PARTNER SERWISU
rlfncmjj
17 18 19 20 21
Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 14 czerwca 2010 13:47:04 przy kursie: 3,55 zł
Cytat:
13.06. Warszawa (PAP) - Za kilka tygodni PGNiG uzyska pierwsze wyniki prac, oceniających możliwości występowania gazu w złożach niekonwencjonalnych w Markowoli na Lubelszczyźnie - poinformował PAP dyrektor biura poszukiwań w PGNiG Andrzej Maksym.
"W lipcu powinniśmy wiedzieć, jaka jest jakość tego złoża" - dodał.

Gaz ze złóż niekonwencjonalnych, czyli ze złóż typu tight oraz łupkowych, w przeciwieństwie do gazu ze złóż konwencjonalnych jest trudniejszy w wydobyciu, jednak Amerykanie oceniają, że w Polsce jego zasoby mogą wynosić nawet od 1,5 do 3 bln m sześc. Państwowy Instytut Geologiczny ocenia, że w Polsce może występować ok. 150 mld m sześc. gazu niekonwencjonalnego.

Maksym ocenił, że Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo ma ok. 25 do 30 proc. udziałów w polskich koncesjach na poszukiwania gazu ze złóż niekonwencjonalnych. Spółka ma 11 koncesji i ubiega się o dwie kolejne, podczas gdy wszystkich koncesji wydano 58. "Jest znaczne prawdopodobieństwo, że na koncesjach występuje gaz" - powiedział.

stooq.pl/n/?f=335729&c=1&a...

Jak widać jeśli chodzi o "nowinki" to też PGNiG trzyma rękę na pulsie. thumbright

A swoją drogą to ładnie ktoś dziś zbiera z ukrytego na 3,53 zł. thumbright

Maciek1981
0
Wpisów: 469
Wysłane: 16 czerwca 2010 16:09:26 przy kursie: 3,54 zł
PGNiG dostarczy gaz dla Lotosu za ponad 2,2 mld zł w pięć lat

16.06. Warszawa (PAP) - Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo dostarczy do gdańskiej
rafinerii Grupy Lotos gaz wartości ponad 2,2 mld zł w ciągu pięciu lat. Dostawy rozpoczną
się w grudniu 2011 roku. W roku 2012 PGNiG dostarczy 403 mln metrów sześciennych gazu, a
docelowo będzie to 447 mln metrów sześciennych - poinformował PGNiG w środowym komunikacie.

Umowę zawarto na czas nieokreślony.

W komunikacie napisano, że gaz zastąpi obecnie używany przez Lotos w Gdańsku gaz
propan-butan, benzynę lekką oraz olej opałowy.

"Zamiana paliw wykorzystywanych w rafinerii spowoduje uwolnienie puli produktów w ilości
nawet do 300 tys. t rocznie, które zostaną skierowane na rynek. Dotyczy to głównie gazu
LPG" - napisano w komunikacie.

W komunikacie napisano też, że dzięki wykorzystaniu gazu ziemnego gdańska rafineria
ograniczy emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

"Umowa podpisana z Grupą Lotos należy do największych, jakie podpisaliśmy w ostatnich
latach. Dzięki tej umowie Lotos wszedł do pierwszej piątki największych odbiorców paliwa
gazowego" - mówi cytowany w komunikacie Artur Bieliński, Dyrektor Departamentu Obrotu
Gazem w PGNiG.

W ramach umowy należąca do PGNiG Pomorska Spółka Gazownictwa wybuduje gazociąg wysokiego
ciśnienia relacji Kolnik k/Pszczółek - Gdańsk, o długości ok. 31 km.

"Gazociąg, oprócz zasilenia Grupy Lotos, będzie źródłem gazu dla sieci dystrybucyjnej
średniego ciśnienia Gdańska, umożliwiając przyłączenie nowych odbiorców i gazyfikację
nowych obszarów" - napisano w komunikacie.(PAP)

Frey
115
Wysłane: 24 czerwca 2010 14:25:05 przy kursie: 3,43 zł
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy akcje pracownicze, które wejdą do obrotu z dniem 1 lipca są już uwzględniane przy dokonywaniu wycen spółki i ustalaniu wskaźników (C/WK)?
Tak sobie kombinuję, że "na logikę" to powinny być uwzględniane - gdyż już są, a nie zostały jedynie dopuszczone do obrotu. Ale oczywiście mogę się grubo mylić...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 24 czerwca 2010 16:48:50 przy kursie: 3,43 zł
Jeżeli są zarejestrowane w ogólnej liczbie akcji, która wynosi 5,9 mld sztuk, to znaczy iż są brane pod uwagę. Niestety nie mam na szybko wglądu w program akcji pracowniczych i sposób ich emisji. Spróbuję tego poszukać.

Frey
115
Wysłane: 24 czerwca 2010 16:58:24 przy kursie: 3,43 zł
Wielkie dzięki! love4

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 czerwca 2010 00:03:22 przy kursie: 3,43 zł
Nie jest to nigdzie jednoznacznie powiedziane, ale wnioskuję z publicznie dostępnych źródeł, że pracownikom wydawane są nieodpłatnie akcje posiadane wcześniej przez Skarb Państwa. Ogólna liczba się nie zmienia, więc wskaźniki też nie. Z wyjątkiem jednego - niezbyt fundamentalnego - free float'u. Od 1 lipca będzie można akcje sprzedawać, co skokowo zwiększy siłę popytu. Czy taki rzeczywiście się pojawi i jak długo utrzyma, trudno powiedzieć. Jednym z argumentów za trzymaniem akcji jest w miarę regularna dywidenda.

Linki do przepatrzenia:
http://www.pgnig.pl/pgnig/8436
www.pgnig.pl/binsource?docId=3...
biznes.gazetaprawna.pl/artykul...

Maciek1981
0
Wysłane: 25 czerwca 2010 00:08:51 przy kursie: 3,43 zł
Pamiętajmy, że pomimo lock-upów sporo akcji zmieniło już właściciela...
Akcje pracownicze są skupowane od paru lat poza rynkiem kasowym...

Frey
115
Wysłane: 27 czerwca 2010 19:43:15 przy kursie: 3,42 zł
No to mamy potwierdzenie tego o czym pisał WatchDog - nowe akcje były już uwzględniane przy obliczaniu wskaźników:

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

PGNIG SA asymilacja akcji pracowniczych

25.06. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 36/2010
Zarząd Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa SA ("PGNiG", "Spółka") informuje, iż w dniu 24 czerwca 2010 roku do Spółki wpłynęła decyzja Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych SA ("KDPW") z dnia 23 czerwca 2010 roku w sprawie asymilacji akcji zwykłych na okaziciela serii A1 spółki PGNiG, o następującej treści:
Uchwała Nr 363/10
Zarządu Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych SA
z dnia 23 czerwca 2010 roku
§ 1
Na podstawie § 43 ust. 1, 3 i 5 oraz § 2 ust. 1 i 4 Regulaminu Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych, po rozpatrzeniu wniosku spółki POLSKIE GÓRNICTWO NAFTOWE I GAZOWNICTWO SA, Zarząd Krajowego Depozytu postanawia dokonać w dniu 1 lipca 2010 roku asymilacji 749.944.750 (siedemset czterdzieści dziewięć milionów dziewięćset czterdzieści cztery tysiące siedemset pięćdziesiąt) akcji zwykłych na okaziciela spółki POLSKIE GÓRNICTWO NAFTOWE I GAZOWNICTWO SA oznaczonych kodem PLPGNIG00048 z 5.150.000.000 (pięć miliardów sto pięćdziesiąt milionów) akcji zwykłych na okaziciela spółki tej spółki oznaczonych kodem PLPGNIG00014.
§ 2
Akcje objęte asymilacją otrzymują kod PLPGNIG00014.
§ 3
Zarząd Krajowego Depozytu stwierdza, że z dniem 1 lipca 2010 roku:
1) kodem PLPGNIG00014 oznaczonych jest 5.899.944.750 (pięć miliardów osiemset dziewięćdziesiąt dziewięć milionów dziewięćset czterdzieści cztery tysiące siedemset pięćdziesiąt) akcji spółki POLSKIE GÓRNICTWO NAFTOWE I GAZOWNICTWO SA,
2) kodem PLPGNIG00048 oznaczonych jest 55.250 (pięćdziesiąt pięć tysięcy dwieście pięćdziesiąt) akcji spółki POLSKIE GÓRNICTWO NAFTOWE I GAZOWNICTWO SA.
§ 4
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
kom espi mra

Edytowany: 27 czerwca 2010 19:44

Maciek1981
0
Wysłane: 28 czerwca 2010 18:05:14 przy kursie: 3,36 zł
zaczeła się nerwóka przed 1 lipca....

Frey
115
Wysłane: 28 czerwca 2010 22:22:40 przy kursie: 3,36 zł
Też jestem tego zdania. Ciekawe do ilu poleci. Atmosferę podgrzewają takie artykuły jak ten w Parkiecie:
www.parkiet.com/artykul/943665...

Cytat:
– Wiele osób w firmie deklaruje, że już na pierwszej sesji będzie chciało spieniężyć posiadane walory. Ja też zamierzam to zrobić – mówi Tomasz Ziembicki, przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” PGNiG. Dodaje, że związki zawodowe nie prowadzą żadnej akcji, która miałaby zachęcać pracowników do trzymania darmowych papierów przekazanych im przez Skarb Państwa.

Prawdopodobnie akcje będą chciały spieniężyć również osoby, które nabyły je w ubiegłym roku od obecnych i byłych pracowników przedsiębiorstwa. Skupujący oferowali wówczas około 1,7 zł za papier. Najczęściej walory pozyskiwali poprzez ogłoszenia naklejane na słupach i murach w pobliżu siedziby PGNiG oraz w każdym miejscu, gdzie zlokalizowane były oddziały, gazownie czy firmy zależne należące do giełdowej grupy.

Że spadnie to wg raczej pewne - ale ciekawe do ilu i jak szybko odrobi. Ja mam zamiar dobierać. wave

Maciek1981
0
Wysłane: 28 czerwca 2010 22:29:18 przy kursie: 3,36 zł
Na niekorzyść kursu PGNIG zadziała niestety w tym samym czasie debiut Taurona. Pytanie na którą spółkę fundusze się skuszą...

Zbys07
0
Wpisów: 27
Wysłane: 1 lipca 2010 09:35:17 przy kursie: 3,38 zł
Wygląda na to, że zainteresowanie funduszy zakupem akcji na obecnym poziomie jest duże. Jeśli taka aktywność miałaby się utrzymać przez cały dzień to właściciela może zmienić 40 mln akcji a nawet niewykluczone że więcej. Podobnie wygląda sytuacja na Tauronie. Czyżby akumulacja?

jtb
jtb
0
Wpisów: 239
Wysłane: 2 lipca 2010 19:41:23 przy kursie: 3,45 zł
Ciekawy link do postu faceta, który chyba jako jedyny pisze na forum bankier.pl coś ciekawego. post na bankier.pl
ciekawe czy i ewentualnie kiedy pojawią się pierwsze długoterminowe wyceny spółki zawierające wszystkie potwierdzone oraz mające być potwierdzone w najbliższej przyszłości złoża PGNiG.

jtb
jtb
0
Wysłane: 3 lipca 2010 17:54:44 przy kursie: 3,45 zł
Jeszcze trochę luźnych przemyśleń dotyczących PGNiGu w Pakistanie.

Jak wiemy gaz w Pakistanie znajduje się w złożach niekonwencjonalnych - w porach skalnych, tzw. tight gas.

Cytując portal rynekgazu.pl Technologia wydobywania gazu niekonwencjonalnego jest trudna, a w chwili obecnej dysponują nią jedynie firmy amerykańskie.

Nie wiem nic na temat współpracy PGNiGu w Pakistanie z amerykanami, natomiast zgodnie z prawem pakistańskim współpracują z lokalną firmą Pakistan Petroleum Limited, która jak podejżewam też nie posiada takiej technologi (Btw, PGNiG posiada w omawianym złożu Kirthar 70% udziałów) gdyż inaczej sami by sobie go wydobywali a nie namawiali PGNiG na zaangażowanie w Pakistanie. Więc albo ktoś tu się myli albo wydobycie shell gas'u (gaz zawarty w skałach ilastych) różni się od wydobycia tight gas'u, gdyż jak sądze, jeśli ktoś posiada technologie wykonywania odwiertów badawczych to chyba nie powinno stanowić dla niego problemu wykonanie odwiertów produkcyjnych. Inaczej musieliby wprowadzić do spółki amerykanów a o takiej ewentualności nigdzie się nie doczytałem.

To pierwsza wątpliwość, która mnie naszła w trakcie zbierania informacji o Pakistanie.

Druga sprawa dotyczy możliwości zbycia i przesyłu gazu jeśli dojdzie do jego produkcyjnego wydobycia.
Cytując portal rynekgazu.pl">gazownictwo.wnp.pl Iran sfinalizował umowę w sprawie eksportu gazu ziemnego do Pakistanu, przewidującą dostarczanie od 2014 roku 21,5 mln metrów sześciennych tego surowca dziennie - poinformowało w niedzielę państwowe radio irańskie.
Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na temat rocznego zapotrzebowania Pakistanu na gaz. W każdym razie 21,5mln m3/dzień daje prawie 8 mld m3/rok. Jakoś nie wydaje mi się by Pakistan potrzebował go dużo więcej. Idąc dalej, zgodnie z przytaczanym artykułem, na półmetku ma się już zawansowanie prac nad budową gazociągu potrzebnego do realizacji wspomnianej umowy a na starcie jest już rozpoczęcie gazociągu Iran - Turcja, który umożliwi przesył gazu nawet do Europy.
Mi osobiście pytanie nasuwa się jedno, co PGNiG zrobi z tym gazem, jeśli już go będzie wstanie wydobywać ?
Rozpoczynając prace w Pakistanie, o ile dobrze liczę, 12lat temu sytuacja była chyba trochę inna. Z drugiej strony są to luźne przemyślenia osoby mającej bardzo ograniczony dostęp do informacji o tamtejszym rynku i strategii PGNiGu na tamtym terenie.

Podsumowując, myślę iż cały ten Pakistański gaz czaka podobna przyszłość co nasz polski shell gas. Czyli wydobycie za jakieś 15 lat, gdyż w przeciwnym razie jaki byłby sens dla Pakistanu importu gazu z Iranu ? Jednocześnie Iran nie inwestowałby 7 mld USD na budowę gazociągu, gdyby nie mieli zapewnionego zbytu gazu przez następne kilkanaście, kilkadziesiąc lat.
Jedyna szansa, że amerykanie zablokują budowę gazociągu Iran - Pakistan w ramach nowych planowanych sankcji i tym zamym przysłużą się wartości posiadanych przez nas akcji :-). Jeszcze coś dobrego dla nas zrobią "rykoszetem" :-). rynekgazu.pl">"Sankcje zablokują gazociąg" na rynekgazu.pl

jtb
jtb
0
Wysłane: 3 lipca 2010 20:11:34 przy kursie: 3,45 zł
No faktycznie tight gas potrafi wydobywać nawet Aurelian, wiec autor "Gaz niekonwencjonalny" wyraził się lekko nieprecyzyjnie. W Polsce ruszyły poszukiwania tight gasu oraz PGNiG już od lat wydobywa gaz niekonwencjonalny
Edytowany: 3 lipca 2010 20:14

lrosielewski
0
Wpisów: 3
Wysłane: 14 lipca 2010 16:38:47 przy kursie: 3,47 zł
Witam,
czy mógłby Ktoś mi wytłumaczyć dlaczego w czerwcu dwa duże biura maklerskie wydają tak różne rekomendacje dla PGNiG?
DI BRE Bank rekomenduje kupno akcji z ceną docelową 4,32, natomiast DM Millenium rekomenduje redukuj akcje z ceną docelową 3,05.
stockwatch.pl/gpw/pgnig,rekome...

Pozdrawiam.

Maciek1981
0
Wysłane: 14 lipca 2010 18:50:24 przy kursie: 3,47 zł
myślę, że jedni chcieli kupić a drudzy sprzedać po odpowiedniej cenie :)
Edytowany: 14 lipca 2010 18:54

lrosielewski
0
Wpisów: 3
Wysłane: 14 lipca 2010 19:17:30 przy kursie: 3,47 zł
Cenna uwaga, też tak sądzę. Czy w takim razie na rekomendacjach biur maklerskich warto opierać swe inwestycje?
Edytowany: 14 lipca 2010 19:18

Maciek1981
0
Wysłane: 14 lipca 2010 19:22:00 przy kursie: 3,47 zł
lrosielewski napisał(a):
Cenna uwaga, też tak sądzę. Czy w takim razie na rekomendacjach biur maklerskich warto opierać swe inwestycje?

odważę się stwierdzić, że warto obserwować ale nie sugerować się rekomendacjami...

jtb
jtb
0
Wysłane: 14 lipca 2010 20:12:54 przy kursie: 3,47 zł
Witam,
wiem jakie podejście jest większości GRAJĄCYCH (podkreślam grających) do rekomendacji. Zapewne jak we wszytkim tak i tutaj coś jest na rzeczy i czasami takie "rekomendacje" są faktycznie sporządzane tak by pasowały do jakiś ruchów grupy inwestycyjnej, której wydzielona cześć wydaje rekomendacje.

Czy na rekomendacjach warto opierać swe inwestycje ? Napewno tak o ile rekomndacja jest wyczerpująca, dokładnie opisuje wszystkie czynniki mające wpływ na wynik prognozy, znamy i umiemy czytac te wszystkie metody wycen DCFy itp i najważniejsze mamy własne zdanie na temat opisywanych w rekomendacji faktów wpływających na wycene.

Dodatkowo ja rozgraniczam zupełnie cenę z "rekomendacji" od "przewidywania kursu". Dla danej instytucji wydającej rekomendacje wartość jednej akcji spółki X wynosi w przyszłości Z i tylko tyle. Dla mnie ludzie mylą to z wróżdzkarstwem i myślą, że rekomendacja to przewidywanie kursu w przyszłości. Może i tak jest, ale dla mnie to zupełnie odrębne rzeczy i dlatego nigdy nie obwiniam sporządzających rekomendacje za rozbieżność między ceną akcji a jej wycena jaką możemy sobie przeczytać choćby na stockwatch.pl (oczywiście już po fakcie :-) ).
Mamy na tym portalu super sprawę a mianowicie "potencjał zmiany kursu" czyli rozbieżność między ceną akcji a jej wyceną na podstawie ostatniego HISTORYCZNEGO raportu finansowego. To dla mnie ta sama rożnica jak między rekomendacją (szacowanie wartości akcji w przyszłości) a jej faktyczną ceną.

Nie pamiętam dokładnie treści rekomendacji DI BRE i Millennium dla PGNiG, ale parę rzeczy utkwiło mi w pamięci.
- millennium przywiązywało dużą wagę do podaży akcji pracowniczych
- DI BRE uwzględnił w swoich wycenach przychody z szelfu norweskiego - nie wiem czy millenium to wyodrębnił.

Zmierzam do tego, że poprostu masz dwie rekomendacje (plus dużych spółek), teraz przeczytaj obie, porównacj założenia do DCFow, zobacz prognozy przychodów, CAPEXow, kosztow, dodaj do tego własne przemyślenia i pomyśl które zmienne wg ciebie sa przeszacowane a ktore niedoszacowane lub jakie wogole pominieto. I na końcu pamiętaj, że rynek i tak inaczej wyceni te akcje, więc tylko marnujesz czas Think

Sumując, rekomendacja, a już napewno nie pojedyncza to, nie przepis na sukces, ale o tym wszyscy wiemy :-)

Pewnie piszę bezsensu, ale choruje i muszę zabić czyms czas .

Pozatym ja w inwestowaniu wyznaję jedną zasadę, nie przewiduje wartości ceny akcji w przyszłości tylko reaguję na jej zmianę w przeszłości, a wróżenie zostawiam wróżkom i analitykom :-) jedno i drugie równie skuteczne :-) polecam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,485 sek.

jwyxpnfr
qdgyiudt
rhfrujbl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eoyccnye
xdjdvapl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat