PARTNER SERWISU
hraglnts
67 68 69 70 71
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 5 sierpnia 2010 21:11:48 przy kursie: 33,70 zł
style napisał(a):
To teraz ja pofantazjuje :) a może coś sie szykuje na lini borek0 impex. Np. Połączenie borka z impex poprzez przejecie bo fuzja raczej nie wchodzi w gre

Jest to prawdopodobne :) kiedys nawet juz do wycen doszlo aby laczyc obie firmy jednak akcjonariusze impexa nie zgadzali sie na parytet wymiany i cala operacja zostala zatrzymana :)
Ja osobiscie czekam co za firma ma byc przejmowana z plotek narazie wiemy ze miedzynarodowa w upadlosci :) bardzo mnie intryguje z jakiej branzy to cos bedzie.
Jak juz sie dowiem to bede mogl cos pokombinowac narazie mam dziure w glowie :) swoje szczescie i umysl wykozystalem do maximum :) przewidujac tyle posuniec.

racker
0
Wpisów: 44
Wysłane: 6 sierpnia 2010 12:53:18 przy kursie: 33,00 zł
no i potencjal sie wyczerpal ???
pozdrawiam - racker

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 6 sierpnia 2010 13:04:36 przy kursie: 33,00 zł
racker napisał(a):
no i potencjal sie wyczerpal ???

Ja bym to określił bardziej jako chwilowy spokój przed kolejną burzą. Pytanie tylko jaki kierunek ona przybierze?

racker
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 13:27:33 przy kursie: 33,00 zł
Chciałem zwiększyć zaangażowanie w Borka i zastanawiam się na jakim poziomie cenowym to zrobić?? Czy możecie mi coś podpowiedzieć?
pozdrawiam - racker

racker
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 13:30:56 przy kursie: 33,00 zł
Oczywiście z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam - racker

Taurus80
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 13:32:30 przy kursie: 33,00 zł
racker napisał(a):
Chciałem zwiększyć zaangażowanie w Borka i zastanawiam się na jakim poziomie cenowym to zrobić?? Czy możecie mi coś podpowiedzieć?

Pewnie ze mozemy :) najlepiej w dolku tak aby zarobic :) a kiedy i na jakim poziomie bedzie ten dolek nikt ci nie odpowie bo nikt nie wie :)
Musisz sam zdecydowac ty sam wlasnym majatkiem ponosisz ryzyko straty :) jak i rowniez ewentualnych zyskow wave
My cojawyzej mozemy pogadac sobie na temat ewentualnej przyszlosci spolki co zapewne wielu pomoze podjac decyzje czy warto wejsc czy nie :)

racker
0
Wysłane: 6 sierpnia 2010 13:48:09 przy kursie: 33,00 zł
Po prostu widzę że na korektę na Borku chyba się nie zanosi ...
pozdrawiam - racker

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 6 sierpnia 2010 14:53:02 przy kursie: 33,00 zł
Ktoś pilnuje aby nam się krzywda nie stała! Oznacza to, że mogą być jeszcze wzrosty. Ale to Taurus jest już chyba oficjalnie rzecznikiem Karkosika i to jego trzeba pytać blackeye

Zejście poniżej 3,3 mogło wywołać lawinę zleceń SL. Ale szybko wybroniliśmy się i powrócili powyżej 3,3. Ciekawe jak się zamknie dzisiejsze sesja. W USA kluczowe dane z rynku pracy rozczarowały co będzie mieć z pewnością negatywny wpływ na szeroki rynek.

siwy
0
Wpisów: 130
Wysłane: 6 sierpnia 2010 18:31:24 przy kursie: 33,00 zł
Jakaś dziwna ta dzisiejsza sesja.Wywalanie na potęge ale i odbiór całkiem niezły, oby to była realizacja zysków tygodniowych graczy.

Krzysiu89
0
Wpisów: 3
Wysłane: 6 sierpnia 2010 20:44:45 przy kursie: 33,00 zł
witam...
mam problem...
Chcialem boryszewa sprzedac w mbanku mam emaklera i powiedzcie mi czemu na glownej stronie koszt boryszewa mi wyskakuje 808zl a jak chcesz strzedac to spada az do 745zl... przeciez prowizja tyle nie kosztuje... ;/ wiec o co tu chodzi??

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 6 sierpnia 2010 21:07:15 przy kursie: 33,00 zł
Bo na stronie glownej jest po kursie z dnia zeszlego, a w trybie online po kursie z dnia biezacego.
Edytowany: 6 sierpnia 2010 23:41

racker
0
Wysłane: 7 sierpnia 2010 00:23:33 przy kursie: 33,00 zł
na koniec sesji chyba poszlo troche zlecen SL. Mysle ze bedzie szansa na dobranie , bo zanosi sie na korekte
hello1
pozdrawiam - racker

racker
0
Wysłane: 7 sierpnia 2010 00:45:32 przy kursie: 33,00 zł
Ale z drugiej strony MACD na wykresie tygodniowym na wig i wig 20 wygenerowal sygnal kupna. Tak wiec trend jest naszym przyjacielem i jest wzrostowy!!!
pozdrawiam - racker

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 7 sierpnia 2010 14:32:13 przy kursie: 33,00 zł
Piątkowy spadek to typowe realizowanie zysków, spowodowane danymi z USA (rynek pracy oraz początkowe dołki na giełdzie). Kurs nie odrobił strat tak jak WIG oraz WIG20 gdyż posiadacze akcji nastawieni krótko terminowo przez te 2 godzinki od podania danych wpadli popłoch realizacji zysków gdyż niewiedzieli co nastąpi póżniej i woleli nie pozostawiać z akcjai ma weekend. Ale nastrój na rynku unas i na innych giełdach pokazał że jesteśmy w trendzie północnym i poniedziałkowa sesja będzie nadal pozytywna.
Co do przyszłości borka to włącze się nad zastanawianiem się co dalej. Może pan Karkosik zainwestuje w energetyke ale nie w Taurona ( sam w niego nie weszłem gdyż wiem jakie nakłady trzeba ponies by był z tego dobry zarobek. Pokazała to ostania zima jak łamała słupy energetyczne i jakie problemy były z dostarczaniem prądu) ale w elektrownie wiatrowe. Zwłaszcza że teraz ruszyły dopłaty do tego interesu. Może w tym kierunku teraz pójdziemy?

Taurus80
0
Wysłane: 7 sierpnia 2010 15:09:58 przy kursie: 33,00 zł
Chyba juz ze 3 osoby uczepily sie elektrowni ja pytam dlaczego ???
Na kupno jakiejs zapyzialej mysle ze nie ma szans tylko samobojca by w to sie ladowal no chyba ze posiada grube miliardy kapitalu.
Co do wiatrowych to moze i jest pomysl jednak tez wydaje sie malo realny :) predzej bym obstawial sprzedanie tych energozernych biznesow anizeli produkcje dla nich energi aby "koszty" obnizyc.
Moze ktos by sie poswiecil i poszukal co z branzy motoryzacyjnej lub pokrewnej jest w stanie upadlosci podobnie jak maflow i moze byc obiektem przejecia i dobrego biznesu !!!
Na dzien dzisiejszy w tym kieruku bym poszedl :) w polsce jest do przejecia stomil Bydgoszcz ktory produkuje przewody roznego rodzaju czysto teoretycznie by pasowal do biznesu jednak w skladzie spolek Maflow jest taki wloski zaklad wiec nalezaloby sie zastanowic nad sensem kolejnego przejecia.
Niemniej jednak skladanie ofert na Stomil jest do 16 sierpnia jak kogos interesuje.
Ktos ma jakies inne propozycje ???

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 sierpnia 2010 20:18:24 przy kursie: 33,00 zł
Taurus, podobno masz wygodny, miękki fotel, w którym się rozsiadasz, w przerwach pomiędzy masażem. Pytam się więc: skąd ten stres? king

Wracając do pytania, pozwolę sobie wrzucić trzy grosze do wątku o planach. Taurus aż nad to wyraźnie przedstawił plusy dodatnie, jak i plusy ujemne inwestycji w sektor energetyczny. Widziałem niedawno wywiad w TVN CNBC na temat branży energetycznej. Wypowiadał się w nim min. ktoś z rady nadzorczej Borka i to w tonie sceptycznym. Moim zdaniem, wspomniana przed chwilą, inwestycja w Tauron, to jak zderzenie się ze śmieciarką blackeye

Grupa pokazała wyraźnie jaka jest polityka wobec energochłonnych i rentownych biznesów, rozpoczynając proces likwidacji huty w Szopienicach. Przychylę się tym samym do tezy Taurusa, że prędzej pozbędą się tych składników, niż będą brnąć w energetykę.

Energia odnawialna? Mało prawdopodobne. Już raz Pan Karkosik dostał w kość. Biznes biopaliw, który miał być dochodowy dzięki przepisom i dyrektywom unijnym okazał się niewypałem. Nie wiem jaka jest teraz sytuacja pewnej garbarni - zdaje się, że informowali o rozpoczęciu budowy testach instalacji - ale na pewno nie w ten sposób wyobrażał sobie to Pan Karkosik. Spójrzcie jak dynamicznie potrafi się zmienić sytuacja na rynku paliw. Pojawiły się plotki o zniesieniu ulgi na biokomponenty, co spowoduje dalszy wzrost cen paliw. Ładowanie się w wiatraki byłoby podobnym błędem, bo również jest to biznes ryzykowny (przepisy i ulgi) i bez tego nierentowny.

Skłoniłbym się za dalszą ofensywą w branży motoryzacyjnej, zwłaszcza, że Boryszew ma w grupie spółki które w mniej, lub bardziej pośredni sposób produkują / produkowały dla tego sektora. Automotive to pacjent po intensywnej terapii i wstrzykniętych wielu stumulusach, ale przeżywa teraz odrodzenie. Spójrzcie na ostatnio opublikowane dobre wyniki finansowe BMW, Toyoty i Hondy.

Ewentualnie rozwój już istniejących biznesów - metalowy / tworzyw sztucznych. Czyli spółka, która pasowałaby do reszty grupy (może coś z recyclingiem metali i tworzyw)? A może z drugiej strony: dywersyfikacja - zagraniczna fabryka w krajach BRIC? Chociaż raczej skłaniałbym się za inwestycją w Polsce. Think

Może deweloperka? Moim zdaniem mało prawdopodobne, ale przecież Boryszew i Impexmetal mają spore działki do zagospodarowania w Toruniu i Warszawie. Think

Pewnie i tak nie zgadniemy, kiedyś Karkosik powiedział na łamach Parkietu:

Cytat:
Mam mnóstwo pomysłów. Ktoś na przykład Irak musi posprzątać. Tam leży w piasku mnóstwo cennych metali

Pozdrawiam wave
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 7 sierpnia 2010 20:21

Taurus80
0
Wysłane: 7 sierpnia 2010 22:36:00 przy kursie: 33,00 zł
v3nom jaki stres ?? Tylko lekutko drazni mnie walkowanie niemozliwego i bezsensownego :)
Jestem bardzo ciekaw co tez Boryszew ma zawarte w umowie z wlochami odnosnie przejecia :) wiadomo ze zwiazki tam marudza a jakos nie chce mi sie wierzyc ze pan Karkosik da nierobom zarobic :) i wcale mnie nie zdziwi jak w tej umowie bedzie tylko przejecie biura projektowego a reszta do lamusa :) to by tlumaczylo przeciaganie sie przejecia ostatnio o ile pamietam w jakims wywiadzie bylo ze wloskie firmy przejma dopiero jesienia wiec to by sugerowalo ze tamtejszy syndyk ma jakies warunki do wypelnienia.
Idac tym tropem idealnie do przejecia pasuje mi Stomil, jednak znow trop zgubilem po ostatniej prasowce z zeszlego tygodnia :) w ktorej to bylo napisane ze Boryszew ma przejac zagraniczna firme w upadlosci Think
Moze jakies inne pomysly ??
Czysto teoretycznie deweloperka pasuje :) jednak jakos bardziej bym sie sklanial na realizacje projektu parku technologicznego w Toruniu no ale kto wie Angel
Jak widac politycy nie przepadaja za panem Karkosikiem i to ani lokalni ani ci z samej gory. Najpierw problem z stwozeniem SSE teraz dotacji unijnej, wczesniej tez wiecznie mu pod gorke robili z tego tez wzgledu KOMPLETNIE NIERELNA jest energetyka.

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 8 sierpnia 2010 02:17:02 przy kursie: 33,00 zł
Wedlug mnie rozmyslanie nad tym co boryszew przejmie mija sie celem, dlaczego ? bo i tak co by to nie było to my akcjonariusze tylko na tym zyskamy. Nie wierze w to ze Pan Karkosik mógłby zainwestowac kupe kasy w coś co mu ( i nam) nie przyniesie zysku w najbliższym czasie... Nie po to opłaca wiele tęgich głów żeby wybrac nierentowny biznes.

Może zastanówmy sie nad tym jak zachowa sie kurs wnajbliższym okresie. Jeżeli ma dojsc do emisji PP to wedlug mnie trend bedzie wzrostowy bo wkoncu od czegos trzeba te PP odjąć pytanie tylko czy dobrnie do 6-8 zl czy odciecie bedzie na niższych poziomach....a może na wyższych? Think wkoncu grupa boryszew rozrosła sie, powiekszyl sie majatek, wzrosł przychód. Zreszta niedług raport wiec wszystkieog sie dowiemy

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 8 sierpnia 2010 16:15:04 przy kursie: 33,00 zł
style napisał(a):
Może zastanówmy sie nad tym jak zachowa sie kurs wnajbliższym okresie. Jeżeli ma dojsc do emisji PP to wedlug mnie trend bedzie wzrostowy bo wkoncu od czegos trzeba te PP odjąć pytanie tylko czy dobrnie do 6-8 zl czy odciecie bedzie na niższych poziomach....a może na wyższych? Think

To żeś się zagalopował. Temu panu już nie polewamy blackeye Moim zdaniem kurs już dyskontuje poprawy wyników i obiecanki związane z przejęciem Maflow. Do tego trzeba mieć na uwadze, że po dobrym raporcie może nastąpić "sprzedaż faktów".

Co to oznacza, że "trend będzie wzrostowy, bo w końcu od czegoś trzeba te PP odjąć"? W 2009 roku akurat kurs zniżkował. Cena starych akcji nie ma aż takiego znaczenia przy odcięciu wartości prawa poboru, bo liczy się przecież stosunek ilości nowych akcji do starych. Zakładając cenę akcji na 3,30 teoretyczna wartość prawa poboru to 2,13. W przypadku gdyby kurs BRS wynosił 6 złotych, odcięte zostałoby około 4 złotych.

Taurus, myślałem nad tym chwilę Angel Na pewno koszty produkcji we Włoszech są wyższe niż w Polsce i Karkosik miałby chrapkę na zamknięcie fabryki. Z drugiej strony syndyk ma swoje warunki i nie bez znaczenia jest to, że Fiat, który jest ważnym odbiorcą przeniósł produkcję Pandy do Włoch. W ostatnim wywiadzie szef RN Boryszewa wspominał, jak ważne jest, aby fabryki znajdowały się w pobliżu ośrodków montażowych dużych koncernów. Chociaż zdaje się, że zasugerował, że nie ma to większego znaczenia czy komponenty będą produkowane w Polsce czy we Włoszech.

A co ma Stomil do zaoferowania Karkosikowi? Na pierwszy rzut oka pasuje, bo guma i opony. Ale z drugiej strony zakłady Maflow są pewnie bardzo nowoczesne. Były przecież porządnie doinwestowane, aż za nadto. Do tego trzy zakłady w Polsce powinny stanowić wystarczające zaplecze produkcyjne. Być może Pan Karkosik zechce wykorzystać na maksa potencjał innowacyjny, jaki tkwi w Maflow? Think

Deweloperka, ty była taka moja alternatywa. Obstawiam, że jeżeli coś zostanie przejęte, to będzie to podmiot z branży automotive lub coś z branży, która była reprezentowana do tej pory. Dywersyfikacja Panu Karkosikowi jakoś nie służy, vide Skotan, Midas i Krezus Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 8 sierpnia 2010 16:19:20 przy kursie: 33,00 zł
v3nom napisał(a):
style napisał(a):
Jeżeli ma dojsc do emisji PP to wedlug mnie trend bedzie wzrostowy bo wkoncu od czegos trzeba te PP odjąć

To żeś się zagalopował. Temu panu już nie polewamy blackeye

To nosi znamiona nagonki jak na szczytach hossy blackeye
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE boryszew
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

67 68 69 70 71

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,209 sek.

vmfxfega
xeckettm
kzfavlbz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
msizldao
oowhgpvo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat