BBI Investments zmniejszyło zaangażowanie w Sygnity do 1,68 %.
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Ciekawe, że sprzedali 600 000 tysięcy a zostawili sobie 200 000. Po co ? I dlaczego sprzedali średnio po 13 ? Wyjaśnienia mogą być 2 : jest tragicznie w spółce i się ewakuują albo sprzedają innemu inwestorowi. Powód pierwszy jest możliwy, ale chyba mało prawdopodobny. Spółka zwija się powoli, ale chyba nie grozi jest katastrofa. Powód drugi wydaje się być bardziej prawdopodobny, ale dlaczego sprzedają tak tanio i dlaczego nie wszystko od razu?
To co piszę to tylko spekulacje, więc mogą być kompletną bzdurą. Jednak prawdopodobne jest, że potencjalnym inwestorem jest Sage Group, ta sama spółka której nie udało się ostatnio przejąć Tety. Gdy spojrzeć na wartość rynkową Tety i Sygnity to jest ona prawie taka sama. Potencjał wzrostu Sygnity jest o wiele większy, ale jest to mniej pewny interes bo spółka ma kłopoty od wielu lat.
Ostatnio do zarządu Sygnity weszła Ilona Weiss, która była dotychczas dyrektorem finansowym w Sage Group. Możliwe, że Sage kupił część akcji (czytałem, że były to 3 transakcje po 200 000 akcji) po to aby przygotować się do ewentualnego przejęcia i żeby nie ubiegł ich wcześniej nikt inny. Transakcja została zawarta po cenie 13 aby spowodować spadki na akcjach Sygnity. BBI Investments pozostawiło sobie 200 000 akcji aby sprzedając resztę zapewnić zakup przez Sage jak największej liczby akcji po jak najniższej cenie, nim zostanie ogłoszone wezwanie na pozostałą część akcji. Kogo może się obawiać Sage Group ? Możliwe, że drugim potencjalnym inwestorem jest Tieto i Sage nie chce być tym razem ponownie wyprzedzone przez bardziej zdeterminowanego konkurenta, który ogłosi wezwanie na wyższą cenę.
Tieto chce zwiększyć swoją pozycję na polskim rynku w sektorze energetyczny, finansowym i telkomunikacyjnym (Sygnity niestety likwiduje ten sektor u siebie).
www.rp.pl/artykul/9211,401174_...Jednak pozostałe 2 sektory są w Sygnity dosyć mocne. Organicznie trudno szybko osiągnąć mocną pozycję, więc pozostaje tylko przejęcie.
Jeszcze raz zaznaczam, że to tylko spekulacje i proszę nie mieć do mnie pretensji jeśli ktoś podejmie błędną decyzję na podstawie tego co napisałem.