Taurus, podobno masz wygodny, miękki fotel, w którym się rozsiadasz, w przerwach pomiędzy masażem. Pytam się więc: skąd ten stres?

Wracając do pytania, pozwolę sobie wrzucić trzy grosze do wątku o planach. Taurus aż nad to wyraźnie przedstawił plusy dodatnie, jak i plusy ujemne inwestycji w sektor energetyczny. Widziałem niedawno wywiad w TVN CNBC na temat branży energetycznej. Wypowiadał się w nim min. ktoś z rady nadzorczej Borka i to w tonie sceptycznym. Moim zdaniem, wspomniana przed chwilą, inwestycja w Tauron, to jak zderzenie się ze śmieciarką
Grupa pokazała wyraźnie jaka jest polityka wobec energochłonnych i rentownych biznesów, rozpoczynając proces likwidacji huty w Szopienicach. Przychylę się tym samym do tezy Taurusa, że prędzej pozbędą się tych składników, niż będą brnąć w energetykę.
Energia odnawialna? Mało prawdopodobne. Już raz Pan Karkosik dostał w kość. Biznes biopaliw, który miał być dochodowy dzięki przepisom i dyrektywom unijnym okazał się niewypałem. Nie wiem jaka jest teraz sytuacja pewnej garbarni - zdaje się, że informowali o rozpoczęciu budowy testach instalacji - ale na pewno nie w ten sposób wyobrażał sobie to Pan Karkosik. Spójrzcie jak dynamicznie potrafi się zmienić sytuacja na rynku paliw. Pojawiły się plotki o zniesieniu ulgi na biokomponenty, co spowoduje dalszy wzrost cen paliw. Ładowanie się w wiatraki byłoby podobnym błędem, bo również jest to biznes ryzykowny (przepisy i ulgi) i bez tego nierentowny.
Skłoniłbym się za dalszą ofensywą w branży motoryzacyjnej, zwłaszcza, że Boryszew ma w grupie spółki które w mniej, lub bardziej pośredni sposób produkują / produkowały dla tego sektora. Automotive to pacjent po intensywnej terapii i wstrzykniętych wielu stumulusach, ale przeżywa teraz odrodzenie. Spójrzcie na ostatnio opublikowane dobre wyniki finansowe BMW, Toyoty i Hondy.
Ewentualnie rozwój już istniejących biznesów - metalowy / tworzyw sztucznych. Czyli spółka, która pasowałaby do reszty grupy (może coś z recyclingiem metali i tworzyw)? A może z drugiej strony: dywersyfikacja - zagraniczna fabryka w krajach BRIC? Chociaż raczej skłaniałbym się za inwestycją w Polsce.
Może deweloperka? Moim zdaniem mało prawdopodobne, ale przecież Boryszew i Impexmetal mają spore działki do zagospodarowania w Toruniu i Warszawie.
Pewnie i tak nie zgadniemy, kiedyś Karkosik powiedział na łamach Parkietu:
Cytat:Mam mnóstwo pomysłów. Ktoś na przykład Irak musi posprzątać. Tam leży w piasku mnóstwo cennych metali
Pozdrawiam
Klika się i sprzedaje ;-)