PARTNER SERWISU
mmhklfrg
13 14 15 16 17

POLITYKA

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 30 lipca 2010 22:18:29
SirHoe napisał(a):
jkm też ma pomysły z kosmosu. niedawno na blogu napisał

[...]
Z tych samych powodów można podatkować kapitały – nie „zyski z kapitału” - lecz po prostu kapitał. I znów: podatek musi być nieduży – taki sam jak podatek od nieruchomości.
[...]

link

Podobnie chory był pomysł, aby każdy sam określał wartość swojej nieruchomości i płacił od tego podatek, ale z kolei każdy w każdej chwili mógłby tą nieruchomość kupić za 140% ceny oszacowania właściciela. Niby proste i logiczne, ale w praktyce niewykonalne...

JKM jest najbliżej ideału polityka jeżeli chodzi o politykę gospodarczą, ale do ideału ma jeszcze daleko...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 30 lipca 2010 22:18:48
i co w tym artykule uwazasz za 'kosmiczne'?
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 31 lipca 2010 08:13:42
kto i jak będzie sprawdzał wartość kapitału i naliczonego od niego podatku, szczątkowa biurokracja? zapłacisz podatek od pieniędzy trzymanych w banku, a od tych w skarpecie nie? gdzie tu liberalizm ?(wolność).

siekoo
0
Wysłane: 31 lipca 2010 11:08:03
SirHoe napisał(a):
kto i jak będzie sprawdzał wartość kapitału i naliczonego od niego podatku, szczątkowa biurokracja? zapłacisz podatek od pieniędzy trzymanych w banku, a od tych w skarpecie nie? gdzie tu liberalizm ?(wolność).

masz liberalizm, bo mozesz wybierac czy chcesz trzymac kase na lokacie w banku i placic od jej wartosci podatek, czy tez trzymac w skarpecie i nie placic od nich podatku. w pierwszym przypadku oprocentowanie lokaty pracuje na podatek i profit (minus inflacja), wiec w czym problem. w drugim przypadku ryzyko zysku/straty w obrocie pozabankowym jest wylacznie Twoje, ale za to nie musisz placic podatku - jak w amerykanskiej armii w kwestii homoseksualizmu - my nie pytamy, ty nam nie mow.

co do sprawdzania oplacania odpowiedniej wysokosci podatku - nie masz podatku dochodowego, belki i jeszcze kilku innych (wiec de facto, duuuzo wiecej zostaje Ci w portfelu), musisz tylko zaplacic 1-2% rocznie od Twojego bogactwa - nie zaplacisz? bedziesz ryzykowal kare bo 'a nuz mnie sprawdza'? kto oszacuje Twoje bogacwo lepiej niz Ty? sam stwierdzisz, od jakiej kwoty musisz zaplacic podatek. i znowu masz wybor - placisz nieuczciwie malo ryzykujac kara w razie kontroli skarbowki, lub placisz uczciwie i spisz spokojnie. czym to sie rozni od tego jak ludzie kombinuja przy podatku od dochodow?

a jesli jako przedsiebiorca mialbys placic nawet 5, dobra niech bedzie 10% od zysku, dalej kombinowalbys jakby tu zmniejszyc podstawe opodatkowania? tracilbys czas na szukanie 'kreatywniejszego' ksiegowego, na wertowanie coraz to nowych przepisow, na szukanie sposobow co by tu jeszcze mozna wrzucic w koszty? by urwac te kilka % z 10%? czy zamiast tego czas wykorzystasz i pojdziesz z zona do kina?
jasne, sa i tacy co jakby mieli zaplacic 0,5% rocznie to beda krecic nosem, ale nie przecietny czlowiek.

panstwo po prostu musi sie nauczyc madrze zarzadzac pieniedzmi, a nawet zarabiac. nie sztuka zarabiac 5.000zl miesiecznie, a zobowiazan miec na 6.000zl. mozna przez pewienokres czasu, ale potem trzeba np. podwyzszyc VAT blackeye

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 31 lipca 2010 11:54:23
skarpeta i lokata bankowa to był tylko przykład. gwarantuje, ze po wprowadzeniu takiego podatku wszyscy bardziej zamożni obywatele lokowali by pieniądze w taki sposób aby nie odprowadzać podatku. pomysłów znajdzie się mnóstwo.
pierwsze co przychodzi do głowy to kapitał w kraju gdzie jest o nieopodatkowany (a opodatkowane są zyski), a zyski w kraju w którym zyski są nieopodatkowane (a kapitał tak).

moim zdaniem nie da się wprowadzić takiego systemu podatkowego przy gospodarce globalnej i swobodnym przepływie kapitału.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 31 lipca 2010 12:12:16
Udupic madralinskich milionerow jest bardzo prosto tylko znow do tego potrzeba jaj :)
Jezeli prowadzisz jakikolwiek biznes w Polszy podatek dochodowy musisz u nas placic :)
Powiedzcie mi jak to jest mozliwe ze milionerzy maja wszystkie dochody w Polszy a podatek placa w Austri czy Szwajcari czy gdziekolwiek indziej ??
Glupi kraj i rzadzacy ktorzy wlaza w dupe bogatym aby dostac troche kasy na kampanie wyborcza.
A lud jeszcze glupszy bo na takich pajacow glosuje :) od 20 lat zawsze te same ryje przy korycie.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 31 lipca 2010 18:02:56
Każdy system ma swoje wady.

Cytat:
W Korei Północnej. wykonano wyrok śmierci na byłym członku rządu, który odpowiadał za kontakty z Koreą Południową. Wyrok otrzymał za błędy w realizacji polityki Phenianu

wyborcza.pl/1,86717,8155868,Ro...
Klika się i sprzedaje ;-)

siekoo
0
Wysłane: 31 lipca 2010 23:01:24
Taurus80 napisał(a):
Udupic madralinskich milionerow jest bardzo prosto tylko znow do tego potrzeba jaj :)
Jezeli prowadzisz jakikolwiek biznes w Polszy podatek dochodowy musisz u nas placic :)
Powiedzcie mi jak to jest mozliwe ze milionerzy maja wszystkie dochody w Polszy a podatek placa w Austri czy Szwajcari czy gdziekolwiek indziej ??
Glupi kraj i rzadzacy ktorzy wlaza w dupe bogatym aby dostac troche kasy na kampanie wyborcza.
A lud jeszcze glupszy bo na takich pajacow glosuje :) od 20 lat zawsze te same ryje przy korycie.

co masz na mysli, ze ktos 'prowadzi' interes w Polsce? ze np. wykonuje tu usluge? czy ze tu ma zarejestrowane dzialanosc? bo podatek odprowadza sie tam, gdzie jest zarejestrowania firma, czyli majac firme w UK placisz podatek w UK, majac firme w DE placisz podatek w DE, majac firme w PL, placisz podatek w PL pomimo, ze zlecenia wykonujesz poza PL.
jedynie pracujac jako osoba prywatna ponad 183 dni w innym (jednym) panstwie poza Polska mozesz (aczkolwiek kazdy urzad skabowy ma na to inne poglady) rozliczyc sie w danym panstwie.

a 'madralinskich milionerow' nigdy sie nie udupisz, bo oni maja sztab ludzi od tego, by podatkow placic jak najmniej. co najwyzej mozna uproscic do minimum system podatkowy, polikwidowac ulgi i odpisy, a przede wszystkim obnizyc podatki, zeby nie oplacalo sie kombinowac ani oplacac tego sztabu ludzi. tyle, ze to niezgodne z poprawnoscia polityczna ani tzw. sprawiedliwoscia spoleczna.

Taurus80
0
Wysłane: 31 lipca 2010 23:24:07
Jak to co mam na mysli :) np pani Kulczyk czyz ona nie osiaga DOCHODU W POLSCE ?? A gdzie placi podatek ??
Dam sobie glowe sciac ze za chwile jej firmy tez podatku placic nie beda bo zyski beda wytransferowywane za granice :) jak to do dzisiaj robia hipermarkty :) A jak wiemy od strat podatku nie ma :)
Edytowany: 1 sierpnia 2010 09:39

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 sierpnia 2010 09:41:44
Wziąłem pierwszą lepszą spółkę z właścicielem zarejestrowanym w "lepszym miejscu": TVN.
Zysk brutto za 2009 r. = 380 mln zł
Podatek dochodowy = 34 mln zł
Raj!

siekoo
0
Wysłane: 1 sierpnia 2010 20:51:43
Taurus80 napisał(a):
Jak to co mam na mysli :) np pani Kulczyk czyz ona nie osiaga DOCHODU W POLSCE ?? A gdzie placi podatek ??
Dam sobie glowe sciac ze za chwile jej firmy tez podatku placic nie beda bo zyski beda wytransferowywane za granice :) jak to do dzisiaj robia hipermarkty :) A jak wiemy od strat podatku nie ma :)

to masz na mysli sztuczne straty, czy placenie podatku na miejscu wykonywania zlecenie?

firmy jak te pani Kulczyk zawsze maja 'straty', bo moga blackeye zrozum, bogatych stac na nieplacenie podatkow blackeye

wysokie podatki = wysoka motywacja do oszustw. zmniejsz podatki, moze nie bedzie im sie oplacac uciekac z kontami do Monako. przeciez te 'lepsze miejsca' zyja wlasnie z tego, ze firmy placa nizsze podatki u nich, zamiast wyzsze w 'kraju pochodzenia'.
Taurus, co do 'osiaganie dochodu' - jezeli np. mi za wykonanie uslugi placi niemiecka firma w Niemczech, ale moja firma zarejestrowana jest w Polsce, to jak myslisz, gdzie place podatek?
moze czegos nie wiem i mozna miec firme w PL, a podatek placic na Kajmanach, ale nie sadze. co innego, jezeli masz kilka firm, w roznych panstwach. mozna ustawic to tak, ze tylko ta z raju podatkowego ma dochody, a reszta ma straty.

btw. cos mi sie przypomnialo - ostatnio jakas duza bodaj panstwowa firma (cholera, ulecialo mi ktora i co robi, ale to bylo chyba w 2 tygodnie temu) stwierdzila, ze bedzie wprowadzac na rynek nowy produkt/usluge i bedzie to promowac poprzez rozdawanie dlugopisow, proporczykow, plakatow itp. ciekawe jest, ze produkt/usluga jest totalnie klientowi znany (jakby TPSA postanowila promowac dodatkowa opcje abonamentowa). wiesz o co chodzi? o skok na kase podatnikow. jak udowodnisz mi, ze nie kupilem miliona kubkow/choragiewek/dlugopisow, skoro zostaly one 'rozdane' w ramach promocji?

Taurus80
0
Wysłane: 1 sierpnia 2010 21:08:03
Albo my sie nie rozumiemy albo nigdy sie nie zrozumiemy Think
Na przykladzie pani Kulczyk:
Ma pare firm w polsce te firmy niby placa podatek w polsce JESZCZE ale jakim cudem wlascicielka tych firm notabene bedac Polka i majac 99% majatku w polsce podatek dochodowy WLASNY placi w Szwajcarii ??
Zaloze sie ze za chwile te jej firmy podatku nie zaplaca zadnego bo szanowna pani zalozy sobie np firme konsuldingowa czy jakas inna w Szwajcari i te polskie firmy beda jakies dziwne zlecenia dawaly taj szwajcarskiej za chorendalna kase, nie trzeba byc milionerem czy miliarderem aby znac mechanizmy, a szanowni politycy powinni te mechanizmy zwalczac :) o ile pamietam ostatnio Francuzi ladnie sie wzieli za tych co mysla ze sa najmadrzejsi na swiecie.
A my jestesmy od tego aby te patologie wytykac a nie akceptowac, dlaczego miliarder czy milioner moze miec prawo aby podatki placic w republice bananowej a przecietny obywatel przez to ze jest biedny to musi placic w polsce i do tego jeszcze mu sie podnosi.
Panowie mamy niby demokracje gdzie mamy prawo glosu, wolnosc slowa, itd a gdzie sie nie czyta to wszedzie sie wytyka a ten ma milion a tamten 10 a podatki placi tam czy tam bo on bogaty i mu wolno!!!
Gowno wolno tylko glupawe spoleczenstwo powinno samo wymuszac a nie akceptowac gowniana rzeczywistosc.

Oczywiscie przyklad pani Kulczyk jest calkiem przypadkowy, akurat o niej pisali ostatnio to pamietam ale znajdziemy setki innych przykladow.
I przepraszam za wulgaryzmy szczegolnie ostatnio ale noz mi sie w kieszeni otwiera jak mysle o niektorych anomaliach. A z natury taki jestem ze mowie co mysle, obojetnie czy kolega z podworka czy szef w pracy czy prezydent, jestem poprostu zawsze soba i zdanie mam zawsze wlasne nigdy nie probuje sie do kogos dostosowywac.
Edytowany: 1 sierpnia 2010 21:19

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 2 sierpnia 2010 10:04:25
Polityka zawsze wzbudza niezdrowe emocje i frustracje... Staram się coraz mniej w to angażować umysł i czas. Trzeba żyć zgodnie z zasadą:
"Zmieniam to co zmienić mogę, akceptuję to czego zmienić nie mogę".
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

siekoo
0
Wysłane: 2 sierpnia 2010 19:06:44
Frog napisał(a):
Trzeba żyć zgodnie z zasadą:

dokladnie tak, niestety w realnym zyciu trzeba byc oportunista.

@Taurus80 - alez ja staram sie na ta patologie wplynac - m.in. glosujac na JKM blackeye
a pani Kulczyk moze pracuje (hie, hie) w Szwecji ponad 183 dni w roku (albo ma obywatelstwo, status rezydenta) i zodnie z unijnym prawem moze wybrac sobie kraj w ktorym sie rozlicza. a moze bardziej uwaza Szwecje za swoj dom? z drugiej strony, w Szwecji to podatki sa chyba wyzsze jak w Polsce, zwlaszcza dla bogatych, co? blackeye no i widac, ze z te podatki nie ida wylacznie do kieszeni politykow, czego nie mozna powiedziec o Polsce. jakbym mial zaplacic pare milionow zl podatku wiedzac, ze 95% kasy wyladuje w kieszeniach politykow, tez pewnie wolalbym wykazac strate, a prywatnie za czesc zaoszczedzonej kwoty wspomoc dom dziecka, szkole, schronisko dla zwierzat, etc.

Taurus, masz racje ze to niesprawiedliwe, niemoralne i w ogole 'be', ale tak juz jest - bogaty moze wiecej. pomysl, ze jakis menel moze tak wlasnie patrzec na Ciebie: 'patrzcie panstwo, pieniedzy ma kupe, gra na gieldzie, na wszystko go stac (w domysle: na kilka mozgojebow kazdego dnia), a co ja z tego mam?'.
mozna sie o to zloscic, ale po co? nie lepiej 'podpiac sie' pod bogatego i zarabiac razem z nim?

a co do bogatych nie placacych podatku, to mam duzo lepszy przyklad - popatrz na handlarzy wiara, relikwiami i odpustami (kosciol katolicki). to dopiero sa zlodzieje. firmy w/w pani Kulczyk zarabiaja na siebie - cos produkuja, daja ludziom miejsca pracy. a czarna stonka co robi oprocz molestowania dzieci po katach i straszenia 'owieczek' pieklem? i to bynajmniej nia za 'Bog zaplac' Boo hoo!

Taurus80
0
Wysłane: 2 sierpnia 2010 19:18:55
Maniek napisał(a):
Frog napisał(a):
Polityka zawsze wzbudza niezdrowe emocje i frustracje... Staram się coraz mniej w to angażować umysł i czas. Trzeba żyć zgodnie z zasadą:

Mądre słowa.
Ogólnie ostatnio też staram się nie zwracać uwagi na absurdy tego świata, już nawet TV nie oglądam, no ale czasami się nie da milczeć, szczególnie jak nic nie robią tylko podnoszą.

TV to ja juz chyba ze 3 lata nie ogladam :) jak mam nadmiar czasu to wole filmy na kompie anizeli reklamy w tv :) a jak nie puszczaja reklam to pir....a farmazony albo seriale dla ludu puszczaja :)

Versace
0
Wpisów: 268
Wysłane: 5 sierpnia 2010 23:12:57
Cytat:

Dziennik GP:
Zdaniem Balcerowicza lekarstwem na tę sytuację jest ograniczanie wydatków. "W kraju, w którym podatki i tak są bardzo wysokie na tle krajów porównywalnych, jeżeli się myśli o rozwoju gospodarczym (...) nie można zaczynać od podwyżki podatków" - powiedział, odnosząc się do zaproponowanej przez rząd podwyżki podatku VAT.

gospodarka.dziennik.pl/news/ar...

wszystko racja, ale formy oszczędzania, które proponuje FOR są skrajnie niepopularne. W szczególności zabieranie ulgi na dzieci w PIT.

Dlaczego Profesor nie wspomniał o reformie administracji publicznej. Zatrzymanie przyrostu zatrudnienia w Urzędach, a najlepiej ich stopniowa redukcja.

Czy tylko ja się łudzę, że to jest możliwe...

v3nom
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 09:19:11
Cytat:
Zawieśmy na dwa lata składkę do funduszy emerytalnych - proponuje minister pracy Jolanta Fedak

Swój nowy pomysł na ratowanie finansów publicznych przedstawiła wczoraj na konferencji prasowej. - Być może dobrym rozwiązaniem byłoby obniżenie czy w ogóle zatrzymanie przekazywania składki do OFE na dwa lata, a później powrót do tych rozwiązań, które mamy dzisiaj - powiedziała Fedak.

Według niej dzięki temu nasz dług publiczny nie przekroczyłby progu ostrożnościowego w wysokości 55 proc. PKB, który zmusza rząd do zaciśnięcia pasa w kolejnych latach. Tym samym Polska zyskałaby dwa lata na negocjacje z Komisją Europejską zmiany w definicji długu publicznego, do którego obecnie zalicza się składki do OFE.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...

No to zaczęły się "reformy" puke_l
Edytowany: 6 sierpnia 2010 09:24

Taurus80
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 09:30:17
v3nom napisał(a):
Cytat:
Zawieśmy na dwa lata składkę do funduszy emerytalnych - proponuje minister pracy Jolanta Fedak

Swój nowy pomysł na ratowanie finansów publicznych przedstawiła wczoraj na konferencji prasowej. - Być może dobrym rozwiązaniem byłoby obniżenie czy w ogóle zatrzymanie przekazywania składki do OFE na dwa lata, a później powrót do tych rozwiązań, które mamy dzisiaj - powiedziała Fedak.

Według niej dzięki temu nasz dług publiczny nie przekroczyłby progu ostrożnościowego w wysokości 55 proc. PKB, który zmusza rząd do zaciśnięcia pasa w kolejnych latach. Tym samym Polska zyskałaby dwa lata na negocjacje z Komisją Europejską zmiany w definicji długu publicznego, do którego obecnie zalicza się składki do OFE.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...

No to zaczęły się "reformy" puke_l

Pomysl piekny :) jak zaczela sie hossa to zabiora kase funduszom a pozniej beda piali ze trzeba zlikwidowac bo tylko straty przynosza :) az sie dziwie ze ci ludzie maja dyplomy ukonczenia studiow a co gorsza wiekszosc z nich to profesorowie puke_l dlatego tez nigdy nie chcialem miec dyplomu jak wiekszosc bezrobotnych kolegow wave a niektorzy maja i dwa a sprzataja gdzies w irlandi Not talking ale co sie dziwic jak tacy ludzie ich uczyli.

A najbardziej mnie przeraza ze wszystko co PO planuje to tylko na 2 lata czyli do wyborow a pozniej jak to zwykle bywa niech sie martwia inni d'oh! normalnie noz sie w kieszeni otwiera :(
Maja szczescie ze ja nigdy nie dojde do wladzy bo pierwszy dekret jaki bym wydal to wszystkich do dzisiaj rzadzacych na dozywocie i cale majatki bym zabral.

v3nom
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 10:01:09
Szczerze mówiąc zszokowała mnie ta propozycja. Zamiast kombinować jak organicznie poprawić stan finansów, co przyniesie korzyści w długim terminie. To oni będą negocjować zmiany we wzorkach, z których wyliczają dług puke_l
Edytowany: 6 sierpnia 2010 10:01

Taurus80
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 10:08:21
v3nom napisał(a):
Szczerze mówiąc zszokowała mnie ta propozycja. Zamiast kombinować jak organicznie poprawić stan finansów, co przyniesie korzyści w długim terminie. To oni będą negocjować zmiany we wzorkach, z których wyliczają dług puke_l

Nietety ale ta pani Fedak od samego poczatku jedyne co proponuje to zlikwidowac OFE :)
A ja bym chcial aby 100% moich pieniedzy szlo do OFE bo lepiej zarzadzaja kasa jak RZAD RP.
A przynajmniej wiedzialbym ile mam a w zusie dowiadujemy sie dopiero idac na emeryture czy szanowna instytucja podaruje nam 1000 czy 2000 miesiecznie :) i na dodatek wystarczy jakies rozporzadzenie czy zmiana ustawy aby ograniczyc emerytury do jeszcze mniejszych kwot.
A na OFE ile mam tyle mi beda placili.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,452 sek.

giqkfkfx
spzfyzge
siuirskt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dquktuym
vopfzhpw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat