w spadkowym (aby to założenie się potwierdziło następny dołek musi być niżej tj. poniżej 1,75). Jeżeli 1,75 się wybroni będzie można myśleć o budowaniu kanału wzrostowego (lub horyzontu). Jutro na 99% down. Przerażają mnie tu NE, dla których nie określono CE.

mkk
mkk
0
Wysłane: 11 lutego 2009 23:09:36 przy kursie: 2,53 zł
A oto, jak w czasach kryzysu powinien się zachowywać dobry fundusz PE/VC - kupować. Rzućcie okiem na to pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE mci

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,282 sek.

veunvfnd
oezvlhay
tupwcpgg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
febyevhl
trrdrwyr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat