PARTNER SERWISU
rftfklug
537 538 539 540 541

Kiedy dno bessy?

pikon7
0
Wpisów: 87
Wysłane: 21 maja 2010 20:33:45
Taurus80 napisał(a):
To co tylko ja bylem tak glupi trzymajac sie swoich zasad ze wchodzac w korekte ze 100% udzialem akcji posiadam je do chwili obecnej ???
Najwieksi twardziele zlamani przed peknieciem lutowych dolkow ???
Przeciez dlugoterminowo narazie dalej obowiazuje trend salute pekna dolki przyjdzie czas na pozegnanie sie z akcjami pewnie na pare miesiecy puki co pilka w grze.

Wygląda na to że ja jestem drugim na GPW głupim twardzielem trzymającym się swoich zasad binky . Wychodzę z założenia że nie sprzedaje się akcji w hossie,podczas korekty, kto wie kiedy dokładnie nastąpi odbicie. Jedyne co sprzedałem to w poniedziałek 5% portfela - potrzebna była gotówka. Chociaż muszę się przyznać, że już wczoraj trzymałem palec na enterze, nerwy nie wytrzymywały. Ale przypomniałem sobie przełom czerwiec/lipiec 2009. Sprzedałem wtedy wszystko co miałem w obawie że to nie korekta tylko kontynuacja bessy, a potem w pośpiechu kupowałem. Należy pamiętać, że była wtedy podobna nagonka w telewizji na kryzys i bankructwa co teraz, a jednak odbiło w górę. Druga sprawa. Poprzednia hossa trwała niespełna 5 lat. No to dlaczego ta miałaby się skończyć tak szybko? wskaźniki nie są przegrzane. Pozdrawiam wytrwałych thumbright

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 21 maja 2010 20:37:23
Widzę, że utworzyło się na wątku coś na kształt kozetki thumbright Panowie spokojnie, sesja w USA się jeszcze nie skończyła.

Sam utrzymałem zaangażowanie w akcjach. Nie nabrałem napompowanych balonów, ale i tak sporo mnie to kosztowało. blackeye
Klika się i sprzedaje ;-)

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 21 maja 2010 20:37:32
Frog napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
To co tylko ja bylem tak glupi trzymajac sie swoich zasad ze wchodzac w korekte ze 100% udzialem akcji posiadam je do chwili obecnej ???
Najwieksi twardziele zlamani przed peknieciem lutowych dolkow ???
Przeciez dlugoterminowo narazie dalej obowiazuje trend salute pekna dolki przyjdzie czas na pozegnanie sie z akcjami pewnie na pare miesiecy puki co pilka w grze.

No widzisz. Twardojajeczny jesteś :D

Ale ale. Jakby się udało odkupić taniej co sprzedałem Dancing

Mamy inne strategie :) napisalem "glupi" wlasnie z tego wzgledu ze na korekcie teoretycznie mozna kupic taniej :) Ale jak juz wiele razy pisalem mam horyzont dlugoterminowy jak sie trend zmieni zainkasuje zyski i zwine zagle :) najkrocej trzymana obecnie spolke mam 4 miesiace a najdluzej 16 miesiecy :) na tych powyzej roku spadek 50% i tak nie zabiera mi calego zysku wiec mam bufor bezpieczenstwa.
A za twardojajecznego sie nie uwazam poprostu jestem konsekwentny w swoich zalozeniach..
Obecnie nie wykluczam nawet duzych spadkow wszak w zeszlym roku chyba jako pierwszy mowilem o wzrostach w okolice 2650 najgorsze jest to ze pozniej przewidywalem spadek nawet ponizej dna bessy Think dlatego mam Czerwona lampe i po przebiciu lutowych dolkow zwijam manele.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 21 maja 2010 21:01:41
v3nom napisał(a):
Widzę, że utworzyło się na wątku coś na kształt kozetki

Już dawno... Wziąłem S, wziąłem L, zamknąłem S, zamknąłem L...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

michal_o
0
Wpisów: 54
Wysłane: 21 maja 2010 21:24:22
Na tę chwilę mamy ciekawą sytuację:

1. Koperek => HG.F +3.65% / imponujący wzrost.
2. Ameryka:
- BOVESPA => +2.74% / ładny wzrost.
- S&P 500 => +0.42% / prawie jak BOVESPA.

Edytowany: 21 maja 2010 21:25

Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 21 maja 2010 21:42:03
michal_o napisał(a):
Na tę chwilę mamy ciekawą sytuację:

1. Koperek => HG.F +3.65% / imponujący wzrost.
2. Ameryka:
- BOVESPA => +2.74% / ładny wzrost.
- S&P 500 => +0.42% / prawie jak BOVESPA.

Dzisiejsza walka na S&P 500 jest, moim zdaniem, walką o powrót do krótkoterminowego kanału spadkowego, który został wyłamany dołem wczoraj. Walka ta została, jak na razie przegrana (choć do końca sesji jeszcze 20 minut). Co więcej - widzimy długą świecę z górnym cieniem, co zapowiada raczej kontynuację spadków niż wzrosty. W dodatku nasz W20 wyskoczył przed szereg, kończąc całkiem obiecującą świecą wysokiej fali (ale na nieco za małym wolumenie). Niestety, wykres tygodniowy wygląda paskudnie, krótkoterminowy trend spadkowy nie został przełamany i nie sądzę, by poniedziałek był dobry dla posiadaczy pozycji L i akcji. Co więcej, wydaje mi się, że po kolejnym ataku niedźwiedzi padnie 1-6- na S&P, co dla nas oznacza test dołków lutowych.

Reasumując - dopóki nie zostały przełamane krótkoterminowe trendy spadkowe, trudno wyrokować, ile jeszcze potrwa korekta.

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 21 maja 2010 21:57:56
"Co więcej - widzimy długą świecę z górnym cieniem"

No i niespodziewanie świeczka się poprawiła.
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 21 maja 2010 22:01:43
krzem78 napisał(a):
"Co więcej - widzimy długą świecę z górnym cieniem"

Ależ pojechali na koniec.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 21 maja 2010 22:04:11
Ale jaja. Finał w usiech i finał u Nas.

I kto za kim chodzi? Boo hoo!

Już to kiedyś napisałem Polska Winkelriedem Narodów.

salute

Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 21 maja 2010 22:07:28
krzem78 napisał(a):

Tak, znowu. Już kolejny raz sesja rozstrzyga się w końcówce.
Co ogólnej diagnozy nie zmienia - kurs wrócił do krótkoterminowego kanału spadkowego i dopóki nie ma jego potwierdzonego przebicia górą - dopóty nie można mówić o końcu korekty.

nocnygracz
0
Wysłane: 21 maja 2010 22:31:21
buldi napisał(a):

Już to kiedyś napisałem Polska Winkelriedem Narodów.

salute

Pozwolę sobie rozbudzić pradawny spór bo patrzysz, a nie widzisz. Czyli - chciałem napisać - że się brachu mylisz.
Polska Chrystusem Narodów a nie Winkelriedem, bo zawsze za cudze grzechy cierpi. Cały ten kryzys, cała ta bessa (żeby już głębiej pamięcią nie sięgać).

buldi
0
Wysłane: 21 maja 2010 22:58:55
Widzę że Waść chylisz się ku mickieiwczowskiej wersji. Angel

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 maja 2010 13:48:09
przeanalizowałem na spokojnie wykresy i wydaje mi się
że odbicie 3-4 dniowe się należy. zresztą pokonanie z marszu 1050
to nie przelewki...

ale będzie to tylko powrót pod linię szyi RGR-a, lub podstawy
klina (do wyboru). (dla FW20)

zobaczymy co przyniesie przyszły tydzień. Angel
Edytowany: 22 maja 2010 13:48

michal_o
0
Wpisów: 54
Wysłane: 22 maja 2010 14:17:39
Bardzo ciekawy komentarz.

Dla mnie, po jego wysłuchaniu, wszystko stało się klarowne...

www.money.pl/gielda/komentarze...
Edytowany: 22 maja 2010 15:14

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 23 maja 2010 17:17:58
Parę dni pisałem o średniej 50-tygodniowej (niebieska) na SP500. Jak widać średnia wypada również na wsparciu wynikającego z lutowego dołka i lini trendu które to zostało na razie utrzymane. Jeśli wsparcie padnie to przyjdzie nam testować 100 tygodniową (czerwona), co powinno poprowadzić do ruchu powrotnego do górnej lini trendu całej bessy.

kliknij, aby powiększyć

I jeszcze zamkniecie świecy tygodniowej na W20 oraz linia trendu którą zapodał tu buldi.
Jak widać ta sama średnia na naszym indeksie tez wytrzymała. Wypadałoby przetestować jeszcze raz tę linie trendu i jechać do górnej bandy.

kliknij, aby powiększyć
Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 23 maja 2010 17:24

buldi
0
Wysłane: 23 maja 2010 21:56:42
Oczywiście "żaden" to wskaźnik, ale tak dzisiaj wyglądała walka byków z niedźwiedziami w Izraelu.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 23 maja 2010 21:58

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 23 maja 2010 21:56:45
michal_o napisał(a):
Bardzo ciekawy komentarz.

Dla mnie, po jego wysłuchaniu, wszystko stało się klarowne...

www.money.pl/gielda/komentarze...

Pokusiłbym się nawet o wnioski z tego co mówi ta pani.Jak nie wzrośnie to spadnie.Angel
Podobało mi się zwłaszcza to "Wsparcie mamy na s&p500 na 1071,a jak nie to będziemy testować 1060".Czy 11pkt na indeksie ma takie znaczenie,?Bo mi się zdawało,że przy dużej podaży to kwestia minut.Sick
A na poważnie,czy jest tak różowo jak by wynikało z podsumowania ostatnich minut handlu w piątek?Dane gospodarcze nędza(jobless claims,foreclosures,manufactering),kończy się pompowanie dolców w rachityczną gospodarkę i co-Usa w deflacji.Sick .A dołóż do tego problemy zadłużonej po uszy UE i jej wpływ na wzrost gospodarczy w Usiech(tyle,że ja się zastanawiam jaki to niby wpływ?)
Dalej :gospodarki PIIGS,z nieszczęsną Grecją w peletonie to tylko wierzchołek lodowca.Dość dodać,że ci niby maruderzy wcale nie są najbardzie zadłużeni w relacji do pkb.np dług zewnętrzny Grecji to tylko 170 %pkb,i to jest średnia europejska!Anxious ,a tzw najbardziej innowacyjne gospodarki świata jak Norwegia,Finlandia,Wielka Brytania mają ten wskaźnik na poziomie 200-300 i więcej %.
Nieszczęsna Grecja to niecałe 600 mld $ do spłacenia,w przypadku załamki na rynku hiszpańskim,gdzie udział sektora finansowego w gospodarce jest wyższy niż we Włoszech(sic!),w ramach odpisów nazbierałoby się 2,5 biliona dolcówd'oh! .Ale to jeszcze nie wszystko.Kraje,zwłaszcze bogatsze ze strefy euro tak krytykują tą grupę słabeuszy,(piigs),bo strasznie by ucierpiały na niewypłacalności maruderów;Francja pożyczyła "biedakom" 900 mld (w $),Niemcy 700 mld,Wielka Brytania ponad 400 mld.A same przecież w relacji zadłużenia do pkb są na podobnych poziomach,o ile nie dużo gorzej,vide Wielka Brytania.
Tak się kończy "długotrwały cud gospodarczy"oparty na konsumpcji,gdzie konsumpcja zjada z nadwyżką wypracowane zyski.Był dobrobyt po wojnie w Europie,tak jak w Usiech?Rzecz jasna,był,na dłuższą metę nie do utrzymania.
A cud?Jak jakimś cudem nie spłacimy rachunkówblackeye ,albo scedujemy je na dzieci.I to jest te planowanie.
Summa summarum,na giełdzie w najlepszym wypadku parę dni uspokojenia,jakieś odbicie i...szukamy wsparcia.Oby nie na kozetceSick
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 23 maja 2010 22:00

nocnygracz
0
Wysłane: 23 maja 2010 23:17:32
szooler napisał(a):

A na poważnie,czy jest tak różowo jak by wynikało z podsumowania ostatnich minut handlu w piątek?Dane gospodarcze nędza(jobless claims,foreclosures,manufactering),kończy się pompowanie dolców w rachityczną gospodarkę i co-Usa w deflacji.Sick .A dołóż do tego problemy zadłużonej po uszy UE i jej wpływ na wzrost gospodarczy w Usiech(tyle,że ja się zastanawiam jaki to niby wpływ?)

Ślepe patrzenie na wskaźniki i wróżenie z nich to coś co tak nam weszło w krew, że często nie zastanawiamy się nad sensem takich działań. Powinny nas interesować zyski i perspektywy naszych spółek, a nie bezrobotni w USA. Oczywiście jedno z drugim bywa powiązane, ale zależność ta jest dużo, dużo, dużo mniejsza niż siła oddziaływania tych danych na giełdy.

A koniunktura kołem się toczy i obecnie wznosimy się.
PKB Polski rośnie (i będzie rósł), zamożność Polaków rośnie (i będzie rosła), obroty i zyski naszych spółek rosną (i będą rosły). To dlaczego ceny tych spółek miałyby spadać? To aż takie logiczne wytłumaczenie z jakimiś informacjami o sprzedaży domów za oceanem?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 23 maja 2010 23:55:07
Cytat:
To dlaczego ceny tych spółek miałyby spadać?

z powodu realizacji zysków przez niecierpliwych, i wystarczy.
reszta stada idzie z trendem. wave

Fiszka
0
Wpisów: 57
Wysłane: 24 maja 2010 00:40:11
nocnygracz napisał(a):

PKB Polski rośnie (i będzie rósł), zamożność Polaków rośnie (i będzie rosła), obroty i zyski naszych spółek rosną (i będą rosły). To dlaczego ceny tych spółek miałyby spadać? To aż takie logiczne wytłumaczenie z jakimiś informacjami o sprzedaży domów za oceanem?

Jednak nie jesteśmy samotną (zieloną) wyspą, np. problemy strefy Euro to problemy EU, w tym i nasze (mniej dotacji), też dodatkowy kłopot dla Chin (Europa to główny rynek dla eksportu Chin), problem dla Chin to znów problem EU i USA (w kieszeni u Chińczyka), też Japoni (Chiny to ich najwiekszy rynek zbytu), itp...
Np. 20% eksportu EU idzie do USA, kłopoty USA to nasze kłopoty. Pokazał to juz dobitnie kryzys 2007/2008.

W piątek na fixie dokupiłam s-ek, jakiś ten wzrost wydał mi się podejrzany, poprzednia euforia po pakiecie pomocowym dwa tygodnie temu miała krótkie nogi, choć rzeczywiście (chwilowe ??) odbicie jest prawdopodobne. Jak w czeskim filmie, nikt nic nie wie (:, większośc ekspertów zmienia zdanie co parę godzin/dni zależnie od sytuacji, tylko Roubini uparcie wieszczy jeszcze 20% w dół...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

537 538 539 540 541

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,960 sek.

oqssesqk
nlpeuwwn
tkcazfsi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jnmusjhq
puyuludp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat