PARTNER SERWISU
vukrtils
6 7 8 9 10
qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 12 września 2010 18:29:29 przy kursie: 16,30 zł
Odnośnie Syrii, to wiadomo chyba tylko tyle, że mają już partnera który zajmie się odwiertami, a samo wiercenie ma się rozpocząć na początku przyszłego roku ( ? ).
Pozdrawiam, Marcin.

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 13 września 2010 07:35:08 przy kursie: 16,30 zł
jest kolejny komunikat odnośnie BLOK M-1 Brunei MAWAR WELL
Wstępne wyniki Grubości i jakości Ridan Piaskowiec jest gorsze niż oczekiwano
www.tapoil.com.au/investor-asx... d'oh!

to znaczy że pierwotna głebokość na której coś miało być jest kiepska natomiast drugorzędne głębokości 1040 m oraz 1048,6 m wykazują nadzieje na uratowanie twarzy w bloku

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 13 września 2010 07:38:21 przy kursie: 16,30 zł
BLOCK M BRUNEI MAWAR-1 WELL PRELIMINARY RESULTS

Tap Oil Limited (ASX Code: TAP) provides the following information on the Mawar-1 exploration well in Block M, onshore Brunei Darussalam. Preliminary interpretation of wireline, pressure and sampling data suggests gas has been encountered in the primary Ridan objective while oil is indicated by data at deeper levels.

Progress

Mawar-1 has reached its total depth of 1,292m MD and wireline logging, pressure and fluid sampling has now been completed. Casing is currently being run across the hydrocarbon zones prior to suspending Mawar-1.

Results

Preliminary interpretation of these results indicates that Mawar-1 has encountered gas in primary objective Ridan Sandstone. Preliminary log analysis suggests Mawar-1 has encountered up to 25 metres of Ridan reservoir at a depth of 1,005m MD. The presence of gas in this interval is indicated by pressure analysis and sampling. The thickness and quality of the Ridan Sandstone is poorer than expected pre-drill.

A deeper secondary objective Rampayoh Series also had good hydrocarbon indications in cuttings and sidewall cores in an inter-bedded sand-shale sequence. Fluid samples have been taken at 1040 m MD and 1048.6 m MD. These samples remain sealed for laboratory analysis but indications are that they contain oil. Reservoir quality in the upper part of the Rampayoh Series is unclear and will only be confirmed with further analysis of the well data. Once the analysis of all the data has been completed Tap will be able issue more definitive statement regarding the potential of the Mawar-1 well.

Tap Comment

Tap Chief Executive Officer, Peter Stickland, said Mawar-1 had yielded mixed results.

“We are disappointed that the primary objective Ridan formation appears to be gas charged at this location. Further studies will be undertaken to determine if there is potential for an oil leg down dip of the gas in Mawar-1.” Mr Stickland said.

“We are however pleasantly surprised by the oil indications from the deeper Rampayoh Series. This was an unexpected result but further investigation will be needed to determine if this has commercial potential in Mawar-1 and also its implications along the Belait trend.”

“Mawar-1 will now be suspended, before relocating the rig to the nearby Markisa-1 location, which will be testing the oil potential in a younger reservoir in a separate fault compartment of the Belait Anticline.”

Źródło:
www.tapoil.com/investor-asx.as...

Czekamy zatem na wyniki próbek.

Pytanie do Pana Janusza Korczaka:

Czy zarząd KOV jest usatysfakcjonowany wstępnymi wynikami tego odwiertu? Wiem, że trzeba poczekać na wyniki testów ale jednak czy te informacje, które napłynęły dziś z Brunei z bloku M traktujecie pozytywnie, czy podzielacie opinię zarządu TapOil, że pierwsze pokłady zasobów okazały się gazem a nie ropą, mimo, iż na większej głębokości natrafiono na ten surowiec?

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

wojteksn
0
Wysłane: 13 września 2010 12:20:26 przy kursie: 16,90 zł
Think coś mi się chyba poprzestawiało i nie doczytalem gdzieś. cały czas sądziłem że w BRUNEI w bloku m szuka się przedewszystkim ropy a gaz to efekt uboczny a teraz z tego komunikatu wnioskuje że coś odwrotnego. że liczono na gaz a natrafiono na rope w dolnych warstwach i to z tych szczątkowych danych wynika że jest niego dość duzo. ciekawe jakie bedą kolejne komunikaty po sprawdzeniu próbek a przedewszystkim jakie bedą decyzje odnośnie odwiertu.

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 13 września 2010 12:50:18 przy kursie: 16,90 zł
Typowy przyklad jak przerodzic mala porazke w wielka rzecz,

Wkoncu szukali tylko gazu... a tu prosze znalezi tez rope :) Tylko ze szukali ropy nie gazy.
Edytowany: 13 września 2010 14:47

wojteksn
0
Wysłane: 13 września 2010 15:28:00 przy kursie: 16,90 zł
Po dzisiejszym infie gruntownie przestudiowałem spółkę Tap Oil Limited partnera w bloku M.
I moje podsumowanie jest takie "tak jak bym patrzył w lustro w stosunku do kov". Blok M miał być odskocznią do wybicia na szerokie wody, oczekiwania w stosunku do bloku bardzo duże. Rzeczywiście ten odwiertbył przeznaczony był na poszukiwanie gazu (i dlatego jego głebokość jest o kilka setek mniejsza od odwierów z prowadzonych przez kov w bloku L), kolejny ropy (jak wyczytałem on jest bliżej usytuowany do wierceń shella).
Ważne będą analiza próbek oraz decyzje jakie zapadną odnośnie tego odwiertu. Bo rozumiem że następuje teraz zabezpieczenie odwiertu i przezucenie platformy na kolejny teren.

del-07102022
0
Wpisów: 47
Wysłane: 13 września 2010 16:15:53 przy kursie: 16,90 zł
a jak wygląda kurs Tap Oil Ltd. pokazuje poniższy link
finance.yahoo.com/echarts?s=TA...

i co panowie , inni potrafia docenić info , a my ?
Edytowany: 13 września 2010 16:23

sonny
0
Wpisów: 15
Wysłane: 13 września 2010 16:48:23 przy kursie: 16,90 zł
Krzysztoj, myślę, że po poprzedniej gwałtownej reakcji na takie info teraz ludzie będą trochę ostrożniejsi.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 13 września 2010 22:51:27 przy kursie: 16,90 zł
Krzysiek9 napisał(a):
[quote=Krzysiek9]BLOCK M BRUNEI MAWAR-1 WELL PRELIMINARY RESULTS

Pytanie do Pana Janusza Korczaka:

Czy zarząd KOV jest usatysfakcjonowany wstępnymi wynikami tego odwiertu? Wiem, że trzeba poczekać na wyniki testów ale jednak czy te informacje, które napłynęły dziś z Brunei z bloku M traktujecie pozytywnie, czy podzielacie opinię zarządu TapOil, że pierwsze pokłady zasobów okazały się gazem a nie ropą, mimo, iż na większej głębokości natrafiono na ten surowiec?

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Witam,
(z Ługańska, gdzie oglądam naprawdę ciekawe rzeczy, których dokonują nasi inżynierowie ;-)
Na początek może przytoczę wypowiedź Jocka Grahama, naszego najważniejszego 'nosa' od ropy i gazu:
"Wyniki odwiertu Mawar-1 są nieco inne od oczekiwanych. Trafiliśmy na pokłady węglowodorów niżej niż się spodziewaliśmy, co sugeruje, że struktura może być znacznie bardziej skomplikowana, niż pierwotnie sądziliśmy. Jesteśmy także zaskoczeni, że nasz cel główny, formacja Ridan, zawiera w tym miejscu złoża gazu. Podjęte zostaną dalsze badania w celu ustalenia czy poniżej złoża gazu znajduje się ropa. Domniemane ślady ropy, zaobserwowane w głębi odwiertu w ramach programu analizy ciśnienia i próbkowania to nieoczekiwany rezultat, ale konieczne będą dalsze testy, które pozwolą na określenie czy potencjalnie istnieją tam jej komercyjne ilości."
Od siebie i prostszym językiem dodam, że ogólnie nie jesteśmy, jak to ujął TAP 'zawiedzeni'. Tu jest problem komunikacyjny Australijczyków: TAP i AED mają tendencję do podgrzewania oczekiwań, więc potem muszą je studzić, a jak słusznie ktoś wskazał na forum, dla TAP Blok M to bardzo ważny sprawdzian.
Dla nas nie jest odkryciem, że są tutaj węglowodory, ważna jest analiza, na jakich głębokościach, w jakich skupiskach itd. Pamiętajcie, że ze złoża Belait była w przeszłości wydobywana ropa, a odwierty tutaj nie mają kategorii 'poszukiwawcze', tylko 'ocenne'. I naszym celem jest właśnie ocena złóż, a nie ekscytowanie się próbkowaniem gazu czy ropy. Dlatego my swoje zdanie na temat złoża Belait przekażemy, jak będziemy mieli pełne wyniki prac przy obu odwiertach, a nie przy okazji wstępnych i szczątkowych wyników. Nam nie zależy na krótkoterminowym podgrzewaniu kursu, to nie nasz styl.
Pozdrawiam,
Jakub Korczak /KOV/

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 13 września 2010 23:12:38 przy kursie: 16,90 zł
Pazdrawlajem Ługańsk!

Jeżeli można zapytać, co stoi za zwrotem : odwierty nie są "poszukiwawcze", tylko "ocenne"?
Nie znam branży i nie zrozumiałem.

xp32
0
Wpisów: 63
Wysłane: 14 września 2010 07:03:20 przy kursie: 16,90 zł
koszyk napisał(a):
Pazdrawlajem Ługańsk!

Jeżeli można zapytać, co stoi za zwrotem : odwierty nie są "poszukiwawcze", tylko "ocenne"?
Nie znam branży i nie zrozumiałem.

To znaczy że odwierty nie sa przeprowadzane w celu poszukiwania tylko w celu oceny czy złoże jest komercyjnie opłacalne

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 14 września 2010 09:08:28 przy kursie: 17,40 zł
Nie podzielam urzędowego optymizmu Jakuba.
KOV jest spółką o charakterze opcyjnym tzn. albo przyjdą znakomite wiadomości i akcjonariusze zarobią wielokrotność zainwestowanej kasy albo padaka.
Na razie znakomite wieści nie przyszły więc jest źle.

Zerkam na notowania i okazuje się że rynek ma inne zdanie niż ja Think

Może coś wie czego ja nie wiem?? Oby!!
Edytowany: 14 września 2010 09:15

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 września 2010 09:49:21 przy kursie: 17,40 zł
Stooq i Bankier poprawiły wskaźiki C/WK KOV'a.
Money i Onet mają nadal bezsensowne wartości.
Więcej nie sprawdzałem.

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 14 września 2010 22:06:54 przy kursie: 17,40 zł
discopolo napisał(a):
Nie podzielam urzędowego optymizmu Jakuba.
KOV jest spółką o charakterze opcyjnym tzn. albo przyjdą znakomite wiadomości i akcjonariusze zarobią wielokrotność zainwestowanej kasy albo padaka.
Na razie znakomite wieści nie przyszły więc jest źle.

Zerkam na notowania i okazuje się że rynek ma inne zdanie niż ja Think

Może coś wie czego ja nie wiem?? Oby!!

Wnioski discopolo skłaniają mnie do zadania Szanownemu Forum pytania:
Jaka informacja jest Waszym zdaniem w stanie ruszyć kursem KOV? W obie strony.
Pytanie jest czysto teoretyczne, nie zamierzamy kroić niusów pod oczekiwania inwestorów, bardziej chodzi mi o zrozumienie mechanizmu.
Jakimi drogami chodzi percepcja inwestorów?
A może w przypadku KOV to tylko day-trading, nie ma szukania fundamentów?
Co jest w przypadku KOV fundamentem? Informacja o znalezieniu (lub nie) gazu/ropy? Informacja o znalezieniu komercyjnych (lub nie) ilości tychże? A może dopiero potwierdzone przez niezależnego eksperta szacunki rezerw z nowo odkrytego złoża?
Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Pozdrawiam, jeszcze z Ługańska, dziś byłem na 'objeździe' naszych koncesji.
W najbliższym czasie myślimy o przygotowaniu materiału albo eventu przybliżającego polskim inwestorom potencjał naszych ukraińskich aktywów. Czy taki temat Was zainteresuje? A może potraktujecie to jako mydlenie oczu, zasłonę przed wynikami odwiertów w Brunei? ;-)
Jakub Korczak /KOV/

Odyseusz
0
Wpisów: 34
Wysłane: 14 września 2010 22:43:35 przy kursie: 17,40 zł
Panie Jakubie nie ukrywajmy wyniki Mawar-1 nie sa najlepsze. Według TAP miał to być odwiert niskiego ryzyka , to prawda za szybko sie poniecili tym pierwszym raportem według mnie nie powinni go puszczać ale znając ten raport u nas i w chinach cisza. dopiero KOV pewnie po duzej burzy mozgów zdecydował sie to puscić. jak reakcja to widzielismy tap -9% do popredniego stanu a unas ciut optymistycznie na zielono, dzisiaj to juz rykoszet giełdowych chien, ale to nic bo chinczycy na ten temat +20%. Przecież tak naprawdę nic sie nie stało z kursem jutro powróci na 1.68 i jest w punkcie wyjscia .
Panie JAKUBIE a jak tam odwiert na Ukrainie Oczywiscie wiadomo cicho szaShhh
ja stawiam na Ukrainę a z drugiej strony to odwiert Vointinel też nie znalazł w pokładanych celach ropy a przypadkowo odkryte złoza gazu 415 bcf jak na razie są najwiekszym odkryciem, wieć moze być i u nas podobnie.

PANOWIE CZY MYSLICIE ZE Z 12 POTENCJALNYCH STREF LUKATA NIE DA SIĘ NIC NIE WYCISNĄC.
NA PEWNO KILKA STREF BĘDZIE PRODUKCYJNYCH.

p.s. przepraszam za błędy w pisowni to w końcu forum nie praca dyplomowa.

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 14 września 2010 23:45:01 przy kursie: 17,40 zł
discopolo napisał(a):

Swój tekst napisałem w momencie gdy ruch był w jedną stronę. Potem gdy zauważyłem co jest grane napisałem tekst inny.

Moim zdaniem Ukraina to zasłona dymna. Mam w nosie "aktywa na Ukrainie" bo są warte jakieś drobne grosze na akcję. Samą Ukrainą to spółka do końca świata nie będzie warta 2zł. Obchodzi mnie wyłącznie Brunei i smucę się że nie ma stamtąd dobrych wieści.

No tak, wiedziałem, że mogę liczyć na szczerość ;-)

Swoją drogą, skoro na KUB-Gas poszło z IPO U$45m, a obecna kapitalizacja spółki to ca. U$220m, to KUB-Gas stanowi 20% wyceny, prawda?
Ale czytałem posty na forum, wiem, o tych kilkuset-procentowych oczekiwaniach, ok.

Wieści z Brunei póki co nie ma finalnych i gdyby to był tylko nasz wybór, a nie operatorów, którzy jak widać mają swoje sprawy do ugrania, to jeszcze byśmy nic na temat odwiertów nie mówili. Bo jest za wcześnie.
To jest proces, który wymaga czasu, program wierceń się nie zakończył, a dopiero całościowe dane i ich analiza będą naprawdę wiążące.
Zgadzam się, że póki co nie ma dobrych wieści... bo nie ma tak naprawdę żadnych wieści. Wieści konkretnych, zweryfikowanych odpowiednimi badaniami wieści.
Nic nie wiadomo na pewno. Bo jest za wcześnie.
Cierpliwości, to jest bieg na dłuższym dystansie.
Pozdrawiam,
Jakub Korczak /KOV/

wojteksn
0
Wysłane: 15 września 2010 07:54:27 przy kursie: 17,40 zł
Tak jak wspominałem po wczytaniu się w spółkę Tap Oil limited dlanich konieczie potrzebny jest sukcesz i odwiert nastawiony był raczej na gaz i tego oczekiwali. A dla akcjonariuszy KOV raczej odwierty w Bloku L prowadzone wspólnie z AED powinny być raczej miarą określania sukcesu. I chyba w przedziale 2tygodni powinniśmy poznać przynajmniej wstępne wyniki. Chociaż tego nie jestem pewien i konkretniejszej odpowiedzi powinien udzielić pan KOV.
Co do Ukrainy wszelkie dane powinny przyczynić się do wzrostu kursu o jakieś 10%. Nie jestem przekonany że odkrycie ropy w Brunei spowoduje wybicie kursu o kilkuset procentowe na północ. Ja obstawiam raczej kurs w granicach 3,10-4,20, choć nie ukrywam że pod wpływem spekulacji i euforii kurs może podskoczyć na wyższe poziomy. Ale moje widełki odzwierciedlają kurs ustabilizowany.
Można się z tym zgodzić lub nie, każdy ma prawo do własnych poglądów, spostrzeżen i opinii.3some

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 15 września 2010 08:06:58 przy kursie: 17,40 zł
Nie ma jak rozmowa, podobno łagodzi obyczaje :)
Moim zdaniem trzeba się cieszyć z obecnej sytuacji i nie płakać że jeszcze wypływająca ropa nie wypełniła pobliskich terenów ;)
Jakby nie patrzeć kurs spółki całkiem nieźle się trzyma i często daje zarobić, oczywiście pod warunkiem że to będziemy robili.
Wczoraj można było zarobić ogromne pieniądze dokonując 4-5 transakcji k-s.

Chyba że ktoś kupił na górce i zamierza teraz czekać na nowe rekordy bez wykorzystania innych sytuacji.

Inwestując w taką spółkę trzeba być świadomym że wszystko może się wydarzyć i zachować dużą ostrożność.

Inwestycja w Ukrainie jest idealnym posunięciem i pokazuje że zawsze są możliwe różne rozwiązania generujące dodatkowe przychody.

Liczę że KOV dokopie się do ropy i gazu, inną sprawą jest ich ilość.
Trzeba pamiętać że czasami potrzeba kilku lat na znalezienie dobrych pokładów.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 15 września 2010 20:04:29 przy kursie: 16,90 zł
Redface napisał(a):
[quote=discopolo]

Wnioski discopolo skłaniają mnie do zadania Szanownemu Forum pytania:
Jaka informacja jest Waszym zdaniem w stanie ruszyć kursem KOV? W obie strony.
Pytanie jest czysto teoretyczne, nie zamierzamy kroić niusów pod oczekiwania inwestorów, bardziej chodzi mi o zrozumienie mechanizmu.
Jakimi drogami chodzi percepcja inwestorów?
A może w przypadku KOV to tylko day-trading, nie ma szukania fundamentów?
Co jest w przypadku KOV fundamentem? Informacja o znalezieniu (lub nie) gazu/ropy? Informacja o znalezieniu komercyjnych (lub nie) ilości tychże? A może dopiero potwierdzone przez niezależnego eksperta szacunki rezerw z nowo odkrytego złoża?
Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Też chciałbym znać odpowiedź na to pytanie (jest warta mnóstwo pieniędzy). Pewne zjawiska w zachowaniu kursu KOV-u były dla mnie zrozumiałe - wybicie z 2 czerwca(euforia), spadek lipcowy, spadek po ogłoszeniu wyników finansowych, spadek po ratingu nieznanej spec-finansistki. Ale pozostałe incydenty jak np. brak reakcji na ogłoszenie o drugiej fazie odwiertu na bloku L były dla mnie zaskoczeniem. Nie rozumiem też spadków z drugiej połowy sierpnia.
Ja sam - jako inwestor - nie reaguję już na żadne informacje, tzn. nie dokupuję, bo wszystkie pieniądze mam już ulokowane. Sam czekam na wiadomości z bloku L - oczekuję, że zgodnie z obietnicami koniec września przyniesie informacje, że znaleziono produkcyjne ilości ropy i w planach KOV jest eksploatacja złoża z bloku L.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 17 września 2010 16:43:37 przy kursie: 16,70 zł
Wiesz Krzysiek - jeśli Twoja prognoza się sprawdzi (a w przeszłości chyba tak bywało) tzn. że właśnie informacje z polskich mediów ruszą kursem, to chyba będę musiał zweryfikować swoje zdanie na temat metod poszukiwania informacji stosowanych przez inwestorów GPW. Myślałem, że wszyscy szukają ważnych informacji sami i robią to aktywnie, że nie mają problemu z czytaniem dokumentów w języku angielskim i nie muszą czekać, aż polska teleiwzja im wszystko poda na tacy i przystępnie wyjaśni.
Być może jestem naiwny.
A tymczasem kurs bez wiekszych zmian. To dla mnie też kolejne zaskoczenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,249 sek.

ziprqckv
rnizkxdx
eechulxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dybjeioz
lomznqra
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat