8 Dołączył: 2010-05-20 Wpisów: 44
Wysłane:
6 lipca 2010 13:54:14
Stany nie są w ważnym momencie ? Stany są od kwietnia w ważnym momencie. Zostało im ok 3% miejsca na wzrosty, gdzie poznamy wiarygodność RGRa. Jeżeli przy tych wzrostach będzie dodatkowo spadać DJT to będziemy mieli kolejny sygnał do zajmowania krótkich pozycji. W wypadku negacji RGRa i braku negatywnego zachowania DJT powrócę do opcji wzrostu i ataku na szczyt, od którego powodzenia będzie zależało dalsze kontynuowanie trendu spadkowego. Ta opcja już mnie dwukrotnie strząsnęła z rynku, więc podchodzę do niej z rezerwą póki co. Na wig dwudziesty pozytywnym okiem spojrzę po przebiciu w cenach zamknięcia 2350, a pozycję zajmę w tym samym momencie przy negacji RGRa w USA lub dopiero po przebiciu 2400 zakładając jednocześnie, że w tym okresie nastąpi negacja RGRa. Potwierdzenia negatywnego sentymentu przy 2270 i kontynuacji RGRa. Krótka pozycja być może jeszcze przy obecnym ruchu wzrostowym, o ile nie zaneguje on RGRa.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
6 lipca 2010 16:03:24
dane o ISM rewelacyjne dla giełd, bo edek leci w kosmos. im gorzej tym lepiej
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
6 lipca 2010 16:32:19
Vox napisał(a):dane o ISM rewelacyjne dla giełd, bo edek leci w kosmos. im gorzej tym lepiej Dlaczego nie zauwazales jak przy dobrych danych spadalo ??? Dzisiaj juz zle dane mamy uwzglednione w cenach i po malym postoju albo zaczna dyskontowac dobre przyszle dane rosnac tym samym, albo czeka nas przepasc w oczekiwaniu przynajmniej podwojnego dna dzisiaj jakos dziwnie noblisci i spolka zaczeli zdanie zmieniac od ponad roku trabili ze bedzie armagedon i conajmniej recesja "W" a np taki Rubini juz dzisiaj twierdzi ze jednak podwojnego dna nie bedzie :) Kazdy ma prawo sie myslic ale dziwne jest to ze przewaznie wiekszosc osobistosci ekonomi i finansjery sie myli  Przypadek ??
|
|
|
|
Wysłane:
6 lipca 2010 17:39:55
to że mylą się publicznie, nie znaczy że mylą się prywatnie, co innego wmawia się publice a co innego się robi
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
6 lipca 2010 18:54:49
Wracam do ARM
W zasadzie napisaliście to co i ja. Z tym, ze różnimy się w jednym punkcie. Czy ARMy będą spłacane i w jakim zakresie ? Bo to, że zyski posiadających ARMy bedą niższe (jeżeli w ogóle) będą niższe to wiemy. Brak spłaty ARMów oznaczałby kolejne spadki cen nieruchomości w pewnym segmencie i szczególnie w Kalifornii. O ARMach i zagrożeniu z nimi związanym pisano już od pewnego czasu. Czyli wydaje się, że nie ma zagrożenia skoro je dostrzeżono zawczasu. Jest w cenach akcji banków i kas. Bo te rozumiem utworzyły odpowiednie rezerwy na nie w swych bilansach. Jeżeli jest tak jak napisałem (są zapisy w bilansach) to nawet jeżeli oszacowano je z pewnym błędem to zagrożenia nie będzie. Przy upadku LB głównym sprawcą tragedii było zaskoczenie. Czy teraz mielibyśmy elememnt zaskoczenia ? Raczej nie.
|
|
Wysłane:
6 lipca 2010 19:47:38
zapukali od dołu do 1040, i zdychają.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
6 lipca 2010 20:15:48
Wygląda na to, że USA wbrew Europie idą pod lód. Chyba rynki wolą oszczędzanie i zmniejszanie zadłużenia niż drukowanie pustej kasy
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
6 lipca 2010 21:16:33
Europa rosła pod futy w Stanach i otwarcie. Zobaczymy czy Stany zamkną na czerwono. Jeśli tak to jutro Europa wyrówna. Poza tym forex zdecydował, że europejskie akcje dziś staniały na wejściu, to się wyrównało  .
|
|
Wysłane:
6 lipca 2010 21:30:24
Ja tam caly czas mysle ze spekulanci teraz beda grali epoke lodowcowa USA tym samym zarobia na walutach i akcjach w europie niby nieprawdopodobne ale zobaczymy.
|
|
Wysłane:
6 lipca 2010 22:32:54
A może to będzie impuls? Cytat:Dwudziestokrotna nadsubskrypcja w największym debiucie giełdowym w historii Tagi: giełdy światowe, IPO, Chiny Oferta publiczna chińskiego AGBanku, która ma szanse stać się największym debiutem giełdowym w historii, spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem inwestorów. Nadsubskrypcja w transzy instytucjonalnej w ofercie akcji była dwudziestokrotna - poinformowały źródła rynkowe we wtorek.
Oczekuje się, ze wartość IPO AGBanku, trzeciego co do wielkości banku w Chinach, przekroczy 22 miliardy dolarów.
Obserwatorzy spekulują, że debiut banku może stanowić punkt zwrotny dla chińskiego rynku akcji, na którym od ponad roku panują spadki.
"Inwestorzy czekali z boku na debiut AGBanku. Oczekiwałbym, że obroty teraz wzrosną (na chińskim rynku akcji - PAP), ponieważ inwestorzy zakończyli już gromadzić środki na ten debiut, a pesymizm co do stanu w jakim znajduje się gospodarka światowa zmniejsza się" - powiedział Mark To, kierujący działem badań rynkowych w Wing Fung Financial Group. gielda.onet.pl/dwudziestokrotn...
Edytowany: 6 lipca 2010 22:33
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
7 lipca 2010 00:19:11
BOVESPA w końcówce wyciągnęła wbrew Stanom +2%. Chyba nikt już na nich nie patrzy. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2010-03-15 Wpisów: 290
Wysłane:
7 lipca 2010 10:35:01
zrealizowany został opór fibo 2340 i fala nr 2. Jeśli teraz patrzeć dalej tym tokiem rozumowania spotykamy się w okolicach 2200 na fali nr 3  . Patrząc na dane , które oczekujemy wszystkie mają się pojawić gorsze od poprzednich. Co sugerowało by dalsze spowolnienie , i potwierdzało by potencjalny ruch, w kierunku o którym wspomniałem. ps prosze o wyjaśnienie dlaczego prywatyzacja chińskiego banku może spowodować pozytywne reakcje rynku. Jedyny powód , który mi się nasuwa to umocnienie juana, co spowoduje większą atrakcyjność europejskiego exportu.
Edytowany: 7 lipca 2010 10:40
|
|
1 Dołączył: 2009-10-29 Wpisów: 273
Wysłane:
7 lipca 2010 11:05:45
Verion napisał(a):zrealizowany został opór fibo 2340 i fala nr 2. Jeśli teraz patrzeć dalej tym tokiem rozumowania spotykamy się w okolicach 2200 na fali nr 3  . Patrząc na dane , które oczekujemy wszystkie mają się pojawić gorsze od poprzednich. Co sugerowało by dalsze spowolnienie , i potwierdzało by potencjalny ruch, w kierunku o którym wspomniałem. ps prosze o wyjaśnienie dlaczego prywatyzacja chińskiego banku może spowodować pozytywne reakcje rynku. Jedyny powód , który mi się nasuwa to umocnienie juana, co spowoduje większą atrakcyjność europejskiego exportu. Ta prywatyzacja może też poprawić ogólny nastój na giełdach.
|
|
Wysłane:
7 lipca 2010 11:07:03
Nie pamiętam gdzie to przeczytałem, może ktoś mi przypomni. To o teori cykli giełdowych hossa/bessa. Cytat nie jest dosłowny, piszę z pamięci: Pod koniec bessy nikt nie wierzy we wzrosty, a rynek zaczyna rosnąć (luty 2009). Rośnie, rośnie, ale niewielu kupuje bo wszyscy liczą że bessa za chwilę powróci. Gdy w końcu wszyscy uwierzą w hossę (kwiecień 2010), giełda zaczyna spadać. Jest to długi i wymęczający proces. Gdy ludzie uwierzą że wróciła bessa, rynek odbija (nie osiągając dna bessy) i zaczyna się "hossa właściwa". Szukałem tego w necie, ale nie mogłem znaleźć. Taki scenariusz wydaje się najbardziej prawdopodobny. Dna bessy nie przebijemy, a skończą się spadki gdy faktycznie wszyscy już się nimi zmęczą i uwierzą w powrót bessy.
|
|
Wysłane:
7 lipca 2010 11:29:55
Frog napisał(a):Nie pamiętam gdzie to przeczytałem, może ktoś mi przypomni. To o teori cykli giełdowych hossa/bessa. Cytat nie jest dosłowny, piszę z pamięci:
Pod koniec bessy nikt nie wierzy we wzrosty, a rynek zaczyna rosnąć (luty 2009). Rośnie, rośnie, ale niewielu kupuje bo wszyscy liczą że bessa za chwilę powróci. Gdy w końcu wszyscy uwierzą w hossę (kwiecień 2010), giełda zaczyna spadać. Jest to długi i wymęczający proces. Gdy ludzie uwierzą że wróciła bessa, rynek odbija (nie osiągając dna bessy) i zaczyna się "hossa właściwa".
Szukałem tego w necie, ale nie mogłem znaleźć. Taki scenariusz wydaje się najbardziej prawdopodobny. Dna bessy nie przebijemy, a skończą się spadki gdy faktycznie wszyscy już się nimi zmęczą i uwierzą w powrót bessy. Kiedys o tym pisalem :) przy czym jak sa spadki mniejsza czesc spolek nie poddaje im sie a nawet rosnie :)
|
|
0 Dołączył: 2010-03-15 Wpisów: 290
Wysłane:
7 lipca 2010 11:35:51
paya napisał(a):Verion napisał(a):zrealizowany został opór fibo 2340 i fala nr 2. Jeśli teraz patrzeć dalej tym tokiem rozumowania spotykamy się w okolicach 2200 na fali nr 3  . Patrząc na dane , które oczekujemy wszystkie mają się pojawić gorsze od poprzednich. Co sugerowało by dalsze spowolnienie , i potwierdzało by potencjalny ruch, w kierunku o którym wspomniałem. ps prosze o wyjaśnienie dlaczego prywatyzacja chińskiego banku może spowodować pozytywne reakcje rynku. Jedyny powód , który mi się nasuwa to umocnienie juana, co spowoduje większą atrakcyjność europejskiego exportu. Ta prywatyzacja może też poprawić ogólny nastój na giełdach. ale dlaczego ? pzu u nas co kolwiek poprawiło, gospodarczo ? jedyne co to właśnie zł się umocnił i to pociągnęło giełdę w gorę, ale tylko na krótki okres czasu.
|
|
Wysłane:
7 lipca 2010 11:38:29
Taurus80 napisał(a):Frog napisał(a):Nie pamiętam gdzie to przeczytałem, może ktoś mi przypomni. To o teori cykli giełdowych hossa/bessa. Cytat nie jest dosłowny, piszę z pamięci:
Pod koniec bessy nikt nie wierzy we wzrosty, a rynek zaczyna rosnąć (luty 2009). Rośnie, rośnie, ale niewielu kupuje bo wszyscy liczą że bessa za chwilę powróci. Gdy w końcu wszyscy uwierzą w hossę (kwiecień 2010), giełda zaczyna spadać. Jest to długi i wymęczający proces. Gdy ludzie uwierzą że wróciła bessa, rynek odbija (nie osiągając dna bessy) i zaczyna się "hossa właściwa".
Szukałem tego w necie, ale nie mogłem znaleźć. Taki scenariusz wydaje się najbardziej prawdopodobny. Dna bessy nie przebijemy, a skończą się spadki gdy faktycznie wszyscy już się nimi zmęczą i uwierzą w powrót bessy. Kiedys o tym pisalem :) przy czym jak sa spadki mniejsza czesc spolek nie poddaje im sie a nawet rosnie :) Ale ja to widziałem albo w jakiejś książce albo na jakimś portalu ktoś cytował jaką książkę. Nie wiem czy źródłem tej teorii nie jest Graham.
|
|
Wysłane:
7 lipca 2010 11:51:47
Ja pisalem o tym w zeszlym roku a skad o tym wiem ? Chyba z doswiadczenia :) niestety jezeli gdzies to przeczytalem to zrodla nie znam a przynajmniej nie kojarze, wszystko mozliwe ze w jakiejs ksiazce o tym przeczytales poniewaz tak wlasnie jest za kazdym niemal razem :) Ja osobiscie mam dosc tej kiszonki czy korekty trwajacej juz troche dlugo :) Kozystajac z pogody chyba znow gdzies wyjade tym razem na dluzej :) przynajmniej popracuje troche nad zdrowiem i samopoczuciem :) a jak wroce moze bede bogatszy o kilkadziesiat procent jak w zeszlym roku :) OBYyyy
|
|
Wysłane:
7 lipca 2010 12:23:29
Cytat:Zamówienia w niemieckim przemyśle w maju 2010 niespodziewanie w dół Śro, 12:19 - PAP przydałoby się osłabienie euro. Cytat:pzu u nas co kolwiek poprawiło, gospodarczo ? wzrosło zatrudnienie w Domach Maklerskich?
Edytowany: 7 lipca 2010 12:24
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
7 lipca 2010 12:27:36
Frog napisał(a): Ale ja to widziałem albo w jakiejś książce albo na jakimś portalu ktoś cytował jaką książkę. Nie wiem czy źródłem tej teorii nie jest Graham.
Chyba wielu miało podobne teorie. To nie jest troche tak jak z "trzema fazami trendu głównego" Dow'a? To jest tak że gdy wszyscy do okoła zaczynają pisać/mówić tylko o spadkach to może to być sygnałem że spadki się niedługo skończą. Tak samo jak w sytuacji gdy wszyscy głoszą dalsze wzrosty... im więcej optymistycznych news'ów tym bliżej końca wzrostów i odwrotnie... "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.