PARTNER SERWISU
ophrmwcy
1 2

UHYECA []

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 11 października 2009 19:42:53 przy kursie: 3,50 zł
Witam,

Co prawda spolka jest notowana na New Connect, ale jako ze dosc ciekawa pod wzgledem fundamentalnym i ... wydaje mi sie ze zasluguje na watek.

Spolka dziala w dosc 'nudnym' segmencie - uslug ksiegowych / audytorskich

Systematycznie zwieksza zakres dzialania, obroty i zysk netto. Jak na razie kryzysu w wynikach nie widac, moze nawet brak zaufania na rynku zwieksza popyt na uslugi audytorskie. Jako ze biznes nie wymaga wysokich wydatkow kapitalowych a zarzad nie spieszy sie z wydawaniem pieniedzy - gotowka na kontach przyrasta stanowi wiecej niz 50% wartosci spolki.

Przewiduje, ze na koniec roku 2009 r.
- EPS bedzie w okolicach 0.7 - 1 pln,
- gotowka na koncie - 3-4 pln / akcje

Wada firmy jest ... jej wielkosc przychody to kilka mln pln. Oczywiscie z malej firmy latwo wyprowadzic gotowke, powinna byc bardziej narazona na wahania wynikow ale ... dyskonto na razie jest spore.

Dancing Dancing Dancing

Ja moze nie jestem obiektywny, bo mam w spolce czesc swoich osczednosci juz od dluzszego czasu ...

Edytowany: 14 sierpnia 2017 10:41

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 11 października 2009 22:24:39 przy kursie: 3,50 zł
No wlasnie, tez mam w tej spolce czesc oszczednosci i troche dziwilem sie ze nie ma watku. Moze dlatego ze watek AUX na forum Parkietu jest jednym z niewielu tam niezaspamowanych.

Zwrocilem na nich uwage przy debiucie na NC. Zawsze ogladam te transmisje wideo z debiutow na NC i tu byla niespodzianka - oni oboje (kobieta - prezes i wasaty mezczyzna - wiceprezes) wygladali na inteligentnych i uczciwych, uzywali dobrej polszczyzny (rzadkosc). To zupelnie subiektywne ale budzili moje zaufanie.

AUX ma sensowna nisze rynkowa. Maja nizsze ceny niz te najwieksze firmy konsultingowe ale jednoczesnie wyrobili juz sobie pewna renome na rynku - - stempel od nich ma wieksza wartosc niz jakiejs kancelarii z Pcimia Dolnego. Wiec sa naturalnym wyborem dla jakichs malych firm z NC ktorym zalezy na wiarygodnosci na rynku.

Boje sie ze EPS bedzie blizej 0.7 niz 1zl - w zeszlym roku nic nie zarobili w drugim polroczu, zarzad tlumaczyl ze taka jest ich sezonowosc przychodow.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 11 października 2009 22:31:49 przy kursie: 3,50 zł
Jeszcze jedno, dla mnie watpliwe sa ich pomysly z robienie grupy kapitalowej, doradctwem przy wprowadzaniu na NC itd. Juz bym wolal, jesli to dozwolone, zeby podjeli jaka wspolprace z INC, IQP czy WDM na zasadzie: audyt dokumentow informacyjnych za promocyjne kupno udzialow w spolkach po cenie nominalnej.

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 11 października 2009 22:52:48 przy kursie: 3,50 zł
plany wprowadzania spolek na NC jak na razie koncza sie na zapowiedziach, poza jedna proba nie ma dzialan ...

ciekawe jak zostanie wykorzystana gotowka ... mam nadzieje, ze w sposob, ktory zwiekszy wartosc badz firmy badz potrfele akcjonariuszy.

Edytowany: 11 października 2009 23:13

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 11 lutego 2010 20:00:05 przy kursie: 3,88 zł
dawno tu nikt nie zagladal, spolka opublikowala raport kwartalny, nie jest moze najobszerniejszy ale nalezy sie krotki komentarz:

2009 byl kolejnym rokiem dynamicznego rozwoju, w porownaniu do 2008r. :

obroty wzrosly z 4.42 na 5.83mln
zysk operacyjny z 0.64 na 0.94 mln.
zysk netto z 0.55 na 1.11 mln.

przy tak malej skali dzialalnosci latwo o dynamiczny wzrost, ale jest to kolejny rok poprawy winikow i za to naleza sie brawa Zarzadowi.

wiekszy zysk netto od zysku operacyjnego to wynik m. in. przychodow z obligacji. Spolka prowadzi niskokapitalochlonny biznes, ma dobre marze wiec ... przyrasta gotowka - na koniec XII'09 jest 5.3 mln PLN co daje 3.5 PLN na akcje.

nie wiem jak dlugo Auxilium bedzie w stanie utrzymac wysoka dynamike wzrostu i czy bedzie mialo dobry pomysl na zyskowne wykorzystanie gotowki ... jesli nie to predzej czy pozniej znajdzie sie ktos z zewnatrz, z pomyslem kto przejmie kontrolny pakiet akcji.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 15 czerwca 2010 10:39:53 przy kursie: 4,67 zł
Czat z władzami spółki na portalu IPO.pl

czat.ipo.pl/kalendarium/zofia_...

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 16 czerwca 2010 20:24:52
Ma ktos opinie na temat wymiany uprzejmosci z tym funduszem z Warszawy?

Ja mam mieszane uczucia - z jednej strony faktycznie siedza na kupie gotowki ktora nie pracuje dla akcjonariuszy; nie ma upublicznionego planu co z nia chca zrobic. No i tak w ogole to fajnie ze pojawiaja sie na GPW aktywni inwestorzy ktorym chce sie szarpac z zarzadami. Z drugiej, akurat AUX wydaje sie zachowywac bardzo porzadnie, polityka informacyjna jest wzorowa na tle rynku (juz od dawna podaja miesieczne przychody, odpowiadaja drobnym na maile, itd.), zyski rosna, kurs rosnie - ja bym dal zarzadowi kredyt zaufania. Gdybym chcial byc polskim Carlem Ihanem i szukal spolek zarzadzanych wbrew interesowi akcjonariuszy, AUX bylby jedna z moze 10-20 najmniej odpowiednich na GPW celow ataku.

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 17 czerwca 2010 21:50:02 przy kursie: 4,68 zł
rzeczywiscie szkoda by bylo spoleczki

Zarzadowi udaje sie zdobywac rynek zachowujac caly czas dobra rentownosc. Dodatkowo to biznez uslugowy nie wymagajacy inwestycji wiec Aux systematycznie gotowke. To niby banaly ale na NC niekoniecznie powszechne zjawisko.

Niewykorzystana gotowka z emisji + staly dodatni cashfow powieksza gore gotowki na kontach .... a to bedzie przyciagalo chetnych do optymalizacji.

Mam nadzieje, starcie fundusz-Aux nie wplyna negatywnie na dzialalnosc operacyjna.

Ostatnio zklaniami sie bardziej do tego by dac czas zarzadowi, moze fundusz zmotywuje zarzad do sprawnych inwestycji.

pozdrowienia,

Marchello
0
Wpisów: 2
Wysłane: 16 sierpnia 2010 14:25:08 przy kursie: 5,05 zł
Jestem akcjonariuszem Auxilium, może nie bardzo znaczącym, ale trochę tego waloru mam od dobrej już „chwili”. Jako młody prawnik na stażu komorniczym przed zakupem akcji Auxilium od dłuższego czasu obserwowałem tą spółkę i jej akcjonariat, który zaczynał przybierać na „sile liczebnej”. Poszperałem trochę poprzez dostępne mi kanały i doszukałem się informacji, że akcjonariusz Pentad Investments S.A. to niewielka spółka, zarządzana przez grupę wspólników, której bieżąca działalność finansowana jest z ich środków lub wzajemnych pożyczek. Nie jest to w żadnym razie fundusz inwestycyjny z jakim są kojarzeni. Działają raczej dryfująco, nie złożyli do teraz sprawozdań z działalności za 2009r tak, że coś tam pewnie na rzeczy jest, skoro zwlekają z obowiązkowymi procedurami dotyczącymi spółek. Pentad Investments ma nie w pełni opłacony kapitał, brakuje 200 tyś zł. W 2008 rok była strata netto 198,5 tyś, przy przychodach 242,5 tyś zł. Cały biznes to nieruchomości przeznaczone do sprzedaży i udziały w innych firmach: biurze rachunkowym i szkole językowej. Spółka finansuje się z pożyczek i emisji akcji. Grają na GPW, ale w 2008 ze stratą, wolne środki lokują na lokatach jednodniowych. Wskaźniki rentowności aktywów (ROA) i rentowności kapitału własnego (ROE) w 2008 roku mają ujemne. W 2009 roku zainwestowali w akcje AUX pewnie to da im lepsze wyniki przynajmniej z przychodów finansowych. W odniesieniu do komunikatu Auxilium w którym informują, że Pentad Investments wniósł w dniu 30 lipca 2010 r. powództwo o stwierdzenie nieważności lub ewentualnie uchylenie uchwały Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki, jest wręcz niewiarygodne. Auxilium S.A. to jedna z niewielu spółek na NewConnect, która ma tak dobre wyniki finansowe, widać jej potencjał i obraną drogę na przód. Facet ma tupet. Mnie to się nie podoba. Dla mnie gość chce wyciągnąć kasę z Auxa bo sam jest „w plecy” w swoim „biznesie”.

Marchello

elgar
0
Wpisów: 7
Wysłane: 20 sierpnia 2010 15:14:47 przy kursie: 5,00 zł
Ze spółką miałam kontakt jako klient (mała spółka) i nikomu nie polecam.
Pomijając comiesięczne błędy w wyliczeniach i w danych wpisywanych w zeznaniach podatkowych, obsługujący nas księgowy często nie odpowiadał na maile (dopiero ponaglany), kłopot sprawiało mu skanowanie, potrafił nawet umówić się na spotkanie w firmie i zniknąć (wyjść poza biuro) nie zawiadamiając klienta, że go nie będzie. Dokumentów dla klienta (tzn. mnie) też nie było.
W pewnym momencie chwilowo zastąpił go jakiś młokos, ale pierwsze wrażenie było jeszcze słabsze niż w przypadku naszego "stałego" księgowego. Zero komunikatywności, niepewność, brak odpowiedzi na pytania, błąkanie się między dokumentami.
Ogólne wrażenie z kontaktów z firmą - na "B": błędy, bałaganiarstwo i brak dobrej organizacji. Fatalne wrażenie jak na firmę księgową (czy rachunkową albo audytorską).
Skoro piszecie, że działają z powodzeniem, przypuszczam, że do obsługi grubych ryb rzucają creme de la creme a do małych klientów delegują kogoś z łapanki. Inaczej nie potrafię tego zrozumieć.

Ktoś zażartował w tym wątku z firm z "Pcimia Dolnego". Taka firma to był nasz najlepszy wybór księgowy i korzystamy z niej do dziś. Przy konsekwentnej kontroli udaje im się nawet unikać błędów w rozliczeniach :) Cena usługi podobna do Aux.

el

tulus69
0
Wpisów: 1
Wysłane: 23 sierpnia 2010 14:10:37 przy kursie: 4,95 zł
ELGAR chyba lekko przesadziłeś albo nie mówimy o tym samym biurze księgowym. Ja też jestem ich klientem i to już blisko dwa lata. Wszystkie dokumenty mam przygotowane na czas, nie zdarzyło mi się żeby były potrzebne jakieś korekty do urzędów. Zawsze odpowiadają na moje emaile, przyznam że czasem nawet trochę przynudzam z pytaniami, ale nie spotkałem się z opieszałością czy niekumactwem z ich strony. Moje spółki prowadzi PANI KSIĘGOWA, miła kontaktowa osoba, nieraz już doradziła jakieś fajne rozwiązania. Miałem już w tym czasie kontrole, wszystko było ok. Ja jestem zadowolony, ceny też maja dobre, a przede wszystkim na miejscu maja dobre prawniczki, więc w razie potrzeby jest obsługa również w tym zakresie. Nie wiem kiedy byłeś ich klientem, ale albo się tak wiele zmieniło, albo tak niefortunnie trafiłeś-ja jestem zadowolony, ściągnąłem znajomego i on też nie mówi że coś mu nie leży czy ma jakieś zastrzeżenia. Nie wiem więc skąd takie zarzuty z twojej strony; ja hołduje zasadzie, że problem zazwyczaj tkwi gdzieś pośrodku, a kij ma dwa końce. I jeszcze jedno, to nie jest mała spółka, maja trzy filie, a w Krakowie chyba z 20 księgowych.

tulus69

elgar
0
Wpisów: 7
Wysłane: 24 sierpnia 2010 20:08:27 przy kursie: 4,85 zł
tulus69 napisał(a):
ELGAR chyba lekko przesadziłeś albo nie mówimy o tym samym biurze księgowym. Ja też jestem ich klientem i to już blisko dwa lata. Wszystkie dokumenty mam przygotowane na czas, nie zdarzyło mi się żeby były potrzebne jakieś korekty do urzędów. Zawsze odpowiadają na moje emaile, przyznam że czasem nawet trochę przynudzam z pytaniami, ale nie spotkałem się z opieszałością czy niekumactwem z ich strony. Moje spółki prowadzi PANI KSIĘGOWA, miła kontaktowa osoba, nieraz już doradziła jakieś fajne rozwiązania. Miałem już w tym czasie kontrole, wszystko było ok. Ja jestem zadowolony, ceny też maja dobre, a przede wszystkim na miejscu maja dobre prawniczki, więc w razie potrzeby jest obsługa również w tym zakresie. Nie wiem kiedy byłeś ich klientem, ale albo się tak wiele zmieniło, albo tak niefortunnie trafiłeś

Jeśli dobrze pamiętam, okolice 2004. Być może wtedy to była inna firma; jeśli poprawili obsługę, tym lepiej dla nich. Mnie obsługiwał PAN KSIĘGOWY (Artur).

ja jestem zadowolony, ściągnąłem znajomego i on też nie mówi że coś mu nie leży czy ma jakieś zastrzeżenia. Nie wiem więc skąd takie zarzuty z twojej strony;

Z doświadczenia :)

ja hołduje zasadzie, że problem zazwyczaj tkwi gdzieś pośrodku, a kij ma dwa końce.

Hm :)

I jeszcze jedno, to nie jest mała spółka, maja trzy filie, a w Krakowie chyba z 20 księgowych.

Nigdzie nie twierdziłam, że to była lub jest mała firma.

tulus69

elgar

Marchello
0
Wpisów: 2
Wysłane: 26 sierpnia 2010 15:15:21 przy kursie: 4,95 zł
Widziałem, że Aux podał komunikat za lipiec. Widać, że nie leżą na plaży choć to okres wakacyjny. Z kalendarium wynika, że strona Auxilium przeszła do II etapu konkursu na najlepsze strony www spółek giełdowych, uplasowali się na 19 pozycji w rankingu "BOOK of LISTS 2010" - rankingu największych według przychodów z audytu i księgowości Firm Audytorskich i Księgowych, dostali wyróżnienie od Pulsu Biznesu za „akcje inwestor” czyli dbałość o relacje inwestorskie, w sierpniu sąd wpisał Split w proporcji 1:2. Wyniki narastająco też wyglądają nieźle. Zysk bilansowy za siedem miechów na poziomie 1.304.248,09 zł –jest OK. Sam miesiąc lipiec słabszy niż przed rokiem, ale to chyba może być kwestia zaliczenia sprzedaży. Patrząc ogólnie spółka ma wyniki na plusie i tak trzymać!!!

Marchello

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 21 listopada 2010 17:13:39 przy kursie: 6,15 zł
ostatnio jakby cos drgnelo zarowno
1. w samej spolce - kilka komunikatow o nowych umowach (o wspolpracy strategicznej, o wprowadzanych spolkach na NC czy nowych umowach na badanie ksiag)

2. obroty takze lekko sie podniosly ...

3. nowy (od czerwca) czlonek rady nadzorczej systematycznie dokupuje akcje ...

moze to nie jest firma produkujaca gry komputerowe ale za to mamy stabilny cash flow i gore (w stosunku do kapitalizacji) gotowki na przejecia Dancing

przy okazji - na stock watch zysk netto AUX jest zawyzony (mysle ze to pomylka po splicie)

pozdro,

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 23 listopada 2010 00:34:45 przy kursie: 6,00 zł
być akcjonariuszem tej spółki to czysta przyjemność :)

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 23 listopada 2010 10:57:29 przy kursie: 5,85 zł
vanGaild

Faktycznie split nie był uwzględniony.
Niestety wartość informacyjna raportów spółek notowanych na NC jest delikatnie mówiąc średniej jakości.
Spółka nie podaje w raportach kwartalnych liczby akcji więc ustalając trzeba się często posiłkować danymi z GPWINFO, które jak widać bywają nieaktualne.
Co dziwne split wg raportu podzielił liczbę akcji z 1.408.400 na 2.816.800 gdzie w raporcie rocznym liczba akcji wynosiła 1.525.000.

A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

Odzik
0
Wpisów: 1
Wysłane: 26 stycznia 2012 10:13:41 przy kursie: 2,86 zł
co sie stalo z wczorajszym raportem ?

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 26 stycznia 2012 10:23:46 przy kursie: 2,86 zł
O co konkretnie pytasz?
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 13 czerwca 2013 12:59:37 przy kursie: 1,69 zł
Co myślicie o Spółce z kapitalizacją około 10 mln zł i programem skupu akcji za 1,5 mln zł. Odnoszę wrażenie, że takich Spółek jest coraz więcej. Zmniejszanie skali biznesu, racjonalne (albo nieracjonalne) spojrzenie na wartość firmy (jej niedoszacowanie przez rynek)???

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 14 października 2013 10:55:51 przy kursie: 0,96 zł
Może uda mi się ożywić forum Spółki? Spółka mała, deklaruje stratę i regularnie skupuje akcje własne. Znacie "głodnych biegłych rewidentów"? znacie kogoś kto regularnie skupuje akcje własne Spółki generującej stratę? W czym tkwi problem? ps. Uprzejmie informuje, że wpis jest subiektywny, mam akcje tej spółki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,577 sek.

dxwczxfd
ntxjbcer
btnjcrdn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iuythuib
yqegioud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat