PARTNER SERWISU
kckenmms
69 70 71 72 73
style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 9 sierpnia 2010 16:43:48 przy kursie: 30,90 zł
wachar napisał(a):
Wzrost na Borku miał "wybitnie" spekulacyjny charakter. Przejmowanie źle zarządzanej, upadającej firmy nie jest dostatecznie silnym fundamentalnie argumentem dla wzrostów z ostatniego miesiąca, dlatego sadze, że na równie spekulacyjnych zasadach wsparcie dla obecnych spadków jest na poziomie kursu czerwca i pierwszej połowy lipca. Za tą tezą przemawia też i praktyka spółek Karkosika jako aktywnych uczestników gry wzajemnej na akcjach. Tak silne wzrosty zwiększają wole "konsumowania" zysków.

Prezes borka w jednym z wywiadów w cnbc powiedzial że upadłosc malfow to wina przeinwestowania spolki która przeceniła swoje możliwosci na rynku. Romam zrobił doskonały deal kupując coś co w upadłosci przynosi czysty zysk a przypominam że nabył ja bez długów.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 10 sierpnia 2010 00:11:17 przy kursie: 30,90 zł
style napisał(a):
Prezes borka w jednym z wywiadów w cnbc powiedzial że upadłosc malfow to wina przeinwestowania spolki która przeceniła swoje możliwosci na rynku. Romam zrobił doskonały deal kupując coś co w upadłosci przynosi czysty zysk a przypominam że nabył ja bez długów.

To był przewodniczący rady nadzorczej. "Prezes Borka jest kobietą", że tak pozwolę sobie parafrazować cytat z pewnego, kultowego, polskiego filmu.
Klika się i sprzedaje ;-)

style
7
Wysłane: 10 sierpnia 2010 01:59:55 przy kursie: 30,90 zł
v3nom napisał(a):
style napisał(a):

To był przewodniczący rady nadzorczej. "Prezes Borka jest kobietą", że tak pozwolę sobie parafrazować cytat z pewnego, kultowego, polskiego filmu.

w taki razie przewodniczacy RN powiedizał że.......

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 10 sierpnia 2010 09:23:44 przy kursie: 29,60 zł
doncarlos napisał(a):
Już o tym pisałem;)

Zasięg tej fali w pierwszej kolejności szacowałem na 2,70-3,00

po informacji o emisji zmienił się trochę "schemat gry" i o ile wcześniej liczyłem się z takimi punktami zwrotnymi: 2,7x - 3,0x -3,3x (w euforii nawet 3,50) 2,7x jest w tej chwili pierwszym poziomem wsparcia i nawet w przypadku głębszej korekty nie liczę na razie na spadek poniżej 2,3x, przy czym uważam, że ten poziom jest bardzo, bardzo prawdopodobny w przypadku korekty.

Teraz należałoby rozważyć trochę inny scenariusz, jak zauważyliście Karkosik jest w ofensywie, co raz pojawiają się nowe infa, za kilka tygodni wyniki, które będą bardzo dobre - czyli wszystko w cenie;) o ile wcześniej zostanie osiągnięty wyżej wspomniany poziom 3,3-3,5 to tam oczekiwałbym zakończenia tej fali, osiągnięcie w euforii 3,6-4,0 kończy moim zdaniem na dłużej wzrosty i oznacza korektę do nowej emisji..

czyli w dniu ustalenia pp kurs powinien być +/- 3 zł - kurs po odcięciu koło złotówki, jeżeli powtórzą numer z pierwszej emisji i wyciągną kurs to do wprowadzenia pp będzie się powoli obsuwał w kierunku wspomnianych 2,3-3 w dzisiejszych cenach a potem liczę na 5,6.. ale to trochę później..;)

Taki jest mój scenariusz, sam jestem ciekaw, na ile się sprawdzi;)

No i znowu wyszlo na moje.. niech mi teraz ktos powie, ze nie mozna prognozowac ruchow na gieldzie.. Not talking dalem sie niestety poniesc emocjom i zamiat sprzedac wszystko jak planowalem w przedziale 3,30-3,50 to sprzedalem jedynie polowe.. niby nie powinno teraz spasc ponizej 2,85-2,70 poza tym obowiazuje wczesniejsza prognoza i zaczynam odkupowanie w tych cenach..Think

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

v3nom
0
Wysłane: 10 sierpnia 2010 09:34:38 przy kursie: 29,60 zł
doncarlos napisał(a):
No i znowu wyszlo na moje..

Doncarlos chwalipięto Angel Przypomnij mi dlaczego prognozowałeś poziom 3,30? Tak z ciekawości pytam, bo ja nie doszacowałem hurra-optymizmu Angel

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 10 sierpnia 2010 09:42:32 przy kursie: 29,60 zł
doncarlos faktycznie prorok, kurs dalej schodzi coraz niżej. Czekam na 2,70 żeby kupić trochę.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 10 sierpnia 2010 09:57:18 przy kursie: 29,60 zł
v3nom napisał(a):

Bralem pod uwage kilka rzeczy - wczesniejsze linie trendu a glownie poziomy fibo i usrednilem te poziomy.. co ciekawe srednia zniesienia fali spadkowej i zniesienie "wewnetrzne" ostatniej podfali wzrostowej [261,8%} wychodzi w tym samym miejscu tj. okolo 3,50 a poniewaz mam problem z wiarygodnymi danymi, gdyz wykresy troche sie roznia usredniam zawsze w dol.. zobaczymy, trzeba uwazac moze byc gwaltowne podbicie..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 10 sierpnia 2010 10:07

Klincewicz
0
Wpisów: 69
Wysłane: 10 sierpnia 2010 10:20:50 przy kursie: 29,60 zł
katepel napisał(a):
Nie spadnie nizej niz 3,15 zl. Analiza techniczna sie tutaj nie sprawdza. Kurs trzymany jest przez oczekiwania co do korekty zysku za caly 2010 rok oraz synergie wynikajaca z przejecia Maflow. Poza tym wiekszosc bedzie chciala uczestniczyc w emisji nowych akcji. Do tego czasu kurs wzrosnie do 5 zl. Wtedy przypomne ci twoj dzisiejszy wpis. :) Kasia

doncarlos napisał(a):
Klincewicz napisał(a):
..a pozniej bedzie korekta dosc gleboka.

Brakuje luki, ewentualnie luki w trakcie sesji przy widełkach i koniec euforii.. Jak wszystko będzie zgodnie z regułami gry, to spadnie mniej więcej do ok 2,5x zł.. Sprzedałem część po 3,30.. salute

ps jak teraz się cofnie to może być mocny spadek, nawet kilkanaście %%%%...Think

Dziekuje bardzo,

jednak analiza technina sprawdza sie tutaj bardzo. Pozdrawiam tych ktorzy sprzedali wszystko na górce, ja wycofalem sie po cenie 3,32. Jestesmy teraz w trakcie 4. fali elliota. Wszystko pieknie sie rysuje i ta gleboka korekta nie powinna byc zdziwieniem dla nikogo. 5 podfal w fali wzrostowej nr 3 mamy za soba wiec 3 czarne kruczki sie juz pokazaly, typowa formacja zaraz po mocnej trójce elliota. Wydaje mi sie ze nie spadniemy nizej jak 2,6x. Jedyna rzecz jaka mnie martwi to fakt , ze luka wzrostowa z 27 lipca zostala domknieta i ona sie juz nie liczy przy spadkach jako wazny punkt wsparcia. Napisalem, ze 2,6x to dosc istotny punkt wsprarcia dlatego, ze na tym poziomie inwestorzy po duzej swiecy wybijajacej przez 2 sesje jezdzili z kursem w gore i dol co widac po duzych wasach tych swiec.
Moim skromnym zdaniem jutro bedzie lekkie odbicie pod 3,0x - 3,1x i pozniej znow zanurkujemy jak juz wspomnialem pod 2,6x 2,7x.

racker
0
Wpisów: 44
Wysłane: 10 sierpnia 2010 23:06:28 przy kursie: 29,60 zł
Witam
Obserwuję od niedawna ten blog a wlaściwie od momentu ostatniego wybicia z poziomu 2.1x jako jeden z inwestorów Boryszewa. Ja trzymam te papiery jeszcze od poprzednich PP. Z wielkim uznaniem czytam i porównuje Wasze trafne analizy aczkolwiek na razie nie wykonuje żadnych transakcji na w/w papierze. Do tej pory inwestowalem na podstawie AF lecz widzę, że nadeszla pora aby zacząć stosowac AT.
Zwracam się wiec do Szanownych Forumowiczów z prosbą o wskazowki jak rozpocząć naukę AT oraz jaki do tego stosować program lub inne pomocne narzędzia. Pozwoli mi to dzielić się z Wami moimi przemyśleniami na temat kursu naszego miłego Boryszewa.

Za dobre ....... z góry dziękuję. Marcin.
pozdrawiam - racker

siwy
0
Wpisów: 130
Wysłane: 10 sierpnia 2010 23:25:27 przy kursie: 29,60 zł
Tutaj kreski nic nie znaczą.Czysty przypadek.Euforia i strach.
Klincewicz napisał(a):
katepel napisał(a):
Nie spadnie nizej niz 3,15 zl. Analiza techniczna sie tutaj nie sprawdza. Kurs trzymany jest przez oczekiwania co do korekty zysku za caly 2010 rok oraz synergie wynikajaca z przejecia Maflow. Poza tym wiekszosc bedzie chciala uczestniczyc w emisji nowych akcji. Do tego czasu kurs wzrosnie do 5 zl. Wtedy przypomne ci twoj dzisiejszy wpis. :) Kasia

doncarlos napisał(a):
Klincewicz napisał(a):
..a pozniej bedzie korekta dosc gleboka.

Brakuje luki, ewentualnie luki w trakcie sesji przy widełkach i koniec euforii.. Jak wszystko będzie zgodnie z regułami gry, to spadnie mniej więcej do ok 2,5x zł.. Sprzedałem część po 3,30.. salute

ps jak teraz się cofnie to może być mocny spadek, nawet kilkanaście %%%%...Think

Dziekuje bardzo,

jednak analiza technina sprawdza sie tutaj bardzo. Pozdrawiam tych ktorzy sprzedali wszystko na górce, ja wycofalem sie po cenie 3,32. Jestesmy teraz w trakcie 4. fali elliota. Wszystko pieknie sie rysuje i ta gleboka korekta nie powinna byc zdziwieniem dla nikogo. 5 podfal w fali wzrostowej nr 3 mamy za soba wiec 3 czarne kruczki sie juz pokazaly, typowa formacja zaraz po mocnej trójce elliota. Wydaje mi sie ze nie spadniemy nizej jak 2,6x. Jedyna rzecz jaka mnie martwi to fakt , ze luka wzrostowa z 27 lipca zostala domknieta i ona sie juz nie liczy przy spadkach jako wazny punkt wsparcia. Napisalem, ze 2,6x to dosc istotny punkt wsprarcia dlatego, ze na tym poziomie inwestorzy po duzej swiecy wybijajacej przez 2 sesje jezdzili z kursem w gore i dol co widac po duzych wasach tych swiec.
Moim skromnym zdaniem jutro bedzie lekkie odbicie pod 3,0x - 3,1x i pozniej znow zanurkujemy jak juz wspomnialem pod 2,6x 2,7x.

Monrov
0
Wpisów: 12
Wysłane: 11 sierpnia 2010 00:35:43 przy kursie: 29,60 zł
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 56 / 2010
Data sporządzenia: 2010-08-10
Skrócona nazwa emitenta
BORYSZEW
Temat
Nabycie przedsiębiorstwa Maflow Polska - wchodzącego w skład międzynarodowej Grupy Maflow– producenta z branży automotive
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 36/2010 z dnia 01.06.2010 oraz raportu bieżącego nr 38/2010 z dnia 14.06.2010, Zarząd Boryszew S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym została zawarta umowa sprzedaży przedsiębiorstwa, na podstawie której Boryszew S.A. nabył własność przedsiębiorstwa Maflow Polska Sp. z o.o., w skład którego wchodzą m.in:
a/ nieruchomość gruntowa, obszar 4,9209 ha zabudowana, dla której Sąd Rejonowy w Tychach V Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KA1T/00033310/6,
b/ ruchomości,
c/ środki obrotowe,
d/ prawa wynikające z umów handlowych, umów dzierżawy, umów najmu, umów leasingu,
za cenę w kwocie 73.911.480,83 zł (siedemdziesiąt trzy miliony dziewięćset jedenaście tysięcy czterysta osiemdziesiąt złotych 83 grosze).
Zakład Maflow Polska, pod względem wielkości sprzedaży produktów finalnych w postaci przewodów do klimatyzacji jest największym zakładem w międzynarodowej Grupie Maflow. Udział w europejskim rynku automotive w tym segmencie szacuje się na poziomie 20-25% . W skład nabytego przedsiębiorstwa wchodzą trzy zakłady:
- Zakład Tychy – w którym produkowane są przewody do systemów klimatyzacyjnych,
- Zakład Chełmek 1 – w którym produkowane są przewody klimatyzacyjne, przewody wspomagania
kierownicy oraz przewody aktywnego zawieszenia,
- Zakład Chełmek 2 – zajmujący się produkcją przewodów z gumy.
Przedsiębiorstwo Maflow Polska stanowić będzie Oddział Boryszew S.A.
Grupa Boryszew wraz z przejętymi pracownikami z Oddziału Maflow w Tychach będzie zatrudniać około 6.000 pracowników - tym samym stanie się jednym z największych pracodawców prywatnych w Polsce.

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 11 sierpnia 2010 09:17:11 przy kursie: 30,40 zł
Znowu to sama informacja podawana enty raz. Ale jak widać rynek znowu zostal zaskoczony informacją znaną od tygodni i ochoczo zabrał się do odrabiania wczorajszych strat hello1

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 11 sierpnia 2010 10:35:13 przy kursie: 30,40 zł
666 napisał(a):
Znowu to sama informacja podawana enty raz. Ale jak widać rynek znowu zostal zaskoczony informacją znaną od tygodni i ochoczo zabrał się do odrabiania wczorajszych strat hello1

a czy nie wygląda to na grę ID pod wtorkowe NWZA. ?
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 11 sierpnia 2010 10:50:55 przy kursie: 30,40 zł
Dobrze by było jeszcze domknąć tą maluśką lukę na starcie dzisiaj i BRS może sobie dalej rosnąć. Chociaż zastanawiam się czy zanurkowanie kursu w ten obszar nie spowodowałoby panicznej wyprzedaży. Jak myślicie?
Mój blog: vibender.pl

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 11 sierpnia 2010 10:54:10 przy kursie: 30,40 zł
To że jest chęć na wzrost po zużytym infie podanym kolejny raz to bardzo dobrze. Znaczy sternik który udaje rynek potrzebuje jedynie pretekstu. O tym oczywiście będzie można się przekonać dopiero na zmknięciu hello1

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 11 sierpnia 2010 13:08:04 przy kursie: 30,40 zł
digital_world napisał(a):
Dobrze by było jeszcze domknąć tą maluśką lukę na starcie dzisiaj i BRS może sobie dalej rosnąć. Chociaż zastanawiam się czy zanurkowanie kursu w ten obszar nie spowodowałoby panicznej wyprzedaży. Jak myślicie?

Mnie wywaliło wczoraj ze stopów po 2,99. Sadziłem, że wybroniony w poniedziałek poziom 3 zł utrzyma się i wczoraj ale niestety opór szybko padł. Ale też szybko ponownie zakupiłem po 2,9 nie czekając czy spadnie nawet do 2,7 czy nie co sugerowałaby AT. Dziś znów jesteśmy powyżej 3 zł i byłoby dobrze gdyby udało się zamknąć sesję broniąc ten opór.

A co do wydanego infa to nie przywiązywał bym do niego zbyt dużej wagi i nie wiązałbym go z dzisiejszymi wzrostami. Zobaczymy jaka będzie końcówka.Think
Pytanie kluczowe czy ostatnie spadki to jedynie korekta w trendzie wzrostowym (ku takiej tezie się skłaniam) czy może lekkie odreagowanie przed dalszymi spadkami kursu. Przy tak dużych obrotach jak dzisiaj ważne jest jak ostatecznie zakończy się sesja bo to może determinować znacząco zachowanie kursu w kolejnych dniach.
Edytowany: 11 sierpnia 2010 13:10

racker
0
Wpisów: 44
Wysłane: 11 sierpnia 2010 14:47:35 przy kursie: 30,40 zł
Sprzedałem połowę po 3,01 bo zanosi się na spadki.
pozdrawiam - racker

czajnik
PREMIUM
0
Wpisów: 134
Wysłane: 11 sierpnia 2010 15:20:44 przy kursie: 30,40 zł
Ciekawe czy będą szaleństwa na BRS w związku z możliwością krótkiej sprzedaży:
http://gpw.pl/images/100810_kom2.pdf

style
7
Wysłane: 11 sierpnia 2010 21:57:45 przy kursie: 30,40 zł
patrzac na wykres 3 miesieczny brorka można odnieść wrażenie że własnie jesteśmy w szczycie drugiego ramienia formacji RGR i jeżeli nic sie nie zmieni to może dość do wyrysowania prawego ramienia...Think

Jak myślecie czy mamy doczynienia obecnie z formacją RGR?

v3nom
0
Wysłane: 11 sierpnia 2010 22:41:28 przy kursie: 30,40 zł
style napisał(a):
patrzac na wykres 3 miesieczny brorka można odnieść wrażenie że własnie jesteśmy w szczycie drugiego ramienia formacji RGR i jeżeli nic sie nie zmieni to może dość do wyrysowania prawego ramienia...Think

Jak myślecie czy mamy doczynienia obecnie z formacją RGR?

Style, przeszła mi podobna myśl przez głowę. Dwa tygodnie to trochę mało moim zdaniem, jak na wiarygodną formację. RGR powinna odwracać trend, a trend na Boryszewie jest długoterminowy (ewentualna głowa "krótkoterminowa"). Jednak wsparcie na poziomie 2,85 (ewentualna linia szyi) jest dość ważne. Widziałeś co się stało jak puściła wczoraj "trójka"?

Pamiętam, że na początku roku obserwowałem podobną sytuację na Vistuli. Poniżej wklejam wykres:

kliknij, aby powiększyć

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

69 70 71 72 73

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,432 sek.

bbortrzr
xyufunxg
hexzeaoi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kmvoyllk
edjcbtlj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat