maxboast napisał(a):crush00 napisał(a):No i dobrze sobie myślałem. Ale co zarobiłem to moje. A jak przebije pierwsze widełki to później powinno być z górki :).
Nie za bardzo rozumiem czemu ta wiadomość miała służyć - gratuluje dobrej decyzji inwestycyjnej (wnioskując z przebijającego się entuzjazmu) ale jak się już coś myśli to można wcześniej tutaj się podzielić merytoryką a nie pisać po fakcie. Drugi post na pewno będzie pożyteczniejszy ;) A od widełek się odbiło i straciło zapał. Niemniej jednak widząc dzisiejszy ruch dodaję do obserwowanych - przy poziomie 0,67 technicznie można upatrywać ewentualnego zakupu
To była raczej kontynuacja poprzedniego posta, ale pisząc go bałem się zapeszyć. Moja wina, że zamiast edytować to dopisałem pod spodem.
Co do merytoryki to moim zdaniem wczorajsza informacja była zdecydowanie korzystna w kontekście wywiadu jakiego udzielił nowy dyrektor 10 sierpnia 2010r.
Link do wywiadu poniżej:
WywiadPo tej rozmowie było wiele głosów,że emisja będzie po 20gr co rozsądnie myślący od razu olali bo w żadnym momencie nie było mowy konkretnie o 20gr. Pan Żołędowski zasugerował minimalną wart. nominalną nowych akcji ale sam skłaniał się do kwoty powyżej wart. rynkowej, a poniżej złotówki. Szczegółów nie ujawniał, a weekendowa informacja potwierdziła tylko jego sugestię z wywiadu oraz to, że obniżenie kapitału ma za zadanie jedynie oddłużenie spółki. Na to nakłada się informacja o układzie z bankami.
Trzecią składowa układanki jest nowy inwestor, który do tej pory był jedynie "plotką". Informacja o obniżeniu i podwyższeniu kapitału poprzez emisje dla inwestora jednoznacznie potwierdza, że taki inwestor istnieje i chce spłacić długi spółki.
Ostatni element to znów część wywiadu Żołędowskiego, a właściwie cisza i zawahanie się w odpowiedzi na pytanie o wyniki za IIQ. Na pytanie, a właściwie stwierdzenie, że strata spółki będzie podobna do tej z IQ, gdyż w drugim tak na prawdę nic się nie zmieniło, dyrektorek najpierw zamilkł, później enigmatycznie odpowiedział, że biznes w Czechach radzi sobie bardzo dobrze. Tak jakby nie chciał wprost powiedzieć, że będzie lepiej niż w QI.
Moim zdaniem wszystko zebrane do kupy daje całkiem ciekawą perspektywę i o ile do piątku radziłem wejście małą częścią kapitału o tyle teraz można rozważyć większe zaangażowanie.