PARTNER SERWISU
ekqkpnjz
1 2 3 4
rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 3 marca 2010 20:01:02 przy kursie: 2,81 zł
Anybody there? wave

arnoldszwajceneger
0
Wpisów: 24
Wysłane: 5 marca 2010 14:31:14 przy kursie: 2,85 zł
Spółka od strony fundamentalnej wygląda przyzwoicie. Wynik operacyjny dobry, cały czas na plusie, rozpoznawalna marka z dużym udziałem w rynku, kompetentny zarząd z jasną wizją rozwoju, zadłużenie w granicach normy. Kupiłem dzisiaj trochę w celu dywersyfikacji portfela, o ile nie przewiduję gwałtownych ruchów w krótkim terminie czasowym, to w przeciągu roku zakładam kilkanaście - kilkadziesiąt % na plusie.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 5 marca 2010 14:47:24 przy kursie: 2,85 zł
Całą besse trzymałem, dokupywałem, to jeszcze trochę potrzymam. Czekamy na wybicie z konsoli.
Albo my ich, albo oni Was.

hajdi87
0
Wpisów: 44
Wysłane: 11 marca 2010 12:07:04 przy kursie: 3,05 zł
Nie ukrywam, że bardzo mocno wszedłem w tą spółke już jakiś czas temu, na + jestem. Pytanie tylko czy tak jak mówicie jest szansa na wzrost rzędu kilkudziesięciu % w skali roku?? Może być ciężko nawet mimo dobrej sytuacji spółki i jej wyników. Boje się, że ona nie jest podatna na duże wzrosty. Obym sie mylił :)

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 11 marca 2010 12:54:30 przy kursie: 3,05 zł
hajdi87 napisał(a):
Boje się, że ona nie jest podatna na duże wzrosty.

Skąd takie wnioski? Przecież od dna wzrosła potężnie. Fakt, że teraz płynie płasko, ale mam wrażenie, że wyniki mogą ją w przyszłości wspierać. Oczywiście mam nadzieję, że nie nie zrobią jakiegoś kwacha! Niedługo raport.

hajdi87
0
Wysłane: 11 marca 2010 18:15:59 przy kursie: 3,05 zł
No własnie, płynie płasko... Kurcze jakoś nigdy nie było tutaj widać jakiś spekulacji, czy dużych zrywów do przodu. Może to i dobrze bo to nie jest żaden papier śmieć ale może właśnie ta mała spekulacja na tym papierze daje mi do myślenia...

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 12 marca 2010 10:11:50 przy kursie: 3,24 zł
Kto się odważy podać teraz jakiś opór?
Albo my ich, albo oni Was.

hajdi87
0
Wysłane: 12 marca 2010 11:24:12 przy kursie: 3,24 zł
wujek_staszek napisał(a):

wolny jak ptak... teoretycznie. 3,50??

tulsidas
0
Wpisów: 102
Wysłane: 19 marca 2010 03:44:04 przy kursie: 3,13 zł
hajdi87 napisał(a):
wujek_staszek napisał(a):

wolny jak ptak... teoretycznie. 3,50??

ot i wyjaśniło się, 3,26 odbiło się jak od ściany... ale poczekajmy na tych co zejdą pobici z OIL'a i zapragną odrobiny spokoju.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 23 marca 2010 07:52:33 przy kursie: 3,09 zł
W związku z tym, że ukazał się raporcik postanowiłem sobie poczytać co tam słychać u Armatury.
No i wpadłem lekko w sidła. Nie miałem pomysłu jak przedstawić czytelnikom wyniki. W zasadzie do czego by się nie odnosić to jest coś nie tak. Aby oddać zmiany chciałem na początek odnieść się do tego samego kwartału roku poprzedniego, ale w międzyczasie skonsolidowano toorę. Zmiany oczywiście są ważne ale nie oddają co się dzieje na rynku i jaki ma to wpływ na spółkę. Analiza rok do roku też jest obarczona przejęciem toory, ale dodatkowo także armagora.
Postanowiłem zacząć od analizy 4Q/3Q mając cały czas świadomość, że dane ze względu na sezonowość są nieporównywalne. No i przyszła początkowo mała frustracja. O ile raport roczny znajduje się dość prosto, to do tej pory aby sobie ściągnąć raporcik za IIIQ używałem strony spółki. I tu zonk... Na stronie wisi jakiś kikut sprawozdania, co niektórzy próbują nazywać ładnie wybranymi danymi finansowymi.... fuj. Wygrzebałem sobie na szczęście w infostrefie i mogę się podzielić z koleżankami i kolegami omówieniem :)

Na początek porównanie Q3/Q4
Rzeczowe aktywa trwałe wzrosły o 4 banki, ale po uwzględnieniu amortyzacji ich wartość zwiększyła się o milionów 6. W aktywach z tytułu odroczonego podatku dochodowego pojawiło się 3 miliny zetongów. W zasadzie zmiany nie są duże. Więcej się dzieje w aktywach obrotowych. Należności wzrosły dwukrotnie do kwoty 50 baniek. W kasie pojawił się dodatkowy milion gotówki.

Kapitał własny wzrósł o kwotę 5 milionów czyli jakieś 2%. Spadły zobowiązania długoterminowe. Z tej części bilansu praktycznie zniknęły kredyty. Podobnie mocno zredukowano udział kredytów w zobowiązaniach krótkoterminowych. Obecnie widnieją w bilansie na kwotę 18,5 miliona, podczas gdy 3 miesiące wcześniej była to kwota 46,5 bańki.
U dostawców skredytowano się na kolejne 10 baniaków, co łącznie daje 31 milionów PLN. Rozwiązano też większość rezerw – 5,5 bańki
Przeksięgowano pozycję inne do przychodów przyszłych okresów. Tu wykazywana jest zaliczka od MC&C.

Pierwszy raz od trzech lat nastąpił spadek przychodów w stosunku do IIIQ i to pomimo przejęcia armagora. Nie dobrze. Obecnie zaraportowano 58 baniek wobec 67 w IIIQ. Mniejsze przychody to prawie zawsze mniejszy zysk na sprzedaży i gorsza rentowność. Faktycznie tak jest w przypadku armatury. Zysk brutto ze sprzedaży wyniósł niecałe 14 baniek wobec 20 w trzecim kwartale. Marża brutto na sprzedaży spadła o 8 punktów procentowych do poziomu 22%.
Mniejsza sprzedaż to mniejsze jej koszty. W IVQ prowadzenie sprzedaży kosztowało 5,5 bańki wobec prawie 9 kwartał wcześniej. Koszt zarządu za ostatni kwartał 2009 roku wyniósł 5 milionów i był mniejszy o banieczkę od poprzedniego.
Pozostała działalność operacyjna niemal się bilansuje, więc w efekcie otrzymujemy EBIT 3,6 wobec 6 w poprzednim kwartale. Spółka sporo straciła na działalności finansowej – 1,7 mln, czyli tyle ile za wcześniejsze 3 kwartały razem wzięte.
Zysk brutto jest ponad dwukrotnie mniejszy. Wynik netto jest zbliżony do wyniku z poprzedniego kwartału. Stalo się to dzięki odwróceniu podatku dochodowego w ostatnim kwartale. Przepływy operacyjne potwierdzają wyniki. W przepływach inwestycyjnych widać przejmowany podmiot oraz wpływy ze sprzedaży gruntu do MC&C.

Wynik jest zdecydowanie słabszy niżeli kwartał temu. Zerknijmy więc co, o ile w ogóle, dały przejęcia w rocznej perspektywie. Przychody 4Q2009/4Q2008 wzrosły raptem o 7%, przy czym wzrost nastąpił z utratą rentowności. W IVQ2008 marża wynosiła 28% , a teraz tylko 24. Wzrósł jest mało dynamiczny, do tego odbywa się z utratą marży. Słabo...
Przejęcia dwóch spółek nie spowodowały gwałtownego wzrostu sprzedaży. Można to tłumaczyć stosunkowo niedużą ilością oddawanych do użytku mieszkań w minionym okresie sprawozdawczym. W 2008 roku obserwowaliśmy nawis podażowy na pierwotnym rynku mieszkaniowym.

Za cały rok wyniki wyglądają lepiej.
Przychody wzrosły o 17%. Marża na sprzedaży jest taka sama w 2008 i 2009r.
Dalej jest już nieco gorzej. Mocno poszły w górę koszty zarządu, ale tak być musiało ze względu na przejęcia. Koszty sprzedaży udało się utrzymać w ryzach. Wynik jest robiony na pozostałych przychodach operacyjnych a konkretnie na rozpoznaniu ujemnej wartości toory. Ponieważ to zdarzenie jednorazowe należałoby z zysku wyłączyć 17,5 mln. Wtedy w roku 2009 uzyskano by 16 baniek zysku EBIT, czyli lepiej od roku poprzedniego, kiedy spółka zaraportowała 12 baniek.
Dalszy wzrost wyniku netto wynika z odwrócenia podatku dochodowego.
W ujęciu rocznym więc widać poprawę. Pytaniem pozostaje czy wzrost ten był opłacalny.

Z rachunku przepływów pieniężnych wynika, że za przejmowane spółki zapłacono około 42 milionów. Przełożyło się to na 17% wzrost sprzedaży oraz zwiększenie EBIT o 4 miliony czyli 33%. Przy założeniu stałych innych czynników, utrzymując podane parametry inwestycja zwróci się po 10 latach. Długo, a podobno kupiono z dyskontem. Jeśli ruszy rynek mieszkaniowy to oczywiście zwrot nakładów dokona się szybciej.
Wyniki są już wprowadzone do monitora spółki:
www.stockwatch.pl/gpw/armatura...
Wyceny są zawyżone ze względu na wspomnianą ujemną wartość firmy.

Mnie się w raporcie, a właściwie w działaniach spółki nie podoba kilka spraw. Po pierwsze wyniki ze sprzedaży armatur są rok do roku gorsze, pomimo dokonanych przejęć. To pozostałe działalności/segmenty spowodowały wzrost sprzedaży i zysków. Sukcesywnie maleje kapitał operacyjny. Na początku roku wynosił ponad 130 baniek, a obecnie tyko 100. Maleje płynność. Pogarszają się systematycznie prawie wszystkie wskaźniki rotacji. Zapasy zalegają na magazynach 158 dni. Rok temu było to 117, więc obserwujemy dość mocne pogorszenie obrotu.
Armatura co raz gorzej reguluje swoje zobowiązania u dostawców. Zobowiązania rotują parokrotnie wolniej niż 12 miesięcy temu. Cykl operacyjny jest kosmicznie długi i wynosi prawie 2 lata.
W spółce jest naprawdę sporo do posprzątania.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 23 marca 2010 07:54

Gambling
0
Wpisów: 73
Wysłane: 16 kwietnia 2010 09:51:27 przy kursie: 2,90 zł
Cisza na forum więc tak dla porządku

"Zarząd Armatury Kraków S.A. informuje, że w dniu 15 kwietnia 2010 r. został złożony do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. "Wniosek o wprowadzenie akcji do obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. w następstwie rejestracji akcji w KDPW S.A.".

Wnioskiem objętych są 2.000.000 (dwa miliony) akcji zwykłych na okaziciela serii F.
Konrad Hernik - Prezes Zarządu
Krzysztof Sikora - Prokurent
"

Dokapitalizowali Armatoore po 5 zł od akcji (w sumie 10 baniek). Jesli wpuszczą te akcje do obrotu to może się trochę zrobić nadpodaż, ale zobaczymy
God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.

kurtwallander
3
Wpisów: 110
Wysłane: 27 maja 2010 16:26:38 przy kursie: 2,67 zł
anty_teresa, czy raport za pierwszy kwartal podtrzymal Twoje niepokoje zwiazane z dzialalnoscia spolki ?
przyznam, ze wskazniki operacyjne lekko mnie zaskoczyly (in minus, zeby bylo jasne), wyglada na to ze Zarzad plynie na fali przejec i entuzjazmu a brak tu pozytywistycznej pracy u podstaw;
pozdrowionka

kurtwallander
3
Wpisów: 110
Wysłane: 27 maja 2010 16:30:27 przy kursie: 2,67 zł
piszac o zaskoczeniu wskaznikami odnioslem sie do omowienia raportu rocznego,
brak wprawy w formulowaniu postow zdecydowanie...

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 15 czerwca 2010 20:58:33 przy kursie: 2,64 zł
wave

Hej, tym razem ja pozwoliłam sobie zerknąć na sprawozdanie i je omówić. Mam nadzieję, że odpowie na Twoje pytania.

pozdro

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 15 czerwca 2010 21:16:27 przy kursie: 2,64 zł
Omówienie sprawozdania finansowego Armatura Kraków S.A. za 1 kwartał 2010 roku

Spółka chwali się pozycją lidera na swoich podstawowych rynkach i udziałami w całej sprzedaży przekraczającymi 30%. Dotyczy to zarówno rynku armatury (udział 40%) jak i grzejników aluminiowych (30%). Taki kawałek tortu bardzo cieszy ale trzeba pamiętać, że wszelkie próby dalszego zwiększania sprzedaży mogą być bardzo trudne. Może być tak, że upchnięcie na rynku kolejnych kraników może już graniczyć z niemożliwością. Dotyczy to z jednej strony sieci dystrybucji a z drugiej klientów samych w sobie.

Rynek, na którym działa Armatura, jest moim zdaniem uzależniony od podobnych czynników, co deweloperka. Wydatki klientów na nabycie pojedynczych produktów spółki mają dużo mniejszą skalę ale przy podejmowaniu decyzji o zakupie wyposażenia domu bierze się pod uwagę spójne czynniki. Niestety uważam, że właśnie te czynniki jeszcze nie nastąpiły. Banki dopiero wracają do udzielania kredytów hipotecznych – także tych mniejszych. Jednak po wprowadzeniu rekomendacji T zdolność kredytowa zwykłego Kowalskiego może się obniżyć, przez co nie będzie już możliwości uzyskania kredytu na zakup oraz wyposażenie mieszkania. To drugie będzie więc musiało poczekać lub zadowolić się niższym budżetem remontowym. A to w konsekwencji może doprowadzić do braku przyrostu sprzedaży.

Rachunek wyników jest nieporównywalny w stosunku do danych zeszłorocznych ze względu na istotne zmiany w strukturze grupy kapitałowej. W zamian za to można jednak dokonać porównania działalności w poszczególnych segmentach. Podstawa działalności, czyli armatura zanotowała w porównaniu do poprzedniego roku wzrost przychodów ze sprzedaży o około 20%. Czyli ten wzrost mimo moich obaw występuje.

Ale nie widać także szczególnej poprawy sytuacji w zakresie sprzedaży armatury. Wypracowany przez nią zysk ledwo starcza na pokrycie kosztów ogólnego zarządu. Czyli działamy na granicy rentowności w tym zakresie. Armatura działa w ten sposób już od dłuższego czasu. Zaczęłam się zastanawiać, czy jest to wynik czy raczej powód dokonanego przejęcia. Jeśli wynik, to znaczy, że zarząd zaniedbuje tę działalność. I takie wrażenie można odnieść, skoro nie są w stanie wrócić na ścieżkę interesujących wyników finansowych. Jeśli przejęcie Toory jest natomiast powodem takiego stanu rzeczy, to by oznaczało, że zarząd zapomniał o swojej spółce. Albo może więcej wyciągnąć się z tego interesu nie da? Tego się pewnie nie dowiem.

Segment grzejników, czyli dotychczasowa działalność Toory, charakteryzuje się dużo niższą rentownością przychodów na poziomie około 10%. Podobnie mizernie wypada w tym porównaniu zwrot z aktywów przypisanych do tego segmentu – tu zaledwie 1%. Ta część działalności została przejęta od upadającego przedsiębiorstwa, więc oczekiwać należy poprawy jej efektywności w niedalekiej przyszłości.

Przepływy pieniężne już nie są podzielone na segmenty działalności, więc nie widać niestety, czy to nowa działalność dalej ma takie potrzeby gotówkowe. W każdym razie na koniec kwartału Armatura nadal (podobnie jak rok wcześniej) ma bardzo niski stan środków pieniężnych. Podobnie jak rok wcześniej odpowiedzialność ponosi działalność operacyjna, która skonsumowała w tym roku prawie 30 mln gotówki.

Poniżej zamieszczonych jest kilka wskaźników wyliczonych na podstawie sprawozdania kwartalnego. Na nich widać szczególną sytuację płynnościową Armatury.
Cykl rotacji zapasów...... 157
Cykl rotacji należności... 186
Cykl rotacji zobowiązań... 171
Cykl operacyjny........... 343
Cykl konwersji gotówki.... 172

Na szczęście w tej branży zapasy nie starzeją się tak szybko jak np. w przypadku odzieży. O ile najważniejsze tendencje w urządzaniu mieszkań podatne są na modę, o tyle sama armatura jest dość standardowa. Dlatego wysoka rotacja zapasów nie martwi mnie. Gorzej natomiast z zamrożeniem w nich środków pieniężnych.

Pojawiła się jednak w związku z powyższym konieczność zaciągania nowych kredytów. W tym świetle decyzja o wcześniejszych spłatach innych kredytów wydaje mi się trochę niezrozumiała. Oczywiście na pewno jest w jakiś sposób uzasadniona (niższe oprocentowanie warunki spłat lub waluta?) ale tego uzasadnienia nie widać po prostu w stanie gotówki spółki.

W związku z tym zadłużenie niepokojąco rośnie. Jeszcze rok temu kredytów krótkoterminowych nie było. Na zakończenie 1q2010 wynoszą one ponad 50 mln PLN. Za to nie ma już finansowania dłużnego długoterminowego. W świetle bardzo słabej płynności Armatury to nie są dobre wiadomości. Spółka po prostu nie będzie miała z czego spłacić tego zadłużenia. Oczekiwałabym więc kolejnego rolowania zadłużenia lub stopniowego zmieniania ich na długoterminowe.

Wyliczone wskaźniki [www.stockwatch.pl/gpw/armatura... wskazują w sposób zdecydowany na niedowartościowanie Armatury na tle sektora. Ale ja osobiście w fundamentach działalności nie widzę znaczącej zachęty do wzrostu kursu.

Płynność wydaje mi się być najpoważniejszym i najbardziej palącym problemem spółki. Do tego jeszcze z pozytywnych sygnałów oczekiwałabym wzrostów sprzedaży i rentowności oraz właśnie zamiany zadłużenia na długoterminowe. Bez nich podstawy działalności Armatury nie wzmocnią się. A bez tego nie ma co liczyć na zauważalne wzrosty kursu.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 czerwca 2010 21:39:03 przy kursie: 2,64 zł
kurtwallander napisał(a):
anty_teresa, czy raport za pierwszy kwartal podtrzymal Twoje niepokoje zwiazane z dzialalnoscia spolki ?
przyznam, ze wskazniki operacyjne lekko mnie zaskoczyly (in minus, zeby bylo jasne), wyglada na to ze Zarzad plynie na fali przejec i entuzjazmu a brak tu pozytywistycznej pracy u podstaw;
pozdrowionka
Przepraszam, ale nie zauważyłem Twojego postu wcześniej... Następnym razem proszę pisz dodatkowo priv, bo spółek jest naprawdę dużo i nie wszystko zobaczę co na forum się dzieje. Jeszcze raz sorki, a wątpliwości pewnie rozwiała Kasia wave

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 16 czerwca 2010 22:26:29 przy kursie: 2,64 zł
anty_teresa napisał(a):
Przepraszam, ale nie zauważyłem Twojego postu wcześniej... Następnym razem proszę pisz dodatkowo priv, bo spółek jest naprawdę dużo i nie wszystko zobaczę co na forum się dzieje. Jeszcze raz sorki, a wątpliwości pewnie rozwiała Kasia wave

Przeglądałem raport finansowy tej spółki za 1 kwartał. Nasunęło mi się jedno pytanie - ogólnie wygląda to nie najgorzej, ale z czego wynika minus na działalności finansowej spółki?
Edytowany: 16 czerwca 2010 22:26

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 16 czerwca 2010 23:29:36 przy kursie: 2,64 zł
tez rzucilem okiem na raport:

w bilansie to wyzsze naleznosci o 20 mln q/q, ale w 1Q08 tez byly dosc wysokie wiec byc moze to cykliczne rozliczanie umow z odbiorcami. Wyższe zapasy w stosunku do końca 2009 roku, ale przy wyzszych przychodach, odczytuje to jako pozytywna ocene zarzadu co do przyszlego popytu na produkty. kapitały własne praktycznie sie nie zmieniły, zob. dług. -2mln, ale zob krótkoterminowe +26 mln (w sumie +16 zobowiazania kredytowe i +15 w rach biezacym i -10mln z tyt dostaw). Czyli firma zaciagnela kredyty zeby splacic zobowiazania z tyt dostaw i uslug, przy okazji zwiekszajac sprzedaz i saldo naleznosci z tego tytułu.

RZiS

Dobra sytuacja, na wszystkich poziom renotwnosci w stosunku r/r . Martwi mnie jedno: przych. zwiększyły się o 53% a k. sprzedaży o 74%- nie podoba mi sie to, o tyle dobrze ze koszty zarzadu wzrosły "tylko" o 45%, mam jednak nadzieje ze jest to zwiazane z przejmowaniem firm i neidalekiej przyszlosci te wartosci beda nizsze.

Cash flow:

operacyjnie -28 mln z powodow opisanych wyzej (naleznosci i zob z tyt dostaw)
inw - 6 mln
fin +31- tez wiadomo skad

Warto napisac pare słów o programie motywacyjnym dla zarządu. Obejmuje lata 2010, 2011 i 2012

min. zeby zarzad dostal 1mln zł w 2010 roku to : kurs nie niższy niż 3,4 i EBITDA>25mln
2011: min. kurs 3,7, EBITDA>29 mln zł, 2012 min. kurs 4,00 i EBITDA>34 mln

co przy uproszczonych wyliczeniach dla 3 ostatnich lat ze przychodu 1Q to ok.20% całego roku wychodiłoby, że w 2009 roku bedziemy mieli 280 mln zł, co przy średniej rentowności operacyjnej za ostatnich pare lat na poziomie 4% i w 1Q 4,67%. Przyjmijmy 4,25% dla całego roku. Daje Nam to EBIT 12mln zł+ amortyzacja ok. 7mln daje w sumie 19mln EBITDA. Tyle sie napisalem i na razie nic z tego nie wynika :) Jezeli zarzad uchwalil taki program motywacyjny to znaczy ze wierzy w jego powodzenie, mniej lub bardziej al po cos to jest. Jezeli w tym roku plan mialby byc zrealizowany to pozostałe 3q tego roku musza byc duzo lepsze od 1Q pod katem rentownosci operacyjnej przy rownoczesnej wysokiej dynamice wzrostu przychodow. Aha jeszcze jedno przy kursie 3,7 C/WK=1,1 wiec bez dramatu.

Ostatnie na co zwrocilem uwage to udział przychodow poszczegolnych branz: w 2009 roku aramtura miala udzial 64%, grzejniki 31%, w 2008 armatura 80%, grzejniki 15%, a w 1Q10 armatura 78%, grzejniki 22%. Jakbysmy wracali do nacisku na podstawowa dzialanosc spolki jaka jest sprzedaz aramtury.

EDIT:

Jeszcze jedno co do ogolnych perspektyw spolek z branyz prod. budowlanych: według moich szacunkow i prognoz deweloperzy w Polsce maja przez najblizsze 10-12 lat spokojny zywot, ze wzgledu na olbrzymi deficyt mieszkan w Polsce (ok 1,5mln), co wiecej co roku od 2000 roku w Polsce jest zawieranych ok 80-100 tys wiecej malzenstw niz jest budowanych mieszkań. Obnizajac te liczbe o malzenstwa mieszkajace w domach wielopokoleniowych pozsotaje Nam spory popyt potencajlny do zaspokojenia. Co wiecej bloki z "płyty" były budowne z czasem eksploatacji 30-40 lat, nie wiem dokladnie co to znaczy z punktu widzenia techniki budowlanej (ale jezeli ktos wie nich napisze) wiem jedno, ze w przypadku jakichkowliek remontow tych blokow wiele mieszkancow bedzie robic przy okazji remonty mieszkan, a tych mieszkań jest baaardzo duzo (jakies 25% ogolnej liczby mieszkan w Polsce to te wybudowane w latach 1971-1980, nie wyszstkie to wielka plyta ale potencjał jest spory). Podaz nowych mieszkan od deweloperow, podaz mieszkan do remontu według mnie skutecznie beda podtrzymywac popyt na produkty budowalne na obecnym poziomie, a nawet go zwiekszac.
Edytowany: 16 czerwca 2010 23:47

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 29 czerwca 2010 00:22:34 przy kursie: 2,48 zł
soczo81 napisał(a):

Przeglądałem raport finansowy tej spółki za 1 kwartał. Nasunęło mi się jedno pytanie - ogólnie wygląda to nie najgorzej, ale z czego wynika minus na działalności finansowej spółki?

A możesz dokładniej? binky Chodzi o wynik czy przepływy?

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 21 lipca 2010 15:41:48 przy kursie: 2,73 zł
Edytowany: 21 lipca 2010 15:46

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,192 sek.

zhhjfzzs
kwkzqxcy
bnevddwf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qcvwxekp
pnlecxry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat