PARTNER SERWISU
eeqxjpkt
635 636 637 638 639

Kiedy dno bessy?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 5 sierpnia 2010 20:44:27
Cytat:
na sp mamy klasyczny klin w trendzie spadkowym. ciekawe tylko czy indeksy zachowają się klasycznie zgodnie z teorią. zaznaczyłem 3 potencjalne poziomy po wybiciu. co gorsza na tych wzrostach widać spadające obroty (przynajmniej takie robią wrażenie)

poziomy S&P500 nie mają dla GPW znaczenia już od około miesiąca...
gdybyśmy mieli na nich patrzeć, na wig20 mielibyśmy ok 2400-2450.
niech sobie wybijają z klina dołem - DAX wychodzi górą z trójkąta Angel
Edytowany: 5 sierpnia 2010 20:45

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 5 sierpnia 2010 20:56:04
A czy nie zastanawialiscie sie nad teza ze gieldy amerykanskie ida w slad za japonia tyle ze 20 lat pozniej ??
W poprzedniej hossie caly swiat spekulantow ciagnal na kredytach w jenach mysle ze teraz nastanie czas nawet 10 lat na kredyty w dolcach :)
Najlepsze jest to ze kiedys swiat podazal za japonia jak tam sie spieprzylo to poszli za USA pytanie za kim teraz pojdzie swiat ???
Mysle ze glowny trend bedzie za Chinami a najbardziej dowartosciowane emergin markets co juz jest baaardzo widoczne patrzac na wykresy calego swiata :)
Mysle ze w tym cyklu nasza gielda spokojnie pokona historyczne szczyty a po ich przebiciu bedzie czas na zastanawianie sie gdzie dojdziemy.
Jezeli chodzi o w20 to obecnie licze na 2500 tylko po to aby oscylatory sie wychlodzily i up powyzej 2620.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 sierpnia 2010 21:05:33
Taurus80 napisał(a):
A czy nie zastanawialiscie sie nad teza ze gieldy amerykanskie ida w slad za japonia tyle ze 20 lat pozniej ??

Pisałem o tym już jakiś czas temu. Tutaj i na moim wątku portfelowym... Ja również dopuszczam takie prawdopodobieństwo.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 6 sierpnia 2010 01:14:00
Frog napisał(a):
Verion napisał(a):
siła DAX tkwi w przeszłości a konkretnie w bardzo słabym EUR z maja.

Przypominam iż DAX rośnie od końcówki maja, równolegle do wzmacniającego się EUR. Nie rozumiem więc tej tezy.
PS. Wcześniej przez półtora miesiąca DAX spadał wraz ze słabnącym EUR.

dax spadł po korekcie w spr Grecji , jak zresztą wszystkie giełdy, EUR odnotowało wtedy rekordowo niską wartość. Zatem początek ożywienia przemysłu przypada właśnie od minimów EUR, giełda patrzy w przyszłość a ta po słabym EUR dla dax wyglądała optymistycznie ,dlatego dax miał praktycznie drugi szczyt a my deptaliśmy w miejscu. EUR i DAX (każda inna giełda europejska) będą spadały równocześnie jeśli pojawią się złe dane z eurolandu. To co się dzieje z dax to następstwa kursu EUR, lub dyskont obecnych danych. Silne EUR spowolni gospodarkę EL, co z kolei przełoży się na ich wyniki makro , ale nie teraz lecz za miesiąc , dwa, trzy. Giełda najpierw dyskontuje przyszłość, a później wyniki , których się spodziewa. To dzięki temu uważam , że dax stworzył ładną górkę (dyskont przyszłości) a później konsolidacje (dyskont wyników po słabym EUR). Tak ja to rozumiem Angel. Warto też zauważyć że Niemcy są uważane za 1 skrzypce EL to dlatego też kurs EUR bardziej utożsamia się z ich giełdą.

Taurus...ja uważam ,że świat pójdzie za Europą. Chiny owszem rozwijają się, ale to nie mocarstwo gospodarcze a kolonia produkcyjna. Mózgi , które dyrygują całą produkcją zasiadają w Europie i USA. Chiny same w sobie nie mają prawa chyba do 95% marek produkowanych, są robotnikiem , któremu się polepsza , ale nie szefem, który wszystko kontroluje.
Edytowany: 6 sierpnia 2010 01:20

Vox
Vox
297
Wysłane: 6 sierpnia 2010 01:23:52
Cytat:
Chiny same w sobie nie mają prawa chyba do 95% marek produkowanych, są robotnikiem , któremu się polepsza , ale nie szefem, który wszystko kontroluje.

Chiny mają już skopiowane praktycznie całe know-how. Nie mają praw do marek,
ale to pewnie tylko przejściowy problem blackeye

Co do kierunku na najbliższe sesje, wydaje mi się że będzie korekta w dół.
HG.F na to wskazuje. a jak głęboka - zobaczymy

kliknij, aby powiększyć

wygląda mi to na formację szczytową
Edytowany: 6 sierpnia 2010 01:25

Verion
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 09:35:49
Cytat:
ale to pewnie tylko przejściowy problem

Kupił byś komputer z procesorem firmy ZaToTani albo Intela ? Widzisz jak spadło poparcie dla Volvo jak dało im się wykupić. Po za tym Europa i USA nie pozwoliła by im na to aby podbierać im klientów, pewnie zrobili by wszystko aby im się to nie opłacało lub nie udało. Uważam, że gdyby wycofać im produkcje zagranicznych marek do rodzimych krajów i dać chiną wolną rękę, cofli by się z rozwojem gospodarczym do 'kieratów'. W większości wszyscy kupujemy made in china , poza małą ilością wybranych produktów (tyskie, żywiec, itp :), jednak lepiej się czuje jak na sprzęcie pisze sony, intel, asus.

Taurus80
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 09:43:49
Verion napisał(a):
Cytat:
ale to pewnie tylko przejściowy problem

Kupił byś komputer z procesorem firmy ZaToTani albo Intela ? Widzisz jak spadło poparcie dla Volvo jak dało im się wykupić. Po za tym Europa i USA nie pozwoliła by im na to aby podbierać im klientów, pewnie zrobili by wszystko aby im się to nie opłacało lub nie udało. Uważam, że gdyby wycofać im produkcje zagranicznych marek do rodzimych krajów i dać chiną wolną rękę, cofli by się z rozwojem gospodarczym do 'kieratów'. W większości wszyscy kupujemy made in china , poza małą ilością wybranych produktów (tyskie, żywiec, itp :), jednak lepiej się czuje jak na sprzęcie pisze sony, intel, asus.

Nie zapominaj ze te firmy kiedys tez zaczynaly :)
A co do chin to sie kompletnie z toba nie zgodze :) Z Chin produkcji nikt nigdy nie wycofa bo tam jest najwiekszy rynek zbytu na swiecie :) przyklad samochody 1mln sztuk miesiecznie :) powiedz ile sie miesiecznie w USA sprzedaje ??
Tak samo z komputerami i innymi dobrami konsumenckimi :) a jezeli jakis samobujca sie znajdzie i postanowi przeniesc produkcje do siebie (w co kompletnie nie wierze)
to nie zapominaj ze dzieki obecnej produkcji Chinczykom brzybywa w wielkim tepie inzynierow i pracownikow wykwalifikowanych :) co w polaczeniu z populacja i zacofaniem kraju bedzie generowalo gigantyczny popyt konsumencki i to jeszcze przynajmniej przez 10-20 lat
Ja dzisiaj bym traktowal Chiny jako najwieksza gospodarke Swiata i z najwiekszymi perspektywami, natomiast co do USA to zachowalbym dystans.
Jeszcze "pare" lat i wiekszosc wynalazkow bedzie wlasnie z chin pochodzila.
Edytowany: 6 sierpnia 2010 09:45

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 6 sierpnia 2010 09:52:23
Taurus80 napisał(a):
Ja dzisiaj bym traktowal Chiny jako najwieksza gospodarke Swiata i z najwiekszymi perspektywami, natomiast co do USA to zachowalbym dystans.

Zdaje się, że Chiny już są oficjalnie drugą gospodarką na świecie:

www.pb.pl/2/a/2010/07/30/Chiny...
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 6 sierpnia 2010 09:53

Taurus80
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 10:02:34
v3nom napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Zdaje się, że Chiny już są oficjalnie drugą gospodarką na świecie:

www.pb.pl/2/a/2010/07/30/Chiny...

Dokladnie :) tylko sie z jednym nie zgodze ze w 2025 beda nr1 mysle ze nastapi to wczesniej max do 2020 a nastapi to dzieki dalszemu dynamicznemu rozwojowi ale tez dzieki kurczacej sie gospodarce USA a tego dzisiaj nikt nie zaklada Think
Kiedys Japonia byla nr1 pozniej USA teraz czas na Chiny i to szybciej niz sie wszyscy spodziewaja.

Frog
13
Wysłane: 6 sierpnia 2010 10:06:37
Jeden z komentarzy na PB.pl odnośnie Chin i planów zostania gospodarką nr 1 na świecie:

Cytat:
w 2025 Chin już nie będzie...będzie wojna domowa wszystkich ze wszystkimi; Chiny już tak kończyły kilka razy w swojej histori; teraz tylko czekać na zapłon jak kilka wieków temu kiedy na kompletnej chińskiej prowincji zbuntował się mały garnizon (tak jakby w Polsce zbuntowała się załoga komisariatu kolejowego w Suwałkach :)) po czym momentalnie dołączyły się do buntu inne regiony i po roku rządu centralnego nie było i wszyscy bili się ze wszystkimi. Oni mają w tym długą tradycję, już tak wielokrotnie mieli. Teraz będzie podobnie. To duży kraj i ogromne zróżnicowanie majątkowe, etniczne i językowe.
Follow me on Twitter

Vox
Vox
297
Wysłane: 6 sierpnia 2010 10:38:48
A ja myślę że Chiny przejdą do podboju militarnego sąsiadów,
gdy tylko już będą odpowiednio silne.
Na razie sporo im jeszcze brakuje. Dlatego są grzeczni.

Cytat:
Wlk. Brytania: Produkcja przemysłowa (czerwiec) -0,5% m/m 1,3% r/r (prog. 0,2% m/m 2,0% r/r)

W UE poprawia się tylko w Germanii. Kosztem innych państw.
Edytowany: 6 sierpnia 2010 10:45

Taurus80
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 10:50:01
Vox napisał(a):
A ja myślę że Chiny przejdą do podboju militarnego sąsiadów,
gdy tylko już będą odpowiednio silne.
Na razie sporo im jeszcze brakuje. Dlatego są grzeczni.

Cytat:
Wlk. Brytania: Produkcja przemysłowa (czerwiec) -0,5% m/m 1,3% r/r (prog. 0,2% m/m 2,0% r/r)

W UE poprawia się tylko w Germanii. Kosztem innych państw.

Chyba tez niemcy zapowiedzieli najwieksze ciecia deficytu :) dla nas pieknie ze u niemcow sie tak duzo na plus zmienia w wiekszosci jestesmy od nich zalezni :) a reszta niech pada.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 6 sierpnia 2010 10:52:56
Frog, czytałem ten komentarz. Ale myślę, że to jest zbytnie uproszczenie. To, że kiedyś wszyscy ze wszystkimi się bili, nie oznacza, że teraz będzie podobnie. A my się z sąsiadami nie biliśmy? Think

Dzisiejsze Chiny to już zupełnie inny kraj niż 50 lat temu. Aby móc prezentować takie poglądy, jak w komentarzu, należało by je poprzeć dogłębną analizą.

Jaka jest bieżąca, polityczna sytuacja Chin? (np sprawa Tybetu) A jaka ekonomiczna? O ile poprawiła się stopa życia przeciętnego Chińczyka? (chociażby dane dot. sprzedaży aut) Ja nie jestem ekspertem ds. krajów dalekiego wschodu. Ale na podobne i inne pytania trzeba by najpierw odpowiedzieć. Przedstawiony scenariusz wydaje mi się mało prawdopodobny.

Z drugiej strony należy wziąć pod uwagę chociażby sterowaną odgórnie strukturę demograficzną chińskiego społeczeństwa, która jest bardzo nienaturalna i w przyszłości będzie niekorzystna Think

Ale patrząc z perspektywy czasu na ich osiągnięcia, muszę przyznać, że ich rząd realizuje konsekwentnie długoterminowy plan przynoszący korzyści. W przeciwieństwie do polskiego, który zmienia się co cztery lata i patrzy tylko na słupki poparcia. puke_l

Taurus, a co z Niemcami jak reszta padnie? blackeye
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 6 sierpnia 2010 10:54

Taurus80
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 11:02:34
v3nom napisał(a):

[b]Taurus
, a co z Niemcami jak reszta padnie? blackeye

Cos sie wymysli Angel A tak na powaznie to mamy ladne przychamowanie w USA i europie pytanie czy to tylko przychamowanie ??
Mysle ze w USA jest BAAARDZO zle i jestem pewien ze bez nastepnych stymulusow sie nie obedzie :) a chyba wszyscy wiemy jak wplynie samo info o stymulusach a gieldy Angel
Dluzszy trend bedzie zalezal od wysokosci i jakosci stymulusow :) juz wiemy ze banki kasy nie potrzebuja a potrzeba miejsc pracy wiec sadze ze tym razem rzeke pieniedzy skieruja w strone tworzenia miejsc pracy co powinni na poczatku zrobic a nie ladowac w banki.

Vox
Vox
297
Wysłane: 6 sierpnia 2010 11:02:57
Cytat:
np sprawa Tybetu

Tybet to praktycznie niewyczerpalna kopalnia surowców dla Chin,
od miedzi, metali rzadkich przez węgiel i uran. dlatego go okupują.

Cytat:
Od 1999 r przeszło tysiąc chińskich specjalistów sporządzało nową mapę geologiczną płaskowyżu Qinghai-Tybet, czyli Dachu Świata. Wyniki ich wypraw, ogłoszone niedawno na rządowej stronie internetowej Chiny-Tybet, przechodzą wszelkie oczekiwania. Wiadomo już o szesnastu nieznanych wcześniej ogromnych złożach miedzi, cynku, żelaza, ołowiu i innych metali

to nie jest ideologiczna okupacja, ale czysto pragmatyczna.
Imperium musi zapewnić sobie surowce.
Edytowany: 6 sierpnia 2010 11:04

Frog
13
Wysłane: 6 sierpnia 2010 11:04:02
v3nom,
O "prawdziwych" Chinach niewiele tak naprawdę wiemy. Bogactwo którym się chwalą (samochody, nieruchomości), to głównie metropolie i kilka % społeczeństwa. Co z resztą? Jak długo wytrzymają w biedzie? Czy powolne "dopuszczanie" prowincji do dobrobytu będzie w ogóle możliwe, czy zgodzi się na to Rząd (biednymi łatwiej rządzić). A jeżeli bogactwo będzie dzielone, to czy gdy "biedni" zobaczą ile mogą mieć, to nie będzie niepokojów typu "dajcie więcej, dajcie szybciej"?
W tym kraju nadal rządzi komuna, nie zapominajmy o tym. Zniewolony miliard biednych ludzi otoczony wielkim bogactwem to bomba, która może wybuchnąć.
Czy to będzie implozja, eksplozja, czy też uda się ją powoli i bezboleśnie "wypalić" to wielka niewiadoma. A gdy coś złego tam nastąpi, to świat może sobie nie poradzić.
Nie damy rady szybko pootwierać fabryk, aby zapełnić ewentualną lukę po tanich wyrobach.
Follow me on Twitter
Edytowany: 6 sierpnia 2010 11:04

Verion
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 11:09:51
Dla mnie Chiny będą koniem pociągowym , a nie woźnicą. Są 2 gospodarką na świecie , ale to nie z racji monopolu na swoje towary , a z racji dobrych wskaźników makro , które wygenerowane zostały przez inwestorów z zagranicy. Mają największy rynek zbytu , ale chcę zauważyć , że pieniądze , które zarabiają wydają defakto u zagranicznych producentów, zostawiając jest z powrotem w fabryce. Oni sami w sobie nie są kolebka technologiczną. Nie słyszałem o tym aby sami z siebie mieli plany na własne produkty. Dla mnie to pracownik , który dobrze zarabia i z tego się cieszy , a w ten czas szefowie czerpią zyski paro krotnie większe, które płyną do USA, Europy. Będą potęgą na tyle na ile będzie tego chciała zagranica , a nie oni sami. Chyba , że szykuje się jakaś rewolta, chociaż po ostatniej scysji w apple i pewnie innych zakładach widać , że dobrze sobie radzą na razie z powstaniami. Zyje tam coś 1,5 mld ludzi z czego parę set mln ma się dobrze, zasada 10/90 obowiązuje wszędzie. Państwa w państwie.
Edytowany: 6 sierpnia 2010 11:12

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 6 sierpnia 2010 11:29:49
a co powiecie na to?
biznes.interia.pl/news/prognoz...

Chińczycy są dość długowieczni a w ostatnich latach mocno promowali model rodziny 2+1

Taurus80
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 11:59:20
mrk napisał(a):
a co powiecie na to?
biznes.interia.pl/news/prognoz...

Chińczycy są dość długowieczni a w ostatnich latach mocno promowali model rodziny 2+1

A co powiesz na fantazje ze niedlugo europejczycy beda musieli za chlebem emigrowac do CHIN :) w europie doklada sie gigantyczne kwoty do emerytur dzieki czemu trzeba bedzie zwiekszac obciazenia podatkowe co spowoduje kompletny brak oplacalnosci pracy :)
Chiny maja ten plus ze tam swiadczenia emerytalne nie istnieja :) a jezeli sa to 1 czy 10 dolarow :)

Frog
13
Wysłane: 6 sierpnia 2010 12:03:14
Taurus80 napisał(a):
W europie doklada sie gigantyczne kwoty do emerytur dzieki czemu trzeba bedzie zwiekszac obciazenia podatkowe co spowoduje kompletny brak oplacalnosci pracy

Obawiam się, że z powody tych emerytur dojdzie u nas w kraju do "konfliktu pokoleń". Może to przybrać postać strajków i zamieszek - jakiś czas temu widzieliśmy coś takiego m. in. w Holandii.
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

635 636 637 638 639

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,439 sek.

zivhlwhw
nljntkoy
kswnfmem
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eieapuzw
ldwxiinn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat