13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
6 sierpnia 2010 10:09:48
Taurus80 napisał(a):v3nom napisał(a):Szczerze mówiąc zszokowała mnie ta propozycja. Zamiast kombinować jak organicznie poprawić stan finansów, co przyniesie korzyści w długim terminie. To oni będą negocjować zmiany we wzorkach, z których wyliczają dług  Nietety ale ta pani Fedak od samego poczatku jedyne co proponuje to zlikwidowac OFE :) A ja bym chcial aby 100% moich pieniedzy szlo do OFE bo lepiej zarzadzaja kasa jak RZAD RP. A przynajmniej wiedzialbym ile mam a w zusie dowiadujemy sie dopiero idac na emeryture czy szanowna instytucja podaruje nam 1000 czy 2000 miesiecznie :) i na dodatek wystarczy jakies rozporzadzenie czy zmiana ustawy aby ograniczyc emerytury do jeszcze mniejszych kwot. A na OFE ile mam tyle mi beda placili. No i właśnie dlatego ja nawet nie liczę na jakąkolwiek emeryturą z żadnego z "filarów". Kasa którą płacę do ZUS jest przeżerana i nigdy do mnie nie wróci. Nic na to nie poradzę.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
6 sierpnia 2010 10:42:15
Cytat:No i właśnie dlatego ja nawet nie liczę na jakąkolwiek emeryturą z żadnego z "filarów". Kasa którą płacę do ZUS jest przeżerana i nigdy do mnie nie wróci. Nic na to nie poradzę. a ja ostatnio stwierdziłem, że na moje konto OFE wpływają ułamkowe składki, w stosunku do należnych. Zaiste dziura w ZUS-ie jest potężna
Edytowany: 6 sierpnia 2010 10:44
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2010 16:51:57
o wilku mowa Cytat: Zawieśmy na dwa lata składkę do funduszy emerytalnych - proponuje minister pracy Jolanta Fedak Jolanta Fedak Robert Kowalewski Jolanta Fedak ZOBACZ TAKŻE
* Kreatywność Jolanty Fedak (06-08-10, 01:00)
Swój nowy pomysł na ratowanie finansów publicznych przedstawiła wczoraj na konferencji prasowej. - Być może dobrym rozwiązaniem byłoby obniżenie czy w ogóle zatrzymanie przekazywania składki do OFE na dwa lata, a później powrót do tych rozwiązań, które mamy dzisiaj - powiedziała Fedak.
Według niej dzięki temu nasz dług publiczny nie przekroczyłby progu ostrożnościowego w wysokości 55 proc. PKB, który zmusza rząd do zaciśnięcia pasa w kolejnych latach. Tym samym Polska zyskałaby dwa lata na negocjacje z Komisją Europejską zmiany w definicji długu publicznego, do którego obecnie zalicza się składki do OFE.
zachciewa się pani minister kreatywnej księgowości
Edytowany: 6 sierpnia 2010 16:52
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
6 sierpnia 2010 17:24:29
Vox, wkleiłem ten artykuł kilka postów wyżej. Nie czytamy?  Dokładnie, to tylko modyfikacja wzorków. A Polska czasu nie zyska, bo go nie ma. I zamiast wyjść z kryzysu na tarczy i przeć do przodu, znowu będziemy zamykać wszelkie zestawienia Wyprzedzą nas nawet kraję - potencjalni bankruci, którzy do nie dawna byli pokazywani przez "naszą elitę intelektualną" jako antywzory. No ale pożyjom uwidim. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2010 17:29:43
venom, racja byłeś pierwszy. Cytat:Czeka nas los Grecji
2010-08-06 00:13 aktualizacja: 2010-08-06 10:46 Zyta Gilowska, członkini Rady Polityki Pieniężnej i była minister finansów, w wywiadzie dla strony obserwatorfinansowy.pl gani rząd Donalda Tuska za to, że "od trzech lat mówi o oszczędnościach, a równocześnie wydaje za dużo, chaotycznie i marnotrawnie." I ostrzega.
O podwyżce VAT:
Trzeba uświadomić sobie, że wzrost o 1 pkt proc. podstawowej stawki VAT oznacza, że dla towarów i usług nią objętych podatek wzrośnie o ponad 4,5 proc. Jednocześnie rząd nie ukrywa, że nie prowadzi większych starań o przedłużenie derogacji zezwalającej na stosowanie niższych stawek w odniesieniu do innych towarów. Pogodził się z faktem, że te stawki będą wyższe, i to dużo wyższe, bo zamiast stawki 3 proc. będzie 5 proc., a zamiast 7 proc. stawka 8 proc.
Mówiąc wprost, to jest masywna podwyżka, która opodatkowuje konsumpcję. VAT jest źródłem największych dochodów podatkowych – to jest broń masowego rażenia. Na dodatek rząd nie ukrywa, że w istocie zaplanował serię takich podwyżek. Wszystko na to wskazuje, że już niedługo będziemy mieć najwyższą w Europie stawkę podstawową VAT, tj. 25 proc.
W moim przekonaniu zmiany podatkowe, które zaproponował rząd, są szkodliwe i nielogiczne. Gdyby nawet rząd zrealizował, w co wątpię, wszystkie majaczące dzisiaj na horyzoncie zmiany stawek podatku VAT, to „docelowo”, w perspektywie 3 lat liczyłby, oczywiście w ujęciu statycznym, na dodatkowe 15-20 mld zł rocznie, czyli mniej niż wynosi lekkomyślny, tegoroczny wzrost „nieeuropejskich” wydatków budżetowych. To nie miałoby ekonomicznego sensu, bo gospodarka jest układem dynamicznym i na takie dictum zareaguje spowolnieniem.
O "zielonej wyspie":
Rząd mówiąc, że jesteśmy „zieloną wyspą”, wprowadzał ludzi w błąd. Powtarzam to od dwóch lat. Rząd zdawał sobie sprawę, że impulsy rozwojowe, które polska gospodarka otrzymała po obniżce danin publicznych, są na wyczerpaniu. Przeczekał dwa lata, praktycznie nic nie robiąc, następnie dotrwał do wyborów prezydenckich i obecnie przechodzi do aktu drugiego.
W drugim akcie rząd nie obiecuje, że przeprowadzi poważne reformy finansów publicznych. A powinien. Konieczna jest reforma instytucjonalna, którą przygotował poprzedni rząd i pozostawił w postaci dwóch obszernych projektów ustaw. Gdyby te ustawy zostały przyjęte przez Sejm, oznaczałyby nową organizację państwa polskiego. Bo nowa organizacja sektora finansów publicznych, to jest w istocie nowa organizacja państwa polskiego – nowe reguły budowy dróg, ochrony środowiska, gospodarki wodnej, likwidacja dziesiątków zbędnych instytucji, przemieszczenie około 100 tys. ludzi z kokonu sektora finansów publicznych do sektora rynkowego.
Rząd nie zamierza przeprowadzić reformy instytucjonalnej. Rząd nie zapowiada nawet reformy funkcjonalnej, o czym szeroko mówili eksperci jeszcze dwa lata temu w kontekście budżetu zadaniowego. Budżet zadaniowy powinien być dopełnieniem reformy instytucjonalnej. Bo budżet zadaniowy nie jest żadnym rozwiązaniem, dopóki istnieją zbędne instytucje. One zawsze znajdą sobie jakieś zadania, aby uzasadnić swoje istnienie, i bez trudu te zadania przerobią na mierniki i wskaźniki. W Polsce należy zacząć od likwidowania instytucji zbędnych. Co było moim osobistym celem przez lat kilkanaście i co mi się nie udało. Ale ten rząd tylko kupuje czas.
O "trzecim akcie":
Akt trzeci to będzie Grecja. Wprawdzie nie wiem, czy rząd się tym bardzo martwi, bo choć nie posiadamy wysp, to już padają sugestie, że mamy inne aktywa, które możemy uruchomić. Może w akcie trzecim chodzi o możliwość w miarę bezkonfliktowego sprywatyzowania tego co jeszcze pozostało – w tym ziemi i lasów. No ja myślę że za lasy państwowe to można sporo $$ wziąść. nie potrafię oszacować kwoty, ale będą to setki mld PLN Cytat:Lasy Państwowe obecnie zarządzają lub nadzorują około 9 milionów ha lasów, co stanowi ponad 28% powierzchni Polski.
Edytowany: 6 sierpnia 2010 17:31
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2010 23:59:21
No to jeszcze jeden artykuł w podobnym tonie: Cytat:50 mld zł z prywatyzacji w latach 2010-13? Trzeba sprzedawać giganty
Poczta Polska, spółki PKP i koncerny węglowe pod młotek? Inaczej będzie trudno zebrać potrzebne 25 miliardów złotych w latach 2011-13
Potrzeby państwa są gigantyczne. Przyjęty przez rząd plan naprawy finansów publicznych zakłada, że to właśnie dochody z prywatyzacji, szacowane na ok. 50 mld zł w latach 2010-13, będą głównym źródłem wsparcia dla publicznej kasy w czasie kryzysu.
Ministerstwo Skarbu już się zastanawia, co - i w jaki sposób - wystawić na sprzedaż, żeby potrzebną kwotę uzyskać. wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
7 sierpnia 2010 11:10:07
czy podniesienie stawki VAT to rozwiazanie bardziej 'sprawiedliwe' od innych? patrzac ogolnie, to teoretycznie tak, bo im wiecej towarow kupuje, tym wiecej VATu place. w praktyce firmy VAT odzyskuja, a wiele osob jest u nas samozatrudnionych (lekarze, prawnicy, managerowie, inzynierowie itp) ktorzy na artykuly pierwszej potrzeby wydaja ralatywnie nieduzo wiecej niz zarabiajacy powiedzmy, srednia krajowa. no i kto znowu musi utrzymywac panstwo? ten, kto najwiecej wydaje na jedzenie, ubrania, artykuly do szkoly itp. przy zazwyczaj niewielkich dochodach. sprytne - jak juz musisz podnoosic podatki to podniesienie VATu o 1% brzmi lepiej niz podniesienie podatku dochodowego o np. 3% (a 1% VAT da wiecej niz te przykladowe 3% od dochodow  ) i jest 'sprawiedliwe' spolecznie  . Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
9 sierpnia 2010 09:10:12
VAT jest zdecydowanie bardziej przyjemny i przydatny od PITu/CITu chocby dlatego, ze wspomaga oszczedzajacych (tj kto oszczedza placi podatki pozniej). jest tez lepiej sciagalny.
natomiast mozna byc sie zastanawiac na poziomem podatkow - czy 32% PITu i 23-25% vatu to sa jeszcze normalne stawki czy tez moze anomalia? czy nadal panstwo dla obywateli czy obywatele dla panstwa?
podatki powyzej 20% to moim zdaniem anomalia (bez wzgledu na to jakie sa w socjalistycznej europie) - zwyczajnie oznacza to zle zarzadzane panstwo
25% vatowi powinny towarzyszyc pit/cit na poziomie 10% i wszystko by sie piekne krecilo
Edytowany: 9 sierpnia 2010 09:12
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2010 10:10:47
Cytat:GDDKiA w takim pośpiechu buduje zachodnią obwodnicę Poznania, że aż... może się spóźnić z oddaniem jej do użytku. Bo choć układa już asfalt, to nie wiadomo, kiedy upora się z pewnym słupem energetycznym wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...Jak to się w komunie mówiło: "pospieszcie się z tym asfaltem, bo z kanalizacją wchodzimy". I niech to wystarczy jako słowo na dzisiaj  Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 11 sierpnia 2010 10:10
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2010 11:37:50
Minister pracy chce drastycznie zredukować składkę na rzecz ZUS. A w 2011 roku nawet ją zawiesić. Do OFE nie trafiłaby nawet złotówka - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna". Według gazety, minister pracy wspierają w tym szef resortu finansów Jacek Rostowski i wicepremier Waldemar Pawlak, liczący, że pieniądze z naszych składek pomogą im spiąć budżet. O tym, ile pieniędzy będzie trafiać do Otwartych Funduszy Emerytalnych, zdecyduje w czwartek Komitet Stały Rady Ministrów - zaznacza "DGP". www.pb.pl/a/2010/08/11/Skladki...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
11 sierpnia 2010 12:02:10
Podnieść podatki, ograbić przyszłych emerytów i sprzedać co się da - oto genialny plan, który wprowadzi nas w lepsze jutro. Z niecierpliwością czekam na kolejne pomysły.
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2010 12:24:09
no ale czego można spodziewać się po liberalnej platformie?
to jasne
1) podwyżki podatków 2) braku reform
wymówka w postaci prezydenta wetującego ustawy znikła. i nie zmieniło się nic.
Coraz bardziej zaczynam wątpić w demokrację. Monarchia chyba jest lepsza. Skoro Państwo jest majątkiem króla - król dba o swój majątek. Kadencję ma dożywotnią więc nie musi się podlizywać wyborcom co 4 lata, lecz może realizować politykę długofalową.
Edytowany: 11 sierpnia 2010 12:27
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
11 sierpnia 2010 13:16:23
Cytat:blog Roberta Gwiazdowskiego „Opozycja skrytykowała podwyżkę VAT, jednak – jak pisze GW – „sama nie miała w zanadrzu recept na wyjście z kryzysu. Marek Wikiński z SLD zaproponował jedynie (podkreślenie moje) opodatkowanie banków śladem Węgier” wyborcza.pl/1,75478,8215658,Tu...No to spójrzmy na rozliczenie CIT za 2009 rok: mf.gov.pl/_files_/podatki/stat...Ogółem było 327.292 podatników CIT. W tym: a) przedsiębiorstwa 323.447 b) banki i pozostałe instytucje finansowe 3.845 Ogółem przychód podatników CIT wyniósł 5.762.787.083.000 zł. Przeciętny przychód na podatnika wyniósł więc 17.655.000 zł. www.blog.gwiazdowski.pl/index....Ja z przekonania jestem przeciwnikiem "ratowania" budżetu coraz większą daniną, a w szczególności gdy nie wprowadza się żadnych oszczędności w finansach publicznych. Choćby ciągle narastające zatrudnienie w administracji... Co do pomysłu narzucania dodatkowego podatku na Banki, to uważam to za działanie "pod publiczkę" i pasujące do żądań greckich demonstrantów " Niech bogaci płacom za kryzys !"
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2010 13:50:15
Cytat:Co do pomysłu narzucania dodatkowego podatku na Banki, to uważam to za działanie "pod publiczkę" i pasujące do żądań greckich demonstrantów " Niech bogaci płacom za kryzys !" no bo przecież oni powinni właśnie ponieść konsekwencje swojej chciwości. A tymczasem dostali bailouty od biednych podatników.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
11 sierpnia 2010 14:08:56
no tak to jest druga ciemna strona medalu... Oczywiście uważam, że powinni ponieść konsekwencje swojej chciwości na zasadach wolnorynkowych.
Edytowany: 11 sierpnia 2010 14:13
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
11 sierpnia 2010 18:04:07
ciekawe, czy szef opozycji nie zacznie niedlugo nawolywac do bojkotowania placenia podatkow  wiem, niby absurdalne, ale skoro nie maja zadnego pomyslu, a wojna krzyzowa powoli wygasa... a cit/pit/vat mamy zniewalajacy. doslownie Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
22 września 2010 19:30:41
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
22 września 2010 19:47:38
mrk napisał(a):...w końcu do opinii publicznej dociera prawda o Bolku... Czesi nakręcili piękny film o lustracji pt. Częski błąd. zachęcam do obejrzenia. a wracając na polskie podwórko - ci sami ludzie, co to żywnie nienawidzą SB i byłych funkcjonariuszy, oskarżają ich o najcięższe grzechy - ci sami ludzie nagle święcie wierzą słowom triumfujących Esbeków. siara...
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
22 września 2010 20:30:10
Cytat:a wracając na polskie podwórko - ci sami ludzie, co to żywnie nienawidzą SB i byłych funkcjonariuszy, oskarżają ich o najcięższe grzechy - ci sami ludzie nagle święcie wierzą słowom triumfujących Esbeków. siara... masz na myśli sędziego? A wracając do filmu. Nie oglądałem, ale co nieco słyszałem. Główne przesłanie nikt nie jest kryształowy i ma jakiś brudek za paznokciami prawda? No więc ja się generalnie zgadzam chociaż w czasie komuny byli też ludzie którzy nie współpracowali w żaden sposób z prl. Wklejając te linki chodziło mi głownie o to że Wałęsa właśnie na taki ideał i wzór cnót się kreuje, z wcale nim nie jest. Był kiedyś wywiad z Wałęsą bodajże w rmf fm zaraz po wydaniu książki Cenckiewicza i Gontarczyka. Wałęsa indagowany przez redaktora w końcu nie wytrzymał i powiedział, że gdyby wiedział że tak teraz będzie traktowany to by tej komuny nie obalał. Myślę że te słowa bardzo dobrze go charakteryzują. Wydaje mi się że jest nie wiadomo kim a lepiej by na tym wyszedł jakby przyznał tak byłem tw, ale zrozumiałem że to był błąd. Fakty świadczą nieubłaganie przeciw niemu.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
22 września 2010 20:47:50
mrk napisał(a):...masz na myśli sędziego?... mam na myśli tych, co kreują się na poszukiwaczy prawdy i mają obłed w oczach na samą myśl, że mogą kogoś bezkarnie opluć lub szambem polać. co do filmu - prawi i o tym, że wszyscy mają coś na sumieniu, że rzeczywistość nie jest tylko czarno-biała. ale bardzo istotne są okoliczności, w których "walczący o prawdę" wykorzystują możliwość oplucia innej osoby. i w uroczy sposób Czesi nawiązali do lustracji w Polsce ;)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.