PARTNER SERWISU
fexkgsuo
17 18 19

POLITYKA

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 11 grudnia 2010 10:30:56
Widzę że z łezką w oku wspominasz czasy tzw "rabunkowej gospodarki", podbieranie filarów ochronnych w celu wyrobienia normy czego przykładem może być np zdewastowany Bytom o którym wspomnałeś.
To na pewno nie było w porządku, by w ten sposób wydobywać wiecznie deficytowy towar który wyjeżdżał od nas szerokimi torami.
Faktem jest że praca górników jest ciężka i niebezpieczna i powinna być odpowiednio wynagradzana. Faktem jest również że niewiele dziś pozostało z dawnych przywilejów i mylnie jest kreowany obecny wizerunek górnika.
Nie o tym jednak piszę, tylko o nieproporcjonalnie wysokich emeryturach tych górników którym się one nie należą.
Jako były górnik więsz pewnie ilu z nich rzeczywiście pracowało pod ziemią w trudnych warunkach zagrażających życiu, a ilu jedynie korzystało z przywilejów przysługującyh tym fedrującym na ścianie czy na przodku, ilu spędziło swoje zawodowe życie w kopalni na tzw "kneflu" i czy w rzeczywiści ta grupa zasługuje dzisiaj by pobierać dwu lub nawet trzykrotnie wyższe emerytury od np byłych hutników, bo pech chciał że Gierek akurat nie był hutnikiem?
Edytowany: 11 grudnia 2010 10:35

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 11 grudnia 2010 10:53:28
Rozczulające w jaki sposób bronisz towarzysza Edwarda i próbujesz "odczerniać" górników. Nie kwestionuję tego że praca górnika jest ciężka, problemem jest to że nie jest ustalana na zasadach wolnorynkowych. Śląski węgiel jest własnością wszystkich polaków, a dorabiają się na nim tylko śląscy górnicy. W Kompanii Węglowej działają 23 organizacje związkowe, w niektórych kopalniach wskaźnik uzwiązkowienia przekracza 100%:)
Nie rozumiem dlaczego miałbym kwestionować wiarygodność internetowych źródeł, skoro dane pochodzą wprost z kopalni i brutalnie ujawniają poziom rozdawnictwa w tym sektorze. Tutaj link:www.wynagrodzenia.pl/artykul.p... , a tutaj najciekawsze smaczki, (dane za khwsa.pl z 2005 roku):

kliknij, aby powiększyć

Jak na fizycznego trochę dużo, nieprawdaż? To że praca górnika jest szczególnie ciężka i niebezpieczna, jest nieistotne bo wynagrodzenie powinien ustalać wolny rynek. Zresztą równie duża śmiertelność jest w zawodzie robotnika budowlanego, a oni muszą pracować do 65 roku życia. Zresztą, skoro górnicy uważają że zarabiają tyle na ile zasługują, dlaczego tak boją się prywatyzacji?
Aktualnie: MRB(100%)

Lorenzo
1
Wpisów: 80
Wysłane: 11 grudnia 2010 10:55:45
Ależ nikt nie ma zastrzeżeń co do wysokości górniczych emerytur (a przynajmniej ja nie mam). Byle ich wysokość wynikała z wartości wpłaconych składek i nie wymagała dopłacania z budżetu, wtedy niech sobie mają 8, 10 czy 12 tysięcy, nikomu nic do tego. To o zabieranie pieniędzy innym podatnikom chodzi.

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 11 grudnia 2010 10:55:47
Wspominam z łezką w oku bo wtedy górnik był szanowany przez dozór, przynajmniej tak w miarę,ludzie byli sobie bardziej życzliwi. Jeśli chodzi o te filary ochronne to nie szeregowy górnik podejmował o tym decyzję tylko dyrektor kopalni. Jest na każdej kopalni dział geologiczno-mierniczy i to dzięki nim wiadomo pod czym kopalnia ma zamiar wybierać.Generalnie to na takiej kwk Halemba jest przerost dozoru, jest ich po prostu za dużo a każdy chce nieźle zarobić. W latach 90-tych przewodniczący zakładowej solidarności był na etacie nadsztygara. Tu są topione pieniądze i za to powinni się zabrać. Ceny sprzętu i narzędzi dla kopalń są wzięte z kosmosu. Dodatkowo te kopalnie są obciążane róznego rodzaju opłatami i nie wiadomo jeszcze czym. Problem tkwi w tym że rząd nie chce tego naprawić tylko na siłę zgnoić i pozamykać te kopanie a później będzie kupował węgiel za granicą.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 11 grudnia 2010 11:20:59
Kamil napisał(a):
Śląski węgiel jest własnością wszystkich polaków, a dorabiają się na nim tylko śląscy górnicy.

Aleś teraz palnął.
Ta ryba zepsuła się od głowy. Przekręty w holdingach, afery wyglowe (jak ta której ostatnio łeb ukręcili) przerost nadzoru i tej całej bandy pracującej na górze, to główna przyczyna tego że wydobycie jest nierentowne.
Samego górnika kopie się d... przywieszając mu różne plakietki.
Gwarantuje Ci że gdybyś choć raz zjechał na dół nie oburzało by cię te 3000zł.
Śląscy górnicy zawsze byli tymi od czarnej roboty. Natomiast "góra" przyjeżdzała w "teczkach"

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 11 grudnia 2010 14:02:27
@buldi, ok racja, nie mam pretensji do jednostek, mam pretensje do systemu i ludzi którzy w nim uczestniczą. Moje "górnik" powinno być odbierane generalnie, obejmując również panów w garniturach i administrację która obrosła ten biznes. Tak jak pisze Lorenzo, jeśli ich praca jest tego warta, to niech zarabiają pięciocyfrowo..
Aktualnie: MRB(100%)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 11 grudnia 2010 15:41:43
Nie często wypowiadam się o polityce, ale tym razem nie mogę...
Może zacznę od wspomnianego Gierka, tak tu gloryfikowanego przez jednego z przedmówców. Fakt, było za Gierka normalnemu człowiekowi ciut lepiej, tylko zapominamy o inflacji, o gigantycznym zadłużeniu i w konsekwencji o bankructwie Państwa. Jak ktoś chce mieć jak za Gierka nic nie stoi na przeszkodzie. Kredycik na parę milionów, i już będzie miał na pomarańcze dom i samochód. Przecież wtedy było dokładnie tak samo. Co z tego, że powstały szpitale, czy fabryki jak tak naprawdę nie były one własnością Państwa? Za ten okres odwilży w latach 70-ych płacimy do dziś... Zamiast spłacać długi Gierka można byłoby teraz budować szpitale czy przedszkola. Wtedy skończyliśmy gorzej niż obecna Grecja... No po prostu cudownie...

Można powiedzieć, że po Gierku był okres rozkwitu... Bo płace wzrosły 10 krotnie na przestrzeni 10 lat. Normalnie jak w raju... Tylko nieco gorzej to wypada jeśli mielibyśmy za ilość średnich pensji nabyć malucha...

A tak na marginesie to co było budowane, to nie z podatków naszych, czy naszych ojców, bo wtedy nie było podatków. Płaca była regulowana i nie przypominam sobie, aby na odbieranym pasku było coś o podatku dochodowym...

Teraz do kwestii emerytur górniczych. Praca pod ziemią jest za pewne jedną z najcięższych i ciężko wymagać aby osobnik w wieku lat 60 nadal czynnie pracował pod ziemią. Tylko czy od razu ma mieć prawo do emerytury? A co z budowlańcami? Czy zima czy deszcz stoją na rusztowaniach, dźwigają szalunki itd. Czy 60-o letni osobnik jest w stanie podołać takiej pracy? Prawdopodobnie nie..., ale jemu w związku z faktem, że jest poza budżetem nie przysługują dodatki za pracę w uciążliwych warunkach, ani możliwość przejścia na wcześniejszą emeryturę. Musi sobie zapewnić inną pracę. Czy pracownikom platform wydobywczych, czyścicielom kotłów w elektrowniach, czyścicielom zbiorników na tankowcach też powinniśmy dawać wcześniejsze emerytury? To jest dla mnie jawna niesprawiedliwość społeczna.

A czemu do kopalni wracają Ci co wzięli w 1998 roku odprawy? 40 tysięcy to była naprawdę spora kwot. Bo lubią tę robotę, czy może
jest najlepiej płatna i do tego nadal uprawnia do przejścia na emeryturę?

Ja byłbym za zwiększeniem wieku emerytalnego. No niby tak, że to argument poza płacowy, jak w służbach mundurowych, ale jak ja posyłam syna na taki czy siaki kierunek studiów i niech będzie tam nawet orłem, to nikt mi nie daje gwarancji, że wybrał dobry kierunek i do końca okresu składkowego, będzie to dobra pensja, tak aby potem zarabiał. Motywacją jest taka jak z podjęciem pracy górniczej, w przyszłości godziwe życie. Tylko, że jak kierunek będzie nie modny, albo będzie konkurencja to będzie musiał się przebranżowić, a górnik?

@Lorenzo
Składki nie mają nic do wielkości emerytur, bo emerytury górników tak naprawdę nie należą do powszechnego programu emerytalnego.

PS: Przepraszam, że chaotycznie to wszystko napisałem, ale to przez duży poziom emocji.

Edytowany: 11 grudnia 2010 15:55

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 11 grudnia 2010 16:28:54
Uważam że NIKT, absolutnie NIKT nie powinien w zdrowym Państwie mieć prawa do wcześniejszej emerytury. Za to za ciężką pracę powinna być odpowiednia płaca.
Policjant powinien przechodzić na emeryturę jak każdy, a jeżeli w tej pracy już się wypali niech poszuka innej lub pójdzie "za biurko". To samo z górnikami.
Co w zamian? Uważam że zarobki policjanta "na ulicy" powinny być minimum 2-krotnie wyższe niż obecnie. Policjanci patrolujący wieczorem ulice powinni być sowicie opłacani, aby mieli motywację do pracy jak najlepszej i jak najdłuższej.
Ciężka praca - dobra płaca.
NIE wcześniejsza emerytura.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 23 grudnia 2010 11:25:14
Wg różnych sondaży politycznych wynika, że wśród elektoratu PO więcej jest osób z wyższym wykształceniem niż w PIS. Niby tak, ale...

Poparcie w wyborach a wyniki egzaminu gimanzjalnego

Oczywiście można powiedzieć, że po drodze do wykształcenia jest jeszcze matura, natomiast wyniki dla egzaminu kończącego szkołę podstawową są bardzo podobne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,358 sek.

mjzzhqsi
bzxmnanz
mlnpjbyn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
morskmjl
evqfjywz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat