PARTNER SERWISU
xempmreb

Prosta strategia

Tomq
0
Wpisów: 45
Wysłane: 8 lipca 2010 22:14:48
Co myślicie o takiej dosc prostej strategii:

Wybieramy kilka "bezpiecznych" w miare płynnych spółek (a więc taka lekka analiza fundamentalna", nastpenie robimy szybka analize techniczna - w tym celu patrzymy na dwie srednie - (np.) z 45 sesji i z 15 sesji. Jesli obie sa wzrostowe, a ta "krotsza" przebila niedawno ta "dluzsza", to wchodzimy w ta spółkę. Gdy okaze się niewypałem - szybko tniemy stratę.

Zalozenie byłoby takie, ze zastosowane wskaźniki jakąs tam skuteczność mają - a więc teoretycznie powinniśmy "trafiać" więcej niż 5 na 10 razy.

Gdy pokonasz samego siebie nikt nie stanie na drodze do zwycięstwa.
Edytowany: 8 lipca 2010 22:15

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 8 lipca 2010 22:23:05
Po pierwsze na jakiej zasadzie chcesz dobierać te "bezpieczne" spółki bo to kluczowe zagadnienie w tej całej strategii? Po drugie trzeba zbadać czy w przeszłości sygnały płynące ze średnich na wybranych spółkach się sprawdzały.

Dopiero wtedy można podyskutować czy tak będzie w przyszłości :)

Tomq
0
Wysłane: 8 lipca 2010 22:44:02
Przede wszystkim patrzyłbym na to czy spółka nie jest przewartościowana - bo to kładłoby cień na dalsze wzrosty. Koneczne byłoby też prześledzenie ostatnich wiadomości ze spółki, czy nie jest ona niebezpiecznie zadłużona i oczywiście można jeszcze spojrzeć na betę. Myślę, że taki szybki rzut okiem dały przynajmniej minimalne zabezpieczenie przed ryzykiem. Jak na początku wspomniałem - założeniem nie jest gruntowne badanie spółki, tu chodzi raczej o wytypowanie takich które mają duże szanse na wzrost i do tego szybkie cięcie strat.

Oczywiście, sprawdzenie skuteczności wybranych wskaźników jest niezbędne, może np się okazać, że średnie lepiej obliczać na podstawie innej ilości sesji.
Edytowany: 8 lipca 2010 22:45

Kamil Gemra
0
Wysłane: 9 lipca 2010 14:31:19
Ciężko się jest wypowiadać tak teoretyzując. Po prostu spróbuj sprawdzić czy to działało wcześniej. Pewnie najłatwiej byłoby to zrobić a Amibrokerze, gdzie można testować systemy transakcyjne. Ja niestety nie znam się na tym, ale na forum z pewnością znajdziesz ekspertów w tym temacie. Być może już ktoś robił coś podobnego.

Tomq
0
Wysłane: 10 lipca 2010 23:01:50
Wypróbuje ta strategię "w praniu". Na jakimś koncie demo sprawdzę jakie wyniki można osiagnąc stosując ja w roznych horyzontach czasowych. Moge podzielic sie spostrzezeniami na lamach formum, może okaze się ze w pewnych warunkach da się nia osiagnac zadowalajacy zysk.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 11 lipca 2010 08:28:59
Zatem czekamy na Twoje wnioski :)

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 11 lipca 2010 11:20:47
Jak ma w strategii wyglądać money management?

Tomq
0
Wysłane: 11 lipca 2010 23:16:31
Ogólnie to zalozylem ten temat zeby skonsultowac z Wami ta strategie, wysluchac waszych opini na co zwrocic uwage i wybadac czy to ma sens (moze ktos z Was praktykowal kiedys cos podobnego). Dlatego tez nie mam obmyslonych wszytskich szczegolow.

Ogolnym zalozeniem strategii jest to zeby byla prosta. Niecelowe jest wiec chyba obmyslanie jaki procent kapitalu przeznaczac na poszczegolne spolki. Mozna oczywiscie zainwestowac wiecej np w spolki dajace wieksza szanse zarobku ale kazdy kij ma dwa konce - takie spolki zwykle niosa ze soba wieksze ryzyko, dlatego ja chyba zainwesuje (oczywiscie najpierw wirtualnie) rowne sumy. Co do ilosci spolek - mozliwie duza (by zdywersyfikowac ryzyko), jednak nie na tyle by prowizje dawaly sie we znaki.

Co do ciecia strat, to jak najszybsze (max kilka procen). Tu wychodzilbym z zalozenia, ze skoro na dana spolka spada to metoda sie nie sprawdzila i tyle. Oczywiscie nie mowie ze w ogole nie trzeba patrzec na otoczenie rynku, bo nie chodzi mi o slepe trzymanie sie wytycznych, sa rzeczy ktore zawsze trzeba wziac pod uwage.
Edytowany: 11 lipca 2010 23:18

Tomq
0
Wysłane: 18 lipca 2010 22:50:34
Maniek napisał(a):

Z tego co mi wiadomo to proste sposoby są najskuteczniejsze więc według mnie system się sprawdzi pod warunkiem że opracujesz skuteczny sposób cięcia strat. Uważam że stop-lossy się nie

sprawdzą.

Już nad tym nieco myślałem, ogólnie stop lossy w postaci sztywnej granicy jakoś do mnie nie przemawiają (lepiej samemu tego pilnować).
Sposób wczesnego eliminowania spółek chyba zbadam empirycznie. Na razie przetestuje dwie metody: sprzedaz spółki gdy przez 2 kolejne dni kurs będize spadał (bo to bedzie oznaczac ze sygnal wzrostu byl falszywy) i druga opcja - sprzedaz gdy kurs zleci ponizej najblizszego punktu wsparcia.

Wybrałem już 12 spółek z wig20 i wig40, co ciekawe początkowe założenie dotyczące średnich w rozpatrywanym przezemnie okresie czasu się nie sprawdziło - 15 i 45 dni to zbyt duża ilośc sesji by róznica cen dała możliwość dobrze zarobic. W horyzoncie raczej krótkoterminowym najlepiej wypada para 5 i 15 sesji - sprawdzając dane historyczne widać, że kupujemy najblizej dolka i sprzedajemy najblizej gorki. Oczywiscie także tu nie da się uniknąc pułapek w rodzaju fałszywych sygnałów.

Przy okazji rozmyslan nad strategia zaczalem sie zastanawiac, czy nie wiekszy wplyw od wlasciowej metody wyboru spolek ma moment wejscia na rynek. I druga rzecz - zrobie drugi wirtualny portwel i tam przetestuja ta strategie z innym kryterium wyboru, a mianowicie obserwacja Bollinger Oscillator (bol).

I na koniec - juz widze jedna ze slabosci takiej strategi - wybralem 12 spolek, a to zdecydowanei za duzo. Przydaloby sie drugie kryterium doboru akcji, bo nikt pzreciez nie zdywersyfikuje az tak portfela. Sprawdze jeszcze 3 portfel - polaczenie dwoch poprzednich, czyli te spolki ktorych srednie i bol wskazuja na ruch w gore.

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 19 lipca 2010 10:25:03
Zgodnie z testami Sharpe'a 5 akcji w portfelu daje już dobrą (subiektywnie) dywersyfikację.
Nie wiem, czy taki stop loss będzie dobry... może np. 2*ATR?
Wejście na rynek nie ma kolosalnego znaczenia. Ważniejsze w moim odczuciu jest zarządzanie ryzykiem i money management.
Nie dziel inwestycji na krótko, średnio i długoterminowe. Lepiej je podzielić na te, które wypadają bo uaktywniły stopa i te, które dają ciągle zarobić, bo rosną i stopa nieuaktywniają. W ten sposób nie narzucisz sobie myślenia, że "chyba już trzeba sprzedać" a będziesz łapał większą część ruchu.
Polecam serię Market Wizards Shwaggera

Tomq
0
Wysłane: 23 lipca 2010 23:44:51
Mikeroz napisał(a):
Wejście na rynek nie ma kolosalnego znaczenia. Ważniejsze w moim odczuciu jest zarządzanie ryzykiem i money management.

Jeśli chodzi o najważniejsze rzeczy to IMHO kluczowa sprawa jest opanowanie emocji (a wiec także zarzadzanie ryzykiem). Co do samego wejscia na rynek, to jednak masz racje, w kazdym momencie mozna znalezc kilak ciekawych spolek

Mikeroz napisał(a):

Nie dziel inwestycji na krótko, średnio i długoterminowe. Lepiej je podzielić na te, które wypadają bo uaktywniły stopa i te, które dają ciągle zarobić, bo rosną i stopa nieuaktywniają./quote]
U mnie z tym jest ciezko, jak narazie widze ze w padlem w przecinwa skrajnosc do chciwosci - zarobie troche i uznaje ze mi wystarczy, wiec wychdoze przy okazji najblizszego oporu. jest to mniej frustrujace od uczucia "a moglem spzredac jak bylo wysoko", ale oczywiscie ogranicza znacznie zysk.
Jedyny plus tego podejscia to ze udalo mi sie wypracowac w sobie uczucie "sprzedalem, nie obchodzi mnie co sie dzieje dalej".

Co do samej prostej strategi.
Obecnie to tylko takie teoretyzowanie, w ciagu 6 sesji strategia przyniosla stope zwrotu 3,2% (nie liczac prowizji..). W tak krotkim czasie to moim zdaniem godziwy zarobek, jednak duzy wplyw miala tu sama sytuacja makroekonomiczna 9wzrosty an wigu), a nie "sila" strategi.

Co ciekawe, zalozenie tematu i zbudowanie wirtualnego portfela pozwolilo mi wyciagnac kilka wnioskow:
- waga money menagmentu (na co Mikeroz zwrocił uwage)
- ogromna trudnosc w wymysleniu sensownego stop losuu - spolka ktora traciła przez 5 sesji w 6 była tą która dała najwiekszy zysk)
- wysoka skutecznosc testowanej przy okazji "gry na otwarcie" - zalozylem, ze przy okazji sprawdze, jakie wyniki mozna osiagnac gdy w ogole nie bedize zagladac sie do gieldy w ciagu dnia, a ewentualne transakcje zawierac sie bedzie na otwarciu sesji - co ciekawe efekty mnie zaskoczyly. Gdy w jednym dniu spolka konczy notowania o wiele wyzej niz zaczela to zawsze mozzna ja spzredac na nastepnej sesji o godzinie 9. A gdy mamy dzien spadkowy to sprzedaajac i tak dostajemy najwiecej. Duzo sie na tym nie traci, a wygoda niezla i mniej nerwow. (podam konkretniejsze przyklady wraz ze swiecami jak bede mial chwile wolnego).
- przydatnosc Excela - teraz widze, ze zarzadzanie pieniedzmi bez arkusza kalkulacyjnego to jak jazda na nartach bez googli ;)
- trudnosc w selekcjonowaniu spolek na ktore warto postawic. Zalozenia stratyegi sa zbyt proste ograniczajac sie do spolek z wig 20 i wig 40 ciezko mi bylo wybrac mniej niz 12 - a taka dywersyfikacja jest oczywiscie przesadna. Musi wiec byc jeszcze jakis czynnik ktory w tej prostej strategi pozwoli na lepsza selekcje kandydatow.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 24 lipca 2010 07:16:00
W najbliższym czasie na wykresach SW-AT pojawią się stopy oparte na ATR.
Powinno to pomóc w bieżącym analizowaniu akcji. A także wizualnym sprawdzeniu jaki stop bedzie najlepszy. /wielkość ATR/
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Tomq
0
Wysłane: 5 sierpnia 2010 09:15:49
Jestem bardzo ciekawy na ile efekty zawdzięczam "prostej strategii" , a na ile lokalnej hossie. Przetstuje ta strategi kilkukrotnie, chco moze wystarczylaby tylko analiza bety wybranych pzreze mnie spolek.
Wartość portfela urosła w ciągu 20 dni o ponad 5%. Obecnie tylko jedna spółka jest na minimalnym minusie (0,84%), przedwczoraj wszystkie przyniosly zysk. Przypominam, ze sprzedaż byla wirtualnie prowadzona po kursach otwarcia, wiec sprzedajac po jakiejs z gory zalozonej cenie i czekajac az kurs do niej dobije w ciagu dnia mogloby dac jednak wieksze wyniki. Zalozenie sprzedaży po kursach otwarcia bylo po to, by przetestować strategie w hiopotetycznym wypadku stosowanai jej bez sledzenia notowan w ciagu dnia i obserwacji jedynie kursów otwarcia i zamkniecia. Jak znajde chwile czasu to zobaczę jakie beda wyniki dla ustalonej sztywno cen (automatyczna sprzedaż pod nasza nieobecnosc) i dla sprzedaży która zasugeruja wskaźniki lub analiza techniczna, nastepnie porownam efekty.

Wyniki:

kliknij, aby powiększyć

BTW, wiem, że 11 to za dużo spółek, ale nie wymyśliłem jeszcze żadnego sposobu wtórnej selekcji.
Edytowany: 5 sierpnia 2010 09:19

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 5 sierpnia 2010 11:57:33
Tomq napisał(a):
Wartość portfela urosła w ciągu 20 dni o ponad 5%.

Fundusz IDEA Akcji urósł w tym czasie o 7% salute
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 19 sierpnia 2010 13:40:56
Fajna, i rzeczywiście prosta strategia. Nie wydaje mi się, żeby 11 spółek to było za dużo. Myślę, że w miarę upływu czasu można eliminować niewypały i zostawić ok 7 spółek. Testy Sharpe'a były robione na rynku amerykańskim? W Polsce, intuicyjnie, wydaje mi się, że dywersyfikować można z większą ilością spółek, zresztą to zależy od ich wsp. korelacji.

5% w 20 dni to bardzo dobry wynik.
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Gim
Gim
2
Wpisów: 300
Wysłane: 14 listopada 2010 00:36:55
To prawie tyle co na lokacie :)
Edytowany: 14 listopada 2010 00:38

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 14 listopada 2010 14:20:03
Gim napisał(a):
To prawie tyle co na lokacie :)

Gdzie oferują lokate dającą tyle w 20 dni?Think Bardzo chętnie zainwestuje w taką lokateblackeye

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 listopada 2010 16:34:06
Rozpatrywanie strategii po 20 dniach nie ma sensu. Poza tym trzeba znaleźć, bądź zrobić jakiś banchmark. Może nim być W20, WIG, WI=1/2*W20+1/2*w40, lub kompletnie inny własny indeks.
Poza tym rozpatrywać trzeba takie strategie. gdy rynek zrobi jakiś mocniejszy zjazd. Samo to, że portfel urośnie mniej nie jest problemem. Problemem jest jak urośnie mniej. Problemem jest gdy urośnie mniej przy tym samym ryzyku mierzonym np maxDD.
Strategia jest do bani, tzn nieweryfikowalna, jeśli jest w niej uznaniowość. W Twojej jest.

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 14 listopada 2010 21:24:57
Zgadzam się z tym że sam wynik np. 5% w przeciągu 20 dni mówi niewiele. Jak prezentuje się ten wynik na tle szerokiego rynku, np. w porównaniu z WIG bądz WIG-20? Taka różnica pokazałaby dużo lepiej performance Twojej strategi bo 5% w okresie w ktorym szeroki rynek spadł to dobry wynik w porównaniu z 5% we wzrostowym rynku...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Tomq
0
Wysłane: 17 listopada 2010 19:20:48
Niestety nie dysponuje żadnym programem do przeprowadzania analizy statystycznej na szeroką skale (anty_teresa pieknie pokazał wynik wchodzenia w spolki po rozpoznaniu formacji mlota na wykresie - tu tez przydalby sie taki szerszy test).

Co do wyników w odniesieniu do rynku to są przeciętne - Wig w tym czasie również urósł o 5%. Teoretycznie wiec taki sam wynik uzyskamy po zainwestowaniu w fundusz indeksowy ETF.

Tabelka prezentujaca efektywnośc strategi w ktorej wchodzimy w spolke na podsatwie przeciecia wykresu przez jedna ze srednich
zapodaj.net/cdbca3590908.jpg.h...
[Z książki autorstwa J. czekaj, M Woś, J. Żarnowski.]

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,405 sek.

jshywoip
ysqxodlq
erxjhwxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
powfobsj
ptfgscer
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat