PARTNER SERWISU
wdquzcza
74 75 76 77 78
Wielki_Szu
0
Wpisów: 208
Wysłane: 23 listopada 2010 12:46:49 przy kursie: 7,32 zł
No dobrze Tereso,ale popatrz na ten papier z szerszej perspektywy. Petrol mial niejednokrotnie mocne wybicia w swoim trendzie spadkowym!!! Kreśląc linię na wykresie tygodniowym, jedziemy od szczytu 66.80 poprzez szczyt na 42.90, co daje nam możliwość korekcyjnego ruchu nawet do 20pln !!!
Edytowany: 23 listopada 2010 12:48

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 23 listopada 2010 13:21:28 przy kursie: 7,32 zł
Wieki_Szu
Wybicie marcowe dokładnie pokazuje narowisty charakter Petrola. :)
Dlatego uważam że równie prawdopodobne jest duże wybicie w górę jak potężny spadek.
W petrolu przewidywanie ruchu to trochę jak wróżenie z fusów.
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 23 listopada 2010 13:34:12 przy kursie: 7,32 zł
Jest 13.33. Ostawiam, że w ciagu godziny kurs zejdzie do 7.00, tam puszczą SL-e i znowu lawinowy spadek na 6,60. Zaknięcie dzisiejszej sesji w rejonach 6,80.
Tym razem to wina koreańskich rakiet. Pozdrawiam.

kyllolovelas
0
Wpisów: 1
Wysłane: 25 listopada 2010 09:01:59 przy kursie: 7,20 zł
szukałem w sprawozdaniu info na temat opcji, ale nie znalazłem...
wiecie coś na temat tych instrumentów wewnątrz OILa?

Edytowany: 25 listopada 2010 12:31

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 25 listopada 2010 11:33:45 przy kursie: 7,20 zł
kyllolovelas napisał(a):
szukałem w sprawozdaniu info na temat opcji, ale nie znalazłem...
wiecie coś na temat tych instrumentów wewnątrz OILa?

A o jakież opcje ci się rozchodzi? Opcje menadżerskie na akcje spółki, czy może opcje walutowe mające na celu zabezpieczenie ryzyka kursowego? Jeśli chodzi o te pierwsze - nie wypowiem się:) Może chciałbyś, żeby pensja kadry zarządzającej była wypłacana w akcjach spółki? Byłoby to całkiem kuszącym pomysłem. Zamiast wynagrodzenia i premii w złotówkach, czy w czym tam to pobierają - co miesiąc stałe ileś tam tysięcy świeżutkich Petrolków prosto z drukarni:) W świetle ostatnich zapowiedzi na temat systemu motywacyjnego dla kierownictwa - no, to byłaby chyba nielicha motywacja :P
Co do opcji walutowych - nie sądzę, żeby zabezpieczali się w ten sposób. Żeby zabezpieczać kurs jakiejkolwiek waluty, trzeba najpierw mieć jakieś widoki na jej posiadanie:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 25 listopada 2010 12:31

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 25 listopada 2010 19:57:34 przy kursie: 7,20 zł
musze przyznac - mylilem sie wklejajac poprzednie obrazki sugerujace, ze Petrol wlasnie wbil sie w mul. niechlujstwo z mojej strony. dzisiaj kreski (az dwie) pociagnalem nieco dokladniej:

kliknij, aby powiększyć

i z perspektywy:

kliknij, aby powiększyć

miom zdaniem, macie jeszcze spokojnie 3 i pol zeta do powierzchni mulu - jest gdzie spadac (ale za to jakie odbicie moze byc!!! blah5 )

@Amphibious - co Cie nie zabije, to wzmocni: kupuj, ryzykuj - kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi. nie chcesz sie uczyc na bledach innych - Twoja wola.
a porownanie Petrola i CityInt - nieporozumienie.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

siekoo
0
Wysłane: 25 listopada 2010 20:14:36 przy kursie: 7,20 zł
czy kreski maja tu jeszcze sens, tego nie wiem. jak dotad to najsensowniejszy wyznacznik gdzie ewentualnie sie ustawiac do zakupu, a potem sp...c w polowie drugiego dnia wzrostow blackeye
a petrol to jazda bez trzymanki nie od dzis salute
z drugiej strony patrzac, spadek do okolic 7zl nie spowodowal gwaltownej i glebokiej korekty (tj. wzrostow). czyli najwyrazniej jeszcze 'troche' musi spasc. moze odbije przy skroceniu z 10.50 o 0.618 - czyli w okolicach 4zl. ma to sens. jakis Shhh

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 25 listopada 2010 20:56:09 przy kursie: 7,20 zł
@siekoo,

tu nie maja zastosowania poziomy/liczby Fibonacciego.
tu bardzo istotną liczbą jest 3,12.
tyle bowiem wynosi bezpieczne dla ludzkiego organizmu ciśnienie parcjalne azotu. wzrost ciśnienia powyżej tego poziomu wywołuje u człowieka tzw. narkozę azotową.

Cytat:
Osoby pod wpływem narkozy azotowej charakteryzują się zanikami pamięci oraz mniejszą sprawnością umysłową, np. przy obliczeniach.

Cytat:
Na mniejszych głębokościach jest to euforia oraz nadmierna pewność siebie, głębiej objawia się to zaburzeniami koordynacji ruchów, co może prowadzić do śmierci

większość ludzi błędnie uważa, że z takim ciśnieniem można spotkać się nurkując na głębokości poniżej 30 metrów.

otóż nie! podobny efekt jest do uzyskania na warszawskim parkiecie.

Edytowany: 25 listopada 2010 21:10

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 25 listopada 2010 21:53:02 przy kursie: 7,20 zł
Mieszko, bawisz się we wróża. Jeżeli myślisz, że z obserwacji transakcji na Oilu coś można wyczytać, to obawiam się, ze błądzisz.
Uczeni w piśmie i zgłębiacze meandrów Kabały, połamaliby sobie zęby na tej padlinie. Mądrych tu nie ma. Nie ma analizy fundamentalnej, ani technicznej, ale za to są emocje i nadzieje na kasę za friko.
W nadziei na powyższą, też się zapisałem. Angel

Mieszko
0
Wysłane: 25 listopada 2010 22:45:37 przy kursie: 7,20 zł
koszyk napisał(a):
Mieszko, bawisz się we wróża. Jeżeli myślisz, że z obserwacji transakcji na Oilu coś można wyczytać, to obawiam się, ze błądzisz.
Uczeni w piśmie i zgłębiacze meandrów Kabały, połamaliby sobie zęby na tej padlinie. Mądrych tu nie ma. Nie ma analizy fundamentalnej, ani technicznej, ale za to są emocje i nadzieje na kasę za friko.
W nadziei na powyższą, też się zapisałem. Angel

Przeczytaj w takim razie mój post dokładnie. Napisałem z nim, że moje prognozy nie są oparte o żadne przesłanki zwykle analizowane na gieldzie w odniesieniu do kursu spółki, np. AT czy AF. Tylko i wyłącznie to, co widzę na parkiecie: cyniczna gra "animatora" który robi z kursem, co chce.

maderat
0
Wpisów: 1
Wysłane: 25 listopada 2010 23:35:16 przy kursie: 7,20 zł
Mieszko

można prosić? podaj jak 'animator' gra
jakieś teksty źródłowe
pol/inny język obcy

dzięki

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 26 listopada 2010 22:52:41 przy kursie: 7,15 zł
Mieszko i tak to robisz inwestując na giełdzie, jeden traci drugi się bogaci takie są zasady. Bez urazy oczywiście. Wracając do Petrola. Gdybym miał dużo czasu to grałbym na tym papierze bawiąc się w dt, jednak prawdziwe wolne będę mieć dopiero w wakacje, ale czy ta spółka dotrwa do tego czasu?

Mieszko
0
Wysłane: 26 listopada 2010 23:09:18 przy kursie: 7,15 zł
Ja mam pieniądze w lutym. Kupuję KGHM za 90 zł. W sierpniu musze sprzedać akcje, żeby kupić żonie futro z norek. Ty je kupujesz, bo akurat masz pieniądze. Kupujesz za 115 zł. Trzymasz je do grudnia i sprzedajesz za 140 zł. Czy ktoś stracił? Nie.
Giełda nie jest grą o sumie zerowej. Warto to zrozumieć, bo ten prosty fakt ma bardzo ważne konsekwencje.
Ja dostałem pracę zamiast kolegi. Ale ja robię tą robotę lepiej. Zyskuję na tym ja, moja rodzina, moja firma, państwo, społeczeństwo. Wszyscy. ten, kto pracy nie dostał, znajdzie taką, gdzie sprawdzi się lepiej. Gospodarka nie jest grą o sumie zerowej. Gdyby była, to nigdy nie wyszlibyśmy z epoki zbieracko łowieckiej, bo ilość dóbr stanowiłaby constans.
Giełda nie jest tylko dla cynicznych łajdaków, którzy chcą zysku za wszelką cenę. Jest też dla uczciwych ludzi. Ja mogę zyskać razem z Tobą - Ty nie musisz tracić, żebym ja zyskał.

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 26 listopada 2010 23:15:16 przy kursie: 7,15 zł
Schodzimy trochę z tematu, ale nie masz pewności że kurs urośnie. Może się zdarzyć że Ty sprzedaż na szczycie ktoś od Ciebie odkupi i kurs poleci o -50 % Sprzeda bo nerwowo nie wytrzyma. Mając nawet dobre intencje może się tak stać. Pewne jest to że makler zarobi na nas obu :)

Mieszko
0
Wysłane: 27 listopada 2010 11:30:53 przy kursie: 7,15 zł
kos123 napisał(a):
Mieszko napisał(a):
Ja mam pieniądze w lutym...

Giełda nie jest grą o sumie zerowej, lecz o ujemnej. Pamiętajmy o maklerach. Oni też mają dzieci i samochody na utrzymaniu.

W realu zawsze zarabiasz czyimś kosztem. Wszystko jedno czy na giełdzie czy bezpośrednio w biznesie. Nic w tym złego skoro robisz to lepiej niż inni to Twoje prawo. Dzięki temu wszystko lepiej się kręci i sumarycznie społeczeństwo korzysta. Więc jest OK, chociaż są też prawdziwi przegrani.

Widzę że kolega jest nieco idealistycznym pięknoduchem. To przejdzie z wiekiem Angel

Na szczęście jest oczywistą oczywistością że giełda wspiera rozwój gospodarki, a bez płynności nie ma giełdy, a bez graczy nie ma płynności. Więc głowa spokojna. Robimy tu dobre rzeczy pomimo że niekoniecznie mamy takie zamiary.

W Twoim wywodzie jest jawna sprzeczność. Jeśli społeczeństwo korzysta, to nie jest to gra o sumie zerowej, ani tym bardziej ujemnej. Gdyby gospodarka była gra o sumie ujemnej, to nigdy nie doszłoby do rozwoju gospodarczego. Dziwię się, że muszę o tym przypominać na forum inwestycyjnym: w końcu wiedział już o tym Adam Smith.
Nie nazwałbym siebie idelistą. Po prostu nie chcę być kanalią. Są rzeczy ważniejsze od pieniędzy, a z pewnością ważniejsza od pieniędzy jest ludzka godność. Dla mnie poniżej mojej godności jest wyrywać grosz wdowie i sierocie.
@ Siekoo
Tak, z dwojga wolę naiwność niż hipokryzję. Ale nie ja jestem przemiotem dyskusji, tylko giełda. Znasz odrobinę teorię gier? Wystarczy wziąć kartkę papieru i sobie trochę policzyć. łatwo się okaże, że gieła nie musi być grą o sumie zerowej. I nie jest. Bywa, ale to co innego. POker jest - mogę zarobić tylko, kiedy Ty tracisz. Ale na giełdzie gracze mogą (powtarzam: mogą) zarabiać razem.
@ SpartaN
Owszem, nie mam pewności, że kurs urośnie. Ale to inna sytuacja niż gra na spadki: tutaj celem mojego postępowania jest zaniżenie kursu. Tu jestem pewien, że ktoś straci.

Mieszko
0
Wysłane: 27 listopada 2010 12:21:00 przy kursie: 7,15 zł
Napisałeś:
Każdy Twój zysk oznacza cudza stratę.
Tak jest w pokerze. Ale nie w biznesie. Jestem handlarzem. Zyskałem na sprzedaży towaru z marżą. Ale ty też zyskałeś, bo kupiłeś go w sklepie na swoim osiedlu, a nie musiałeś wydawać na benzynę, żeby jechać po ten towar 200 km do producenta.
Na giełdzie może być tak samo.
Greed is good dlatego, że jest grą o sumie niezerowej. Długoterminowo zyskują wszyscy. Ale jest taka postać greed, jaką pokazali managerowie Lehman Brothers: stracili na niej i oni, i kilkaset milionów ludzi. I to jest świństwo poniżej godności mężczyzny. Tylko jeden z autorów kryzysu miał na tyle dumy, żeby załatwić sprawę po męsku i strzelił sobie w łeb (czy też się powiesił).
To natomiast, co wyprawia spekulant na akcjach OIL-a jest niemal tożsame z wyrywaniem staruszkom torebek na ulicy (to oczywiście retoryczna przesada - but you get the point;-) )
Kupiłem akcje GPW na debiucie. Sprzedałem je wczoraj. Czy kogoś ograłem? czy ktoś stracił? Czy ja straciłem, aby ktoś inny mógł zyskać?

PS Zaraz Dogwatch utnie nam dyskusję jako niemerytoryczną. Może można ją przenieść do innego wątku?

siekoo
0
Wysłane: 27 listopada 2010 13:00:08 przy kursie: 7,15 zł
@Mieszko, teorie gier odrobine znam, podobniez jak teoretyczne podwaliny komunizmu - kazdy wg mozliwosci, kazdemu wg potrzeb. i tyle teorii, bo dalej wchodzi czynnik ludzki.
na gieldzie tylko my (tj. ulica) mozemy sie poszczycic tym, ze gramy fair. gorzej maja insiderzy, a jeszcze gorzej czlonkowie zarzadu, prezesi i znajomi krolika.

sprzedajesz akcje ktore nie rosna lub wkrotce maja sie skorekcic, prawda? ktos je od Ciebie odbiera. jezeli bylbys takim dobrym wujkiem, to sprzedawalbys w polowie drogi do zakladanej gorki, wlasnie po to, by inni tez sobie troche zarobili. nie sadze jednak, zebys tak czynil.

odnosnie (naiwnego) gadania o kanaliach itp:

I.Krasicki napisał(a):
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie.
Dwóch wilków jedno w lesie nadybali jagnię.
Już go mieli rozerwać, rzekło: "Jakim prawem?"
"Smacznyś, słaby i w lesie!" Zjedli niezabawem.

tak ten swiat dziala.

PS. chyba trzeba bedzie przesunac ten watek do dzialu Kozetka blackeye

Mieszko
0
Wysłane: 27 listopada 2010 19:03:44 przy kursie: 7,15 zł
Siekoo, Założyłem w dziale KOZETKA wątek, gdzie proponuję kontynuować dysksuję.
Pozdrawiam,
Mieszko, 1er Empereur des Francais.

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 28 listopada 2010 12:15:54 przy kursie: 7,15 zł
Mieszko napisał(a):
To natomiast, co wyprawia spekulant na akcjach OIL-a jest niemal tożsame z wyrywaniem staruszkom torebek na ulicy

Mocno powiedziane. Madre ...

Mieszko napisał(a):

PS Zaraz Dogwatch utnie nam dyskusję jako niemerytoryczną. Może można ją przenieść do innego wątku?

Zostawic! Najlepsza jednozdaniowa analiza spolki laughing6

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 28 listopada 2010 12:54:02 przy kursie: 7,15 zł
Mieszko napisał(a):
To natomiast, co wyprawia spekulant na akcjach OIL-a jest niemal tożsame z wyrywaniem staruszkom torebek na ulicy

Mieszko, no bez przesady. Widzisz w jakim stanie jest OIL i jaki jest obowiązujący trend. Więc przestań porównywać petrolowych spekulantów do biednych staruszek, którym wyrywają torebki na ulicach blackeye Co najwyżej można w ten sposób podsumować kilku początkujących i naiwnych inwestorów, którzy stracili, nie zdając sobie sprawy w co się pakują.

To Twoja wina, że bierzesz udział w katastrofie samolotu, do którego wsiadałeś przez dziurę w podłodze, w którym nie ma okien, a pasażerowie siedzieli na bagażach i skrzynkach z kurami. Którego pilotem jest przekwalifikowany serwisant sprzętu AGD, który naprawia wszystko na szybko kluczem piętnastką, śrubokrętem krzyżakowym i taśmą klejącą blackeye
Klika się i sprzedaje ;-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

74 75 76 77 78

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,396 sek.

cpqklpec
pieozcuo
zgunkqow
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pqbdjyuh
pehsbvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat